Monik, a z jakiego źródła pochodzi Twój 'Herrenhausen'...nie sądzę,że ode mnie ? Mój nigdy nie rewersował...a moje sadzonki zawsze były z rozmnóżek...więc nie powinno być niespodzianek, ale oczywiście mogę się mylić. Miałem kiedyś przypadek, z odmianą 'Ray Smith', która jest trudna do pomylenia. Po zimie, główna korona nie wznowiła wegetacji, ale z boku pojawił się nowy odrost, który jak podrósł ma zupełnie inne cechy. Jest możliwość, że roślina była pomylona, bo sadzonka nie była duża...ale to wątpliwe...
Zobacz, czy te mniej ażurowe liście tworzą osobną rozetę? Wtedy nie będzie problemu z jej oddzieleniem.
Niestety większość szkółek oferuje odmiany paprotników pochodzących z siewu... a jak wiadomo z siewu nie zawsze uzyskamy rośliny o właściwych cechach...
Jeżeli szkółka pobiera zarodniki z tej samej, sprawdzonej rośliny, to pół biedy, ale jeżeli zarodniki są pobrane od roślin z wysiewu, to rośliny mogą odbiegać od pierwowzoru już znacznie.
Wiem, że bardziej zaawansowani kolekcjonerzy, skrupulatnie notują pochodzenie odmian. Wiedzą nawet na ile dana odmiana powtarza cechy z siewu.
Na przykład odmiana 'Bland', funkcjonuje jeszcze pod nazwą 'Ex Bland'...nurtowało mnie to do czasu gdy różnicę wyjaśnił mi angielski znawca paprotników.
'Bland' pochodzi z podzialu rośliny, natomiast 'Ex Bland' z wysiewu zarodników.
Wracając do 'Herrenhausena', Jeżeli Twoja roślina, w dalszym ciągu będzie słabo rosła, możesz liczyć na sadzonkę z mojego egzemplarza...chociaż na stare lata wytwarza, już niewiele rozmnóżek