Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :)

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 20:48 #24616

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Asiu, wygooglałam sobie Twojego klona- piękny :kocham tfutfutfu- żeby nie zauroczyć!

Nieznośniki ;) dziś wyjątkowo grzeczne- czyżby cisza przed burzą.. 2smiech

Edytko, sporo osób się kąpało. Przyjechaliśmy na plażę ok 18tej, więc większość była w odwrocie, ale i dzieci i dorośli w wodzie siedzieli.
Ja zmarźluch jestem i do wody wchodzę niechętnie, zazwyczaj kroczek po kroczku i marudzę, że zimna- teraz przed wejściem głębiej powstrzymały mnie tylko ciuchy 2smiech
Serio- woda cudowna była!

Romciu, gdybyś miała kłopot z upolowaniem tej odmiany to daj znać, co prawda u mnie sadzonka jednopędowa, więc nie ma co dzielić, ale żródło mam pod nosem i w zakupach mogę pomóc zwyc

Szkoda buczka! U mnie z klonem było inaczej- obudził się, zakwitł, puścił liście..po czym padł :nie_wiem

Serdecznie życzę, żeby kolejny okaz był..okazem zdrowia ;) :przytulam

Tajemnicza wiadomość... gwizdac
ROzpleniusie po bokach, miskant w środku

Kilka fotek od Mamy.. byłam dziś w odwiedzinach, bo wczoraj zdarzył się mały wypadek, wieczór spędziłyśmy na ostrym dyżurze..ehhh, szkoda gadać, życie krecigl
W każdym razie wpadłam dziś z wizytą kontrolną..
coś na ząb

i do popatrzenia

tuje się sieją..
ta największa- ma pewno 30cm..mamy takie dwie- ktoś chętny :lol:

a obok niej coś jeszcze- nie wiem co.. ognik, irga jakaś :nie_wiem ?

w donicy z wiciokrzewem całe przedszkole urosło

domowo :silly:

haker..godny następca Cygusia.

Cyguś namiętnie przestawia mi czcionkę, a dzięki Marvisiowi wiem już, jak widok ekranu odwrócić o 90* 2smiech
Ostatnio zmieniany: 2016/09/14 20:50 przez Monika-Sz.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Amarant, chester633, dobra nuta, zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 21:07 #24620

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Ooo, nowe nabytki zdziwko Jakiego miskanta i jakie rozplenice kupiłaś? Tę moją rozplenicę prawdopodobnie rozpoznałam u Marty na zdjęciu. Wygląda niemalże tak samo.
Pochwaliłam się moim fajnym jedynym klonem, który szedł jak burza, a w ostatnich dwóch dniach całkowicie w swoim środku stracił liście i wygląda jak uschnięty. Podlewany regularnie, normalnie serce mi krwawi :( Dół ok, nawet nowe listki są. Wygląda koszmarnie i przycięłam dzisiaj radykalnie tę suchą główną gałąź.
Oby Twój rósł zdrowo ! Jest uroczy :)
Mam nadzieję, że z mamą nic poważnego się nie stało?
A projektanci to widzę, że poszerzają zakres swoich działań, pewnie domagają się osobnego (!) wątku.
Moniczko - :buziak
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

--=reklama=--

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 21:22 #24628

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8349
Moniś :przytulam , tylko dałabym głowę, że pisałam o dwóch miskantach :oops: , takich samych :oops: . Rozpleniusie cudne :kocham . Bardzo dziękuję :buziak
A sobie coś kupiłaś ;) ?

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 21:25 #24629

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Aaaaa, to dla Marty... a już myślałam, że nowe do ogrodu :silly:
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 21:25 #24630

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
EDIT!!! Pilna info dla MArty
Wszystko się zgadza, miskanty są dwa, ale obfociłam jednego- drugi taki sam zwyc

W ogrodzie nic nowego- słońce świeci piękne, pogoda dopisuje i nie wiem, jak to się dzieje, ale wychodzę na 5 minut a wracam po godzinie :lol:

Dziś sprawdzałam wilgoć na rabatach i z zaskoczeniem stwierdziłam, że po niedzielnym podlewaniu wciąż jest mokro pod krzaczkami. Myślę, że moje dobre płaskonose krasnale podlewają, gdy śpię 2smiech

biedne Limki, rosną w pełnym słońcu, jedynie chwila wytchnienia w cieniu brzóz, w samo południe- i tak dzielnie się trzymają!

wczoraj byłam w ZP i kupiłam do mojego japońskiego zakątka hakonechloe Aurea..

przymiarki, rozważania.. mam 4 sztuki i do tego jeszcze carex Little Midge oraz Azurika do przesadzenia, więc jest czym żonglować

rodek Cunnigham Wihite wciąż otwiera nowe pączki satelitarne

bardzo mnie cieszą kupione niedawno młode sadzonki anemonów- młodziutkie, ale sporo pąków zawiązują

piękny grabuś- tegoroczny marcowy nabytek, a już w tym sezonie pieknie ciała nabrał. Urocze listeczki- a kiedyś tak się oburzałam, że graba nie chcę, bo nudny..Jak to jednak trzeba roślinę na żywo zobaczyć..

chociaż obecnie to są moje najukochańsze listeczki

W ogóle to przechadzam się dookoła domu i zachwycam wszystkim- bardzo zadowolona jestem z roślinnych decyzji w tym roku- czegoś się pozbyłam, robiąc miejsce na inne, bliższe sercu rośliny. Cały ten rodkowo-grabowo-palmowy zakątek to wiosenne wycięcie jałowców kolumnowych, na które zasadzałam się już 2 lata, a muratorowa budowa ogrodzenia jedynie pomogła w podjęciu decyzji. Zresztą przez zimę zdecydowałam ostatecznie, a wiosną ekipa z Muratora była mocno zaskoczona, jak poleciłam karczowanie iglaków, żeby płotek łatwiej się stawiało. Kilka razy się upewniali, czy jestem pewna, że mają ciąć..a ja już w grudniu miałam graba wybranego :silly:

Na razie większość decyzji ogrodowych tak u mnie wygląda- powoli oceniam rośliny pod takim kątem, że miejsca mam mało, więc trzeba je przeznaczyć na to, co naprawdę mi się podoba..a na niektóre okazy zwyczajnie szkoda miejsca :mlotek
Dobrą decyzją było wycięcie Blue Arrow, posadzonych kilka lat temu.. za to dobrą decyzją kilka lat temu było posadzenie przepięknego cyprysika groszkowego- jakże ja go lubię!! Urósł cudownie przez te kilka lat, a taki był wysoki i szczuplutki, ażurowy- już wtedy jednak był jednym z moich iglakowych faworytów

żeby nie było, że tak się rozpływam- coraz bardziej srogim okiem spoglądam na rosnący tu bez Eva- usilnie go rok temu poszukiwałam..ale wtedy nie było drewnianego ogrodzenia i teraz nie wiem, czy Evcia aż tak mi sie podoba :nie_wiem ?

z remontowanej rabaty..

w transporcie nadłamałam jeden z kwiatków- oplotłam go dookoła głownego pędu i jak widać rozwija się dalej- cóż za miła niespodzianka.. jeżówka ma 4 kwiaty, więc każdy cenny wink-3

ostatnio Mąż przez kilka dni z rzędu powatrzał, jakie łądne trawy rosną na wrzosowisku- wiecie, jak mi miło, że zwraca na to uwagę i upewnia się, że zakodowałam Jego pochwałę wink-3

przebarwiają się azalki- w sumie już w czerwcu łapały kolorki, ale coraz bardziej sie rozkręcają

jedyna jadalna uprawa u mnie na rabatach..chociaż ostatnio Cyguś zajadał się owocami irgi :blink: Całe szczęście, że cisowe owoce nie kuszą- może zwierzęta mają więcej rozumi, niż nam sie wydaje i byle czego nie zjedzą think:

jesiennie..

rzut oka na front..

Aniu, już wiesz, że zakupy nie dla mnie. W Zielonych Progach zakupy zrobiła Martuśka :lol: Rozplenica Pennstripe, Burgundy Bunny i miskanty Mirning Bright.
Ja sobie kupiłam 4 hakonki Aurea, bardzo okazałe i śliczne hu_rra

Anuśka, z którym klonikiem się tak porobiło zdziwko Jesteś pewna, że gałąź uschła? U mnie jeden klon ma mocno zasuszone liście, ale p Tomek wnikliwie oglądał i zawyrokował, że choroby nie widać, drzewo ma dużą korone i tak się broni przed upałem. Myślę, że ma rację, bo liście mocno zasuszone, ale pąki zawiązane widzę wciąż świeże- w tym przypadku jestem dobrej myśli.
Może Twój też tak zareagował- sporo przyrósł, sezon mimo że dośc deszczowy, to też i upalny- drzewo sporo przyrosło i nie nadąrza z utrzymaniem liści. To może być taki jego pomysł na przetrwanie- dla ratowania siebie przestaje karmić liście- i tak je przeciez zrzuci niedługo think:
Bądzmy dobrej myśli :buziak

Z Mamą na szczęście wszystko dobrze, ale spędziłyśmy kilka upojnych godzin na ostrym dyżurze urazowym...
Mama sie przewróciła na chodniku i mocno potłukła twarz. Siostrze się buntowała, że absolutnie nie zgadza sie na wezwanie karetki, bo tylko się potłukła, w związku z czym Siostra zadzwoniłą do mnie, żebym zdecydowała. Jak roztoczyłam przez telefon wizję tego, jak groźne moga być konsekwencje uderzenia skronią z impetem o płytę chodnikową, to skończyły się dyskusje- pogotowie było tego samego zdania, bo do szpitala Mama pojechała karetką. Na szczęście TK głowy nie wykazało żadnego krwawienia wewnątrzczaszkowego..za to Mama wygląda cudownie krecigl
Wpisz sobie w google "krwiak okularowy" to będziesz mieć próbkę tego, jak Mama wygląda.. Oczywiście Mama nie ma żadnych złąmań, ale oko jedno pięknie podbite, tylko kuratora w domu brakuje :silly:

Duuużo szczęścia Mama miała..i mocne kości- żeby z całą siłą walnąć o chodnik i nic sobie nie złamać.. Ostatnio w pracy jest fala złamań- kolega prawy nadgarstek, dwie asystentki- jedna nogę, a druga (też upadła na chodniku)- prawy nadgarstek i szyty łuk brwiowy..

Jakieś fatum krąży, bo ja wczoraj się potknęłam i wpadłam na drzewo 2smiech- mam pięknie podrapany kark

Swoją drogą to wina gminy- jedna płyta chodnikowa wystawała. Panie, które widziały Mamy upadek i udzielały pierwszej pomocy opowiadały podobno, że nie ma dnia, żeby ktoś się tam nie przewrócił a jedna z nich rok temu złamała tu nogę.. Powinno sie chyba skargę do urzędu złożyć, żeby się poczuli w obowiązku naprawienia tej pułapki!

Mama była miło zaskoczona życzliwością gapiów. Jedna z pań, która widziała wszystko przez okno, wybiegła z woreczkiem lodu..

Martuś, już wiesz, że z miskantami wszystko się zgadza, są dwie sztuki, ale obfociłam jedną.
Sobie 4 hakonki, do japońskego kącika 2smiech
Ostatnio zmieniany: 2016/09/16 20:35 przez Amarant. Powód: usunięcie podwójnej fotki
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 21:37 #24636

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
Ufff ;) , no to mi ulżyło, bo nie miałabym sumienia gonić Cię jeszcze raz rotfl
A sobie tylko hakonkę? Powiem Ci, że mocno się zastanawiam nad kolorowymi hakonkami dla siebie ;) , przez Ciebie oczywiście polewkamax . Mam trzy sztuki gatunku, rosną bardzo fajnie i zamarzyła mi się kolorowa :P

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 22:09 #24655

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Martuśka, myśl szybko nad hakonkami..są po 8pln gwizdac
Winę za chciejstwo biorę na klatę 2smiech

Na pewno widziałam odmiany Beni Kaze i Aurea..i jeszcze którąś ale nie jestem pewna czy Albo-striatę czy All Gold. Mają też w ofercie Naomi, ale już mam, więc nie zerkałam w ich stronę

Ja od ubiegłego roku mam Naomi i jestem nimi zachwycona- przyrastają cudnie i ładnie się przebarwiają..
Zobacz- kupowane rok temu :kocham

przebarwienia październik 2015

TO co robimy... gwizdac ?
Ostatnio zmieniany: 2016/09/14 22:10 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, chester633

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 22:15 #24657

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
Nie kuś 2smiech , bo jeszcze dziś myślałam, że przydałyby mi się ze dwa bodziszki Rozanne :oops: polewkamax
No dobra, raz kozie śmierć :silly: , 3 sztuki Naomi i 3 sztuki Aurea :lol: . Zwariowałam :grabie

Moniś, a poważnie, jak mogę Ci się odwdzięczyć :przytulam ?

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 22:31 #24664

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
2smiech 2smiech 2smiech 2smiech

To co- 3 Naomi, 3 Aurea i 2 Rozanki do tego? Domykaj listę do jutrzejszego poranka, bo w piątek nie dam rady pojechać- jutro ostatnia szansa wink-3

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 22:36 #24665

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
Koniec, koniec, koniec 2smiech i tak mam miejsce tylko dla miskanta polewkamax , pod warunkiem, że znajdę miejscówkę dla hortensji, którą dla miskanta muszę przesadzić 2smiech
Na Rozanki też mam pomysł, ale reszta :woohoo:
Niech się dzieje :lol: , mam dobry humor, zaginiony kot mi się odnalazł hu_rra

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 23:11 #24671

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ty nie masz miejsca- no proszę Cię.. polewkamax polewkamax Cooo, darniować się w upale nie chce :silly:

Miskant, to kruszynka przecież, posadź przed hortusią, albo obok gwizdac

DObra..nadają dalej z fotkami :lol:

rabatka pełna wspomnień ;) przyfurtkowa

skoro o trawkach mowa..
Little Bunny

miskant Silberspinne, wcześnie zaczyna się kłosić- u mnie w tym roku pierwszy kłos 30 lipca

proso Prairie SKy

przepięknie zapączkowany Marcel Menard hu_rra Delikates z niego- w upalne dni szybko mdlał i podlewać go musiałam najwięcej ze wszystkich kwasolubów, a wcale nie rośnie na najwiekszym słońcu, Catawbiensce ma gorzej..
Wiem też, że pąki wrażliwe na mróz, trzeba będzie go ogacić na zimę wink-3

kiścień Rainbow z hakonkami w nogach

ogród wciąż nas wszystkich fascynuje

ktoś szuka pracownika do jesiennych zbiorów :silly:

chociaż uprzedzam, pracownik młody, więc szybko się męczy..nadrabia za to urodą 2smiech Co zrobić- te płaskie pysie są moje najukochańsze :kocham

jesienią dostałam od koleżanki Mamy jakąs sadzonkę- nie wiedziałąm co, posadziłam w kącie. Początkowo myślałam, że to nawłoć, ale czekałam- chyba marcinek think:

jakiego ślicznego motyla dziś miałam w stołówce :woohoo: Uwielbiam fotografować owady..mimo, że trudno nazwać to arcydziełem, bo do dyspozycji mam tylko telefon :oops: ale mimo wszystko lubię ten latający świat..

Martuśka, jutro mnie budzisz 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, chester633, zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 23:19 #24674

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
A co, musisz rano wstać ;) ? Ja wstaję przed siódmą, może być :P ? Tylko telefonu do Ciebie nie mam polewkamax

Wiem, że miskant malutki, hortensja też mała, ale muszę ją przesadzić, bo kiepsko rośnie i chyba tylko zmiana stanowiska może ją uratować :dry: . Pewnie, że się nie chce darniować w upale :diabelek , w ogóle już miałam nie zrywać trawy w tym roku, ale nie wiem, czy się uda gwizdac

Tajemnicza sadzonka to marcinek nowooangielski jakiś ;) , te to dopiero są oblegane przez motyle :woohoo: , zobaczysz :silly:

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 23:33 #24676

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wielki jak diabli ten marcinek, gdzie ja go wsadzę docelowo krecigl
Mam już jednego od Pawła- ślicznego, jasno fioletowego, a ten to się jakiś różowy zapowiada chyba. No nic, pomyślę o tym jutro wink-3

Nie masz do mnie telefonu.. A nie zastanawiałaś się, kto w czasie Zlotu wysłał do Ciebie MMS'a z obfoconymi powojnikami Little Artist :silly: Telefon wydębiłam od Dorci, bo chciałam zrobić Ci niespodziankę.. Jak widać baaaardzo się nie udała 2smiech

Przed 7mą za wcześnie, 8ma wystarczy ;)
Ostatnio zmieniany: 2016/09/14 23:42 przez Monika-Sz.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 23:45 #24677

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
ZAraz przewertuję telefon, bo to bardzo ciekawe, co mówisz, zwłaszcza, że mój telefon nie odbiera zdjęć polewkamax , taki złom :diabelek . Tylko wiadomości, że zawierają zdjęcia gwizdac

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 23:47 #24678

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
Chyba mam ;)

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 23:49 #24679

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
No więc jak Ci się podobają te powojniki 2smiech ?

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 23:50 #24680

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
Nadal ich nie widzę 2smiech

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/14 23:57 #24682

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Fotka z mmsa to pewno już dawno zginęła w eterze, do wschodu słońca musisz poczekać :silly:

Czyli co..fotki hakonek z ZP nie wysłać :P

Jak byłyśmy w ZP wtedy razem, to Hani monardę fociłam i na maila słałam, czy akceptuje kolor zwyc

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/15 00:03 #24683

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
No niestety ;) , dopóki nie dorobię się lepszego sprzętu, taki wariant odpada :silly:

Zatem dobranoc, pchły na noc 037
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/09/15 12:12 #24725

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Już po zakupach gwizdac

Martuśka.. Hakonka, którą sobie we wtorek kupiłam, to Aureola- zamieszania narobiłam krecigl z tym, że jest też w ZP Aurea.. JUż wiem, skąd wpadłam na ten pomysł- jak czytałam o tej odmianie, to napotykałam się na Aureola/Aurea zamiennie, albo na jednej ze stron opisane jako dwie różne..a z kolei Albo Striata bywa czasem nazywana Albovariegata. Zwariować można i pogubić sie totalnie :grabie

Tak więc..to co kupiłam, to

Aureola..złota z zielonymi paskami, całkiem ładne gęste sadzonki

Albo-striata sadzonki już nieco przebrane, więc brałam najlepsze z tego, co było :dry: ta z kolei zielona z żółtymi paskami

łapie już lekkie przebarwienia

i jeszcze zestawienie obu odmian..

Rozanki

:przytulam

Zapomniałam Wam przedstawić naszego nowego sąsiada..

czeeeeeeść stary!

grzecznie młody do starszego kumpla

no szok- czegoś takiego ja nie widziałem.. niesmak..

leż młody z szacunkiem- to mówię ja, Owieczka- Pogromca Groźnych Szczeniąt

taki jesteś?! Foch, foch, mega foch! Przeprosiny nie zostały przyjęte, odchodzę :silly:

EDIT..
zapomniałam dodać, że w ten weekend w SKierniewicach, na święcie kwiatów, owoców i warzyw, na targu ogrodniczym obecne będą Zielone Progi gwizdac
Ostatnio zmieniany: 2016/09/15 12:19 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, inag1, zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.214 s.