Dzisiaj postanowiłam pokazać krok po kroku jak zrobiłam mały skalniak szczelinowy w betonowym gazonie.
Do zrobienia skalniaka potrzebne są:
1. Gazon betonowy lub inny pojemnik.
2. Ziemia ogrodowa, żwirek, drobny keramzyt, kamyki drobne do dekoracji.
3. Kilka odłamów skalnych dosyć płaskich - przynajmniej 3.
4. Rośliny skalne o niewielkim przyroście (max. do 2-3 cm w skali roku) - miniaturowe macierzanki, rojniki (np. pajęczynowate) i inne.
5. Narzędzia: mała łopatka, pęseta, patyczek do ubijania w wąskich miejscach.
Ad. 3. Co do używanych w skalniakach kamieniach - wiadomo, że mają różny skład chemiczny i nie każdy kamień odpowiada danej roślinie i jej wymaganiom. Zachęcam mimo wszystko do użycia materiałów dostępnych w swojej okolicy, moje kamienie przede wszystkim są znalezione czy wykopane podczas innych prac ogrodowych.
Do zagospodarowania był taki kłopotliwy fragment usytuowany w bardzo suchym miejscu, pod dwoma iglakami. Wszystko co tam sadziłam marniało, sypka ziemia się łatwo wypłukiwała i wszystko spadało na niewielki placyk przy ławce.
Tadeusz ustawił mi dwa prostokątne gazony, a w środku jeden okrągły o średnicy ok. 35 cm (średni). Gazony takie są dostępne w marketach budowlanych, ten czerwony kosztował niewiele więcej niż 6 zł. Widoczne także kamienie do szczelinowca, keramzyt i drobne kamyki
Gazon wypełniłam ziemią ogrodową do ok. 1/3 wysokości, ziemię ubiłam, wstawiłam największą z tafli kamiennych tak, by się opierała o tylną ściankę gazonu i boczną. Staram się by pierwsza tafla była wklinowana w pojemniku, bo będzie służyła jako oparcie całej konstrukcji i kolejnych kamieni. Potem dosypałam jeszcze ziemi i ubiłam ją, bo tafla musi być zakopana by się wszystko dobrze trzymało.
Tutaj przymiarka kolejnej tafli, staram się stworzyć jakiś widok, zarys "gór"
Tutaj dołożony kolejny kamień
Tak wyglądają z dołu jeszcze przed uzupełnieniem ziemi
Potem wysypałam keramzyt we wszystkie przestrzenie między kamieniami
Widać, że keramzyt (warstwa ze 2 cm) znajduje się wszędzie wokół kamieni
Potem przygotowałam mieszankę do sadzenia roślin z ziemi ogrodowej i żwirku (może być budowlany) - mieszanka 1:1, ewentualnie więcej żwirku. Masa była specjalnie przygotowana jako wilgotna, bo lepiej się "lepi" do skał
Tu widoczne jest nanoszenie warstwy gleby we wszystkie miejsca u podnóża "gór", a także pomiędzy taflami. Każdą dodaną ilość ugniatamy palcami, lub w wąskich szczelinach patykiem
Ulepione "góry" przed sadzeniem wyglądają tak.
Warto zwrócić uwagę, że najniższy poziom gleby prawie wyrównuje się z krawędzią gazonu. Część ziemi osiądzie, troszkę uzupełni się na końcu kamykami. powoduje to później możliwość spływania nadmiaru wody po opadach, poza tym sama struktura gazonu jest porowata i przepuszczalna - to ważne dla samopoczucia roślin skalnych.
Tak to wygląda z góry
c.d.n.