Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Spokojna podkrakowska...

Spokojna podkrakowska... 2019/08/02 09:02 #172647

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
W ogrodzie czas hortensji i traw :)

Magical Candle

Polar Bear

Magical Mont Blanc

Na pierwszym planie Magical Fire

Tylko Bobo bardzo marniutko będzie kwitło. Bardzo ładnie się zapączkował i w pewnym momencie zaczęły usychac zalążki kwiatowe. Myślałam, że upał i niedostatek wody, więc lałam mu codziennie sporo. Nic to nie dało. Odkopałam, a korzenie wiszą nad skrzyżowaniem dwóch korytarzy krecigl
Ostatnio zmieniany: 2019/08/02 09:08 przez Efkaraj.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku, edulkot, VERA, chester633, nowababka, Danusia, Maggie

Spokojna podkrakowska... 2019/08/02 09:20 #172648

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48274
Hortensje są zawsze kuszące, bo miedzy nimi są subtelne różnice i to doskonała roślina do kolekcjonowania! Niestety zbyt dużo miejsca zajmują think: Moje dwie kupiłam przypadkowo za namowa i jestem szczęśliwa, bo pasują idealnie w tym miejscu, gdzie posadziłam. Smaczek wszystkiemu dodaje to, że kupiłam podczas spotkania z adminem i koleżankami z "poprzedniego" forum . czdziura (zanim nasze ruszyło).
Za to ja poszłam wczoraj w inne zakupu: kupiłam złocienie i jeżówki. Nie wiem, co z tego będzie, ale piękne są! hu_rra
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

--=reklama=--

Spokojna podkrakowska... 2019/08/02 20:13 #172693

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko, nie ma co się chowac do dziury. Każda przeszłość daje nam wspomnienia.
Ciekawa jestem czy jeżówki będą u Ciebie bujnie rosły, ale trzymam kciuki żeby tak, Złocienie bardzo lubię :)

A ja po pracy znów uszczypliłam troszkę trawnika pod rabatę. Coś nie mam siły... dwa razy machnę szpadlem i mam dość. Pod las wywożę zdartą darń, a ziemię spod lasu przywożę na rabatę. Na zdjęciu widać, jak jest różnica pomiędzy ziemią pod lasem, a tą z trawnika.

A darni do wydarcia jeszcze trochę mi zostało

Pod lasem hosty mają się dobrze

Gdyby nie podziemne stwory, które właśnie mi zeżarły najprawdopodobniej Gold Regal, byłoby super...

dziś rano

i wieczorem

.
Ostatnio zmieniany: 2019/08/02 20:13 przez Efkaraj.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, takasobie, edulkot, VERA, chester633, nowababka, Danusia, a.nia, Maggie

Spokojna podkrakowska... 2019/08/02 21:45 #172707

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25881
O, szykuje się nowa rabatka :woohoo: , to lubię :zielony . Na początek widzę trawy a co jeszcze tam planujesz? Podziemne stwory znam aż za dobrze :angry: i współczuję :przytulam , straciłam już w tym roku trzy hosty i dwie dalie właśnie reanimuję :dry: . Tuneli coraz więcej i co rusz gdzieś się zapadam krecigl
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Spokojna podkrakowska... 2019/08/03 00:44 #172745

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Ewa te zniszczenia to robale czy myszowate.... think: ....ja u siebie walczę z ćmą bukszpanową krecigl

Spokojna podkrakowska... 2019/08/03 07:40 #172749

• edyta
  • edyta Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17339
Jak widać, hosty nie tylko liście mają smaczne :P. A tak na serio, to szkoda pięknej rośliny i strach o kolejne :ohmy:. Czy przeprowadziłaś poważną rozmowę z :kot :kot?
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Spokojna podkrakowska... 2019/08/03 09:28 #172754

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu, rabatę postanowiłam zrobić po tym, jak mi wysuszyło trawnik w lipcu w tym miejscu. Trawnika nie podlewam, ale rabatę będę (gdy zajdzie taka konieczność). Jest więc szansa, na to, że w przyszłym roku będzie mniejsze boisko ;) Wiesiu, co tam będzie na tej rabacie to chyba ja nawet już nie wiem :D Najpierw w planach była różanka miododjana, w towarzystwie bylin. Taki kolorowy szał uniesień. Więc dokupiłam jeszcze niskie floksy, które pokazywałam kilka postów wyżej. Potem kupiłam cudowne hortensje bukietowe i stwierdziłam, że będzie rabata trawiasto-hortensjowo-azaliowa, w kolorach biało-zielono-żólto. Więc floksy muszą zmienić miejsce. Ale zobaczyłam u Wojtka na rabacie z hortensjami bukietowymi floksy, dlatego też moje zostają tu gdzie są. Na pewno chcę na środek (tam gdzie ten spleciony chochołek trawy) modrzewia szczepionego na pniu. Z róż miododajnych też nie zreygnowałam... no i widzisz? Gdzie tu jakakolwiek konsekwencja? 2smiech
Myszowate chyba mają dobry rok, bo pomimo iż moje kociaste codziennie mi znoszą mięsko, to tuneli ogrom krecigl

Pawełku, to efekt działania myszowatych. Pod hostą tunel taki, że całą rękę można włożyć. Hostę wsadziłam teraz do doniczki, może odbuduje bryłę korzeniową? A z ćmą bukszpanową miałam tylko raz do czynienia w tym roku. Załatwiłam ją Karate Zone, choć z ciężkim sercem wzięłam chemię do ręki. Ale nie chcę się pozbywać bukszpanów z ogrodu. Teraz sprawdzam dokładnie krzaczki (mam tylko 4, więc dużo mnie do sprawdzania niz Ty) i spryskiwacz stoi w pogotowiu. Nadal trzymam mocno kciuki za Twoją walkę z tym potworem. Na pociechę powiem, że u Kondzia i Andrzeja bukszpanowych krzaczków jest chyba ponad 200 i mimo ćmy, Panowie ocalili wszystkie :)

Edytko, kociaste starają się jak mogą i co rano przed wyjściem do pracy zbieram truchełka poukładane przed domem. Są dni, że 8-9 zagryzionych myszy zbieram w różnych miejscach ogrodu. Nie jestm jednak pewna, że te trupeczki są z mojej działki, bo za drogą i za laskiem były żniwa na polu i tam pewnie o biegające mięsko jest zdecydowanie łatwiej ;) A po za tym, ja mało konsekwentna jestem. Wczoraj wieczorem jak kopałam darń, usłyszałam pisk i widząc Majka polującego na kreta, pobiegłam na pomoc... kretowi...
Nawet nie wiedziałam, że kret potrafi tak głośno piszczeć zdziwko
Powoli wszystkie moje hosty przesadzam do dużych donic.

:)
Ostatnio zmieniany: 2019/08/03 09:31 przez Efkaraj.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku, inag1, chester633, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia

Spokojna podkrakowska... 2019/08/03 12:19 #172758

• edyta
  • edyta Avatar
  • Platynowy forowicz
Krety nie tylko piszczą, ale potrafią także agresywnie fukać. A wiesz jak głośno piszczą żaby zdziwko ?
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta

Spokojna podkrakowska... 2019/08/03 14:49 #172763

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Efciu taki wielki tunel to nic tylko karczownik, to są potworne szkodniki i mimo kotów trudno z nimi wygrać. U mnie do walki włączył się i pies, ale co straciłam roślin to nawet ja nie pamiętam.
Taka kolorowa rabata już mi się podoba.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Spokojna podkrakowska... 2019/08/03 21:25 #172781

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Edytko, nigdy nie słyszałam wrzeszcząćej żaby, ale czytałam o tym kiedyś u Ciebie w wątku :)

Majko, myślę, że masz rację. Musialo być to jakieś duże myszowate...

Wreszcie :jupi klipp daga wytworzyła pierwsze dwa pięterka. Teraz już wiem, że posiałam ją o cały miesiąc za późno. Przez cały miesiąc upałów podlewałam ją, bo bez podlewania wszytskie siewki mdlały. Ale dopiero po prawdziwym deszczu z nieba w ciągu kilku dni ruszyła z kopyta.

Powoli dobrnęłam do końca kopania

Przy okazji przypomniał mi się kawał i się uśmialam przy tym kopaniu.

- Kowalski, powoli pan pracuje, powoli myśli, powoli chodzi. Czy jest coś co robi pan szybko?
- Szybko się męczę
2smiech
Ostatnio zmieniany: 2019/08/03 21:29 przez Efkaraj.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, chester633, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, Katarzyna ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Spokojna podkrakowska... 2019/08/03 21:58 #172785

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25881
Rabata zapowiada się bardzo fajnie :) a koty masz niezwykle pracowite, bo moje dochodzące tylko udają że polują B) . A u mnie chyba karczownik żeruje bo dziury i tunele takie że wpada cała stopa po kostkę :blink: . Kreta bym też ratowała po one zjadają opuchlaki a tych u mnie też dostatek. Odkąd nieopodal powstała autostrada to krety się wyniosły a opuchlaki zawitały w ogrodzie krecigl . Klip daga i moja będzie kwitła hu_rra
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Spokojna podkrakowska... 2019/08/03 22:45 #172787

• edyta
  • edyta Avatar
  • Platynowy forowicz
Ja kretów nie lubię. Na opuchlaki podlałam wczoraj rośliny wywarem z wrotyczu :P .
Pozdrawiam,
Edyta

Spokojna podkrakowska... 2019/08/03 23:11 #172790

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23451
cha ,cha i ja ratuję wszystkie stworzonka złapane przez koty ,oczywiście o ile zdążę....u mnie tez karczownik grasuje od wiosny ,chwilę był spokój a teraz po powrocie z wyjazdu -same dziury i zapadająca się ziemia :mur
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Spokojna podkrakowska... 2019/08/10 19:08 #173314

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Kurcze... nie chce mi się już trzeci raz pisać tego samego... no, przepraszam...

Do tego starsznie duszno na polu... dobrze, że choć ziemia mokra :)

I znów zrobiło się zielono. Czekam teraz na rozchodniki

Ostatnio zmieniany: 2019/08/10 19:10 przez Efkaraj.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, edulkot, VERA, Ness, Semper, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Spokojna podkrakowska... 2019/08/10 19:13 #173315

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Mały zbiorek paprociowy :)

Cristata the King

Fieldiae

Paprotnik wielołuskowy

Podrzeń nadmorski

NN
Ostatnio zmieniany: 2019/08/10 19:16 przez Efkaraj.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Ness, Semper, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 7 podziękowań od innych

Spokojna podkrakowska... 2019/08/10 20:58 #173326

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25415
Aż trudno uwierzyć, że w tym roku paprocie mogą tak pięknie wyglądać zdziwko zdziwko zdziwko

Spokojna podkrakowska... 2019/08/10 21:04 #173327

• edyta
  • edyta Avatar
  • Platynowy forowicz
Kot się już zaczaił, będzie polowanko rotfl .
Tak sobie myślę, że zamiast roślin lepiej kupować figurki ogrodowe. Przynajmniej nie trzeba ich pielić 2smiech .
Jak tam Twoja rabata Efciu?
Pozdrawiam,
Edyta
Ostatnio zmieniany: 2019/08/10 21:04 przez edyta.

Spokojna podkrakowska... 2019/08/10 21:13 #173331

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23451
Ewciu -paprocie i hosty jak z katalogu,no ale jak byłam w Ojcowie to tam codziennie nocą deszcz padał, potem mgły a rano :slonko -żyć nie umierać
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Spokojna podkrakowska... 2019/08/11 08:49 #173366

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Vero, pod lasem mam cały czas cień. Do tego susza była u mnie tylko przez miesiąc. Oczywiście podlewałam paprocie kilka razy przez ten czas, bo temperatura wysoka, mimo braku słońca, powodowała parowanie gleby. Jednak musze przyznać, że sąsiedztwo dębów jest bardzo dobre, bo korzenią się bardzo głęboko i wyższe warstwy gleby są wilgotne :)

Edytko, ale figurki ogrodowe cały czas takie same, w końcu by się znudziły ;) Rabata powstaje (już nie w bólach). Darń zerwana, ale na razie to tam jest misz-masz doniczkowy. Czekam na róże, wtedy będe mogła powysadzać resztę. Na razie posadzony został tam na stałe modrzew europejski 'Pendula', dwie hortensje bukietowe i dwie kępy traw. reszta w doniczkach zadołowana czeka na swoją kolej. ;)

Żanetko, na pogodę nie narzekam. pada dośc często i zawsze obficie. A przez ostatnie dwa tygodnie, prawie co noc. Co prawda przez to jest bardzo duszno, bo w dzień jest po 30o, ale cieszę się, że lato trwa i oby jak najdłużej :jupi

.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, Gabriel, edulkot, VERA, Ness, nowababka, Elżbieta, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Spokojna podkrakowska... 2019/08/11 11:28 #173374

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Fajnie że już nie w bólach tylko spokojnie, taka informacja działa bardzo pozytywnie, na mnie na oewno. Też podobnie zaczęłam podchodzić do wszelkich przeróbek, kiedy mam czas i siły wykopuję kępę irysów i po podzieleniu pakuję do doniczek i do doła, tak mogą czekać nawet do wiosny.
Ciekawa jestem ostatecznego efektu tej nowej rabaty, w czerwcu sprawdzę naocznie.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.204 s.