Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: A Nowinka wciąż w ogrodzie

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/10 18:45 #19345

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25822
Gratuluję Ewuniu flower , opłacała się walka i jesteś wreszcie szczęśliwą emerytką na najdłuższych wakacjach :woohoo: Teraz życzę Ci spełniania kolejnych marzeń i kolejnych sukcesów vishenka
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Temat został zablokowany.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/10 21:47 #19396

• Dorota15
  • Dorota15 Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Otrzymane podziękowania: 39
Ewciu gratuluję zasłużonej i wywalczonej emerytury :kibic To pewnie dzisiaj szampan

Myślę że ZUS był tak hojny że teraz już nie martwisz się kwotą za czeskie irysy.
Widziałaś skrętniki :woohoo: Prawda, ze piękne. Cieszę się też że mnie odwiedziłaś.
Wstaję wcześnie, bo życie jest za krótkie żeby spać.

--=reklama=--

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/10 22:00 #19403

• jolifleur
  • jolifleur Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 61
Ewciu, i ja dołączam do gratulacji dla szanownej emerytki :buziak choć na samym końcu :oops:

Dzień dziś miałam zalatany, że dopiero teraz siadłam, żeby właśnie się zapytać, czy mnie z kimś nie pomyliłaś, bo w paczuszce mało, że dziwy, to jeszcze niby jedna sadzonka a po rozwinięciu 3 i to każda co innego :woohoo: . Pomyślałam, że to pewnie komuś innemu miałaś wysłać ale jak mąż się dołożył... i to tak od serca to wszystko rozumiem zarowk Nie wypada obcego męża obcałowywać ale podziękuj Mu w moim imieniu za niespodzianki vishenka W sumie niewiele rozszyfrowałam ale każde zielone wsadziłam i będę czekać co z tego wyrośnie gwizdac Będę miała niespodzianki :) Czerwona pysznogłóka ma śliczny kolor i jeszcze kwitnie? Moja różowa już dawno przekwitła i wygląda paskudnie, właśnie z sekatorem się do niej przymierzam ;)
:heart :heart :heart :heart
Ostatnio zmieniany: 2016/08/10 22:00 przez jolifleur.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/10 22:04 #19407

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Ewa :buziak w nagrodę za walkę o zasłużoną emeryturę powinnaś sobie kupić extra roślinkę, taką na jaką zawsze brakowało Ci kasy, jaka śniła Ci się po nocach, o jakiej marzyłaś, a nie mogłaś mieć. Masz taką ?

Po zlocie w Firleju, kiedy odwiedzałyśmy Ewę irysową, Poll powiedziała, że chyba każdy ma takie roślinne marzenia i pytała o nasze. Ja do dziś zastanawiam się co powinnam odpowiedzieć 2smiech , bo bym chciała i hortensje, i więcej host, a niektóre to nawet bardzo ;), i rh, i paproty... ale takiej jednej jedynej, wymarzonej to jeszcze nie wymarzyłam :diabelek .

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 00:15 #19432

• Izula
  • Izula Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2198
Ewuniu :buziak dzielna kobietko gratuluję emeryturki i pozdrawiam vishenka
Pozdrawiam Izula

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 08:12 #19458

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Majuś powiem Ci dopiero jak mi przyślą decyzję .Bo jakoś to wszystko dziwnie załatwili .Najpierw przysłali kasę ,a jedyna decyzja jaką mam to ta odmowna z przed roku.Ale kwota będzie niewielka ,tak myślę .Wiele się nie spodziewam .Ale lepsze to niż bezrobocie zwyc

Bejeczko moja miła :witaj bardzo miło mi Ciebie powitać w moich wąziutkich ścieżynkach .Kiedyś dawno temu były dużo szersze .Ale z biegiem lat jakoś się pokurczyły :) Mój ogród ma 15 lat więc szybko Ci zleci i będziesz miała gęsto .A jak z trawnikiem ?,bo u mnie go nie ma i nigdy nie było go nawet w planie ? Dzięki Ci za odwiedziny i zapraszam zawsze :buziak

Aneczko i wybrałaś coś ? Nie musisz się spieszyć ,bo przed nami dopiero będzie większy wybór ,róże z odkrytym korzeniem .Trochę jeszcze trzeba poczekać ,ale warto .Róże sadzone jesienią bardzo dobrze to znoszą .Jest to optymalny termin . teacher

Kasieńko współczuję Ci opadów wtedy ,kiedy akurat słonko Ci potrzebne .U mnie już od rana świeci ,ale dwa dni też padało .Tyle ,że ja to przyjęłam z ulgą .Temu ,że Ci usuwają posty z wątku to się nie dziw .W końcu sympatyzujesz z mną ,a ja mam wilczy bilet .Jesteś miłą grzeczną dziewczyną i trzeba mieć nierówno pod sufitem ,żeby tego nie widzieć .Zawsze możesz zrezygnować z obecności tam i być tu .Każdy przyjmie Cię z wielką radością .A po tym wpisie u mnie ,to pewnie będziesz miała wzmożony ruch modów i samej :czarownica u siebie w wątku .Muszą okazać swoje zainteresowanie Twoją osobą żeby pokazać jak bardzo Cię lubią i żebyś czasem nie bryknęła gdzieś indziej .Kasiu trzymaj się ciepło i życzę Ci słonka :slonko

Wisienko bardzo Ci dziękuję za takie cudowne życzenia :przytulam

Dorotko Twoje skrętniki są śliczne ,a ilość niesamowita .Gdzie Ty będziesz je hodować ? przecież on jeszcze urosną zdziwko
Co do czeskich irysów ,to masz rację .Odetchnęłam z ulgą ,no i jeszcze niedługo wystawa Zieleń to życie .Też bez grosza się nie da pojechać wink-3

Ewciu mężowi podziękowałam ucieszył się bardzo .Powiedział ,że jeżeli będzie następny raz ,to też on będzie Ci pakował :na_ucho
Pytaj o wszystko ,to Ci powiem .Cały plik karteczek z podpisami wylądował już w śmieciach :silly: Wsadziłaś wszystko ? :zdrowko

Krzysiu ja oczywiście też mam takie wymarzone rośliny ,ale co z tego .Nie mam już gdzie wsadzić ,a mnie jak na złość podobają mi się okazałe. :zielony Teraz kupuję na paliku ,szczepione jak najwyżej .Ale one drogie jak licho .Paprocie również zagościły w moim sercu i myślę o tym żeby sobie kilka kupić .Niektóre są zjawiskowe :kocham Albo trawy :) Zgłupieć można od tych chciejstw :diabelek

Izulko dziękuję Ci bardzo :przytulam Nie napisałaś nic ,co u Ciebie ,jak zdrowie Twoje i najbliższych .Zaglądam do Twojego wątku ,ale śladu nie mogę zostawić .Na tamtym forum same dobre zmiany :mlotek .Pozdrawiam i przytulam :buziak

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 08:48 #19475

• hanya
  • hanya Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1253
A tu zapowiada się niezła impreza szampan Ewcia, gratuluję, niech Ci się wiedzie kolorowo i zdrowo w tym emerytowaniu :przytulam Też jestem ciekawa, jak to załatwią ostatecznie, ale sądzę, że już się nie będą czepiać, żeby tylko pieniążki nie były jakieś maleńkie. Kup koniecznie piękną roślinkę na patyku, drogie, ale przecież to wyjątkowa okazja i musi być odpowiednio celebrowana clap
Metallica też piękna, w przyszłym sezonie na pewno zapączkuje :przytulam

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 09:42 #19486

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Haniu w zeszłym miesiącu kupiłam sobie dwie roślinki na patyku ,za dziecioowe ,urodzinowe pieniądze .Boję się ,że mi to wejdzie w nawyk 2smiech
A ta Metalica jest taka maleńka ,nie wiem czy ona kiedykolwiek zakwitnie :( Dam jej dziś troszkę nawozu .Już ostatni termin na dokarmienie rh .
U mnie jeszcze nie wszystkie dostały papu .A Ty już swoje nakarmiłaś przed zimą ? :na_ucho

Ostatnio zmieniany: 2016/08/11 09:46 przez Nowinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Krzysia, edulkot, Gosia1704, Ness, Baba z psami

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 09:46 #19488

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8344
Cały ZUS :angry: , najpierw przysyła kasę, która do niczego nie pasuje, a potem dostajesz decyzję :mlotek . Też mnie tak kiedyś przerobili, miałam być 6 miesięcy na macierzyńskim, po 7 miesiącach dostałam kasę, tylko jakoś mało :blink: , a po 8 przyszła decyzja, że urlop trwał 3 miesiące :patel . I dziura w ubezpieczeniu, ale winnych nie ma :angry:

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 10:29 #19496

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25822
Oj cudności pokazujesz Ewuniu, chyba faktycznie zapadnę na floksową chorobę polewkamax
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 10:30 #19497

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Nie tylko ZUS tak robi, my mamy podobnie z KRUSem, najpierw kasa na koncie a potem jakieś decyzje których prosty człek nie zrozumie :nie_wiem
A czym to będziesz zasilać rodki, zostało mi trochę Magicznej siły to może im rozdzielę po równo bo kupować teraz nie będę. Za niedługo i tak trzeba sypnąć potasem i fosforem na dobre przezimowanie.
Po tych deszczach jeden rodek rozwinął pączki liściowe i straszy młodymi listkami, czy one zdążą do zimy się zestarzeć :unsure:
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 11:01 #19507

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Martuś ,ja mam nadzieję ,że to już koniec wojenki .Tyle czasu ,że ja już osiwieć zdążyłam .A wiem ,że nie każdemu się udaje .Mnie nawet nie było stać na adwokata .Sama musiałam ponosić wszelkie trudy walki z tym molochem .Czy floksik dotarł ? :zdrowko

Wisienko ,na floksową chorobę mus chorować .Co by tak pięknie zdobiło ogród o tej porze roku .Są wcześniejsze i późniejsze .A kolory zdziwko

Majuś o młode listki się nie martw ,dadzą rade do zimy .Ja też dokarmiam magiczną siłą i właśnie zbrakło mi nawozu .Ale już mój osobisty posłaniec bryknął kupić .Chcę koniecznie zakończyć to dzisiaj zwyc
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 11:20 #19510

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72949
Własnie pisałam w wątku Markity,ze obawiam się wprowadzania floksów do ogrodu ( choć zachwyciłam się zapachami), bo widziałam tutaj bardzo porazone mączniakiem think: Białe od stóp do ostatnich lisci... Być może to wina wiele wilgotniejszego angielskiego klimatu? think:

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 13:16 #19533

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Ewo, a co kupiłaś na patyku, pewnie już pisałaś, a ja gapa przegapiłam :diabelek .
Kupiłam wiosną sosenkę górską ( nie wiem jaką krecigl ) i na zlocie jodłę kaukaską Kilian, ale coś jeszcze bym chciała.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 13:28 #19536

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8344
Floksa jeszcze nie ma, awiza też, może jeszcze dziś przyjdzie. A możesz mi podać numer listu?

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 13:55 #19539

• Kasionek
  • Kasionek Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 45
Nowinko ;) jak przyszykowujesz azalie na zimę- dostają jakiś nawóz? Floksy śliczne.Ja na gardenii kupiłam sobie cztery sztuki i jakże się zdziwiłam ,gdy okazało się że to zwykłe zielsko.Powinnam już domyślać się czegoś jak osiągnęły 180 cm i nie zaczęło to jeszcze kwitnąć.Wczoraj ścięłam i wyrwałam to dziadostwo bo przypominało wyglądem zielsko przydrożne.Szkoda było kasy...Dzisiaj żniwujemy,łapiemy słońce bo wieczorkiem ma padać.A to Ty nie możesz do mnie zaglądać bo :czarownica ? Szkoda,to ja do Ciebie będę.Całuski :buziak

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 14:29 #19542

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72949
Kasionku, nie mam gdzie, bo ja też, jak większość z nas nie ma wstępu, lub też zdecydowanie już nie chce mieć ;) - więc tutaj napiszę ... Czytałam u Majki o zniechęceniu i ciężkiej pracy. Trzymajcie się :przytulam i słońca Wam życzę. Deszczu tylko wtedy, gdy Wam trzeba będzie. flower
Jakie chwastowate odmiany kupiłas na gardenii?
Ostatnio zmieniany: 2016/08/11 15:05 przez Poll.

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 14:58 #19547

• jolifleur
  • jolifleur Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 61
Ewciu, wsadziłam wszystko ale sadziłam i sadziłam i sadziłam a tu ciągle coś nowego wyskakiwało z kolejnego pakieciku 2smiech Wszystko trzyma się dobrze, tylko jedna roślinka, która była w dużej ilości jakoś bardzo posmutniała i listki jej się zwiesiły ale myślę, że musi się pogodzić z przeprowadzką i też wstanie :)

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 15:38 #19565

• Kasionek
  • Kasionek Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 45
Polluś zdjęcie zrobię jak pójdę na pole -tego tam wiele rośnie :mur Na etykiecie były floksy pomarańczowe i jeżówki-nic z tego ,porosły jakieś wysokie badyle co na polu kwitną rozłożysto na żółto.Obiecałam sobie , że w woreczkach już nic kupować na takich imprezach nie będę.Pozdrowionka :buziak
Nowinko wybaczysz, że odpowiadam tu Polli ? no musisz :kocham pa

A Nowinka wciąż w ogrodzie 2016/08/11 16:37 #19576

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Poluś nie bój się floksów .Troch wilgoci przy korzeniach i troszkę cienia i nie będą chorowały .No chyba że jakiś wybitnie chorowite ,typu Tiara .
One nie lubią suchego gorącego powietrza .Ale wszystko jest do opanowania :przytulam

Krzysiu kupiłam sobie klon jawor Eskimo Sunset oraz buk karłowy Rohan Weeping .Z iglaków nie kupowałam niczego .A podoba mi się jeszcze tujka szczepiona wygląda jak fontanna .Oczywiście zapomniałam nazwy :mlotek

Martuś mąż go wysłał zwykłym listem :( Pozostaje mieć nadzieję ,że wkrótce nadejdzie .A może jest na poczcie tak jak moje irysy ,które wczoraj przyszły i nikt nie zamirzał ich dostarczyć .Ale ja coś tak czułam i wysłałam męża na pocztę .Oczywiście paczuszka była podobno awizowana .
Chyba niewidzialnym awizem ,bo w skrzynce nic nie było krecigl

Kasiu pisz sobie do woli ,nie wiem czemu miałoby mi to przeszkadzać :przytulam .Co do rodków i azalii ,to teraz jest optymalny czas na nawożenie .
Późnij już nie można .Rośliny ,które dostają nawóz wciąż rosną ,a powinny drewnieć ,po to aby przygotować sę do zimy odpoczywając .Więc jeśli nie zdążysz w sierpniu ,to nie nawóź wcale .To się tyczy wszystkich roślin w tym róż .Ja też jestem ciekawa ,co Ty sobie kupiłaś :na_ucho
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.196 s.