Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kwiecisty groch z kapustą

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/25 22:53 #78106

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Dziewczyny, a słyszałyście o kaczkach-biegusach indyjskich?
Podobno to są pogromcy ślimaków
Może warto je zakupić?
Ostatnio sporo znajomych kupuje własnie taki użytkowy drób
Jedni kurki do pielenia i nawożenia, inni kaczki do walki ze ślimakami
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/25 23:40 #78116

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Gośka masz 5, przybij.
Jak bym miała ogródek przy domu to bym chyba tak zrobiła. :zielony
Kiedyś rodzice hodowali króliki, ale to jak były kartki.

Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą

--=reklama=--

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/27 20:22 #78422

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Patrząc Gosiu na Twoje lilie ,tak sobie przypominam ile ja ich miałam ,a ile straciłam :nie W zasadzie to wszystkie ,które sadziłam na jesieni zostały zjedzone przez robale .Te kilka z wiosny zaczynają kwitnąć .
Tak sobie myślę ,że jak pogoda dopisze to wyślę Ci w poniedziałek tojeść .Jeśli chodzi o ślimaki ,to ja już po prostu z nimi nie wyrabiam .Te wielkie rdzawe i brązowe bez skorup ,to wdrapują się nawet na wysokie lilie ,
a dzisiaj to nawet kropnęłam jednego na drzewie metr od ziemi .Okropieństwo :mlotek
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/27 22:17 #78454

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23439
Dobrze ,że zajrzałam bo nie znałam takiej soli ,ale doczytałam w necie -ma szerokie zastosowanie ,zamówiłam
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/27 22:32 #78457

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewa, ja też tracę lilie, ale niektóre myszowatym aż tak bardzo nie smakują. Troszkę się dziwię, że te jesienne sadzenia ci się nie uday. Kiedyś lilie tylko tak sie przesadzało.
W tym roku lilie to u mnie bardzo marne. Wiosene przymrozki skróciły je prawie o 1/3. Bardzo dużo pąków wyżarła ostępka :( . Nie zasiliłam ich tak jak trzeba. :(

Żanetko, inną nazwą tej soli, taką do użytku ogrodowego jest siarczan magnezu. Myślę, że taka nie idealnie czysta chemicznie forma w ogrodzie wystarczy. Na pewno jest tańsza. :zielony
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/07/27 22:44 przez Gosia1704.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/28 11:13 #78545

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23439
Kupiłam 5 kg wiaderko za niecałe 35zł bo będzie jeszcze do kąpieli a zwykły siarczan też kupię bo muszę kupić nawozy jesienne ,ale to w sierpniu bo portfel pusty...
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/30 23:18 #78832

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Gosia, chcę wykopać lilie, żeby zmienic im miejsca, poczekam aż badyle uschną ale zaraz jesienią sadzić czy wiosną gwizdac pewnie dam w donice bo norniki szaleją, większośc lilii znikła tylko nie wiem z jakiej przyczyny krecigl w ogóle całe rabaty wiszą w powietrzu...... :placz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/30 23:46 #78834

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewa, mnie ostatnio przy daliach noga zapadła się aż do kostki :blink: .
Lilie sadziłabym jesienią. Mnie kompletnie nie wychodzi uprawa w donicach :nie_wiem . Dlatego sadzę na zagonki i tracę :placz . Pamiętaj, żeby po wykopaniu pomoczyć cebule w środku przeciwgrzybiczym, albo wypłukać i zaprawić na sucho. Ja jednk moczę, bo wtedy środek dotrze w więcej miejsc. Po takiej kąpieli cebule korzonkami do góry, żeby obeschły.

Jeśli wykopujemy jakiekolwiek cebule, to skorzystajmy z okazji i zabezpieczmy je przeciw grzybom.

Skoro Ewa zagadałaś o liliach, to pokażę, jakie tam jeszcze lilie u mninie kwitną.

Lilia Beverly Dream. Prześliczna, z czekoladowymi językami na płatkach.

Lilia orientalna Broken Heart.

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/07/31 12:34 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Krzysia, edulkot, chester633, sierika, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/31 07:52 #78837

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48212
Masz rację Gosiu! Trzeba zabezpieczać cebule na grzyby. mam dwie odmiany mieczyków, które są bardzo podatne i jak zapomnę zaprawić cebule, są chore!

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/31 07:59 #78840

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25835
Podczytując Wasze wypowiedzi kupiłam też siarczan magnezu w sklepie dla rolników 25kg za 38zł. Podsypałam dalie licząc że będzie to ochroną przed ślimakami ale po podlaniu siarczan się szybko rozpuszcza czy to również odstraszy ślimaki think: , czy trzeba podsypywać częściej a jeżeli tak to jak często można. Podpowiedz Gosiu, bo ja zielona jestem :oops:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2017/07/31 07:59 przez piku.

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/31 08:47 #78847

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Widzicie jaki ze mnie pracuś. Nawet nie powstawiałam lilii do końca i zasnęłam :( .

Wiesiu, to, że siarczan magnezu zniknął, to nie szkodzi. To jest doskonały nawóz. Ja go ropuszczam w wodzie (2 łyżki na konewkę tzn. jkieś 30g/10l wody) i leję nawet po liściach. Jego działania na ślimaki do końca nie przetestowałam, więc na ten temat się nie wypowiem. Postanowiłam jednak to też przetestować. Chcę polać liście daliowe i zobaczymy, czy ślimaki się wyniosą.
Wydaje mi się, że można go stosować jak inne nawozy mineralne, więc kilka razy w sezonie. No wiesz, żeby nie przesadzić i za bardzo nie zasolić gleby.

Miłka, zjawiłaś się na czas :zielony . Jeszcze kilka lilii i będą dalie.

No to kilka lilii.
Lilia Henryi ( hu_rra )

Lilia Mr Cas.

Jeszcze lilia Lavon.

Lilia Pretty Woman.

Liia Red Morning.

Lilia Robert Swanson.

Lilia Scarlet Delight.

Teraz dalie.
Dalia Bright Star. Mam ją w 2 miejscach, czyli chętni na bulwę mogą się zgłaszać. Ta nie podpisana kwitnie. Dalia ze wskaźnikiem jeszcze w powijakach.

Dalia, którą w tamtym roku zidentyfikowałam jako Clara Marie, ale teraz rośnie w pełnym słońcu i choć tego nie widać na zdjęciu, jest w miarę ciemna. Może identyfikacja była zła. Miłka pomoże.

Dalia Crazy Love.

Dalia Dzivite. Troszkę ją przywoływałam do pionu i coś chrupnęło, ale nawet kwiatek nie zwiądł, więc zostawiłam jak jest :nie_wiem .

Ferncliff Tango w towarzystwie.

Dalia Pooh.

Dalia Promise. W tamtym roku bardzo szeroka, w tym jak dotąd tylko jeden pęd.

Z daliami to na razie wystarczy. Teraz pokażę coś innego.
Mój dzielżan,

Ewciu (Nowinko), chyba troszkę inny niż Twój. Porównaj.
Obiecany pokaz dzwonka Pink Octopus, który dostałam w tamtym roku od Beatki i pięknie mi przezimował.

I jeszcze raz Pantaloons (to jeden kwiatek).

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/07/31 09:51 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, Krzysia, edulkot, chester633, zanetatacz, Danuta

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/31 09:07 #78848

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48212
Identyfikacja moim zdaniem była dobra! Tylko w zależności od warunków kwiaty się wybarwiają więcej lub mniej. Pamiętam Caribbean Fantasy, która zakwitła ... na biało!

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/31 09:20 #78849

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
No to się cieszę, Miłka. Muszę Ci powiedzieć, że ta dalia przywędrowała do mnie od Stanisława, bo był jego znacznik na bulwce. Numer mam odpisany, tylko siedzi przy niej. Dla Ciebie jeszcze zapomniane zdjęcie Hapet Perfect, która zaczyna kwitnąć. W tamtym roku zakwitla tylko jednym kwiatem i poległa pod ściętym konarem moreli.
Sąsiad pokazywał mi kwiaty dalii, którą mu podarowałam. Ja takiej nie miałam :blink: . Natychmiast zamówiłam kawałek z powrotem polewkamax .

Jeszcze malutki dzwoneczek.

Jarzmianka, którą w tym roku podarowała mi Orszulka.

Teraz to, co dostałam w tym roku od Marty.
Jeżówka.

Naparstnica.

Złocień Maruna.

Na zakończenie też od Marty prześliczny Cosmos.

Będzie jeszcze post, bo zdjęcia mi się nie mieszczą :zielony .
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/07/31 10:26 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Krzysia, edulkot, chester633, Danuta

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/31 09:28 #78851

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Już dzielżan Ci kwitnie zdziwko , to już jesień za pasem B)
Pooh jak zwykle cudny :woohoo: , mój ma dopiero malutki pączek :dry: , a na Bright Star zapisuję się w kolejkę :)
Wiesia

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/31 09:38 #78852

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Już tak dużo zdjęć nie zostało.
Zapowiedź kwitnienia drugiej trójsklepki. Może rozkwitnie jak wpadną Monia i Orszulka, wtedy zobaczymy co ona zacz. Orszulka jak do mnie wpadła to ze zgrozą powiedziała: Co ty, jak ty tę trójsklepkę wyrywałaś? A ja na to: O tak i jej pokazałam :P .

Dla pierwiosnkowych zapalenców dokwitające siewki z Barnhaven. Przez cały czas miały po kilka kwiatków.

Domniemana Ramona.

Pierwiosnek Valentine.

U pierwiosnków to strasznie krucho z listkami. taki na przykład Cobalt Blue, czy Elizabeth Killelay to mają tylko karpki. Mam nadzieję, że pierwiosnki się zbiorą w sobie, bo to niedługo czas wysyłać obiecane sadzonki, a one cienko przędą.

Jeszcze koniecznie muszę Wam pokazać przecudną wiśniową hortensję ogrodową, która do mnie przyszła jako prezent w tamtym roku. Niestety bezimienna.

Inne horensje też są warte pokazania.
Niebieska nn.

Czerwona nn.

Hortensja Everbloom – Blue Wonder w końcu staje się niebieska.

No i Forever You & Me.

Na koniec takie zadanie: kto zgadnie co to za kwiatki?

Dziewczyny, jeszcze taki apel,bo chcę zrealizować obiecane wysyłki niskich irysków. Pamiętam o Danusi i Wiesi. Czy był jeszcze ktoś chętny na te niskie? Ja za dużo nie mam ale chętnie oddam w dobre ręce. Ewentualnie w przyszłym roku też, jak się objawią.

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/07/31 10:14 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, Krzysia, edulkot, chester633, zanetatacz, Danuta

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/31 11:37 #78859

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Zagadka think: , czyżby to portulaka?
Wiesia

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/31 20:58 #78909

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Gosiu lilie śliczne dalie podziwiam u Was a pierwiosnki u mnie też jeszcze kwitną szczególnie zachwyciła mnie Francesca -cały czas kwitnie :kocham
Co do zagadki to ja tak jk Wiesia obstawiałabym portulakę :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Kwiecisty groch z kapustą 2017/07/31 22:13 #78919

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Gosiu doczekałaś się kwiatka lilii Henryi clap śliczna ona jest, nie ma co, u mnie druga zakwitła jednym kwiatkiem, a pierwsza ciągle jeszcze się trzyma clap
Inne lilie też ładnie kwitną, czasami zdarzają się pomyłki a najgorzej jak sprzedawcy wmawiają w nas że właśnie taka powinna być ta lilia.
Chodzi mi o OT Pretty Woman, podobno powinna być bardzo blado różowa z odrobiną bladego żółtego, tak mam zapisane przy zakupie pierwszych cebulek i taka się okazała. Niestety w kolejnym roku się nie pojawiła, resztki posadziłam w doniczce i czekałam aż w tym roku zakwitła jednym kwiatkiem, który okazał się biały. Te cebulki dokupione później też okazały się białe :blink: i jak tu być pewnym dokładności odmiany think:

Hortensje masz śliczne :woohoo:
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/01 11:55 #78972

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Wiesia, mnie ubiegła, też stawiam na portulakę, kiedyś ją siałam namiętnie :P .

Gosiu :buziak , hortensje cudowne :kocham jak to dobrze, że zaczynam realnie myśleć, bo zaraz bym zaczęła takich szukać, a gdzie ja je posadzę think: , nie mówiąc już o zimowaniu ogrodówek :glupek .
Bardzo lubię do Ciebie zaglądać, oprócz przepięknych roślin, zawsze coś mądrego przeczytam, teraz o siarczanie magnezu recourse , ja do jesiennego sadzenia i przesadzania dodaję siarczan potasu, ale magnezu też stoi na półce.

Co do ślimarów, to wczoraj namoczyłam doniczkę z dzwonkiem Pink Octopus, dwa tygodnie temu kupiłam sporą sadzonkę w LM, jeszcze nie posadziłam, a trochę przeschła i kiedy wyjmowałam ją z wiadra znalazłam kilka małych nagich na doniczce. Zebrałam je, ale zanim zaniosłam doniczkę na tymczasowe miejsce coś wewnątrz przykuło moją uwagę zdziwko ze środka wyłaziła cała zgraja tego ohydztwa. Prawdopodobnie z dzwonkiem w gratisie dostałam gniazdo ślimaczych jajeczek. Już kiedyś trafił mi się wrzos z takim prezentem :patel .

Kwiecisty groch z kapustą 2017/08/01 21:05 #79031

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dziewczyny jesteście niesamowite, tak samo jak te portulaki :zielony . Dostałam w tamtym roku 3 sadzoneczki. W tym roku mam ich już troszkę więcej. Same się wysiały to są. Tak samo jest u mnie z Lwimi Paszczami. Portulaki wyglądają jak małe różyczki. W tamtym roku nie pamiętam, aby były takie o pełnych kwiatach. Jestem nimi zachwycona.

Podreptałam oczywiście dziś na działkę. Dużo nie zrobiłam, ale chociaż podlałam, no i przesadziłam/rozsadziłam Paris '90. Postanowiłam się wziąć ostro za piewiosnki polewkamax . Jak dla mnie pogoda upiorna :( , ale troszeczkę pchnięte do przodu.

Majeczko, ślicznie dziękuję za pochwałę hortensji :oops: . Ta Blue Wonder ma wyjątkowo duże pojedyncze kwiatki. Wszystkie z resztą mnie zachwycają. Majeczko, mam 2 lilie Henryi i obie mają dość dużo kwiatków. Ta bliżej pełnego słońca ciągnie w jego stronę, a druga stoi bardziej prosto, choć wspiera się na innej. Cieszę się, że u Ciebie też zakwitły i Cię zachwyciły.
Wiesz co, ja też z Pretty Woman mam kłopoty. Kilka razy ją kupowałam i jest dokładnie tak samo jak u Ciebie. Dołożę do tego jeszcze zdjęcia, które do niczego nie pasują. Wydaje mi się jednak, że Pretty Woman jest właśnie biała. Ty wiesz, jak robia te opisy. Można po prostu ręce załamać. Ja mam tak też z High Tea i Garden Affair. Wierz mi, że one się różnią chyba tylko wysokością. W tym roku jednak lilie nie popisały się wysokością, więc jestem w kropce. Po prostu ich nie ruszam.

Krzysiu, bardzo dobrze robisz z dodawaniem siaczanu potasu. Warto też dać superfosfatu. Siarczanu magnezu daję głównie w sezonie, kiedy chodzi o szybkość ukorzenienia i przysypuję troszkę ziemią.
Właśnie dziś rozpoczęłam przesadzanie/rozsadzanie pierwiosnków, tamegorocznych siewek w kępki, bo te siane to mają niesamowity wigor. Z kępki Paris '90 zrobiłam chyba z 5 sadzonek. Mam zamiar ostro ruszyć z innymi, bo multum doniczek czeka na wsadzenie. Pięknie niedawno kwitł mi Strong Bear, który kupiła mi Monia. Niestety miałam kłopoty z aparatem i zdjęcia przepadły.

Czy to prawda, że iryso-obiecanki zrobiłam tylko w stosunku do Wiesi i Danusi?
Właśnie się dowiedziałam, że we wrześniu znów idę na państwowy wikt. Tym razem do Rabki, więc muszę się pospieszyć z sadzonkami, ale w takie upały to nie sposób. Zupełnie jakby lipiec z sierpniem pozamieniały się aurą.

Na koniec dalia nn, do której już drugi rok nie mogę dopasować imienia.

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2017/08/01 21:23 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, edulkot, zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.205 s.