Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :)

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/04 00:40 #17778

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Dorcia, masz rację, niewdzięczna jestem :patel

Przyznać muszę, że faktycznie logistycznie wszystko było super zaplanowane..a ja się ogromnie cieszę, że co prawda Martuśka odwiedziła Ciebie, to udało Wam się wygospodarować tyyyle czasu na wizytę u mnie :przytulam
Bardzo mi się podobała nasza wspólna burza mózgów na rabatach..to ogromnie ważne, że jakieś mgliste pomysły znajdują poparcie, wiesz sama, jak to dodaje skrzydeł :lol:

Dzięki za fotkę, nie jest zła zwyc chociaż..jakoś grubo w tych porciętach wyglądam krecigl

Dorotko, spotkanie ogromnie udane, bo zawsze miło jest spotkać się z osobami nakręconymi na rośliny..i w dodatku życzliwymi ogrodniczkami. Nie ma poczucia, że przyjechała inspekcja oceniać..a jest uroczo spędzony czas, wymiana opinii, dużo porad.
Najbardziej się cieszę z tego, że miałam okazję rozwiać sporo swoich wątpliwości- coś tam się w głowie kluło, zrelacjonowałam i z uwagą wysłuchałam opinii Dziewczyn, tych na tak..i tych na nie, w odniesieniu do moich planów.
Cieszę się tym bardziej, że głównie słyszałam to, co chciałam usłyszeć 2smiech

Projektanci doskonale się dogadują, kopią nawet dołki pod tą samą tują :silly:

Lilie ze zwieszonymi główkami może i są fajne..ale chyba nie wtedy, gdy urosły jedynie do kolana :mur żeby zobaczyć kwiat, musiałam kucnąć i jeszcze ręką kwiat podnieść- a chyba nie do końca o taki efekt mi chodziło :silly:
Ostatnio zmieniany: 2016/08/04 00:50 przez Monika-Sz.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/04 07:11 #17789

• aguskag
  • aguskag Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 985
Super spotkanko wykroiłyście :) Bardzo zazdroszczę i wspólnych pogaduszek, i wizyty w szkółce, i tej cudownej pogody, latania w gaciętach. Choć widzę, że Martusi wcale za ciepło nie było, widać że przyzwyczajona do bardziej upalnych klimatów.

Psiaki w pełnej komitywie, dogadują się świetnie, ale czy Ci przez to zajęć przy nich ubywa, to nie byłabym taka pewna B)
Nie wiedziałam, że masz jeszcze miejsca z takimi pustkami w ogrodzie zdziwko
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

--=reklama=--

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/04 09:47 #17827

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8344
Ty jesteś gruba :patel :patel :patel
Już wczoraj miałam pisać, że więcej sobie z Wami zdjęć nie robię :diabelek , jesteście za młode i za chude 2smiech

Agusia długi rękaw, to znienawidzona konieczność :angry: , uczulenie na słońce :mur

Obszerny wpis później ;) , teraz się wkurzyłam i nie mogłam czekać 2smiech
Ostatnio zmieniany: 2016/08/04 09:48 przez markita.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/04 10:24 #17833

• dorciaj
  • dorciaj Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 99
2smiech 2smiech
Marta dobrze jej przywaliłaś tymi patelniami 2smiech , ja poprawię :patel :patel .

Z Monią to strach sobie robić zdjęcia, bo ona nogi ma do samej ... gwizdac szyi :P i człowiek przy niej wygląda jak knypek :mur .

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/04 10:42 #17842

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Aguśka, spotkanie było świetne, bardzo przyjemnie je wspominam i mam nadzieję, że jeszcze się Martuśka nie raz wybierze na wycieczkę na Mazowsze. zwyc

Psiaki dogadują się świetnie.
Co prawda Cyguś dba też o to, żeby i mi nie było smutno- na szczęście przychodzi do mnie z zabawką i bawimy się, jak dawniej..ale też dużo czasu psiaki spędzają razem. Bawią się, ganiają..a dzięki temu oba psiaki wzajemnie się męczą i ja mam więcej spokoju. Cygus ma niespożytą energię, i jak Marvis pada zmęczony, to ja jeszcze "dobawiam się" z nim trochę i laba.. Skończyło się np 2godzinne rzucania sznurka, na to juz psina sił nie ma zwyc
na ogródku gania się jak szalony z Marvisiem, ale też i mnie do zabawy zaprasza- nie zostałam zupełnie odsunięta ;)

Nie zauważyłam, że mam więcej obowiązków w jakiś odczuwalny sposób, za to na pewno mniej się muszę z Cygusiem bawić, bo większośc pracy odwala Marviś clap

Martuśka, a wiesz co ja pomyślałam.. że w czapce powinnam jechać, bo Ty masz taaaaakie cudownie bujne włosy :kocham Zreszta od razu na zlocie Dorci mówiłam, że bardzo Ci zazdroszczę, nie to, co te moje piórka krecigl
Zapomniałam o tym i tak pojechałam do ZP z rozpuszczonymi, ale zero tapirowania, lakieru..powinnam sie lepiej podpicować 2smiech

Ty masz piękne gęste, Dorcia zawsze wygląda jak prosto z ułożonymi w salonie..a ja- :angry: wiatr 2 razy dmuchnie i zaraz fryzura klapnie, jakbym tydzień szczotki nie widziała :mlotek
beznadziejne są te moje piórka :angry: :angry:

Taaa, odezwała się koszmarnie gruba Dorcia :angry:
Zawsze na Twój widok obiecuję sobie, że przestaję jeść czekoladę..ale za szybko ode mnie wyjeżdżasz 2smiech
Szczególnie na nerwy działasz mi w tych czarnych szortach :mlotek

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/04 13:45 #17878

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Za chwilę szlag mnie trafi :angry: :angry: :angry:
Kończy mi sie urlop, mam dziś wolne- za oknem ponuro i siąpi deszcz.
Jutro idę do pracy- w zapowiedziach upał.
W weekend mam wolne- w sobotę straszą deszczem.

Co za życie :mur

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/04 17:57 #17955

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moniś, musisz koniecznie mnie odwiedzić ;) , tu się wygrzejesz za wszystkie czasy rotfl

Wreszcie się trochę ogarnęłam za zdjęciami i niezbędnymi działaniami po powrocie, na przykład podlewaniem omdlałych hortensji :mlotek

Dziękuję za gościnę w gościnie ;) :przytulam , przepyszny sernik i parasol na tarasie :silly: . Mam nadzieję, że rozwiałam choć kilka z Twoich licznych rozterek ;) , naprawdę idziesz w dobrą stronę i każda kolejna Twoja decyzja utwierdza mnie w tym przekonaniu :bravo . Nie dość, że wszystko fajnie skomponowałaś, to poszczególne roślinki naprawdę wyglądają dorodnie i zdrowo, ale jak mają wyglądac inaczej u takiej precyzyjnej, wręcz pedantycznej ogrodniczki :woohoo:
Bardzo byłam ciekawa Twojego trawnika, nad którym tyle czasu spędziłaś na kolanach ;) i powiem Ci, że Twoja murawa powala recourse . Z drugiej strony zauważyłam, że wcale nie jest go mało i proporcje ogrodu nie ucierpią nic a nic jeśli dodasz nową rabatę pod oknem :P
Po zgraniu zdjęć zorientowałam się, że nie mam zbyt wielu fotek Twojego ogrodu :oops: , dyskusja nami zawładnęła :lol: , znalazłam dwa :oops:

skutecznie uwagę ściągały Twoje pupilki :kocham

portretowe wyślę na @ ;)

Jak już wspomniałam na PW, zidentyfikowałyśmy z Dorcią Twojego klona w Pęchcinie jako Scanlona :lol:
Tak wygląda tamtejszy egzemplarz :P

Dolne gałązki identycznie zwieszają się jak u Ciebie. Stwierdziłyśmy, że jeden w zupełności wystarczy polewkamax , ale oczywiście dla symetrii powinnaś przesadzić go na środek :silly:

Znalazłam jeszcze fotkę z ZP, która dokładnie obrazuje Twoje podejście do własnego ogródka ;) , kupowanie 6 jednakowych carexów (konsekwencja), ale bardzo dokładnie wyselekcjonowanych 2smiech

Ostatnio zmieniany: 2016/08/04 18:04 przez markita.
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya, Krzysia, Nowinka

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/04 20:23 #17981

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17294
No dziewczyny, ale super spędziłyście czas clap . Idę do Marty pooglądać jej łupy a Ty Dorcia sprawdź, czy wszystko ładnie pokazałaś :diabelek .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/04 22:06 #18043

• aguskag
  • aguskag Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 985
Cudowne spotkanie :) Ja się wybieram w sobotę na zlocik do Magorzatki :) Oby tylko nie padało. Nawet nie liczę, że będziemy biegać takie gołe jak Wy (czego niezmiennie zazdroszczę). Czemu Wy dziewczyny tak daleko mieszkacie??
Martusia zdecydowanie powinnyśmy się zamienić klimatycznie, tu by za wiele słonko Ci nie dokuczało, a ja bym wreszcie przestała marudzić na zimno.

To ja już wiem czemu Burka tak zwiewa. Towarzystwa jej brakuje. Codziennie rano jak tylko drzwi otworzę goni do Roniego się przywitać. Potem pogawędzi z psami sąsiadki przez płot i wraca do Roniego. Zauważyłam ostatnio, że tam dołącza do nich jeszcze jeden pies, ten który tak ostro w konkury uderzał, że nawet siatkę w kojcu porozrywał. I tak sobie spacerują po wsi od podwórka do podwórka, a prym wiedzie oczywiście Burka.

Jakie zgodne łobuziaki, nawet jeden kij na spółę gryzą. Super ujęcie, brawo fotografka :)
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/04 23:05 #18068

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Martuśka, a to ci niespodzianka.. Ogród u Moniki..a w ogrodzie- Dorcia 2smiech

Wątpliwości rozwiałaś bardzo dużo i cieszę się ogromnie, że razem z Dorcią dodałyście mi skrzydeł do realizacji tego, co tam się nieśmiało i mgliście w głowie kluło.. :przytulam
Z realizacją to tak szybko nie pójdzie- ach, jak chciałabym taras mieć za rok.. :unsure:

Mówisz, że to Scanlon.. No patrz, a byłam pewna że ten zdechlak to Scanlon był, a przeżył jakiś NN..ale to byłoby bardzo dobrze, bo Scanlony mają w sprzedaży zwyc

Rabaty pod oknem się doczekać nie mogę..a zobacz, tak zupełnie nie wiedziałam, jak to rozwiązać, co ewentualnie tam dać, żeby nie było od czapy. Pomysł świetny i już chciałabym sadzić :silly:

Dzięki Martuś za wszystko :przytulam

Edytko, jeszcze dziś na wspomnienie tego wspólnego wesołego dnia się uśmiecham :lol:

Lucynko, psiaki mają bardzo dużo zajęć.
Marviś niby taka wystraszona owieczka..ale Cygusia zaczepia.
Jak bawię się psiakami maskotką, to Cyguś goni maskotkę, a Marviś Cygusia..i gryzie go w pupę, albo łapie za ogon 2smiech

Nie wiem, czy to kwestia zgodności czy raczej tego, że Marviś koniecznie chce to, co akurat ma Cyguś..ciągle tak jest.

tu dałam im królicze uszy..każdy dostał swoje ucho..i zobacz krecigl

z patykami za każdym razem to samo. Marviś ugania się za patyczkiem Cygusia, daję mu inny patyk, ale nieeee

razem obserwują okolicę

to już jest tupet! Zamiast ominąć, przechodzi dołem

Musisz zorganizować Burej towarzystwo zwyc

Udanego spotkania..i pogoda niech dopisze :przytulam

Wrzosowisko nabiera kolorków :kocham Nie mogę się doczekać terminu przesadzania iglaków- żeby juz były zielone plecy. A jak się wreszcie wszystko rozrośnie i zrobi zielone tło..ale bęzie fajnie..kiedyś wink-3

Vanille Fraise

szałwia Sensation White

mój prawdopodobnie Scanlon

urocza Little Lime

bez tematu przewodniego..

Green Eyes

nie mogę się na wrzosy napatrzeć.. uwielbiam je! Jak kupiliśmy działkę, to od razu wiedziałam, że będzie usypany pagórek a na nim wrzosowisko u stóp brzóz.. To była pierwsza myśl, jaka do głowy wpadła przy próbie wyobrażenia sobie mojego przyszłego ogrodu

ściema, że trawnika jest dużo wink-3

rzut oka na front

i powoli będę zmykać. Nie jestem w stanie wymówić godziny, o której muszę jutro wstać :mlotek
Ostatnio zmieniany: 2016/08/04 23:18 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, edyta, Krzysia, edulkot

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/05 09:00 #18132

• dorciaj
  • dorciaj Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 99
Bardzo fajnie prezentuje się ogród od frontu. Robi wrażenie już od furtki :bravo . Ładnie to Pani wymyśliła i zrealizowała :buziak . Muszę Ci plastra "witamy" zrobić, to se gdzieś rzucisz 2smiech i będzie najpiękniej na świecie :slonko .
Wiesz co, z tym Twoim jeżdżeniem do pracy w czasie urlopu to jakiś kanał :angry: . Powinnaś leżeć do góry brzuchem i odpoczywać :buziak . Mam nadzieję, że godziny w pracy zlecą szybciutko i że weekend przyniesie dla nas jakąś tropikalną pogodę :slonko .
Miłego piąteczku vishenka
Ostatnio zmieniany: 2016/08/05 09:01 przez dorciaj.
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/05 21:22 #18289

• Adela
  • Adela Avatar
Witaj Moniko. Śledzę Twoje grodowe poczynania niemal od początku, bo już w poprzednich wątkach, ale nie zdążyłam się przywitać. Znam Twój pięknie wypielęgnowany ogród i z wielką przyjemnością oglądam jego metamorfozy. Twoje roślinki szybko się rozrastają, a ogród w krótkim czasie osiągnął wygląd dojrzałego.
Obserwuję też poczynania Cygusia, którego znam już prawie jak własnego psa. Jego nowy kolega Marviś też mi przypadł do gustu zwłaszcza, że ma umaszczenie blaimhaim i przypomina mi mojego psiaka cavaliera o imieniu Leon. Niestety mój Leonek jest już za Tęczowym Mostem.

Moniko, przy okazji muszę Cię zapytać o obrzeża rabat w Twoim ogrodzie. Zauważyłam, że w niektórych miejscach masz kostkę, która rozgranicza rabatki od trawnika; proszę powiedz mi czy wbudowałaś ją na podbudowie cementowo-piaskowej, czy tylko położyłaś w ziemi? Czy kostka jest położona równo z poziomem ziemi, żeby przy koszeniu nie przeszkadzała kosiarce, czy trochę powyżej? Będę wdzięczna za odpowiedź na moje pytania, bo już od dłuższego czasu kombinuję zagospodarowanie przedogródka i nie wiem, jak do tego się zabrać.

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :) Przesyłam pieszczotki dla Cygusia i Marvisia :kocham

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/05 22:19 #18311

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Popodziwiałam Twoich pupilów :kocham pozaglądałam w kąciki ogrodowe, pozazdrościłam udanego spotkania :silly: i wpisałam na listę zakupową uroczy dzwonek Samantha 2smiech
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/05 23:52 #18340

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dorcia, a w kamieniu też dziergasz :silly:

Ogród od furtki robi wrażenie, mówisz.. Ja myślę, że i ulica niczego sobie :silly: Wczoraj prowadzono wodociąg wgłąb osiedla :mur od samego rana koparka, a do kolacji dzwięki zagęszczarki.
Już..już miałam się wkurzyć, ale pomyślałam, jak się mieszkało sąsiadom, jak u nas trwała budowa.. i nasza ekipa z iście ułańską fantazją, z muzyką na full, hodowlą królików polewkamax Czasami w weekendy przesiadywaliśmy z sąsiadami "na imprezie" u nas w garażu.. Panowie z ekipy mieszkali u nas, była więc lodówka, plazma, wi-fi gwizdac
Wesoło było..na początku- na koniec miałam ochote ich na kopach wynieść krecigl

Nie zgadłaś, kanału dziś nie było :silly:

Adelo, witam Cię serdecznie :przytulam

Mój pierwszy King też już za TM..i też był blemisiem. Zakuś- to od tego paszczaka zaczęła się moja miłość do Kingów. Cavisie słodkie są i takie pogodne, ale mnie coś ciągnie do tych płaskopyszcznych
Masz teraz jakiegoś psiaka, czy wciąż w załobie :dry: ?

Kostkę układałam na półsuchy beton. Najpierw zrobiłam wykop, wlałam beton i w nim zatopiłam kostkę- z pełną świadomością, że nie będę poszerzać rabat. Można układać na samej podsypce z piachu- wtedy bez problemu można zmieniać kształt rabat. zwyc
Ziemię mam prawie na równi z kostką.
Jutro dokładnie sprawdzę, bo miejscami sypnęło mi się mniej ziemi i chyba te miejsca mniej mi sie podobają..tak więc uzupełnię odpowiedz jutro.
W spoiny trochę wrasta trawa- moja wina, bo spoiny zostawiłam puste. Można wypełnić je piaskiem, albo piaskiem zmieszanym z cementem, po czym delikatnie zwilżyć, żeby mieszanka związała. Mi się teraz mieszać i wypełniać już nie chce, więc co jakiś czas usuwam trawę ze spoin.

Mam też obrzeża z tzw ekobordu. Martuśka-Markita wspominała, że u Niej trawa bardzo przerastała dołem. Ja mam dość krótkie jeszcze obserwacje, bo zaledwie od majówki, ale i to obrzeże fajnie się sprawdza- tu jedziesz kółkiem po rabacie. Zależy to od ustawienia kosiarki- jak kosi nisko, to wciąga korę z rabaty i wnerwiało mnie to. Przy wyższym koszeniu problemu nie ma.

Wzajemnie, miłego weekendu :przytulam

Majeczko, bardzo słuszny ruch z listą zakupową :silly: ja bym jeszcze dołożyła powojnika Little Artist i szałwię Marcus :kocham Ooooo, i koniecznie bodziszka Rozanne :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 2016/08/05 23:56 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, Adela

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/06 11:58 #18404

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Arleto, uzupełniając moją wczorajszą odpowiedz nt kostki i trawnika..

Najlepiej wyglądają miejsca, gdzie ziemia jest ok 1cm poniżej kostki. Tu, gdzie jest na równi, trawa korzeniami nieco się unosi ponad poziom kostki. Utrudnia to np spłukiwanie obrzeża czy podlewanie trawnika, bo ziemia z trawnika obsypuje się na kostkę, albo spływa na nią wraz z wodą. Tu, gdzie ziemia nieco niżej, kostkę o wiele łatwiej mi się płucze.
Obniżony poziom ziemi przy kostce nie daje absolutnie efektu gołej widocznej kostki. Trawa cięta tak, że koło kosiarki jedzie po kostce, więc trawa wystaje ponad kostkę i ładnie zasłania sam brzeg.

Ponury dziś dzień..i zdaje się, że prognozy nie przewidują zbyt dużo słońca na dziś..szkoda :(

Martuśka, ciągle biję się z myślami, czy zostawić tu dwie limki, czy tą z lewej przesadzić na środek jako jedyną. :mlotek A jak mi sie limki rozrosną i wlezą na jeżówki, nie zostawiając dla nich miejsca think:

na pierwszym planie fikuśna tuja Whipcord

moje siewki- bardzo mnie cieszą i pozwalam im rosnąc gdzie chcą

żurawki i ich urocze kwiatuszki- bardzo lubię te mgiełki

a tu kwitnienie żurawek, jakie sprezentowała mi Dorcia- rewelacyjne są!!

hibiskus bagienny- już myślałam, że go straciłam- do czerwca nie było odzewu z kępy.., a tymczasem nie dośc, że żyje..to jeszcze ma sporo pąków

Samantha

coraz więcej kłosów- ta kępa najlepsza..ale i inne zaczynają sie uaktywniać

kocham te moje rozpleniusie..oj, żeby już mi więcej nie wymarzały :dry:

molinia Dauerstrahl

miskant Silberspinne

rozkwita niedawno kupiony Phantom- mam nadzieję, że za rok o tej porze to będzie już mocny akcent, a nie leniwe rozkręcanie się..

bukietówki łapią kolorki..
Limka zaczyna

a Vanilka już solidnie w pąsowych piegach
Ostatnio zmieniany: 2016/08/06 12:15 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, edyta, Krzysia, edulkot, Adela

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/06 12:02 #18405

• Kasionek
  • Kasionek Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 45
Monisiu widzę ,że u Ciebie wesoło.Psiurki urocze jak zawsze.A te ich niewinne miny....To u Ciebie zaczynają kwitnąć wrzosy ? u mnie w powijakach-może było zimniej.Pozdrów od moich chłopaków Psiurki i pozdrowionka dla Was :buziak

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/06 12:12 #18408

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Kasieńko, wrzosy zaczynają, ale to chyba zależy od odmiany..
Białe kwitną już od lipca, a fioletowe dopiero powoli pokazują kolorek, a i to nie wszystkie. Niektóre juz całkiem fajnie fioletowe, a te rozwichrzone, które kupowałam ostatnio, ciasno zamknięte pąki jeszcze mają :nie_wiem

Psiaki pozdrowione ;)

Zobacz, jaka serdeczność i zgoda w stadzie

Jak żniwa- pogoda chociaż trochę współpracuje, czy zboże lezy mokre :dry:

Odkryłam obwodnicę na autostradzie :angry: Niestety czeka mnie kolejna przeróbka, bo jedna z niedawno kupionych jeżówek miała pecha i została posadzona na wylotówce z rabaty :mur

Przedwczoraj wybrałam się na spacer do pobliskiego lasu. W niektórych rejonach można już zbierać grzyby..a u nas nawet muchomorów nie ma krecigl

odkąd sięgam pamięcią, uwielbiałam chodzić po lesie, zbierać grzyby. Teraz mdli mnie na myśl o kleszczach- ubrałam się na cebulkę i myślałam, że uduszę w dresie, bluzie..ale co robić, wolałabym nie zostać napadnięta przez koleszcza- a u nas są niestety. Wiosną P był dwa razy na spacerze..i za każdym razem w łazience na podłodze znajdowałam kleszcza- po każdym spacerze zdejmujemy i otrzepujemy ciuchy.
Swoją droga to nienormalne- kiedyś tak nie było.. Kleszczy było mniej (tu winę można zwalić na brak srogich zim..?), ale i kleszcze chyba zdrowsze były :nie_wiem ?
Nie chcę jednak zupełnie odmawiać sobie przyjemności, a te leśne widoczki.. Wystarczy mi do szczęścia trochę mchu, sosenka, parę szyszek

świetną sosnę wypatrzyłam- bardzo podoba mi się ten powykręcany pień. Pierwsza myśl- gdybym byłą dzieckiem, to pewno już chciałabym sie tam wspiąć po konarach..a druga myśl- że chyba tak do końca jeszcze nie wydoroślałam, skoro takie mam pomysły 2smiech

troszkę zazdroszczę tym, którzy zamieszkają przy samym lesie. W czasie, gdy my kupowaliśmy działkę, tamta okolica jeszcze nie była na sprzedaż

Ciekawa jestem, jak ludzie będą organizować swoje ogrody..ale na razie zapowiada się mizernie. Nie widzę zbytniego szału ogrodowego, a nawet jeśli, to rosną same malutkie iglaki.. żadnych dużych drzew. A nie, przepraszam- na jednej z działek budowlańcy zostawili 2 brzozy samosiejki, więc jest szansa, że wkrótce na horyzoncie pojawi się drzewo pośród tej budowlanej pustyni.
Obserwowałam dziwną rzecz w czasie, gdy pobliskie działki szykowane były na sprzedaż- wycięto wtedy wszystkie samosiejki brzóz i sosen. Czyżby właściciel chciał zaoszczędzić kupcom starań o zgodę na wycinkę drzew think:
Nasza działka pochodzi od tego samego właściciela..ciekawe czy i wtedy tak podrasował działki- jak pomyślę, że mogłam mieć brzozy i sosenki już przy kupnie, a nie dopiero przywozić młodziutkie samosiejki od znajomej z pola :angry:
Ostatnio zmieniany: 2016/08/06 12:53 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, piku, Krzysia, edulkot, Gosia1704

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/06 14:02 #18434

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Moniko szałwię Marcus już mam, jakieś niskie powojniki też, tylko muszę je wydobyć z głębin rabaty i posadzić bliżej brzegu. Na bodziszki przyjdzie czas jak będę obsadzać podnóże sosny, ale to pewnie za 2 lata. Teraz potrzebuję niziutkiego dzwoneczka, kupiłam jesienią Gargański, ale to takie długaśne pędy ma, że zakrywa wszystko w koło,a miał być Filigree :angry:

Jak tęsknisz za lasem to mogłabyś sobie taką powyginaną sosenkę posadzić i mech byś miała pod nią i szyszeczki 2smiech ja chodzę na grzybki do ogrodowego lasku i to mi wystarcza, musi ;)
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/06 14:28 #18439

• Dorota15
  • Dorota15 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Otrzymane podziękowania: 39
Monia ale Ty przewrotna jesteś, kleszczy boisz się panicznie a zazdrościsz mieszkającym przy lesie czyli z kleszczami za pan brat :lol:
Zgoda w stadzie wzruszająca :heart Moje panny jak się akurat nie kłócą też tak wyglądają.
Pewnie na autostradzie czeka Cię jeszcze nie jedna przeróbka aczkolwiek ruch wzrósł :woohoo:
Wstaję wcześnie, bo życie jest za krótkie żeby spać.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/08/06 15:05 #18460

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ależ dzisiaj jest przepiękna pogoda do pracy :woohoo: , chmury i temperatura znośna :kocham . Już sobie dałam do wiwatu, bo zaległości koszmarne z powodu upałów, a wciąż nic nie posadzone krecigl . I kosić by się zdało, bo już trawsko urosło :angry: . Zaczynam powoli wpadać w panikę :dry:

Wiem, że zaglądałaś do wątku limkowego i widziałaś moją 4 latkę ;) . Prawda jest taka, że tam się zmieści jedna sztuka pośrodku... Może Twoja cierpliwość będzie przez chwilę wystawiona na próbę, ale to i tak moim zdaniem lepiej niż za dwa lata borykać się z przesadzaniem dwóch sztuk, które w dodatku stracą pokrój, bo na styku będą miały ciasno. Jak potem je zagospodarujesz? Będą wkurzać jeszcze bardziej, w dodatku ze świadomością, że sama do tego doprowadziłaś.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.226 s.