Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Szybkie obiady

Szybkie obiady 2016/09/15 12:43 #24743

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Makaron z wędzonym kurczakiem 4 porcje (czas 25min)

1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka kukurtdzy
200gr majonezu
500gr makaronu świderki
500 gr.wędzonego kurczaka (najlepiej udka)
sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
Wędzonego kurczaka pokroić w drobną kostkę
fasolkę i groszek osączyć z zalewy
Du dużej miski wkładamy ciepły makaron, pokrojonego kurczaka oraz osączoną fasolę i kukurydzę
Dodać majonez i całość wymieszać
doprawić do smaku pieprzem i solą.
można posypać natką pietruszki
można także posypać tartym serem i zapiec aż do rozpuszczenia sera.
Danie doskonale smakuje również podane na zimno.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, takasobie

Szybkie obiady 2016/10/14 12:01 #29629

  • ewa321
  • ewa321 Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Posty: 202
  • Otrzymane podziękowania: 307
Co prawda składniki na to danie dochodzą dłużej niż krócej,
ale samo przygotowanie jest raczej szybkie.
A w trakcie duszenia i smażenia jest dużo wolnego czasu, można na przykład poczytać.
Ja często gotuję z łyżką w jednej, i książką w drugiej ręce cook

Łazanki - pamiętacie jeszcze o nich, gotujecie je ?

Kapustę białą pokroić w kostkę lub według fantazji, doprawić solą, pieprzem i udusić.
Można doprawić gotową przyprawą do kapusty, ale ja wolę sól i pieprz.
Cebulę (na 1 główkę kapusty kroję 4 duże sztuki) pokroić, nie za drobno i podsmażyć.
Makaron (niekoniecznie łazankowy, ja lubię świderki - na główkę kapusty 1 opakowanie) ugotować.
Gotowe składniki wymieszać i frajda nie z tej ziemi !!
Ja zwykle robię bezmięsne, ale dodatki wedle upodobań.
Mnie najbardziej smakują na drugi dzień :)
Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniany: 2016/10/14 12:14 przez ewa321.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, takasobie


--=reklama=--

 

Szybkie obiady 2016/11/04 10:17 #33795

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 116
U nas najszybsze to makaron (rurki) z warzywami ze słoika. Narobilismy tego troche latem według przepisu na sos uncle Ben's ;-) - czyli papryka, marchew, cebula i przyprawy. Zapasteryzowane w słoikach i teraz wystarczy ugotować makaron, odcedzić na sicie, do gara od makaronu wrzucić warzywa, podgrzać, dołożyć makaron, wymieszać i gotowe. Można posypać natką, tartym serem, prażonym słonecznikiem albo niczym nie posypywać. Szybkie, smaczne i pożywne :-) :mniam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Efkaraj

Szybkie obiady 2016/11/04 10:19 #33796

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 116
ewa321 napisał:
Co prawda składniki na to danie dochodzą dłużej niż krócej,
ale samo przygotowanie jest raczej szybkie.
A w trakcie duszenia i smażenia jest dużo wolnego czasu, można na przykład poczytać.
Ja często gotuję z łyżką w jednej, i książką w drugiej ręce cook

Łazanki - pamiętacie jeszcze o nich, gotujecie je ?

Kapustę białą pokroić w kostkę lub według fantazji, doprawić solą, pieprzem i udusić.
Można doprawić gotową przyprawą do kapusty, ale ja wolę sól i pieprz.
Cebulę (na 1 główkę kapusty kroję 4 duże sztuki) pokroić, nie za drobno i podsmażyć.
Makaron (niekoniecznie łazankowy, ja lubię świderki - na główkę kapusty 1 opakowanie) ugotować.
Gotowe składniki wymieszać i frajda nie z tej ziemi !!
Ja zwykle robię bezmięsne, ale dodatki wedle upodobań.
Mnie najbardziej smakują na drugi dzień :)

łazanki uwielbiam, ale najbardziej z domowym makaronem. Kapustę daję pół na pół z kiszoną, do tego garstka suszonych grzybów, a z przypraw jeszcze ziele i liście laurowe. pyszne ;-)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Szybkie obiady 2017/02/17 23:04 #49850

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14577
  • Otrzymane podziękowania: 44005
Ja często robię szybką pizzę. Ja wiem, ze jeszcze szybciej można zamówić, ale jakbym zamówiła dla wszystkich, żeby się w domu najedli, musiałabym wziąć pożyczkę! 2smiech Poza tym moje chłopaki nie za bardzo lubią kupną... Chyba ich rozbisurmaniłam.
Pizza prosta jest, bo na 1/2 kg maki daję tak 3 dag drożdży, dużą szczyptę soli, ciepłą wodę. Zarabiam i pozostawiam na 1/2h. W międzyczasie kroję ulubione dodatki. Najczęściej robimy z tuńczykiem lub pieczarkami. Unikam wędlin, bo jest za ciężka.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na blasze, polewam ketchupem lub sosem pomidorowym, układam mozarellę, dodatki, posypuję oregano, skrapiam oliwą i piekę ok 16-18min w temp. 180st.










Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku, Efkaraj, zanetatacz

Szybkie obiady 2017/02/17 23:17 #49854

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Wcale się nie dziwię facetom, że nie chcą kupnej pizzy mając do wyboru Twoją albo kupną. Aż przyszła mi ochota na zrobienie pizzy na jutrzejszy obiad cook
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Szybkie obiady 2017/03/23 19:26 #55191

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Szybka i pożywna potrawka z ryżu i indyka

Składniki
Na 1 porcję. Około 866 kcal na porcję.
20 dag filetu z indyka
100 gram ryżu naturalnego
150 gram mrożonych warzyw
20 gram migdałów
1 łyżka oleju rzepakowego

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu (zwykle około 30 minut gotowania).

Filet pokroić na średniej wielkości kawałki i wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem rzepakowym. Smażyć na wolnym ogniu 30 minut. 10 minut przed końcem smażenia wrzucić warzywa i dalej dusić pod przykryciem.

Ryż wyłożyć na talerz. Na ryż dać kawałki indyka z warzywami. Naokoło posypać migdałami.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Szybkie obiady 2017/05/04 10:42 #63055

  • jerzy80
  • jerzy80 Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Posty: 5
  • Otrzymane podziękowania: 4
Ten przepis na szybki obiad na pewno przyda się niejednej gospodyni
Schab pod gruszkową pierzynką



Składniki:
3 większe kotlety schabowe
1 duża lu 2 mniejsze gruszki na wpół dojrzałe
200 ml śmietany 30 %
100 g sera pleśniowego blue
sól
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
świeżo zmielony pieprz
majeranek
olej do smażenia

Kotlety rozbić nie za cienko, obsypać solą, pieprzem, a następnie obsmażyć na oleju. Obsmażone kotlety przełożyć na blaszkę. Gruszki umyć, pokroić na grubsze plastry, a następnie położyć na kotletach. Ser pokroić na większe kawałki i położyć na plastrach gruszki. Całość posypać majerankiem. Do śmietany dodać trochę soli, pieprzu, pieprzu ziołowego i czosnku granulowanego, wymieszać, a następnie zalać mięso. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 35 minut. Zaserwowałam ten kotlet z ziemniakami pieczonymi w ziołach i sałatką z sałaty lodowej. Smacznego.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, sierika, zanetatacz

Szybkie obiady 2018/06/25 20:44 #123182

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14577
  • Otrzymane podziękowania: 44005
Od kiedy nasza Romka wzięła urlop dla poratowania zdrowia, nikt nie chwali się kuchennymi sukcesami!

Możliwe, że to, co napisze jest oczywiste, o nadszedł czas cukinii i wszyscy kombinujemy jak je zagospodarować.
Najprościej ugotować szybkie leczo:
Na patelnię nalać oliwy włożyć pokrojoną cebulkę, paprykę i np seler, młoda marchewkę, pokrojoną cebulkę (dla chętnych kiełbaskę lub boczek).
Udusić wszystko, przyprawić do smaku (my lubimy na ostro z ziołami greckimi lub gruzińskimi chmeli suneli). Potem wlewam pasatę, dodaję trochę miodu i masła i gotowe!
Jemy z ryżem lub makaronem.

Pierwsze cukinie z naszego ogrodu! Wyszło na to, ze różne odmiany dojrzały!






Obiad jak najbardziej szybki. Gotujemy ok 15 min więc szybciutko, wystarczy tylko dodać czas na krojenie warzyw. wink-3
Ostatnio zmieniany: 2018/06/25 20:45 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Krzysia

Szybkie obiady 2018/06/25 21:58 #123203

  • Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2770
  • Otrzymane podziękowania: 7374
A mi się przypomniały cukinie faszerowane, może nie takie szybkie jak leczo, ale czas przygotowania niezbyt długi.

Młode nieduże cukinie przekroić wzdłuż, łyżką wydrążyć trochę środków, tak aby powstały łódeczki.

Do mięsa mielonego dodać, drobno posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę, posiekany koperek, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Uformować wałeczki, ułożyć w lódeczkach z cukinii.
Faszerowane cukinie włożyć do naczynia do zapiekania, podlać odrobiną wody, dodać cebulę, marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i co tak komu pasuje. Świetnie się komponują z sosem pomidorowym lub grzybowym. Przykryć i wstawić do piekarnika, nie wiem na jak długo, bo ja wszystko piekę na oko :diabelek .

Pyszne z młodymi ziemniaczkami.


Ostatnio zmieniany: 2018/06/25 21:59 przez Krzysia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie

Szybkie obiady 2022/05/10 10:21 #265536

  • agli
  • agli Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Posty: 16
  • Otrzymane podziękowania: 8
A macie jakieś patenty na tanie obiadki, dzięki którym da się na co dzień coś zaoszcżedzić?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Szybkie obiady 2022/05/10 11:45 #265537

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14577
  • Otrzymane podziękowania: 44005
Agli, wystarczy opierać się na samodzielnym gotowaniu, na sezonowych produktach i wykorzystywać wszystkie zakupione składniki. Poza tym zawsze taniej wychodzi, jak gotuje się dla większej ilości osób ;-)
A konkretnie o co chciałaś zapytać?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Szybkie obiady 2022/06/02 12:02 #268582

  • Jagna
  • Jagna Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Posty: 23
  • Otrzymane podziękowania: 8
Ciężko, zwłaszcza na jedzeniu, moim zdaniem nie ma sensu na jedzeniu też za bardzo oszczędzać bo potem i tak trzeba będzie wydać na lekarza. Teraz jest tak wszystko drogie, warzywa, owoce a jeszcze jak my jesteśmy na rzeczach bezmlecznych i bezglutenowych to już w ogole tragedia. Na plus na pewno jest jednak to, ze mam własny ogród a jednak własne owocze i warzywa z ogrodu będą tańsze. Już mam swoje rzodkiewki, swój szczypiorek :)

Czekam aż drzewka owocowe w ogrodzie zaczna wydawac swoje owoce.

Staram się jednak coś tam miesięcznie odłozyć na koncie oszczednościowym. Mam konto oszczednościowe w złotowkach, aczkolwiek ostatnio założylismy sobie konto walutowe oszczędnościowe- nie chcemy trzymać całej kasy w złotówkach i staramy się dywersyfikować oszczędności.
Ostatnio zmieniany: 2022/12/02 20:23 przez th. Powód: Usunięcie linku reklamowego
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Szybkie obiady 2024/03/27 19:09 #316067

  • nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Posty: 3677
  • Otrzymane podziękowania: 11696
My mieliśmy dzisiaj pyszny obiad -makaron z pesto - swoje orzechy włoskie, rukola i czosnek niedźwiedzi plus oliwa i parmezan z Włoch. Polecam :mniam
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Efkaraj, takasobie, zanetatacz, nelu-pelu, Franusiowa, DorotaZ

Szybkie obiady 2024/03/27 20:56 #316075

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 14577
  • Otrzymane podziękowania: 44005
Narobiłaś mi apetytu na pesto! :mniam Ja swego czasu przy nadmiarze zielonej pietruszki robiłam z niej pesto, a orzechów nie miałam, wsypałam ziarna słonecznika.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka
  • Strona:
  • 1
  • 2
Czas generowania strony: 0.172 s.