Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kwiecisty groch z kapustą

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/01 21:43 #79037

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33624
Gosia, hortensje cudnie Ci kwitną. Ja moją Forever przesadziłam jesienią i w tym roku nie zakwitła wcale. Do tego ma blade liście, ewidentnie miejsce jej nie służy. Ale tu mis zostać. Przekopie tyko ziemię i dodam więcej kwaśnego torfu, może w przyszłym roku ruszy?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/01 23:24 #79064

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Ewa, moja Everbloom miała jaśniejsze liście, choć rośnie pomiędzy innymi. A wzięłam polałam wszystkie + pierwiosnki siarczanem magnezu. Może troszkę lepiej. Szkoda mi ich nie podlać kurzakiem z pokrzywą, bo to wręcz przyspieszacz. Ciągle myślę jak im ziemię dokwasić, bo u mnie raczej obojętna w kierunku zasadowej :kawa .
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą
Ostatnio zmieniany: 2017/08/01 23:24 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

--=reklama=--

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/01 23:54 #79068

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23439
Gosiu -ależ masz tych hortensji-cudeńka a dalii nazwy nie znam ale bardzo interesująca...odpoczynek w Rabce -super
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/02 07:43 #79074

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25835
Gosia1704 napisał:
Na koniec dalia nn, do której już drugi rok nie mogę dopasować imienia.

Cyba Miłka rozpoznała ją dla Majki jako 'Mambo' think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Gosia1704

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/02 23:11 #79169

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dzięki Wiesiu, jak ja to przegapiłam. Sprawdzałam, wygląd i opis się zgadzają.
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/03 10:35 #79205

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22618
Gosiu to jak tylko będziesz się mogła wyrwać to ja zapraszam do siebie bo jeśli dobrze zrozumiałam przyjeżdżasz do Rabki-Zdrój?????a to ode mnie niedaleko :) :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/03 13:36 #79223

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusia. Rozmawiałam z córką i chyba jednak będę jechać koleją i autobusem. Jak na mój dzisiejszy stan to tak długa podróż samochodem może być dla mnie zbyt ciężka.
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/08/03 13:37 przez Gosia1704.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/04 21:56 #79389

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Siarczanem magnezu bardzo dobrze robić opryski, rosliny sa pieknie wybarwione i zdrowe, byle nie przesadzić z ilością bo magnez jest antagonistą wapnia.
Gosia mam nasionka pierwiosnka kandelabrowego, kiedy to siac? specjalista od pierwiosnków jesteś, musze chyba zajrzec na poprzednie strony bo zdaje sie pisałaś o tym gwizdac
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/04 22:11 #79394

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22618
Gosiu ja teraz wyjeżdżam na dwa tygodnie ale jak wrócę to pogadamy bo do Rabki mam jakieś 15 km :) :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/04 23:06 #79398

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dziewczyny, jak na razie to siedzę w domu i zdycham. Na działkę pójdę dopiero w niedzielę, bo jutro idę do koleżanki.

Ewa, pierwiosnki najlepiej siać styczeń-luty do doniczek i na zewnątrz, bo nasionka muszą przemarznąć. Czasami możemy kupić już nasionka stratyfikowane (przemrożone), ale pewności nie ma. Wschody trwają jakieś 6 tygodni. Nasionka powinny być na wierzchu, nie przysypane ziemią.

Danusia, w poprzednim szpitalu w sobotę mieliśmy zajęcia tylko do południa, a później wolne do poniedziałku. W tygodniu mam mieć co najmniej po 3 zabiegi/zajęcia dziennie :bezsil .
Zobaczymy :zielony

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/08/05 10:13 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/05 12:50 #79427

• zielonajagoda
  • zielonajagoda Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2282
Gosiu śliczne masz te lilie, u mnie już wszystkie -kaput-, poprzycinane, tylko biała jeszcze kwitnie.
Dalie baaaardzo lubię, ale nie mam ręki do ich przechowywania, mam trzy w tym roku i będzie kolejna próba zimowania. A ta NNka bardzo interesująca.
Ja przez te upały też zdycham, wypełzam z domu dopiero po dziewiętnastej i się kręcę ze dwie godzinki, podobno ma już być chłodniej. W tym roku tak dopala jakbyśmy w piekle byli ;)
Miłego weekendu :witaj

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/08 02:22 #79726

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ale susza. Wczoraj na działce wodę lałam i dziś tak samo, jak zobaczyłam, że jednej dalii liście zaczynają więdnąć. To prawdopodobnie będzie Cafe Au Lait. Bardzo się martwiłam jej utratą – znacznik mi wypadł i nie byłam pewna czy przetrzymała wiosenną zimnicę. Największą część bulw utraciłam wiosną, bo ciągle lało i nie mogłam ich obsuszyć. Z takich co to miały wylądować na kompoście wyrosły 3 dalie i już nawet mają pączki kwiatowe.
Dziś tylko kilka zdjęć dalii.
Przepiękna, fioletowa 750 Let Hradec Kralove.

Niesamowita, czerwona z ciemno-różowymi (lub purpurowymi) pręgami i różowymi końcami – Alauna Bragance.

Lisonette, która w tamtym roku praktycznie nie zakwitła.

Dość potężna nn, bo w tamtym roku nie kwitła. Pięknie się zapowiada – bordowa.

I taka jeszcze jedna nn, której kwiaty mi się podobają, ale są schowane głęboko między liśćmi.

Poza tym muszę się pochwalić swoimi super niebieściuchnymi hortensjami, bo dla mnie to osiągnięcie. :zielony

Edit:
U mnie jest ziemia z tendencją do zasadowej, więc dla hortensji specjalnie dokwaszam, również siarczanem magnezu.
Poza tym kolor niebieski jest dzięki podlewaniu 2x w miesiącu ałunem potasowym, inaczej siarczanem glinu potasu.
Stosuję dawki 2 łyzki stołowe na konewkę wody (30 g/10 l). Podlewanie zaczynam od wiosny. Konewka na krzak, ale to nie są duże krzaki, bo młode.
Hortensje, żeby były niebieskie potrzebują w ziemi glinu. Potas dodatkowo jest na duże kwiaty.
Nie lubię nawozów typu „na duże kwiaty” czy „do pelargonii”. Przypomina mi to kompaktową przyprawę np do grochówki czy bigosu – kto do licha wie jak ja te potrawy przyprawiam. Lubię wiedzieć co sypię sobie do talerza i pod rośliny też B) .

Niesamowite cosmosy od Martusi.

Na koniec może następna rozkwitnięta trójsklepka.
Wczoraj tak wyglądała…

…a dziś – proszę:

To pierwszy kwiatek, a szykują się dalsze.

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/08/11 22:09 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Krzysia, edulkot, VERA, Dagusia, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/08 07:57 #79731

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Lisonette zapowiada się prześlicznie :slonko , a trójsklepki gratuluję :bravo , moja próba spełzła na niczym :(
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2017/08/09 07:11 przez piku.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/08 10:36 #79758

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48210
Ja trójsklepki nawet nie próbowałam. Gratuluję!
Dalie cudowne! 750 let Hradec Kralove urocza!

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/08 22:38 #79836

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wiesiu, inna żółto-czerwona mi nie wypuściła pędu (Ludvig Mülstein zdaje się) to poprzyglądamy się Lisonette. W tamtym roku nie miała wielu kwiatów z tego co pamiętam – poległa pod konarem.

Oj Miłka, Hradec Kralove…, przepiękna dalia. Za chwilkę będzie Vassio Megos. Już widzę jak wrzośnieją pączuszki. W tym roku coś Promise nie ma takich ślicznych kwiatów jak w tamtym roku, ale może się rozkręci?
Zapączkowane trzy „kompostówki”, ale więcej nie wyszło. Powiedz Miłka, nie masz pomysłu na tę kryjącą kwiatki? Ładna, ale żeby kwiatki obejrzeć to trzeba by liście poobrywać. Myślałam, że to może tylko w tamtym roku, ale w tym tak samo. Chyba się pożegnamy.

No i czekam, czekam z nadzieją, że to Cafe Au Lait (ta co ją za bardzo naprostowałam). Normalnie poznaję po pokroju krzaka i wielkości liści… Niestety, nie wyszły też Monarh… i Sunburnst, no co zrobić, ale one miały tak wielgachne kwiaty, że wiecie… Cafe jest taka akuraśna jak Vassio. No dalii z większymi kwiatami nie pożądam. Jeszcze zapączkowana jest jakaś jasna, co to nie pamiętam, ale numerek na niej był. Princess jakoś nie rwie się do kwitnienia.

Ja to też kołnierzykowa jestem, a mam tylko Pooh'a :glupek .
To raczej trójsklepkom należy pogratulować – zostaną. Chyba im miejsce przypasowało, zarówno co do wilgotności jak i zacienienia, bo kwitną dość wcześnie jak na nie. No tak mi się wydaje. Mam je od 4 lat i kwiatów specjalnie nie pamiętałam, tylko się pokładały. Teraz zaczęły kwitnąć, to niech tam.

Tak ogólnie to róże rozpoczynają drugie kwitnienie.
Na początek Flammrtanz – cały jeden kwiatek rotfl .

Jakie u mnie są temperatury, to najlepiej pokażę na przykładzie.
Peace przedwczoraj.

I wczoraj.

Vanilla się pospieszyła na bocznej galązce.

Ingrid Bergman w nadżartej kreacji.

Papa Meilland opatulony chwastami.

i Double Delight.

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/08/08 22:42 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Krzysia, edulkot, VERA

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/08 22:41 #79837

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23439
Świetny kolor hortensji a dalie zachwycające, u mnie jest ciepło ,ale nie gorąco no może w samo południe trochę przypieka ,ale wtedy jestem w pracy ...
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/09 07:16 #79855

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Gosia1704 napisał:
Wiesiu, inna żółto-czerwona mi nie wypuściła pędu (Ludvig Mülstein zdaje się) to poprzyglądamy się Lisonette. W tamtym roku nie miała wielu kwiatów z tego co pamiętam – poległa pod konarem.

Może w tym roku będzie miała więcej szczęścia :)
Gosia1704 napisał:
Ja to też kołnierzykowa jestem, a mam tylko Pooh'a :glupek .

Mogę podzielić Alstergruss i Impression Fantastico jeżeli chcesz :)
Wiesia

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/09 19:50 #79901

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Piękne masz różyczki Gosiu :kocham Są rośliny których oglądanie nigdy się nie znudzi .Moje dzisiaj się usmażyły w tym upale .A ma być jeszcze gorzej .Takie upały to dla mnie mordęga nie z tej ziemi krecigl

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/10 01:57 #79944

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żanetko, dzięki za dobre słowo o hortensjach. U nas ziemia jest obojętna do zasadowej. Uzyskanie tych niebieskich kwiatów jest więc wyzwaniem. A ja lubię niebieskie kwiatki B) . Wszędzie hortensje mają kwiatki różowe, a u mnie są niebieskie. Udało mi się :kibic .

Wiesiu, jak kołnierzyków nie odmówię. :oops: :woohoo:
Dziś było oglądanie dalii. Nie wiem jak to się stało, ale straciłam jeden pęd Alauna Bragance. Odłamał się przy samej bulwie. Podarowałam ją sąsiadowi do ukorzenienia. Więcej dalii dostało podpórki.
Z jednej strony podlane, jutro będę lać chyba z drugiej strony. A później zasilę. Muszę jeszcze zrobić oprysk, a dopiero wtedy zabiorę się za robotę już dawno zaplanowaną (ale to już chyba nie będzie jutro). I tak codziennie. Dziś podlewalam dalie na obrzeżach, bo po dwóch dniach piach. Szkoda mi włączać automat, bo straty wody są duże, a i tak chyba rachunek za wodę w tym roku będzie zbyt wysoki. :nie_wiem
A wiesz Wiesiu, Pooh do mnie przywędrował jako Impression Fantastico, nie żałuję, ale na oba kołnierzyki już się cieszę. No mam do nich słabość :buziak .

Wiecie, mam jeszcze co najmniej 2 dalie kompletne zagadki.Żadna z nich w tamtym roku nie kwitła. Jednej bulwka przetrwała, choć była mniejsza niż 5 złoty. wygląda na to, że się zaczyna wyrabiać – ruszyła w górę. Druga w tamtym roku miała wiele pędów, z których nic nie wyniknęło. W tym też jeszcze nie ma pączków, ale szkoda, że posadziłam ją między peoniami (akurat trafiła między te większe). Pędów ma też kilka, ale mnej niż w tamtym roku.
Oprócz tego szykuje się do kwitnienia dalia, która w tamtym roku miała pączka tak późno, że się nie rozwinął. To miała być dalia Grechuta. No zobaczymy.
Tu dalia, która w tamtym roku nie zakwitła. Prawie bordowa – wygląda jak aksamitna. Może Black Jack?

A tu Hapet Perfect w fazie kwiatu, który mi się najbardziej podoba.

Czekam jednak na Pineland's Princess.

Ewo, Nowinko ta pogoda już też nie dla mnie, tak jak i cieplejsze kraje :( .
Zobacz jak 3. dnia wygląda moja Peace (ten sam kwiat).

Zakopałam pod nią bananowe skórki :P .

Teraz spróbuję rozwiązać dylemat odnośnie dwóch odmian lilii – Scarlet Delight i Black Beauty. To tylko dzięki temu, że rosną w niewielkij od siebie odlgłości.
Wydaje mi się, że to Black Beauty. Nieco mniejsze i węższe kwiaty oraz płatki niż u drugiej oraz węższe liście. Płatki turbanka wręcz zawijają się za siebie.

Druga lilia. Kwiaty większe, jaśniejsze i zdecydowanie bardziej płaskie – Scarlet Delight. Płatki turbanka nie zachodzą na siebie.

Widzicie te kolosalne różnice? 2smiech
Gdyby nie to, że rosną dość blisko siebie, a jednak osobno, to bym tego nie rozkminiła. zdziwko

Jutro, jeśli uda mi się zrobić lepsze zdjęcie, mała niespodzianka. To dzisiejsze zdjęcie niezbyt wyraźne więc się wstrzymam :ohmy:

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/08/10 02:27 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, piku, takasobie, Krzysia, edulkot, VERA, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/11 11:40 #80090

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wczoraj niby popadało rano. Było ciemno jak niewiem. Deszcz tak intensywnie lał gdzieś przez godzinę. Po południu jednak z nowu duchota jak licho.
Zrobiłam nowe zdjęcia, mojej dalii nn. Bardzo ciemna, prawie bordowa. Aksamitna, dość wysoka.

750 Let Hradec Kralove zaczyna iść jak burza.

Nieśmiało zaczyna Vassio Megos. W tamtym roku pierwszy kwiat też miał jeden płatek prawie biały.

No i moja niespodzianka, którą zauważylam przedwczoraj. Nie wiem, czy to ostatnie podrygi, czy też jest mu u mnie dobrze – świeży kwiatek ciemiernika.

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/08/11 11:59 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, piku, Krzysia, edulkot, VERA, Dagusia, zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.245 s.