Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród już nie weekendowy

Ogród już nie weekendowy 2021/04/13 10:11 #232111

  • Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 515
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Już odpisałam :kocham
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród już nie weekendowy 2021/04/13 10:21 #232113

  • Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 515
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Żeleźniak ma się super. Wszystko wsadzone już w grunt i nakryte ściętymi trawkami., bo znowu zimno. :hejka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.


--=reklama=--

 

Ogród już nie weekendowy 2021/04/13 10:32 #232114

  • edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 8201
  • Otrzymane podziękowania: 16363
Podobają mi się Twoje skrzynie warzywne i te pałaki nad nimi, czy to są może rurki do ogrzewania podłogowego? Ciekawie to wygląda, muszę córce pokazać niech sobie zrobi. Ona wysiała pomidory i lata z nimi tam i tu i piwnie też tak porosną jak Twoje dynie czy cukinie.
Ja muszę w końcu aksamikti wysiać.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

Ogród już nie weekendowy 2021/04/13 14:04 #232141

  • Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 515
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Majeczko, tak to są pexy do ogrzewania podłogowego. Tani i szybki sposób na okrywanie włókniną wczesnych grządek.
Trzeba je tylko wepchnąć do samej ziemi (tej pod skrzynią) bo w skrzyniach ziemia jest z reguły dość przepuszczalna (lekka) i w ubiegłym roku trochę mi się rurki krzywiły, bo były za krótko włożone.

Wczoraj zrobiliśmy wertykulację trawnika. Tylko przy domu wyciągnęliśmy 5 taczek podszytu, suchych gałązek z traw i innych cudów.
Teraz tylko rozsypiemy nawóz i na razie spokój. Jak się trochę ociepli powojuję z dalszą częścią trawy.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu

Ogród już nie weekendowy 2021/04/13 14:20 #232143

  • edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 8201
  • Otrzymane podziękowania: 16363
Ewo dzięki.
Córka ma takie skrzynie porobione z płyt betonowych co jej zostały z ogrodzenia, są na trawniku i pewnie bez problemu chłopaki wcisną do ziemi, tylko trzeba pozbierać resztki z podłogówki, nam zostało, im zostało, teraz syn będzie robił to też pewnie zostaną.

Córki obie robiły wertykulacje, młodsza pożyczała jakąś maszynę, ja mam tereny zielone to nic takiego nie robię i dobrze mi z tym, zrobiłam się wygodnicka.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

Ogród już nie weekendowy 2021/04/13 14:38 #232145

  • Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 515
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Kiedyś wygrabialiśmy wiosną trawę, ale z wiekiem 2smiech kupiliśmy wertykulator /areator i roboty o niebo mniej. Nie mam prawdziwego trawnika, tylko trawę, która go udaje, ale i tak jest z nią na wiosnę robota. Jak można sobie życie ułatwić, to czemu nie skorzystać :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, zanetatacz

Ogród już nie weekendowy 2021/04/16 00:06 #232516

  • Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 515
  • Otrzymane podziękowania: 1172
No cóż pogoda jaka jest każdy widzi.... u mnie pada nieprzerwanie od 2 dni. W deszczu sadziłam prezenty, które przyszły od Forumek i zapomniane zakupy (jak się zimą kupuje z dostawą w kwietniu to można zapomnieć co się zamawiało i na kiedy :mur
Ale dałam radę.
Skoro pogoda nie rozpieszcza i w ogrodzie nic robić się nie da, to postanowiłam spróbować swoich sił w ...serowarstwie i popełniłam

ser a'la koryciński z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem (teraz leżakuje w solance)




a z pozostałej serwatki powstanie ser ricotta.




Jak będą zjadliwe to zacznę sobie wytwarzać swoje serki wink-3 Mam jeszcze w planie sery z jogurtu marynowane w oliwie.

Najbardziej jednak chciałabym już tyrać w ogródku :tup
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Gabriel, piku, edulkot, nowababka, Danusia

Ogród już nie weekendowy 2021/04/16 11:10 #232556

  • takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 10063
  • Otrzymane podziękowania: 22264
Napisz o tych serach proszę w "Kuchni ogrodnika". Bo ja chętnie poczytam, a może ktoś inny też. Ja mam dostęp do mleka od krowy i chętnie poeksperymentuję. Na razie robię taki tradycyjny twarożek. raz mi się udało przez przypadek zrobić inny, bo twaróg posypałam sodą na smażony, ale coś nie chciał się przerobić i włożyłam go do mikrofalówki. I wyszedł właśnie taki a'la koryciński.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

Ogród już nie weekendowy 2021/04/16 14:01 #232574

  • Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 515
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Miłko, korzystałam z przepisu śp. Romy, ale jednak ten przepis , który jest też i na naszym Forum zielonozakreceni.pl/forum/czasem-mus-cos-ugotowac/1575-warzenie-serow-czas-zaczac jednak zmodyfikowałam. Zamieszczę tę moją wersję, może faktycznie komuś się przyda. :) Serek jest pyszny.



Swój sposób wykonania serka już dodałam :)
Ostatnio zmieniany: 2021/04/16 14:29 przez Ave.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Gabriel, piku, takasobie, edulkot, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia

Ogród już nie weekendowy 2021/04/16 15:07 #232582

  • zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 6990
  • Otrzymane podziękowania: 10004
Apetycznie wygląda :mniam :mniam :mniam -tylko ,że ja nie jadam żadnych serów .... i u mnie pogada do bani i też dostałam roślinki do donic i skrzynek ,które miały przyjść po 25.04 :mur
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

Ogród już nie weekendowy 2021/04/16 15:26 #232586

  • Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 515
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Żanetko, to trzeba zagospodarować jakiekolwiek donice, potem się poprzesadza wink-3
U mnie nabiał idzie szybciej niż wędlina, to chyba przez to ciągłe gadanie moich córek...mamo nie jedzcie tyle mięsa, mamo więcej warzyw jedzcie, mamo... no i jemy mniej polewkamax
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, zanetatacz, nelu-pelu

Ogród już nie weekendowy 2021/04/17 13:44 #232744

  • Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 515
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Nareszcie przestało padać. clap Pogoda dalej paskudna, ale natychmiast odpaliłam siewnik, do którego wsypałam nawóz do trawników i heja :grabie
To co zwertykulowałam posypane nawozem. Uff

I znalazłam takie rozczulające mokre maluszki, godne podziwu jak sobie poradziły przez ten mokry tydzień.


Ostatnio zmieniany: 2021/04/17 13:46 przez Ave.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Gabriel, Efkaraj, takasobie, edulkot, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia

Ogród już nie weekendowy 2021/04/17 16:36 #232757

  • Poll
  • Poll Avatar
  • Online
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Posty: 19014
  • Otrzymane podziękowania: 37317
W tle maluszka widzę rozwijające się śmiało listki (tawuły?). Ni by zimno, niby ciemno a rośliny swoje wiedzą. :lol:
Na widok sera pociekła mi ślinka :silly: Skąd bierzesz dobre mleko do ich wyrabiania?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

Ogród już nie weekendowy 2021/04/17 19:50 #232806

  • edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 8201
  • Otrzymane podziękowania: 16363
Ewo smakowicie serek wygląda. Kiedyś zrobiłam ricotta ale mi nie podszedł, a ostatnio butelkowe mleko ze sklepu było już nie za bardzo i zrobiłam twarożek, był aż słodki.
Ile ja się garów, szmatek i cedzaków natargałam, namyłam i naprałam, codziennie miałam 10 l mleka na ser, a chude mlwko z wirówki dostawały świnki. A już smaku śmietanki kremówki chyba nigdy nie zapomnę.
Wiosna w końcu wybuchnie tylko niech zrobi się cieplej.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

Ogród już nie weekendowy 2021/04/17 20:27 #232816

  • zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 6990
  • Otrzymane podziękowania: 10004
Ewo -moje córki mają tak samo 2smiech ,ale ja jestem mięsożerna i taki trochę niejadek -sera nigdy nie jadłam i tak mi zostało ,jeszcze syn jest taki maruda jak ja bo reszta jada wszystko 2smiech
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

Ogród już nie weekendowy 2021/04/17 20:58 #232821

  • Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 515
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Poll - masz oko :) faktycznie tawuły i pęcherznice pokazują listki, grujecznik też się obudził, żeby tylko tego nie pożałował, bo zwykle na zimną Zośkę dostaje łupnia i potem musi się regenerować.

Ser robiłam pierwszy raz, nie mam dojścia do "mleka prosto od krowy" - teoretycznie mogłabym kupić na rynku, ale jak nie mam pewności co do warunków higienicznych przy jego pozyskiwaniu, to wolę kupić sklepowe. Kupiłam łaciate z napisem "świeże" bo ono jest pasteryzowane w temp ok 65 st C. Serek wyszedł w porządku, a z serwatki zrobiłam jeszcze ser ricotta, więc nic się nie zmarnowało



Szaleć nie będę, ale raz na tydzień albo dwa swój serek zrobię, tym bardziej, że córki zainteresowane...nie, nie wyrabianiem, tylko gotowym wyrobem 2smiech

Edulkotku - 10 l mleka dziennie zdziwko toż to manufaktura była... przy takich ilościach to by mi chyba te sery obrzydły 2smiech Podziwiam Twoją pracę.
Moja ricotta była z serwatki ze smakiem przypraw, więc nie była mdła. Asia podpowiedziała, że używa takiej do pierogów i tak też ją wykorzystam. Do pierogów ze szpinakiem.
Pogodynka prawiła, że dopiero początek maja ma być naprawdę ciepły, pożyjemy zobaczymy :przytulam

Żanetko nasze gusta, nasza sprawa, trzeba jeść to co nam podchodzi, wtedy jesteśmy szczęśliwe ... piszę wcinając "Michaszka" a nie powinnam :mur polewkamax
Ostatnio zmieniany: 2021/04/17 21:00 przez Ave.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, Elzbieta, zanetatacz

Ogród już nie weekendowy 2021/04/17 21:12 #232823

  • edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 8201
  • Otrzymane podziękowania: 16363
Ewo mnie twarogi wcale nie zbrzydły, to jest mój podstawowy produkt spożywczy. Przy 4-5 krowach dojonych 2 razy dziennie to mleka miałam po kokardkę, z większości robiłam śmietanę a potem masło, a na sery szło tłuste mleko, choć i na chude sery miałam zamówienia. W skrócie mówiąc miałam małą mleczarnię.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave

Ogród już nie weekendowy 2021/04/17 21:27 #232831

  • Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 515
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Aaaaa, to zmienia postać rzeczy :) swoje mleczko, to serki wychodziły prima sort :mniam i jak jeszcze był zbyt gwizdac
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Ogród już nie weekendowy 2021/04/18 13:22 #232896

  • Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 808
  • Otrzymane podziękowania: 1771
Przyznam szczerze, Ewo, że podziwiam te Twoje kulinarne działania,
bo ja od jakiegoś czasu staram się, jak najmniej przebywać w kuchni.
No niby nadal piekę chleb, miałam zrobić sobie przerwę po świętach,
ale przez niedopatrzenie wzięłam 5 kg nie takiej mąki wink-3 i trzeba ją teraz wypiec wink-3 .
Taki serek jak koryciński bardzo mi smakował, pamiętasz zlot na Lubelszczyźnie? sery miała Ałła (kozie) :) .
W mojej wsi nie bardzo można kupić mleko od krowy, ostatnie takie mleko miałam ...... od krowy z pobliskiego miasta 2smiech .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, zanetatacz, Katarzyna2021

Ogród już nie weekendowy 2021/04/18 14:25 #232906

  • Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Posty: 482
  • Otrzymane podziękowania: 767
To bardzo ciekawy wątek pocisnęłyście i smakowite wyroby są tu zaprezentowane, u mnie w wiosce jest hodowca kóz, ma ich kilkadziesiąt i zaopatruje Gdańsk w swoje wyroby, oczywiście wioskowych, jak ktoś chce, także. Nie trzeba samemu sobie rąk brudzić. cook Jeździ czerwonym samochodem. :na_ucho
Ostatnio zmieniany: 2021/04/18 14:25 przez Katarzyna2021.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.299 s.