Miłko to zależy od rodzaju odmiany większość nasadzeń jesiennych zakwitło ale obawiam się że za rok te co się bardzo wysiliły już nie zakwitną. Z piwoniami jest różnie, zależy od wielkości karpy jeśli nie zakwitną w pierwszym roku to jest szansa ze zakwitną za rok. Pecher wsadzona jesienią i obficie zakwitła 4 kwiatami. Przyznam że pierwsza faza rozkwitu jest zjawiskowa potem większość piwoni z delikatnego różu bieleje. Piwonie nabyte z zagranicznych szkółek są małej wielkośći czasami trzeba czekać dwa lata. Wybieram te polecane ale np z Łotwy na 5 sztuk zakwitła tylko jedna. Wielu zerwałam pąki aby roślina poszła w korzenie.
Puszek -Katarzyno te wymienione cudownie pachną a najpiękniej Pillow Talk
zakochałam się w tej piwoni, jest sztywna ma potężne kwiaty i zjawiskowo pachnie. Natomiast Grover Cleweland powaliła mnie swoim potężnym kwiatem i kolorem.Mało znana piwonia nikt się nią nigdy nie chwalił, nie znalazłam na forach zdjęć .Kupiła mi ją córka
U Moniki w Peony Max dwa lata temu .Też uwielbiam gdy piwonia jest pachnąca i sztywna czego nie można powiedzieć o Morning Kisse pachnie ale ma zbyt giętkie pędy aby utrzymały bardzo duże kwiaty. Przez co nawet podpora nie pomoże jej w utrzymaniu masywnych kwiatów.
Semper też miałam kilka teraz to już 100 jest a jesienią dojdą kolejne jak się nic nie wydarzy. Niestety ostatnie sztuki kwitły w największym upale 32 C w cieniu, ale Pan Bóg tak zrobił że solidnie ogród został nawodniony upragnionym deszczem
Sama siebie się boję bo jesienią czeka mnie zrywami dużej ilości trawnika
Do tego porządkowanie terenu tam gdzie były zawsze kury teraz powstaje nowy ogród
Który robimy sami z mężem.
On rozbiera przybudówki ,robi plac a ja pomagam jak mogę. Musimy podnieść teren zrobić odwodnienie, przesadzić duże porzeczki.
Zanetko większość pachnie starałam się nawet zapisywać w zeszycie
Ale mam tego tyle że straciłam rachubę. Jeszcze dwie kwitną ale dodam kilka wspomnień.
Lato w pełni pierwsze dalie zakwitły od Wiesi pompon pomarańczowy
zakochałam się w pomponach ,do tego bardzo pasują w rabacie piwoniowej
Po 15 latach moja pierwsza hosta zachorowała prawdopodobnie na wirus. Rosła od dawna i teraz chorobę na liściach widać .Na szczęście nigdy nie była dzielona narzędziem więc inne obserwuje. Zwykła zielona nawet nie wiem skąd ją mam
bo ma swoje lata.
Hogarth`-pachnie delikatnie.
Reine Hortense -Pachnie
Wnusia Laura
Diana Parks -pachnie
Madame Claude Tain -Pachnie
Sarah Bernhard
Cały tydzień malowaliśmy budynek gospodarczy
Własnie wczoraj obrałam ostatnie kwasoluby z przekwitniętych kwiatów i po 6 latach od śmierci teścia oddaje gołębie ,mam nadzieję w dobre ręce.
Lavender Bouqet -Pachnie i piękna piwonia