Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Spokojna podkrakowska...

Spokojna podkrakowska... 2019/07/14 20:29 #170761

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25880
Może masz rację Efciu, bo kiedyś zebrałam nasiona z kremowych a wyszły mi białe B)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Spokojna podkrakowska... 2019/07/14 20:45 #170765

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22682
Ewuś na pewno Edytka nie była krótko dlatego że u Ciebie mało rośnie bo jest co podziwiać i ja to wiem :buziak Niby mamy do siebie niedaleko a jak róznica u Ciebie floksy już kwitnące i hortensja jaka piękna :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

--=reklama=--

Spokojna podkrakowska... 2019/07/14 22:33 #170793

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17336
edulkot napisał:
Fajne spotkanie ale pewnie rodzinka poganiała więc szybciorem zobaczyć, doradzić i dalej, pewnie do domciu zwyc
Widzę Maju, że bardzo dobrze znasz te klimaty 2smiech . Dokładnie tak było :lol: .
Jak ja ich wychowałam krecigl .
Ewo, nie wyłapałam w tanie mojej córci nutki załamania gwizdac . W moim poczuciu, to największą marudą jest M gwizdac . Dzieci zazwyczaj nie są zachwycone moimi wypadami ogrodowymi, ale znoszą to z godnością :diabelek .
Piszesz, że mało padało, a zaledwie kilka kilometrów od Ciebie wycieraczki nie nadążały ze zbieraniem deszczu zdziwko .
Zdjęć zrobiłam niewiele, bo co chwilę popadywało i nie było warunków do robienia :fotka .
Ewa pokazała już hortensję, która zwróciła moją uwagę - z tego co pamiętam Magical Fire:

Rabata trawiasta przy wjeździe wita gości:

Widok z tarasu na część leśną:

I w zbliżeniu:

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Ostatnio zmieniany: 2019/07/14 22:34 przez edyta.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Efkaraj, takasobie, edulkot, inag1, chester633, Semper, nowababka ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Spokojna podkrakowska... 2019/07/18 21:19 #171286

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Popadało jeszcze po odjeździe Edytki i w sumie mam zapelnione obie wanny. Dobrze, bo dziś zaczęłam podlewać. Głłównie floksy, żeby ładnie kwitły. Klon Katsura tez dostał sporą porcję wody.

Kwitną bodziszki pod lasem

i tojeść orszelinowa oraz języczka

Róża The Pilgrim przygotowuje się do drugiego kwiatnienia

.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, takasobie, edulkot, nowababka, zanetatacz, Danusia, Katarzyna, a.nia

Spokojna podkrakowska... 2019/07/18 21:24 #171288

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Pomimo suszy winogrona dały radę

Hortensja 'Bobo'

Bardzo się rozrósł hibiskus. Zaczyna kwitnąć, w ubiegłym roku wszystkie pąki kwiatowe opadły z powodu deszczu.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Gabriel, takasobie, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, basik, Danusia, Zawszewiosna ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Spokojna podkrakowska... 2019/07/18 21:39 #171292

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23451
Hibiskus faktycznie wielki ,aż się zastanawiam co zrobię ze swoimi jak tak urosną think: mam dwa obok siebie i dużo miejsca to im nie zostawiłam
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Spokojna podkrakowska... 2019/07/18 22:11 #171298

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Mam malutkiego hibiskusa i normalnie wystraszyłam się takiego giganta zdziwko muszę mu odpowiednią miejscówkę wyszukać think:

Edytko dzięki za Twoje spojrzenie na Efci ogród :buziak
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Spokojna podkrakowska... 2019/07/19 16:06 #171351

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Żanetko, Majko, on też był cały czas malutki... think: ... Jakoś tak ostatnio chybnął do góry. Ale hibki można ciąć, więc myślę, że Wasze utrzymacie w ryzach zwyc
Ostatnio zmieniany: 2019/07/19 16:06 przez Efkaraj.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, zanetatacz

Spokojna podkrakowska... 2019/07/19 16:49 #171353

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6931
Twój Pilgrim już się szykuje do ponownego kwitnienia, a mój nawet pędów po obcięciu po pierwszym kwitnieniu nie wypuścił :nie . Nie on jeden zresztą, większość róż się ociąga, chyba to kwestia suszy i upałów.
Hostowiska masz już wspaniałe, robi się miły busz :kocham . Nie ma to jak wielkie, rozłożyste hosty i... dużo dla nich miejsca :kocham. A trawiasta przy wejściu prezentuje się świetnie.
Pozdrawiam
Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Spokojna podkrakowska... 2019/07/19 21:14 #171365

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22682
Ewuś Bobo ładny krzaczek moja młodziutka ale pączuszki już pokazuje :) Hibiskus cudny to znaczy że ja to moje maleństwo będę musiała pilnować rotfl a winogrona pięknie obrodziły :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Spokojna podkrakowska... 2019/07/19 22:38 #171405

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16390
Ewa jak ta trawiasta zarosła..!
widać trawom pasuje u Ciebie.. moje nie są takie szybkie..

Hostowa bujna.. nie widać miesięcznej suszy..
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Spokojna podkrakowska... 2019/07/21 22:03 #171566

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10014
Powinnaś jeszcze powiększyć rabaty
Za dużo tego trawnika polewkamax
Hostowa bardzo mi się podoba
Coraz bardziej lubię takie klimaty.
Może dlatego, że mam coraz więcej cienia? :)

Spokojna podkrakowska... 2019/07/22 07:58 #171584

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48274
Jakie piękne winogrona! czy to jakieś odmianowe, czy "nasze" tzw działkowe?

Spokojna podkrakowska... 2019/07/22 21:45 #171667

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Halinko, moja glina dość dobrze trzyma wilgoć, więc rośliny są mniej narażone na skutki suszy :)
Danusiu, moje Bobo chyba wcale nie będzie bobo. Niewiele jest mniejsza od Pinky Winky, ale akurat z tego to ja się cieszę ;)
Nelu, trawiasta faktycznie dość szybko się zagęszcza, a pod lasem jest cały czas cień, więc i wilgoć większa, mimo upałów :)
Małgosiu, no, powinnam, ale nie wiem, czy ogarnę te powiększone rabaty w przyszłości. A co do trawnika... muszę go mieć, bo uwielbiam przestrzeń. Gdybym go zlikwidowała, to chyba bym się udusiła ;) Co prawda, do uduszenia jeszcze daleka droga, więc na pewno co nieco jeszcze powstanie :)
Miłko, winogrona jakieś francuskie, ale nazwy nie znam. Gdy sa dojrzałe, są tak słodkie, że aż drapią w gardle :)

Dziś kupiłam sobie w Casto... hortensję 'Magical Mount Blanc'.
W opisach podawane jest, że ma bardzo mocne pędy. Kwiatostany są pełne, więc mam nadzieję, że nie będzie się wykładać.

W tym roku bardzo ładnie kwitnie mi budleja dawida. Co prawda jest bardzo ażurowa, ale jest to jej najbardziej intensywne kwitnienie jak do tej pory.

I cienista-hostowa pod lasem... dość słoneczna

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, takasobie, edulkot, chester633, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna, wojtek ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Spokojna podkrakowska... 2019/07/22 22:57 #171686

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23451
Ewo -ładny dorodny krzak hortensjowy wybrałaś clap ,też mam od wiosny ,ładna jest hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Spokojna podkrakowska... 2019/07/23 10:41 #171719

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17336
Margo2 napisał:
Za dużo tego trawnika polewkamax
To samo uznałam. Jak nakreśliłam Ewuni rabatę na środku, to trawnik musiałaby zdzierać co najmniej tydzień :diabelek .

Piękna sadzonka hortensji. Ile kosztował taki dorodny krzew?
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Spokojna podkrakowska... 2019/07/23 11:03 #171723

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18033
Ewuś jakim cudem hosty masz jak z obrazka zdziwko u mnie ślimaki nie próżnowały i całe są pogryzione, a jak nie ślimaki to poprzypalane i nie ma co pokazywać... :mur
Hortensja śliczna, przytargałam ja w zeszłym roku z Wojsławic i właśnie zaczyna kwitnąć...
Glina to zbawienie przy tych upałach... fakt trza się namachać żeby coś posadzić ale wilgoć trzyma... Podziwiam Cię z tym ściąganiem darni... ja nie daję rady i robiąc nową rabatę kopię tylko spore kółka pod rośliny a resztę darni przykrywam na rok - półtorej agrowłókniną, przykrywam korą i pod spodem wszystko zgnije.(ostatnio zamiast agro zgodnie ze wskasówkami dałam karton i też daje rady :P ) Wiem, że to nie do końca zgodne ze sztuką ogrodniczą wink-3 ale chybabym umarła jakbym wszystko miała zdzierać...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Spokojna podkrakowska... 2019/07/23 11:56 #171735

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Też podziwiam te bujne hosty. Nie wiem dlaczego, ale mnie bardzo urzekły własnie te wielkie hosty, o mięsitych liściach, rozłożystych jak łopiany. Gdybym zawczasu nie zareagowała i nie sypnęła niebieskich granulek wpierniczyły by wszystko, nawet te których podobno nie lubią. Nie lubiętakich zabiegów, ale szkodników w tym roku zatrzęsienie. Jak nie urok to jakaś inna ... zaraza polewkamax I weź, bądź tu szczęśliwym ogrodnikiem!
Trawiasta rządzi!
A z budlejami nie wiem czy to przypadkiem nie jest wina odmiany - bo niby wszystkie Dawida, miałam 3 z tej samej szkółki, sadzone blisko (więc w tej samiej ziemi) a każda była nieco inna, jedna bardziej gęsta, a druga własnie ażurowa, nie wspomnę że kolorem też się nieco różniły.
ps. bardzo lubie te hortensje z serii magical, świetnie się nadają na wianki, kwiat zasycha ale się nie kruszy, trzymają się tak długo, że aż żal wyrzucać.

Spokojna podkrakowska... 2019/07/23 13:15 #171753

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Żanetko, wszystkie takie dorodne były. Nawet ilość pędów miały taką samą :)

Edytko... czy tydzień by wystarczył... ale teraz już przeczytałam co dalej napisala Ania, więc chyba podejmę taką samą strategię. Będzie dużo szybciej :)
Co do hortensji, kosztowała 53zł. Myślę, że wielkość krzaczka tego jest warta. Były jeszcze równie dorodne Magical Candle i tylko jeden bardzo piękny egzemplarz grandiflory Candlelight... chyba po nie wrócę jutro, bo zapomnieć o nich nie mogę :lol:

Aniu, pomsł z tym trawnikiem jest bardzo dobry. Kondzio z Andrzejem robią bardzo podobnie. Ja się do tej pory bałam, że mi przez tę korę i tekturę przebiją się chwasty wieloletnie, których na moim trawniku-chwastowniku jest dość sporo. Tak robiłam na trawiastej i teraz mam jednak las skrzypu do wyrywania, bo się przebija. Ale skrzyp akurat lubi jak jest kwaśno, na trawniku skrzypu nie mam.
Hosty żyją, bo niebieskie granulki czuwają... niestety, nie dam rady wyłapć ręczie wszytkich tych oślizgłych zmor, więc sypnęłam parę razy. A że pod lasem ogólnie cienisto jest, więc i wilgoci więcej. Muszę jednak przyznać, że trzy razy podlewłam pod lasem z węża wszystko jak leci :)

Nelu, bo wielkie hosty są najpiękniejsze :kocham Swoje widzę z tarasu, a gdyby były małe, to nie miałabym tej szansy ;)
Hortensje z serii Magical maja też sztywne, niewykładające się pędy, co jest wielkim plusem :)

Zdjęć nie wstawię, bo nie robiłam nowych. Jedyne co robię od przedwczoraj, to śliwkowe przetwory... Pożeczki wsadziłam do zamrażarki, bo nie nadążę zanim by się zepsuły.
:)
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, zanetatacz, Lukrecja, a.nia

Spokojna podkrakowska... 2019/07/23 19:08 #171789

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Mam na dziś dość śliwek i porzeczek

A już niedługo...

Przestało chwilę padać, więc poszłam na obchód. Na rabatce bylinowej kwitnie wszystko oprócz rudbekii

Floks nn

Zaczynają odętki

Juka pod lasem

A rudbekie u mnie są dopiero na takim etapie

Liliowiec Amethyst Jewel

Hortensja Magical Fire zaczyna się przebarwiać

.
Ostatnio zmieniany: 2019/07/23 19:15 przez Efkaraj.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, takasobie, edulkot, VERA, zanetatacz, Maggie
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.208 s.