Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2026/05/16 15:05 #361235

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 58734
Dwa dni deszcz padał, porządnie podlało. Dziś planujemy grilla z dziećmi więc zamówiłam lepszą pogodę. Mam nadzieję, że zamówienie zostało przyjęte i będzie dostarczone. Pierwszy raz zrobie sałatę z rukoli z ogrodu. Niestety reszta musi być kupna. Jak będzie za zimno, zrobimy ognisko.

Na dziś:

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, Kalmia, halszka, Krzysia, edulkot, VERA, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 7 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2026/05/18 00:50 #361399

• Grażka
  • Grażka Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 724
U mnie też nareszcie porządnie podlało i też miałam ognisko, było za zimno na grilla hu_rra
Dużo kwiecia u Ciebie,piękne zdjęcia :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie
--=reklama=--

Ogród takisobie 2026/05/18 07:03 #361403

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6074
Milko ślicznie prezentujesz tulipanki.Po połowie maja a pogoda nie rozpieszcza ,u nas niedziela była chłodna i deszczowa

Ogród takisobie 2026/05/18 07:51 #361411

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28462
U mnie pada kolejny dzień i już roślinki zaczęły walkę z grzybami. Imprezy rodzinne u nas niestety w budynkach były.
Przypomniałaś mi o dalii York & Lancaster i tę chętnie zamieniłabym za część Windmill, ale to prawie za rok. Wczoraj zauważyłam że powolutku jedna dalie kiełkuje, widać te deszcze dobrze je nawodniły.

Ogród takisobie 2026/05/18 18:43 #361437

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majka! To się wymienimy! Mi Windmill chyba odmówił współpracy. Nie znalazłam go wiosną.
Niestety deszcze sprzyjają chorobom grzybowym. Już wiem, że moje historyczne przed domem będą zaraz poplamione. Może zdążę z opryskiem po deszczu.

Gosiu! Maj bywa zimny i deszczowy. Czekamy na prawdziwą wiosnę. :tup

Grażka! Dziękuję! Teraz kiedy tulipany przekwitły, kwiecia jakby mniej. Irysy zaczynają, jakieś drobiazgi, rodki, ale jakby mniej kolorowo jest.

Pada dzis cały dzień, a ja pod kocykiem. A miałam pielić... :mur

Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, halszka, Krzysia, edulkot, VERA, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2026/05/18 19:53 #361447

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 26241
Miłeczko cudny ten bez u mnie nie ma juz na nie miejsca chociaż kilka drobniejszych wcisnęłam wink-3
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2026/05/18 20:08 #361452

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 26276
Miłeczko -czasami i trzeba pod kocykiem poleżeć ...fotki cudne ,piękne pastorały paproci mi większość wymarzła :placz
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2026/05/18 21:23 #361485

• mondfa
  • mondfa Avatar
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 591
Cytując Jana Himlsbacha:
Robota nie zając, nie ucieknie. Roboty nigdy się nie przerobi, tak samo jak kobiety nigdy się nie przekocha. :grabie :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, nelu-pelu

Ogród takisobie 2026/05/18 22:04 #361490

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 26676
Miłko, wiesz że Twoje zdjęcia uwielbiam - ale proszę o szersze ujęcia z ogrodu recourse recourse recourse
..... jeszcze trochę i zapomnę jak on wygląda :placz

Ogród takisobie 2026/05/18 22:15 #361491

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko nie narzekaj tylko korzystaj z wolnego i odpoczywaj. Ja co prawda nie odpoczywałam ale cały dzień spędziĺam przy szyciu, teraz spokojnie mogę myśleć o ogrodzie.
Windmill jeszcze nie kiełkuje, tylko jedną z Honek widziałam zielonkawe listunie. Oby słońce i ciepło wysuszyło i nagrzało.

Ogród takisobie 2026/05/19 07:52 #361519

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majeczko, będzie dobrze! Teraz podlało, zaraz będzie ciepło więc tylko wypatrywać kiełków! A ja będę mogła popielić, bo w niektórych miejscach chwasty wyglądają jak zadbane rośliny ozdobne. 2smiech

Verka! Dla Ciebie specjalnie poniżej dziś rano zrobiłam kilka zdjęć komórką rotfl Nie umiem robić zdjęć komórką! :fotka

Monia!
Oj fajnie być przekochaną, ale to faktycznie niemożliwe wink-3

Żanetko! Dziękuję! :buziak Czasami tak robię. Organizm się domaga, a ja go grzecznie słucham.

Danusiu! To bez po dziadkach, Ja żadnego nie posadziłam. Taką pamiątke mam. Może gdyby nie było, posadziłabym jakieś cudo. think:

Mam plany żeby do końca tygodnia popielić, bo jak teraz tego nie zrobię, pewnie już nie zrobię wink-3 Dziś słonecznie i ciepło, pewnie co nieco ruszy z kopyta. Zwłaszcza chwasty :mur

Na dziś - odpowiedź na życzenie Very czyli szerokie kadry robione komórką, bo rano nie chciało mi się iść po aparat i zmienić obiektyw.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, halszka, Krzysia, edulkot, Pani Bestia, Elsi, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2026/05/19 08:07 #361530

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 15391
Mimo, że zdjęcia komórką dla Very i ja chętnie pooglądałam wink-3 2smiech Bardzo ładnie masz w ogrodzie!
U nas też wszystko ruszyło z kopyta, chwasty głównie, ale postanowiłam się nimi nie stresować :zielony Rozumiem, że jak robisz zbliżenia :fotka i pchają się w obiektyw to wkurza, ale ja nie mam już ambicji do robienia pięknych zdjęć...wzrok już nie taki i cierpliwości brak :oops:
A Twoje zdjęcia to małe ( małe, w sensie wielkości ekranu monitora) dzieła sztuki :kocham
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród takisobie 2026/05/19 08:13 #361531

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6074
milko widoczki z dedykacją dla Verci ale ja też z radością popatrzyłam na Twoje zieloności .Zgadzam się z Tobą … po deszczach roślinność ruszyła a chwasty najszybciej wystartowały

Ogród takisobie 2026/05/19 09:43 #361533

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8680
Miłko, też z wielką przyjemnością obejrzałam widoczki, zachwycam się Twoimi zdjęciami roślin i ptaków, aż zapomniałam, że ogród to szerszy plan wink-3, masz tam przestrzeń :kocham .

Ogród takisobie 2026/05/19 14:50 #361549

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 26276
Pięknie dużo przestrzeni....mi żadne zdjęcia ostatnio nie wychodzą może jak pisze Marysia człek ślepy jest to i nie widzi co robi a poza tym kolory jakieś przekłamane krecigl
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, nowababka

Ogród takisobie 2026/05/19 15:33 #361550

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Widoczki fajne, przywołują wspomnienia.
Dzisiaj 2 Wildmill skiełkowały czyli jeden dla Ciebie, Honka Red też puściła w 2 miejscach, z doniczek jeszcze nic, ale i tak dzisiaj i jutro nie mam czasu wysadzać do dołków.
Niczego nie wyrywam bo za dużo mokrej ziemi przyklejonej do korzeni.

Ogród takisobie 2026/05/19 23:20 #361583

• Grażka
  • Grażka Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 724
Przestronny ogród ,dużo miejsca do sadzenia clap bardzo mi się podobają Twoje rozłożyste drzewa :kocham

Ogród takisobie 2026/05/20 07:34 #361589

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Grażka! Nie planuję powiększania miejsca na sadzenie. Trzeba którędyś chodzić i mieć miejsce na odpoczynek. Rozłożyste drzewa też jakoś ograniczają i nadają charakter. To drzewa owocowe po dziadkach. Niektóre nawet dość fajnie owocują , jak jabłoń i grusza.

Majeczko! Super, że pamiętasz mój ogród. Trochę czasu minęło, bo byłaś u mnie bodajże w 2018. Trochę się od tego czasu zmieniło, ale niewiele. Z Windmill już się cieszę. A z powodu mokrej gleby i ja odpuściłam sobie wczoraj pielenie. Planuję na jutro. Jak nie będzie padać oczywiście 2smiech

Żanetko! Ja t zawsze wszystkim powtarzam, że jak się robi zdjęcia, trzeba się nieco skupić i nie do końca wierzyć, że aparat zrobi takie zdjęcie jakie chcesz. Ładne kolory wychodzą raniutko i wieczorem, a i warto chwilę zastanowić się nad kadrem. Minimalna zmiana kąta często daje lepsze efekty. :fotka
Przestrzeń może i jest, ale już nie sadzę niczego, bo miejsca przeznaczone na sadzenie już się wypełniły. No i tak zostanie. wink-3

Krzysiu!
Pod drzewami musi być przestrzeń, bo owoce zbierać jakoś trzeba, hamaki zawiesić, pobiesiadować. Verka wywołała temat szerokiego kąta. Kiedyś u mnie była więc chciała zobaczyć, co się zmieniło.

Gosiu! Dżungla się zrobiła straszna. Mam zamiar pielić, ale znów zapowiadają deszcze. Zobaczymy, może chociaż przed domem się uda. gwizdac

Dziękuję Marysiu! Bardzo lubię robić zdjęcia w ogrodzie. Cały czas się uczę i staram się zrobić zdjęcie najlepiej. To moja pasja więc też zobowiązuje. Może warto z aparatem przysiąść przy roślinie i spokojnie się jej przyjrzeć. Cierpliwość sama przyjdzie, a może to sposób na relaks, na chwilę dla siebie. Mnie to bardzo uspokaja więc ma czynniki zdrowotne.
Chwastami się też nie stresuję, ale już zaczęły kwitnąć więc muszę się nimi powolutku zająć.

Dziękuję Wszystkim za miłe słowa. Nie spodziewałam się, ze kilka cyknięć komórką wywoła taki odzew. Musze częściej robić szerokie zdjęcia. :czarownica

Dziś tulipanki Kluzjusza, które właśnie co przekwitły (zdjęcie historyczne)

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, edulkot, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, DorotaZ

Ogród takisobie 2026/05/20 10:45 #361599

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ja nie mam czasu przypatrywać się każdej roślince, robię kilka zdjęć z różnych ujęć i potem wybieram te lepsze. Stanowczo mam za duży ogród.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, nowababka

Ogród takisobie 2026/05/20 18:08 #361606

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majka! Duży ogród, dużo roślin, dużo kwiatów! Jest na co patrzeć i co przy nich robić! wink-3

Miałam dziś po pracy popielic przed domem, ale chyba jutro. Miałam ciężki dzień, przeszłam się po ogrodzie, podlałam co nieco. Powietrze zrobiło się takie przedburzowe i cieżko oddychać.

Dziś po pracy powitały mnie nowo rozwinięte irysy:

Za tę wiadomość podziękował(a): halszka, nowababka, zanetatacz, DorotaZ
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.322 s.