Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Hania SantaFe? Czemu nie?

Hania SantaFe? Czemu nie? 2026/03/12 10:40 #357298

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2128
Ela na bank byłaś grzeczna! To prawda z tymi trawami, wiosna to istna masakra. Wczoraj lekko wygrabiłam pas wzdłuż można powiedzieć głównej ścieżki, bo krokusy zaczynają się pchać do słońca i zaraz nie będzie można bez ich uszkodzenia zrobić porządku. Trawy mamy już prawie zlikwidowane w ogrodzie, szkoda naszych kręgosłupów. Co do ranników, to nie wiem kiedy tak się mi spodobały. Chyba to ich wczesne kwitnienie tak mnie do nich przekonało. Wpadłam jak śliwka w kompot! Planuje wsadzić ich jeszcze więcej, w różnych częściach ogrodu, niech się rozgoszczą i grzeją serce po zimie.

Gosiu, mądrego to i miło posłuchać. Kręgosłup powinien podziękować za te niespieszne ruchy :) Ale takiej zimy to ja się nie spodziewałam i nawet nie pamiętałam od x lat. Udało mi się za to zobaczyć niezwykłe zjawiska nad naszym Bałtykiem, no i najdalej zamrożone morze nad Niemiecką częścią Bałtyku, zaskoczona byłam, nawet Paweł powiedział, że czegoś takiego to nie pamięta od dzieciństwa.

Rugia malowniczo zmrożona i to ledwie 2 tygodnie temu.

Na naszej plaży widziałam przepiękne, zjawiskowe morszkulce. Zadziwiające zjawisko, ta zima była (patrząc na nasz ogród troszkę jeszcze jest) inna od wielu poprzednich zim

Jak widać morze cofnęło się znacznie, jak nigdy od wielu lat, na szczęście ma wrócić z morza Północnego. Bardziej natlenione, poprawi to ekosystemem, ponoć to bardzo dobrze dla dorsza, więc nie ma tego złego. Porządna zima się od czasu do czasu przyda! recourse
Ostatnio zmieniany: 2026/03/12 17:38 przez SantaRispetto.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, Tomek Mr, th, Kalmia, Pani Bestia, nowababka, nelu-pelu, Gosia1, Shalina, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Hania SantaFe? Czemu nie? 2026/03/12 12:29 #357300

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 56659
Ja pobiegłam do ogrodu, żeby zobaczyć, czy irysy reticulata kwitną, ale nie... :(
Na Rugii byłam wiele lat temu na pełnowymiarowych wakacjach. Baaardzo mi się podobało, ale to było latem.
Za tę wiadomość podziękował(a): SantaRispetto

--=reklama=--

Hania SantaFe? Czemu nie? 2026/03/12 12:54 #357303

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22634
Marzenko piękna kolekcję ranników macie... ładnie proszę jak gdzieś napotkasz, podczas Waszych wojaży, jakieś odmianowe - pamietaj o mnie. Mam tylko gatunek i pomarańczowy z Berlina- przynajmniej taki ma być bo jeszcze nie kwitł ..
Aaaa i melduję, że Twoje przylaszczki kwitną.. Jedynia transylwańska obija się i nie pokazała jeszcze ani pół kwiatka- obym jej nie zamordowała... mam nadzieję, że moje "szwajcarki" też nie przyniosły wstydu. One były tak poturbowane, że masakra. Także jak nie wylazły to daj cynka będziemy kopać jeszcze raz...

Rugia cudna- to jest nasz "majówkowy plan", chyba dwa lata temu, latem byliśmy na kilka dni na rowerach... fajne tereny.. szczególnie Hiddensee mnie zauroczyła...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Hania SantaFe? Czemu nie? 2026/03/12 22:46 #357336

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 19664
Nad morzem zimową porą byłam, zdaje się, że raz... ofkoz wypadło na porę bezśnieżną... dziękuję za ten spacer... acz musiałam się doszkolić, co to te morszkulce :P

Marzenko... kolekcja ranników zachwycająca, ale nie... nie napalam się... gwizdac : skoro gatunek dawkuje mi po 3 kwiatuszki tu i 3 kwiatuszki tam... :silly: popodziwiam u Ciebie i u Ani... no chyba że u Ani będą się siać - bo u niej się wszystko się sieje - to wtedy posępię... B) a u Ciebie się sieją, czy to pojedyncze kępki? Ile sezonów mają?

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)

Hania SantaFe? Czemu nie? 2026/03/13 16:32 #357365

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłko, my już byliśmy trzeci raz, dwa poprzednie wyjazdy były tylko jednodniowe, ten ciut dłuższy. Za każdym razem jesteśmy w innym miejscu wyspy. Klify kredowe przypadły mi bardzie do gustu niż te „zwykłe” piaszczyste. Generalnie jest to wspaniałe miejsce, warte obejrzenia.

Aniu, z wojaży pozostał już tylko roślinny Berlin a tam wiadomo ranniki bywają. Więc jak dotrzemy będę pamiętać, żaden problem. A to powolnica ta transylwańska, miałam odszukać nazwę, z moją pamięcią coś się zaczyna dziać :unsure: Może jest posadzona ciut za głęboko, one nie lubią takiego sadzenia Aniu. Jeśli chodzi o Szwajcarki to one są jeszcze pod śniegiem, nie wiem co z nimi, oby było dobrze lub bardzo dobrze. Takie mam życzenie :P Spójrz jaki pomarańczowy rannik kupilas , żebym nie zdublowała zakupu.

Monia, fajne te morszkulce, wyglądało to jakby obcy maczali w tym palce, bo ludziom by się nie chciało tak wycinać i układać przecież polewkamax
Ranniki u nas rosną swoim tempem, wcale nie najszybszym. Widzę zalążki siewek przy schwefeglanz, ale on tam już siedzi w ziemi z 3 lata. A zanim z nich będą kwitnące roślinki to kolejne 3 lata miną. Nie wiem jak inni to robią, że mają łączki, ja mam kępki. Sądzę je raczej w koszyczku, żeby gatunek nie mieszał się z siewkami, które się kiedyś pojawia przecież. Przyglądam się dwóm odmianom przywiezionym z Berlina i to będzie pomyłka. Jeśli pojedziemy zareklamuje B) Uzna albo nie uzna, ale powiedzieć mogę.

No to co po ranniku może?

Zimowy wygrzebany spod liści, mógłby taki zostać.

Flore Pleno

Siewka wypatrzona na końcu ogrodu, nie rośnie tam w okolicy taki rannik, fajna.

Erantis Pauline

R. Moonlight ten robi się jasniuteńki w słońcu prawie biały.

Nie byłabym sobą jakbym ciemiernika nie wstawiła, siewka.
Ostatnio zmieniany: 2026/03/13 18:05 przez th. Powód: Postawienie zdjęć do pionu
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, Kalmia, takasobie, Pani Bestia, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Shalina, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Hania SantaFe? Czemu nie? 2026/03/13 19:42 #357381

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25695
Cudne ranniki......nawet nie wiedziałam ,że jest tyle odmian zdziwko u mnie zwyklaki nie chcą rosnąć....,widoki z nad morza niesamowite :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Hania SantaFe? Czemu nie? 2026/03/13 21:30 #357402

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Witaj Żanetko, jest ich masa cała, my mamy ledwie ułamek, bo z dostępnością równie bywa :)
Widoki bardzo nas zadziwiły, takiej zimy to my się nie spodziewaliśmy! Zresztą po południu jeszcze było tak…

Ale było i tak, pięknie, słonecznie, tylko wiatr duł jak opętany! :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, Pani Bestia, nowababka, nelu-pelu, wojtek, Shalina, janka.p, Borislava.Kirilova

Hania SantaFe? Czemu nie? 2026/03/14 18:49 #357427

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7636
I tyle żółtego to ja lubię :slonko Cudne maluszki :kocham

Zima była koszmarna, ale mam wrażenie, że i tak wczesnej ciepłej wiosny nigdy nie miałam. U mnie śnieg już tylko na okolicznych wzgórzach i w cieniu lasu. Fuj...

Hania SantaFe? Czemu nie? 2026/03/15 08:15 #357455

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Iwonka, z żółtymi to ja kwiatami to ja ciut na bakier jestem.. wiosną jednak robię wyjątek dla rannikow, ciemierników i oczywiście narcyzów. Wczoraj dosładzałam na rabacie gotowca, narcyza Iwona, powinnaś go mieć u siebie :P Zima dała nam popalić wszystkim.. wczoraj tak daliśmy sobie w kość w ogrodzie, że aż z rozrzewnieniem pomyślałam o tym błogim czasie lenistwa polewkamax i dogódź kobiecie…
Coś żółtego
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1, wojtek
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.125 s.