Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :)

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/14 20:05 #39325

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Monika-Sz napisał:
[Tak codziennie rozpieszczam się przy śniadaniu :kawa

Monia zrozumiem do kawy trufle,orzechy włoskie,nawet zasuszone na tekturę krążki pomarańczy ale teacher szyszki i stearyna ze świeczki to już przegięcie.... 2smiech 2smiech 2smiech wink-3

:mikolaj
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/14 22:21 #39339

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16791
Dementuję, jakoby toczyły się tu burzliwe rodkowe dyskusje... natomiast zakupy i nakręcanie to i owszem... gwizdac ale to sama radość przecież... :silly: dyskusje to były na temat wyższości dalii nad różami i odwrotnie :P

Ja też nie zamykam się na róże... jeśli będą chciały rosnąć w tej donicy, to im przeszkadzać nie będę... 2smiech ale gąsienice to ja już mam swoje, wyżerające hosty... i to jeszcze cwaniacko wyłażą, gdy jestem na urlopie... po powrocie zaliczam nerwa... i tak rok w rok... :angry: więc desant wyżerający róże mógłby ulokować się gdzieindziej... Marta, jak z tym dziadostwem walczysz? Mają jakichś naturalnych wrogów, których można zaprosić?

Monia... donica jeszcze nie jest po róży, tylko z różą... gwizdac ale pomyślę o tym, w przypływie desperacji pomyślę... :P a póki co czarne chmury zbierają się nad marniejącą mi sosenką... i naturalnie wiszą nad forsycją... od 2 lat... czas na wyładowanie polewkamax

Efkaraj napisał:
Monika-Sz napisał:
To co sądzicie o tarasie i moich rozterkach?
Taras zadaszyć, drewno na taras, starą kanapę na drewno i będzie od razu taras drewniany i umeblowany 2smiech

I naturalnie obsadzić rodkami... taką koncepcję popieram wink-3

Co do ozdób świątecznych... u mnie śnieżynki i gwiazdki na oknie... dla moich dzieci to podstawa i z reguły pierwsze zadanie w kalendarzu adwentowym... :lol: ponadto mamy już za sobą produkcję łańcucha z papieru kolorowego i bombek z cekinów... te ostatnie na kiermasz szkolny, na którym to naturalnie zostają przeze mnie odkupione... polewkamax i myślę, że w sobotę zaprosimy do domu :choinka ofkoz też w ramach zadania z kalendarza gwizdac
Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

--=reklama=--

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/14 22:31 #39341

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Monia, ja tam bym szła w taras. Na razie kanapę masz, a tarasu nie.
Najpierw zrobisz taras, nacieszysz się latem, a jesienią kanapę weźmiesz na raty :)
Dobry plan?
Szczególnie, że P. raczej popiera zrobienie tarasu, a nie wiem, czy tak samo jest z zakupem nowego mebla.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/14 23:14 #39346

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1975
Martuś, nie denerwuj się skasowanym postem- zdążyłam przeczytać. Ehhh, dawne czasy się przypominają, gdy czytało się tylko bedąc na bieżąco, bo szybko wszystko znikało polewkamax

Ewciu, haha, niezła rada z tym zadaszeniem i przeniesieniem kanapy.
A wiesz..nasi sąsiedzi mają altanę całkiem spora i wyniesli tam starą kanapę z salonu. Pomysł świetny..a jak komfortowo się mecze tam ogląda..bo na ważne mecze sąsiad telewizor tez tam wynosi wink-3

Franusiowa.. w kwestii zdrowia i dylematów- ponieważ to pierwsze nie najlepiej się ma, dlatego też dyskusję o tarasie określiłam mianem tematu zastępczego zwyc

Cenę tarasu orientacyjnie juz znam..zresztą już od dwóch lat, więc to nie jest zaskoczenie. O olejowaniu 2x w roku tez wiem..i właśnie się nie mogę zdecydowac, czy będzie mi się chciało wink-3

WOw, tanio tapicera znalazłaś!

Oj Pawełku, mężczyźni to jednak prosto są zbudowani..tylko o jedzeniu by gadali.. krecigl Liczy się też oprawa gwizdac

Moniśka- gąsiennice, czekające na Twój urlop bardzo mnie rozbawiły.. Znasz na pewno piosenkę Kazika..wyyyjechaaaali na wakacje wszyscy nasi podopieczni. Już widzę, jak te Twoje robaczki sobie śpiewają pod nosami, jak się Was wreszcie z domu pozbędą 2smiech

Ty rozmyślasz nad forsycją- ja się jej szybko pozbyłam, bo za dużo cennego miejsca mi zajmowała. Biłam się z myślami odnośnie krzewuszki- w sumie wywalam ją od wiosny :silly:
Miałam dwie- jedna rośnie u sąsiadki, a jej miejsce zajęły rodusie i grabuś :kocham a nad drugą chmury się zbierały.
Jednak Dorcia będąc ostatnio z wizyta tak walecznie jej broniła, że odpuściłam. Przypomniało mi się jeszcze, że trzmiele ją lubią- musi więc zostać zwyc

Pamiętam robienie łańcuchów z papieru kolorowego- robiliśmy w szkole i wychodziliśmy później na korytarz- wszystkie klasy z danego rocznika i mierzyliśmy, która klasa zrobiłą dłuższy. Ehhh, jaki to miało urok!
U nas nie było kiermaszu- w sumie nie pamiętam, co się z łańcuchami działo think:
Uczono nas tez robić inne ozdoby- pawie oczka, jakieś najeżone bombki.
Fajnie jest być dzieckiem- chociaż ja strrrasznie chciałam byc już dorosła, żeby nikt mi nie mógł kazać iść spać 2smiech

Gosiu, świetne rozwiązanie :zdrowko
Pewno bliżej wiosny wrócimy do tematu..ale może masz rację.. Kanapę jakś już mam, a tarasu nie.
Poza tym taras to tylko kilka miesięcy w roku, a kanapę i zimą kupić można.
Hmmm, temat do przemyślenia gwizdac
:przytulam
Ostatnio zmieniany: 2016/12/14 23:26 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/14 23:56 #39348

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Monia, Marta... mam nadzieję, że nie podejrzewacie mnie o zapędy cenzorskie... gwizdac nie wiem jak, ale udało mi się 'cytuj' pomylić z 'edytuj' a później było już po ptokach :oops:

Gąsienice nie są zabawne, nawet śpiewające... gwizdac cholery nawet rodka mi nadgryzły... zdziwko nie uwierzyłabym, że to one, ale złapałam na gorącym uczynku... z opuchlakami wiem, jak walczyć a z gąsienicami nie :angry:

Za swoich czasów kiermaszów też nie pamiętam... teraz robią za miłą oprawę ściągania kasy na RR... dziecię ozdobę robi, rodzic kupuje, RR kasę liczy ;)
Ostatnio zmieniany: 2016/12/14 23:58 przez th.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/15 10:03 #39366

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8349
Monia (th) no proszę Cię ;) , na dwóch różach to możesz te wszystkie gąsiennice pozbierać ręcznie 2smiech . Są na widoku i nie trzeba za nimi grzebać w ziemi, albo świecić po nocy :diabelek . Sama tak robię, choć mam ich dużo więcej.

A Moniki taras nie może być obsadzony rodkami, bo jest(będzie ;)) nasłoneczniony 037 . I mają tam rosnąć hortensje, to już ustalone 2smiech

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/15 13:27 #39405

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Z tego co kojarzę taras będzie w słońcu i będzie tam piekło w lato (wszyscy wiemy jakie ostatnio mamy lato :slonko ),w swoim poprzednim domu przerabiałem taras od południa i zachodu.....fajnie było ale na wiosnę i jesienią, parasol też nie pomaga jak siedzimy z głową w piecu chlebowym.... 2smiech ...a zapomniałem że jaszczurki lubią temperatury +35 :unsure:
Monia widziałaś że u nas odchodzi terakota więc będzie taras z deski kompozytowej (powstaje już od dwóch lat wink-3 ) jest trwała i jak już będę w wiecznym ogrodzie to jeszcze go robale i czas nie zjedzą...

zajrzyj do PW, napisz co na zdjęciu widać, wiesz że jestem nerwowy i muszę się psychicznie przygotować :oops: :placz 43pomoc

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/15 13:37 #39407

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moniśka, co to jest RR :blink:

Martuś, dokładnie tak jak mówisz, wszystko już ustalone..no prawie, bo kombinuję, czy obok hortensji nie wcisnąć cisa kolumnowego gwizdac

Paweł, na fotkę nie miałam czasu zerknąć. Pewno na spokojnie obejrzę po świętach, bo mam trochę wolnego- teraz straszny młyn mam i trochę zmartwień różnych, a to nie jest szybkie zerknięcie, muszę wszystko dokładnie pooglądać na zbliżeniu i wolną głowę mieć.

Taras musi być od południa, bo domu już raczej nie przesunę, mimo szczerych chęci 037 Parasol mamy, z czasem może zrobię zadaszenie.. Mgliście wiem, co bym chciała i pewno kiedyś to wreszcie uda się osiągnąć B)
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/15 13:51 #39410

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72958
th napisał:
Dementuję, jakoby toczyły się tu burzliwe rodkowe dyskusje... natomiast zakupy i nakręcanie to i owszem... gwizdac ale to sama radość przecież...

Przyłączam się do demencji Monisi 2smiech ... i nie mam na myśli tej starczej, chociaż u mnie, to kto wie... :glupek Nakręcanie się zakupowo, to piękna sprawa...Ja bym nawet nazwała to inspirowaniem się. :tup Kto nie ma cienia i tak nie kupi a u kogo nagle zrobiło się cieniście i rośliny kochające słońce męczą się i wyglądają biednie, to wyboru nie ma. Trzeba zmienić nasadzenia, albo...działkę na słoneczną.

A propos tarasu, zabiorę głos, bo jestem w trakcie budowy - od lat wiem, że nie znosze upałów a z trasu korzysta się głownie latem. Mam to szczęście, ze w obecnym domu, mam dwa wyjścia tarasowe i niejako dwa 'tarasy'- północne od kuchni i południowe od salonu. Z południowego nie korzystam wcale. Gdy w domu były dzieciaki, tam rozkładany był basen, ale ocieniony wielkim parasolem. Natomiast na tarasie północnym życie wrzało od rana - od porannej kawusi, do wieczerzy i długoooo w noc, przy świecach :heart. Tam, od kuchni przyjmowałam gości i szykowałam przetwory owocowe. Tylko tam się grillowało, czytało książki na leżaku, przesadzało rośliny ... Dlatego też, decydując się na budowę nowego domu, też zadecydowałam o tarasie położonym od północnego wschodu.Teraz, gdy nie jest mi potzrebny wielki garaż, pomyślałam, czy nie zamienić go w zadaszony i obsadzony pnączami południowy taras a docelowo w ogród zimowy. To jednak daleka przyszłość. :hejka

Moniko, zyczę uspokojenia , bez kłopotów i galopu :czarownica
Ostatnio zmieniany: 2016/12/15 14:04 przez Poll.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/15 14:02 #39412

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14694
Przypomniała mi się jeszcze jedna sprawa odnośnie tarasu.
Moja koleżanka, której taras też jest od południa tak wybrnęła z tego.
Ponieważ nie mogła się zdecydować co położyć a ostatnio beton stał się bardzo modny
więc tak wybrnęła z tego. Wyrównali istniejąca powierzchnie jakąś masą też betonową/mogę zapytać jaką /
i na powierzchni zostały wyryte rowki dosyć dużych płyt imitujące kamień -wygląda, to bardzo ciekawie.
Jest bardzo zadowolona a nie można powiedzieć,że ją nie było stać na drogi materiał.

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/15 17:23 #39438

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Monia... RR = Rada Rodziców, ciało wspierające szkołę opiniami i kasą zwyc

Zapomniałam... :glupek że komisja zdecydowała już o nasadzeniach przy tarasie... :P a to mają być Limki czy inne?

Marta... toż zbierałam ręcznie... ble... zapytam jeszcze o identyfikację upstrzenia na liściach, ale to i już w wątku różanym może B)

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/15 18:36 #39455

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
Upstrzenie, to pewnie plamistość ;), ale przecież liście opadły, więc nie ma problemu 037 , a w ogóle to się tak nie przejmuj rotfl , jakieś gąsiennice, czy plamistość nie są w stanie tak od razu załatwić róży zwyc

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/24 16:10 #40451

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moi mili goście..
Z okazji Świąt życzę Wam wszystkiego, co najlepsze.. Dużo radości, spokoju i wytchnienia w tym wyjątkowym czasie. Niech te Święta upłyną Wam pod znakiem uśmiechu i wesołych rodzinnych spotkań..a każdy pod choinką znajdzie wymarzony drobiazg.
Oby ten wieczór miał magiczną moc..spełniania życzeń, które zostaną wypowiedziane..
:choinka

U mnie wszystko w miarę ok..
Zatrudniłam ekipę sprzątającą.. 2smiech

Froterowanie podłogi czym dusza zapragnie

szorowanie..hmm..pościeli

więc ja mogłam poświęcić się dekorowaniu domu..

kilka akcentów z lat poprzednich..i tegoroczna nowość wink-3

zapachniało choinką..

Nawet tuż przed zmrokiem zrobiło się "biało".. no- symbolicznie raczej, ale jednak..

Za chwilę pierwsza gwiazdka zaświeci, Mikołaj przyjdzie to grzecznych dzieci ;)

Pozdrawiam Was więc Swiątecznie- Serdecznie :przytulam :mikolaj
Ostatnio zmieniany: 2016/12/24 16:15 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, edyta, th, piku, markita, Gosia1704, chester633, dorciaj, zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/24 16:16 #40452

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72958
Moniś, ekipa sprzątająca wykazuje duzy talent i entuzjazm w tym, co robi 2smiech Moja ekipa rozwala chrupki po ziemi, ale się tym niue martwie - do jutra wciągnie je niczym najlepszy odkurzacz.

Wszystkiego dobrego :choinka

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/24 21:49 #40461

• Kasionek
  • Kasionek Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 45
Monisiu spokojnych Świąt dla Ciebie i całej Twojej Rodzinki. :buziak

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/27 21:33 #40740

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Poll..Twoja ekipa bardzo twórcza;)
Znacz na pewno ten etap sprzątania, gdy wyrzucasz wszystko z szafek, żeby uporządkować..ja ten moment nazywam "sprzątanie w szczytowej fazie bałaganu".. od czegoś przecież trzeba zacząć wink-3

Kasieńko, serdeczne dzięki. Dla Was w Nowym Roku wszystkiego, co najlepsze :buziak
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Kasionek

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/28 21:23 #40930

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Witam poświątecznie.
Znowu zaginęłam w akcji.
Czytałam o jakichś problemach, mam nadzieję, że się już sprawy wyjaśniły
Zazdroszczę wolnego. Miałam urlop we wtorek, a środę ledwo wstałam do pracy
Chyba już wolałabym nie mieć wolnego, bo się rozleniwiłam.
A w pracy nadal piekło. Końca nie widać.
Monia , co do tarasu, to możesz mieć przecież 2. Jeden tam gdzie planujesz, a drugi tam gdzie jest wyjście do ogrodu.
Tam można uciec przed słońcem, chociaż ja wiem, że Ty raczej uciekać nie będziesz, tylko co z Twoimi gośćmi gwizdac

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/29 10:39 #40986

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Głaskanko dla ekipy sprzątającej. No popatrz jacy dokładni, nawet pościel wyszorowali. 2smiech Tylko pozazdrościć.
Wszystkiego najlepszego :buziak Jeszcze trochę i zaczniemy planować co nowego posadzić w ogrodzie. Już się cieszę na Twoje pomysły i przesadzanie roślin. :P ( to nie było złośliwie ;) )
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/31 19:21 #41524

• Monika-Sz
  • Monika-Sz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu, wolne miałam, ale umęczyłam się tym "urlopem" :silly:
Był elektryk, hydraulik- podłaczaliśmy pralkę w kotłowni, czekamy jeszcze na dostawę suszarki.
Ja sobie wymyśliłam, że naszą domową pralnio-suszarnię zrobię schludnie..więc w czwartek do północy malowałam.
Jest ślicznie gwizdac - białe ściany, fioletowe pliski w oknie. Rura gazowa, biegnąca na zewnątrz, też machnięta na fioletowo. DO tego umywalka z szafką..i oczywiście fioletowym ręcznikiem :lol:
Kąt z piecem był tak brudny pyłęm ceglanym, bo był kanał wentylacyjny przerabiany, że oczywistym rozwiązaniem było malowanie na nie-biało ;) więc ten zakątek jest na karmelowy kolor, dobrze maskujący ceglany brud.
Mąż się śmieje, że powinnam tam pikowaną ławeczkę z wiatrołapu przestawić, tak przegięłam w urządzaniu kotłowni 2smiech

Przykro czytac, że w pracy wciąż masz ciężko- czy to się kiedyś skończy..?

Odnośnie tarasu- dwa, to chyba już zbytni rozmach- szczególnie, że jednego wciąż nie możemy się dorobić wink-3
Na tym jednym , który planujemy, chciałabym mieć stelaż z belek drewnianych i rozpięte na tym zwieszające się luźno zasłony.
Nie do końca rozpięty żagiel, tylko tkanina, brzuchacie zwieszająca się. Kapujesz..?

Inuś, ekipa spisuje się świetnie :jupi Jeszcze mogliby znaleźć metodę na piach, który do domu wnoszą..

Oczywiście nie przeczytałam wpisu o przesadzaniu jako złośliwego- znamy się już trochę i wiemy, jak to u mnie jest :P
Plany już mam, rośliny częściowo też..
Na pierwszy ogień pójdą tujowe kulki na froncie gwizdac Powinnam też przesadzić klonika małego, którego kupiłam w Daglezji jesienią- ale on ma rosnąc nad oczkiem, a oczka na horyzoncie nie widać, więc mam tu zagwozdkę.
Do tego jeszcze wpadłam na pomysł, gdzie mogę wykombinować rabatę z kwasolubami kolejną- bo nie wytrzymam, jak ruszy sprzedaż rodków wiosną. Będę MUSIAŁA coś kupić :glupek więc konieczne było wymyślenie dodatkowej rabaty- no sama rozumiesz.. wink-3

Drodzy GOście odwiedzający mój wątek- serdeczne życzenia cudownego Nowego, 2017 Roku składam!
Niech nadchodzący będzie dla Was łaskawy pod każdym względem- oby zdrowie dopisywało, pogoda rozpieszczała.. i jeszcze, cytując życzenia od mojej kuzynki, "dużo kasy- bo całą resztę można kupić" 2smiech 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya, markita, Asia2, VERA, inag1, chester633, Iwona30, nowababka, zanetatacz

Wymarzony...ogród Cygusia. Projektowanie na osiem łapek :) 2016/12/31 19:26 #41525

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
No to oby nam się :zdrowko szampan
By wszystkie plany wypaliły, na wszystko starczyło kasy :lol: i jeszcze zdrowie dopisywało :P , żeby słoneczko świeciło :slonko , a nocami :deszcz
Do siego Roku :witaj
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.214 s.