Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ciastka, ciasteczka

Ciastka, ciasteczka 2016/11/12 17:49 #35148

  • ewa321
  • ewa321 Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Posty: 202
  • Otrzymane podziękowania: 307
Tak się szczęśliwie złożyło, że ani ja, ani mąż nie jesteśmy wielkimi fanami ciast.
Ale ciasteczka to zupełnie inna sprawa :lol:
A jednymi z najbardziej ulubionych są oczywiście ciasteczka maślane.
Mam kilka sprawdzonych przepisów i smaków, ale na początek ... najzdrowsze :diabelek


Ciasteczka maślane z marchewką i płatkami owsianymi

Składniki:
masło - 250 g
mąka - 450 g
cukier - 150 g (ja daję mniej - ok. 80 g, bo dzięki marchewce są wystarczająco słodkie)
jajko - 1 szt.
soda - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
płatki owsiane (górskie) - 100 g
marchewka starta - 2 szklanki
otręby - 2 łyżki

Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą i wymieszać.
Do masy dodać marchewkę (wcześniej wycisnąć z niej dość mocno sok) i płatki owsiane,
całość wymieszać, po czym na około godzinę do lodówki, lub na pół godziny do zamrażalnika.

!! Płatki owsiane, przed dodaniem do masy, żeby nie były zbyt twarde,
można sparzyć wrzątkiem - ciasteczka będą bardziej miękkie.
Ja jednak wolę bez parzenia - płatki, leżąc przez godzinę w cieście (w lodówce)
wystarczająco zmiękną, a ciasteczka są bardziej chrupiące.

Po wyjęciu z lodówki ręcznie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego,
każdą lekko spłaszczyć, i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W wersji świątecznej bardziej na miejscu będą gwiazdki, serduszka i inne renifery :)
Piec około 15-18 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem).
Z podanej ilości składników wychodzi mi prawie 100 ciasteczek - 3 blaszki.




Są idealne bez żadnych dodatków, ale na specjalną okazję można dodatkowo
udekorować konfiturą - mnie najbardziej smakuje z brzoskwiniową lub porzeczkową.
Najwięcej ich piekę w okolicy świąt - idealny dodatek do prezentu pod choinkę !!



Życzę smacznego i z niecierpliwością czekam na Wasze super przepisy ciasteczkowe :mikolaj
Oczywiście nie tylko maślane :)
Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniany: 2016/11/12 17:57 przez ewa321.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Amarant, piku, danutal, Efkaraj, chester633, kerovyn, Emi

Ciastka, ciasteczka 2016/11/14 14:13 #35449

  • kerovyn
  • kerovyn Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Posty: 95
  • Otrzymane podziękowania: 116
1 szkl płatków owsianych górskich
0,5 szkl słonecznika
0,5 szkl rodzynek
0,25 szkl sezamu (opcjonalnie, ale smaczniejsze z sezamem)
0,5 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
0,25 szkl cukru
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła zimnego z lodówki
1 jajo

masło rozetrzeć z mąką proszkiem i solą (najlepiej przy użyciu palców ), dodać resztę składników, zagnieść w całość - w miarę trzymającą się tzw "kupy" (nieładnie to brzmi w przepisie na ciasteczka :oops: ale nic innego do głowy jak raz nie przyszło ;-) )i dalej jak wyżej - formowac kulki wielkości orzecha włoskiego spłaszczać i układać na blaszce wysmarowanej margaryną/masłem lub wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w 180 st bez termoobiegu
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma


--=reklama=--

 

Ciastka, ciasteczka 2016/11/15 11:04 #35565

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Kruche ciastka z maszynki

Składniki:
1- kg mąki
1,5-szklanki cukru
1 -kostka masła
2/3 -kostki smalcu
6-żółtek
2-jajka
3-łyżeczki proszku do pieczenia
8-łyżek śmietany
szczypta soli

Wykonanie:
Tłuszcz posiekać z cukrem,


dodać mąkę i pozostałe składniki,zagnieść ciasto


)wstawić ciasto do lodówki,na 3-4 godzin

Następnie, wyciskać ciasto maszynką do mięsa


układamy na blasze do ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni 15 minut



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): danutal, chester633, Emi

Ciastka, ciasteczka 2016/11/29 15:50 #37389

  • Tosia
  • Tosia Avatar
Przepis na kruche ciasteczka z maszynki wygląda super, myślę, że chętnie go wypróbuję :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2016/11/29 16:26 #37393

  • Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Posty: 13598
  • Otrzymane podziękowania: 31815
Romciu, to sa ciasteczka mojego dzieciństwa :mniam :mniam :mniam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Ciastka, ciasteczka 2016/11/29 18:15 #37405

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
U nas zawsze na święta je pieczemy i to tylko raz w roku.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, zanetatacz

Ciastka, ciasteczka 2016/12/07 11:15 #38329

  • Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2770
  • Otrzymane podziękowania: 7371
Też je znam z dzieciństwa, ale nie przepadałam, bo często były robione ze skwarkami. Na szczęście dziś robię takie jakie ja lubię najbardziej np. bardzo kruche, maślane

Ciasteczka cytrynowe

Składniki:

200 g masła
200 g cukru
250 g mąki pszennej
185 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
skórka otarta z 2 cytryn

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, skórkę cytrynową i obie mąki. Wymieszać mikserem na niskich obrotach aż do połączenia wszystkich składników.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm i wycinać ciastka.

Piec ok. 20 min w temp. 160oC , po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem.

Dzisiejsze


i zdjęcie sprzed roku


Ciasto jest plastyczne, bez dodatku proszku do pieczenia, dzięki czemu zachowuje wycięte i odciśnięte kształty.


Rada

Przy tarciu skórki z cytryny, imbiru, gałki muszkatołowej... owijam tarkę folią spożywczą, dzięki temu straty produktów są niewielkie, z folii całość łatwo zgarnąć choćby nożem i prawie nic nie zostaje na ostrzach tarki.
Ostatnio zmieniany: 2016/12/07 11:21 przez Krzysia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Ness

Ciastka, ciasteczka 2016/12/07 15:11 #38351

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Wyjątkowo apetyczny obraz, chyba zabiorę się za te maślane ciasteczka cook
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2016/12/09 10:35 #38531

  • nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 6672
  • Otrzymane podziękowania: 14493
Pyszności pokazujecie!

Moje Rudolfy gotowe do drogi... :spacerek
:mikolaj :blink:





Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Ostatnio zmieniany: 2016/12/09 10:36 przez nelu-pelu.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Roma, Amarant, Krzysia

Ciastka, ciasteczka 2016/12/09 12:00 #38536

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Nelu, a gdzie przepis na Rudolfy?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2016/12/09 12:21 #38537

  • nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 6672
  • Otrzymane podziękowania: 14493
Romciu, każde ciasto piernikowe się nada.
Robię w dniu pieczenia.
Ja daję trochę więcej kakao i przypraw korzennych - coby pachniało
w domu całym. Wieszam je też na choince.

Noski to oczywiście M&M'sy, różki to mini precelki a oczy z lukru i czekolady. :mniam
Miłej zabawy. :mikolaj
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Ness

Ciastka, ciasteczka 2016/12/10 22:20 #38755

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Kruche ciasteczka na smalcu
Smalec to tłuszcz który nadaje ciastkom tę szczególną kruchość,zastąpienie go innym tłuszczem niweczy ich smak i kruchość.

25 dkg margaryny lub masła
20 dkg smalcu
4 jajka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
8 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
1 kg mąki


Margarynę,smalec i cukier posiekać na stolnicy,dodać jajka.Mąki i proszek do pieczenia wymieszać,połączyć, zagnieść tworząc kulę.Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na placek o grubości ok 0,5 cm, wykrawać ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st od 10-15 min

ciastka przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem i maczam w grubym cukrze, można je również dekorować tak samo jak pierniki :)



Poniższa fotka to wypieki naszej Danusi (danutal)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): danutal, Krzysia

Ciastka, ciasteczka 2016/12/11 18:59 #38886

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Pierwsza partia dekoracji już za nami krecigl



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): danutal, Efkaraj

Ciastka, ciasteczka 2016/12/11 19:39 #38903

  • nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 6672
  • Otrzymane podziękowania: 14493
Roma prześliczne!
Jeśli jeszcze smakują tak jak wyglądają :mniam :mniam

Ta 'robota' jeszcze mnie czeka, ale bardzo ją lubię :tup
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Ciastka, ciasteczka 2016/12/15 21:09 #39492

  • Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2770
  • Otrzymane podziękowania: 7371
Ciasteczka migdałowo korzenne Spekulatius - Speculoos, ciasteczka adwentowe.
Podobno zna je cały świat, podobno wypiekało się je w Belgii i Holandii w wigilię dnia św. Mikołaja, a teraz są dostępne cały rok. Podobno do ich formowania używało się specjalnych foremek drewnianych. Ja dowiedziałam się o nich parę tygodni temu, kiedy moja sąsiadka zaopatrzyła się w foremki silikonowe z dołączonym do nich przepisem.

Sąsiadce ciasteczka upiekły się pyszne, ale nie trzymały formy, znalazłam inny przepis i moje wyszły wzorcowe, dziś oddałam właścicielce foremki wraz z nowym przepisem i kilkoma ciastkami na podwieczorek.

Spekulatius

Składniki:

120 g masła o temp. pokojowej
120 g cukru brązowego
250 g mąki pszennej
60 g zmielonych migdałów
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu + szczypta mielonego kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej
skórka starta z jednej cytryny
szczypta soli

Wykonanie:

Masło zmiksować z cukrem, dodać sól, jajko. Przyprawy wymieszać ze skórką z cytryny i migdałami i dodać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do całości, zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godz.

Zagłębienia foremek lekko oprószyć mąką, do każdej wcisnąć małą porcję ciasta i rozwałkować, nadmiar ciasta delikatnie usunąć.
Piec w temp. 160oC w termoobiegu lub w temp. 180oC przy grzaniu góra/dół.

Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ciastka przestygną i dopiero wyjmować z silikonowych foremek.







Z tej porcji wyszły mi 3 wsady po 2 foremki.


Upiekłam też ciastka z przepisu załączonego do foremek, ale wycinałam je szklanką i użyłam pieczątek do ozdoby, niestety nawet dość duże wyciskane wzory są słabo widoczne, nie zrobiłam więc im fotek. Ciasto nie nadaje się na filigranowe wzory spekulatius, ale ciasteczka są pyszne, można wykorzystać inne wykrojniki.


Ciastka marcepanowe

Składniki:

250 g mąki pszennej
150 g cukru
125 g masła
50 g marcepanu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu + szczypta kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej
szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, przyprawy, jajko i pokruszony marcepan. Posiekać nożem a potem wyrobić ciasto ręką. Zawinąć w folię i odstawić na 2 godz. do lodówki.

Ciasto rozwałkować na desce, wycinać foremką i piec w temp. 160oC w termoobiegu lub w temp. 180oC przy grzaniu góra/dół.


Pierniki z kolorowymi szybkami
Piekłam dziś kolejną porcję pierników, ubiegłotygodniowe zniknęły z puszek krecigl :diabelek .
Pierniki robiłam wg. przepisu pani Jarmili Buczyńskiej i tym razem zrobiłam kilka z kolorowymi szybkami.

Przed lukrowaniem.





Szybki bardzo atrakcyjnie wyglądają w piernikowych domkach i latarenkach, podświetlone tealightem. Efekt taki uzyskamy wysypując otwór potłuczonymi landrynkami. Robimy to kiedy ułożymy już ciastka na blasze, na papierze do pieczenia. Najlepsze są takie najzwyklejsze ( Goplana, Wedel). W pobliskim sklepie były inne, dość jasne, więc kolory szybek też mniej wyraziste.
Po upieczeniu ciastka z szybkami zdejmuję z blachy po ostygnięciu, podważając łopatką.

Nie należy mieszać kolorów, wychodzą okropne.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Ciastka, ciasteczka 2016/12/16 16:45 #39549

  • Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1176
  • Otrzymane podziękowania: 3714
Romciu, czy w tych ciastkach na smalcu faktycznie jest aż 8 łyżeczek proszku do pieczenia? Wydaje się dużo... think:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2016/12/18 09:53 #39715

  • Roma
  • Roma Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 2477
  • Otrzymane podziękowania: 2424
Tak Asiu 8 łyżeczek(płaskich) to jest 1 opakowanie na którym również jest napisane, że porcja jest na 1 kg mąki. :buziak
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Asia2

Ciastka, ciasteczka 2016/12/18 21:18 #39821

  • Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 1176
  • Otrzymane podziękowania: 3714
Romciu, dziękuję. Wydawało mi się, że te 8 łyżeczek to dużo. Rzadko piekę ciasta proszkowe, więc sama rozumiesz skąd moje zwątpienie wink-3 ...
Za Twoje ciacha zabiorę się jutro (już mi ślina cieknie na samą myśl...), a na razie wykorzystałam przepis Krzysi ( :buziak ) i właśnie upiekłam szpekulanty (jak zwykła mawiać moja babcia).
Wyszły wyśmienite :kocham .



Pieczenie i dekorowanie pierniczków mam już za sobą.


A oto mój przepis (jeszcze przedwojenny, zdobyty od pewnego poznańskiego piekarza)

Pierniczki

1 kg mąki pszennej
1 kg mąki żytniej
3/4 kg miodu
65 dag cukru
40 dag masła
20 dag smalcu
9 jaj
karmel z 2-3 łyżek cukru
2 łyżeczki amoniaku rozpuścić w filiżance ciepłego mleka /zamiast amoniaku może być soda/
15 dag kakao (ja daję 8 dag)
5-6 paczek gotowej przyprawy do piernika lub dowolne korzenie wg uznania i smaku (cynamon, goździki, imbir, ziele angielskie, kardamon, kolendra itp, itd)

Tłuszcze rozpuścić z cukrem i miodem - tym zaparzyć przesianą mąkę wymieszaną z przyprawami i kakao. Wyrabiać mikserem, a jak ciasto nieco przestygnie, wlać rozbełtane jajka i karmel. Na końcu dodać mleko z amoniakiem. Wyrabiać aż ciasto przestanie się kleić i będzie lśniące.
Dobrze, jeżeli ciasto ma czas poleżakować. Ja zazwyczaj zarabiam je ok. 3 tyg. przed pieczeniem.
Pierniczki piec w temperaturze 170 -175 góra/dół (8-12 min.)

Dodatkowo moje pierniczki są nadziewane marmoladą.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku, danutal, takasobie, Krzysia, zanetatacz

Ciastka, ciasteczka 2016/12/18 22:43 #39832

  • markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 4363
  • Otrzymane podziękowania: 7986
Asia zdziwko zdziwko zdziwko chylę czoła :bravo

A skoro już tu jestem, przypomnę link do przepisu na ciasteczka marcepanowe, które od kilku lat na forum cieszą się powodzeniem :mniam . Ja dziś właśnie zrobiłam swoje, jak zwykle jedna partię przypaliłam na amen i teraz wyjadam pod pretekstem, że brzydkie 2smiech
Przypalam nie bez przyczyny ;), mocno przypieczone o niebo lepsze :silly:
niezapominatka.blogspot.com/2012/11/wyjatkowy-gosc-wyjatkowy-dzien.html
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ciastka, ciasteczka 2016/12/18 23:07 #39837

  • nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 6672
  • Otrzymane podziękowania: 14493
Asiu-2,
to jest mistrzostwo świata! clap
Rewelacyjne dekoracje!
Czy lukier robisz z białka?
Bardzo lubię dekorować pierniczki, jeszcze mnie to czeka.
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Czas generowania strony: 0.190 s.