Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2018/08/21 20:43 #128983

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22648
Miłeczko cudne te Twoje portrety jak zwykle a najbardziej wpadła mi w oko ostatnia dalia :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2018/08/21 21:04 #128991

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10001
A ja zdjęć jakoś nie mam ochoty robić, bo nie mam takiego oka jak Ty, żeby z niczego zrobić cudowne zdjęcie. Wydaje mi się, ze ciągle to samo pokazuję
Pocieszyłaś mnie, że dalie u Ciebie nie kwitną
Nie żebym się cieszyła, ale przynajmniej się nie martwię, ze u mnie nie kwitną, bo coś źle zrobiłam

--=reklama=--

Ogród takisobie 2018/08/22 09:50 #129043

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
Gosiu! Mnie się też tak wydaje, że pokazuję ciągle to samo! 2smiech Już sobie myślę, że wszystkim znudziły się moje nadęte bohomazy i prawie tu nikt nie zagląda! 2smiech Ale lubię robić zdjęcia i już tak zostanie.
Taki sezon, ze nie wszystko rośnie i kwitnie jak powinno. Ciężko i tyle! Nie ma co pokazywać. Jedynie kanny i hortensje jakoś wyglądają. reszta usycha.

Danusiu! Dalia B-Man jest zjawiskowa. Upatrzyłam ją na stronie amerykańskiej szkółki i za pomocą koleżanki przemyciłam ją (wraz z innymi) do Polski.

Dagusiu! Moi sąsiedzi już chyba się przyzwyczaili, ze biegam z aparatem. Nie zwracają już uwagi. Ale staram się na bieżąco ściągać i przeglądać zdjęcia, wyrzucam nieudane i kataloguje datami (taki program do canona mam, co robi to za mnie. Jest to jakiś system, bo wiadomo kiedy co kwitnie więc można znaleźć. Poza tym ze względu na ograniczenia czasowe staram się nie robić zbyt wielu zdjęć, żebym właśnie nie musiała zbyt wiele czasu poświęcać na sprzątanie i przeglądanie.
Ten sezon daliowy jest stracony. Wiele z nich nie zakwitnie. No chyba, ze zdarzy się cud i we wrześniu będzie sprzyjająca pogoda.

Edyta!
Dziękuję! :buziak Cieszę się, że Ci się podobają! Konary się same prosiły o fotkę. Wczesny ranek...

Zuza! Może i dobrze! Ale aż 5 tygodni? :ohmy:

Po przyjeździe z wakacji aż serca nie mam do mojego podeschniętego ogrodu. Podlewam i podlewam, muszę część dalii popalikować, bo poprzewracały się od upałów (a zawsze się przewracały pod wpływem deszczu).
Wąż rozciągliwy służy teraz tylko do podlewania warzyw i wąskiej ścieżki z boku domu. Przeprosiłam stare sztywne węże, bo tylko one dają takie ciśnienie, że można użyć wiatraczków. Codziennie wysuszam studnię. Jestem ciekawa, kiedy wreszcie spadnie deszcz... think:
Pomidory za to ładnie dojrzewają. Nadal nie ma zarazy ziemniaczanej. hu_rra To jedyna zaleta tej suszy.

Podczas długiego weekendu byłam trochę w górach. Pokażę kilka dzikich roślin:

Kilka dzikich ptaków:

I widoki:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, zuzanna2418, Semper, Dagusia, zanetatacz

Ogród takisobie 2018/08/22 15:39 #129061

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33636
takasobie napisał:
...Już sobie myślę, że wszystkim znudziły się moje nadęte bohomazy i prawie tu nikt nie zagląda! 2smiech

Miłko, przestań bredzić, bo patelnia w pogotowiu :patel
No. chyba, że upał Ci doskwiera ;)

Zdjęcia jak zwykle :kocham :kocham :kocham
W górach widać, że na brak deszczu nikt nie narzeka.

Piszesz, że dalie leżały przy deszczu, a teraz leżą, bo upał... może one ogólnie takie leżące są 2smiech Ja między innymi dlatego zrezygnowałam z dalji, bo nie dość, że wciąż je trzeba było wkopywać i wykopywać, to jeszcze wciąż musiałam je wiązać, a wiązania mnie strasznie irytują gwizdac
Ostatnio zmieniany: 2018/08/22 15:39 przez Efkaraj.

Ogród takisobie 2018/08/22 21:36 #129079

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko cudne te fotki szczególnie z ptaszkami a goryczki to mnie się nigdy takiego super zdjęcie zrobić nie uda :mur
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/08/23 09:56 #129121

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! :buziak Goryczki same w sobie są bardzo malownicze. Wstyd mi się przyznać, ale dopiero teraz pierwszy raz je fotografowałam. Nie mogłam od nich wzroku oderwać i dość dużo czasu obok nich spędziłam.

Ewka! :buziak Ano doskwiera, ale w piątek ma ulżyć! A w góry przyjechaliśmy po deszczu. Podczas naszego pobytu nie padało na szczęście.
Masz rację. Dalie już takie są: wrażliwe na upał, wrażliwe na wiatr, wrażliwe na deszcz. Może dlatego nie lubię tych o wielkich kwiatach, bo co deszczyk i wiaterek - leżą, albo się łamią. nie miała baba kłopotu, zaczęła uprawiać dalie... think:

Miałam sporo planów na wczoraj, a skończyło się rozlewaniem cydru i kiszeniem ogórków w słoikach. Nie wiem, czy ogóry wyjdą, bo pierwszy raz robię, ale cydr wyszedł fajny! :mniam

Jak obiecałam - podaję link do nowego wpisu do bloga . Wiekszość zdjęć i moich refleksji już znacie z watku, ale to takie podsumowanie.

jeszcze kilka sztuk z wyjazdu:

Ostatnio zmieniany: 2018/08/23 10:08 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, Efkaraj, edulkot, zuzanna2418, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, wojtek

Ogród takisobie 2018/08/23 11:36 #129132

• staweg1
  • staweg1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1679
Goryczki trojeściowe właśnie pod jesień nabierają pełnego kolorytu. Te błękity to nawet trudno nazwać, jak i oddać w fotografii. To trzeba zobaczyć. Najładniejsze goryczki (nie tylko trojeściowe) spotyka się na pienińskich wapieniach i w Bieszczadach.
A w ogóle, zdjęcia, jak zwykle na 6+.

Ogród takisobie 2018/08/24 12:22 #129234

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14053
Oooo, Ty bloga masz???
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2018/08/25 23:18 #129373

• christinkrysia
  • christinkrysia Avatar
  • Wylogowany
  • Senior forum
  • Otrzymane podziękowania: 107
Miłko witaj :witaj
Front deszczowy mamy nad nami więc trochę czasu znalazłam na spacer po twym ogrodzie - miło, przytulnie i kolorowo.
Dobrze Ci zrobił wypad w góry i może chandra szybciej odpuści ale jak widzę spotkanie daliowe przełożone ... nawet lepiej bo we wrześniu temperatura normalniejsza do życia.
Zdjęcia jak zwykle mistrzowskie brawo !
A przy okazji czy dalia Gitty Up zawsze kwitnie na wysokich pędach ? Sama niezbyt wysoka ale te cienkie wyższe niż u innych pędy łatwiej się łamią przy silniejszych podmuchach wiatru i ... cały urok diabli biorą .
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniany: 2018/08/25 23:19 przez christinkrysia.

Ogród takisobie 2018/08/26 22:29 #129484

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Krysiu! Witaj! Sprawiłaś mi radość swoim wpisem! A wiesz, ze o Tobie dziś myślałam w ogrodzie, bo mam mnóstwo roślin od Ciebie i co je widzę, to myślę o Tobie! wink-3
Wypad w góry, choć nie tak długi i owocny w wycieczki, jak dawniej bywało, był fajny i udany, pełen relaksu!
Dalia Gitty Up ma faktycznie długie łodyżki kwiatowe. Można przez to ją uciąć do wazonu. Ale dalie, które tak kochamy mają to do siebie, że się łamią i pochylają. Nie pozwalają o sobie zapominać w ciągu sezonu.
Cieszę się, że zdjęcia Ci się podobają! :buziak

Zuza! Ano mam, bo kiedyś miałam stronę internetową na Republice, ale onet zaprzestał tych usług więc wrzuciłam wszystkie wpisy na bloga. Tam jest wiele tematów, nie tylko ogrodniczych. Pewnie zajrzałaś z ciekawości i już wiesz! ;)

Dziękuję Staszku! Jestem pod wielkim wrażeniem urody goryczek. Kolor faktycznie niezwykły!

Wczoraj miałam garden party przerwane deszczem. Myśleliśmy, ze będzie przelotny, ale zrobiło się nieprzyjemnie i uciekliśmy do domu. Dziś za to było pięknie, choć nieco chłodniej. Bardzo dużo zrobiłam w ogrodzie. Zajęłam się daliami i przesadzałam fiołki afrykańskie. Dużo było już starych i je odmładzałam.
Dalie podwiązywałam, przycinałam, podlewałam. Mają sporo pąków, jak pogoda będzie sprzyjać - dojdzie jednak do daliowego spotkania za 2-3 tygodnie. Trzymajcie kciuki!

Na dziś:
Rancho

Honka Roze

Coriallo Furioso

Pink Surprise

Fringed Star

Nasturcje teraz są wyjątkowo piękne

White Star

Samoje Dorogoje
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, piku, edulkot, zuzanna2418, Dagusia, zanetatacz, Danusia, wojtek

Ogród takisobie 2018/08/26 22:54 #129491

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Kolejna odbywa wojaże :woohoo: ale to dobrze bo ileż można siedzieć w domu 2smiech
Bloga znam i w czasie mojego milczenia czasami podczytywałam sobie Twoją pisaninę tam i wspomnienia rodzinne, świetny kawał historii recourse
Dalie rzeczywiście bywają takie delikatne i pewnie dlatego obraziłam się na nie, B) mam Pooh, wyrosła jednym grubym pędem z odgałęziami i po kolei od dołu zaczęły się wyłamywać, został tylko główny B)
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2018/08/27 10:17 #129528

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ja Majeczko wyjeżdżam kilka razy do roku na kilka dni. Dłużej nie wytrzymam bez ogrodu! Trudno to więc nazwać wojażami! wink-3
Ciesze się, że podczytujesz bloga. Nie traktuję go jakoś komercyjnie czy żeby ktoś mnie polubił. To fajne miejsce, gdzie można umieścić informacje dostępne z każdego miejsca na ziemi, jeśli nawet nie mam kompa przy sobie. ;)
Dalie mają to do siebie, że łamią się czasami. Wczoraj to odczułam dość mocno, bo usiłowałam nieco je podwiązać i miotałam się wśród nich strasznie, łamiąc niejedną gałązkę.
Wczoraj jeszcze udało mi się uporządkować truskawkowe miejsce, gdzie dosłownie wegetują truskawki po mojej babci. Posadziłam nowe krzaczki z rozłogów i nawiozłam je jeszcze porządnie. Strasznie je w tym roku zaniedbałam. :mur

na dziś:
Cynie kaktusowe - moje ulubione

Dalia od Romki - do tej pory niezidentyfikowana :( Vulkan?

Topmix red

Emmaus od Sibi

mieczyk w donicy

Mieczyk abisyński

Prefere

Lake Michigan

Rawhide

Ostatnio zmieniany: 2018/08/28 08:34 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Olusia, inag1, zuzanna2418, zanetatacz, Danusia, wojtek, a.nia

Ogród takisobie 2018/08/27 10:42 #129531

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23444
Miłko -przepięknę Twoje królewny :bravo :bravo :bravo bo i z miłością pokazane....
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2018/08/27 12:08 #129540

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Tak, już zajrzałam! :) Przeczytałam z uwagą kilka historii rodzinnych, zazdroszczę wściekle informacji, które masz. Ja nic nie wiem i nie mam nawet kogo spytać...
Historia o Tacie super. To świetny facet musiał być.
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2018/08/27 21:31 #129572

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko piękne te Twoje dalie a ta Coriallo zdziwko cudeńko :bravo
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/08/28 12:07 #129635

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! Dalie piękne, ale sezon nieciekawy. Kilka sztuk na krzyż kwitnie, a mam ponad 100 odmian. To porażka. A podczytywałam na innym forum, że wystawy dalii w tym roku kiepskie, bo wystawcy nie maja co pokazywać. Czyli nie tylko ja mam problem.

Zuza! Różnie to w rodzinach bywa. Ja na szczęście mam mamę, która ma dobrą pamięć i lubi opowiadać i ona jest źródłem tych postów. Mamy też dość fajne archiwum zdjęciowe, choć czuję niedosyt ze strony rodziny mamy. Babcia twierdziła, że jest niefotogeniczna i często wyrzucała zdjęcia, np ze swojego ślubu :mur
Ojciec fajny chłop był, ale za szybko się zmył! :( Jeszcze sobie z nim pogadam :angry:

Żaneta! Tak to prawda! Uwielbiam je! Ale jak już Danusi pisałam, jestem niezadowolona z sezonu. Teraz się ochłodziło, podlałam i podwiązałam je. Jest szansa, ze jeszcze zakwitną, jak znów nie będzie jakiegoś kataklizmu think:

Wczoraj pomimo sobotniego deszczyku, musiałam podlać ogród, bo wilgoć nie dotarła w wiele miejsc.
Pyszna fasolka ma tylko kilka strączków i się w tym roku jej nie najem :mur
Moje połacie pióropuszników zieje pustka i zeschniętymi resztkami. Zieleni się tylko tam, gdzie przechodzi linia kroplująca.

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2018/08/28 12:08 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna, wojtek

Ogród takisobie 2018/08/28 19:53 #129686

• Zawszewiosna
  • Zawszewiosna Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2052
Niezmiennie zachwycam się Twoimi zdjęciami :bravo
A adres bloga sobie zapisałam i w wolnej chwili zamierzam się zanurzyć w lekturze ;)

Ogród takisobie 2018/08/30 09:11 #129911

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Agusiu! Cieszę się bardzo, że pragniesz się zanurzyć! :buziak

Przechadzałam się wczoraj jak hrabinia po ogrodzie ucinając przekwitłe kwiaty dalii. Utwierdziłam się w przekonaniu, że coś jeszcze uda się z nich wycisnąć. Nawet Bride to Be, podejrzana o mozaikę wystrzeliła kilkoma kwiatami naraz. Tyle że ona miała zawsze ponad metr wysokości, a teraz nie przekracza 50cm.
Zapowiadają na dziś po południu deszcz. Jeśli podleje, jest dalsza szansa!

Na dziś:
Kosmos

paź na werbenie

Anna Donatz

Kosmos w nieładzie - takiego najbardziej lubię, ale byłam zmuszona go podwiązać

Rdest

Emmaus

Pink Surprise - też niższa niż zazwyczaj

Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, inag1, Dagusia, nowababka, zanetatacz

Ogród takisobie 2018/08/30 20:47 #129968

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
No ten paź krolowej genialnie Ci wyszedł!
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2018/08/30 21:01 #129972

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Ja też poprzechadzałam się wsród Twoich dalii, ta ostatnia to? susza dokuczyła, moja wspominana przez Ciebie Bride to Be przepiękna, wysokośc ma podręcznikową/ o ile są takowe :nie_wiem / ale u mnie w tym sezonie od 11. lipca pada często i gęsto, wyjątkowo, bo po 3 stepowych latach.
Czytam, że daliowe spotkanie przełożone, myslałam, że juz po.....ostatnio mało zerkam, pracy duzo i padł sprzęt.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.222 s.