ŻANETKO
wiosna już idzie do Ciebie. W przyszłym tygodniu ma być nawet w nocy ciepło. Roślinki poszaleją...
Tylko jak pogodzić prace przedświąteczne w domu z ogródkowymi ???
Jak się miewają Twoje cudowne futrzaki?
Żabki już sie mnożą?
Poczyniłaś jakieś zakupy roslinek?
Widze na forum, że nie tylko ja nie umiem sobie odmówić tej przyjemności.
SWIETKO
czy już zaczynają u Was kwitnąć magnolie? Moja Kobus już ma białe czubki. Oby nie było przymrozków, ale raczej zapowiadają ciepło.
W zeszłym roku rozmawiałyśmy, że na wiosnę weźmiesz ode mnie ligularie. Już wychodzi z ziemi. Weźmiesz?
A.NIU
dziękuję za info o cyklamenach. Wsadziłam na tę samą głebokość, jak rosły w doniczkach (z Sadzawki).
Zawsze mi sie podobały, ale bałam sie,że nie przetrwaja zimy. U Was pieknie rosną to i zaryzykowałam.
Mam stary rododendron min, który faktycznie kwitnie dość wczesnie i powtarza kwitnienie jesienią. Jest częsciowo zimozielony. Może to rh.Ostara? Nigdy go nie okrywałam, ale wiem co to znaczy biegać z pudłami, fizeliną
czy wiadrami i okrywać kwitnące roślinki przed mrozem. Zaczyna u mnie kwitnąć magnolia Kobus. Bardzo ją lubię, bo pięknie pachnie. Jest duża (ok.10m) i nie jestem w stanie uchronić jej przed mrozem, ale podobno ma być
ciepło.
Mój żółw się budzi to chyba faktycznie idzie ciepełko.
EDYTKO
kalina Dawn tak ma. Najpierw kwitnie na różowo a potem na biało.
Oglądałam Twoje zdjęcia z 24.03. Pisałam,żę wiosna u Ciebie w sadzie, bo nieprzyzwoicie zielona trawa, ale te przecudnej urody ciemierniki to dopiero jest TO.
Fajna ta roślinka sangwinaria / krwiowiec. Bardziej podoba mi się pojedyńczy.
U mnie żaby tez złozyły skrzek. Niestety zaraz go rybki zjedzą
DANUSIU
Znasz się super na prymulkach. Czy te przeze mnie zakupione przetrwaja zimę? Nie miały nazwy, może rozpoznasz je?
Czy ten biały pierwiosnek to ta sama odmiana, co zakupione. Rośnie bezproblemowo i kwitnie od wiosny do jesieni.
Niedługo zacznie u mnie wypływać osoka (bo zimuje na dnie oczka). Będe ją ograniczać. Czy zostawić Ci?
Przyjedziesz do mnie po zjeździe lub przed? Miło by było
Kurierem raczej nie da sie, bo jest duża i mokra.
GOSIU
Łany cyklamenów widziałam we Francji i wtedy one mnie zauroczyły.
Nie przypuszczałam, że będą u nas rosły. Zaryzykowałam i kupiłam na próbę.
Ładnie u Ciebie, wysprzątane to i pięknie prezentują się kwitnące roślinki.
Żabki zapewne do Ciebie przywędrują. Jest woda to szansa na nie. Trzeba cierpliwie poczekać a może wrzucić skrzek?