Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2017/06/05 08:14 #69437

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25836
Hosty masz urodziwe :) , mam taką jak Twoja trzecia i nie wiem jak się nazywa think: . A Deinathe zachwyca się od dawna a jakoś nie mam odwagi posadzić u siebie :oops: , nie lubię wypadów :dry: a widzę że u Ciebie nie dała się ani zimie ani wiosennym przymrozkom i ma piękne pączki. Zabezpieczałaś ją jakoś na zimę?
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2017/06/05 08:37 #69444

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48232
To chyba Wide Brim! Taka najwdzięczniejsza, bo ładnie się wybarwia, rośnie, ma burchle, zdrowa!
Miałam gdzieś jeszcze Brim Cup, ale ja ich nie rozróżniam... think:

A deinathe nie okrywam, trochę korą jest przysypana. ma towarzystwo rodków więc raczej kwaśno, ale o ile wiem, to tego nie wymaga. Jest przy domu, osłonięta od wiatru. Mogę Ci dać kawałek np wczesną jesienią, tylko proszę mi przypomnij, bo ja na pewno zapomnę! krecigl

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, Dagusia, zanetatacz, Danuta

--=reklama=--

Ogród takisobie 2017/06/05 08:44 #69449

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
To deinathe się łatwo ukorzenia :woohoo: , jeżeli tak to poproszę recourse , przypomnę się na pewno :)
Czy to jaśmin już u ciebie kwitnie :woohoo: , no to pachnie pewnie w całym ogrodzie :woohoo:
Wiesia

Ogród takisobie 2017/06/05 08:52 #69451

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
To jaśmin rosnący u sąsiada, ale w całości kwitnie po mojej stronie, bo u niego gąszcz krzaków. Zawsze to miło na nie popatrzeć i powąchać, ale nie ma jakiekoś oszałamiającego zapachu, bo w półcieniu jest i niewiele ma kwiatów.

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, inag1, Dagusia

Ogród takisobie 2017/06/05 20:45 #69541

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Miłeczko jak mi tak powiedziała to zaplatałam po krateczce i powiem Ci że ładnie rośnie jak nie zapomnę to zrobię jej jutro zdjęcie wink-3
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2017/06/08 10:09 #69965

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Widziałam, podziwiałam Danusiu! ten krzew ma dziwna naturę! Można rzec, że robi co chce! 2smiech
moja tez będę musiała nieco ujarzmić, ale zrobię to jesienią, bo nie mam pojęcia w jakim kierunku pójdzie w tym sezonie. Chyba ja mszyce lubią, bo obsiadły gałązki. Musze na nią czymś siknąć!

W ogrodzie porządnie podlewało przez dwa dni. Rozkwitnięta róża Varigata di Bologna się położyła, bo deszcz obciążył jej rozwinięte kwiaty. Ale i tak zjawiskowo wygląda!
Wszystko galopuje, z dnia na dzień wszystko się rozwija, a ja nie nadążam! hu_rra
Już widzę kilka luk w daliach, ale mam 3-4 w donicach z wypuszczanymi pędami więc ewentualnie zrobię podmiankę.
Dyńki na kompoście rosną jak na drożdżach. Tak samo pomidorki. Już je musiałam podwiązać!
Nasturcje posadziłam wszystkie, nie wszystkie mądrze think: Zobaczę! Pewnie będą pięknie wyglądać i strasznie przeszkadzać! :diabelek

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2017/10/23 13:13 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, Gosia1704, chester633, Dagusia, Elżbieta, zanetatacz, Danuta

Ogród takisobie 2017/06/08 10:16 #69972

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Nawet hamaczki widzę :) , to lubię :woohoo: , a brateczki jakby się uśmiechały od ucha do ucha flower
Wiesia

Ogród takisobie 2017/06/08 21:23 #70078

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko ja tą trzmieline najzwyczajniej zaplatam między ta krateczką wink-3 Cudnie u Ciebie szczególnie ten widoczek z hamakiem :bravo mój M cały czas coś z nim kombinuje czy doprowadza mnie do nerwów :mur Rózyczka ma cudny kolor u mnie jeszcze żadna nie kwitnie
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2017/06/08 23:05 #70115

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Wszystko pięknie rośnie i kwitnie to pozostaje poleniuchować na hamaczku i napawać się urodą ogrodu i dobrze wykonaną pracą wink-3
Ten różany mikrus w kolorze miłości to co to jest question
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2017/06/09 11:52 #70147

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majeczko! To właśnie jest ten czas, kiedy się chce tego najbardziej! nie jest za gorąco, jest pięknie zielono, ptaki śpiewają! Mam zamiar jutro poleniuchować, ale ma się pogoda popsuć więc nie wiem, czy czasami po prostu hamaków nie wypiorę, planowałam to od dwóch tygodni, ale wolałam poleżeć niż prać! 2smiech
Ta mała różyczka to Biennenweide Rot! Moja ukochana wiecznie kwitnąca i nad wyraz pożyteczna!

Danusiu! Hamaki to podstawa! To gwarancja, ze wykorzystasz ogród jako miejsce wypoczynku, a nie pracy! Zanim miałam hamaki, był leżak i łóżko polowe, ale to nie to :nie

Wiesiu! Brateczki posiały mi się na trawniku. Cudownie to wygląda! Każdy jest inny.
Hamaki polecam wszystkim, ale mam świadomość, że nie każdy ma w ogrodzie stabilne drzewa do przywiązania. Ale można kupić taki ze stelażem ;) !

Doniczki powoli znikają z tarasu, udało mi się wysadzić wczoraj kilka roślin. Nawet jedna doniczkowa dalia poszła do gruntu, bo wypadła mi jedna na rabacie (moja ukochana Nuit d'Ete - muszę uzupełnić koniecznie, bo bez niej ani rusz!). Mam jeszcze 3 doniczki z rokującymi daliami, jak nic nie wypadnie na rabatach - pójdą do dużych donic.
W Kotlinie Kłodzkie zbierają się już zjazdowicze! Życzę miłego spotkania i serdecznie wszystkich pozdrawiam i ściskam!

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2017/06/09 11:53 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Gosia1704, chester633, Dagusia, Elżbieta, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/06/09 17:08 #70159

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Miłko jednak czerwiec służy rośliną jest w miarę ciepło,u mnie polewa słonko wysoko,cóż można więcej chcieć,ja nie nadążam z odkrywaniem nowych pączków na daliach :woohoo:
Jaśminu nie mam,ale na jesień dostanę od sąsiadki,bo tuje mnie bardzo męcza w ogrodzie gospodarczym i muszę coś nowego nasadzić.

Ogród takisobie 2017/06/09 20:41 #70181

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko u nas hamak jest tylko M stwierdził że lepsza byłoby inne miejsce nie na huśtawce żeby nie trzeba było jej co chwilę ściągac ale mnie niezbyt odpowiada nowe miejsce gdzie wymyślił
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2017/06/11 22:29 #70409

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Piękny weekend w ogrodzie. Niewiele robiłam konkretów, ale się pokrzątałam, synuś skosił trawę, poprzycinałam przekwitłe krzewy, powysadzałam to co było do wysadzenia i wykopałam to, co było do wykopania.
Kupiliśmy drewno kominkowe. Po ostatnich zmianach prawa :mur jest go w bród i staniało. Podobało mi się, zrobiło się malowniczo, zaczęłam kombinować, by zostawić jeden kawałek do siedzenia, żeby było tak jak w lesie... gwizdac Nie wiem, czy to przejdzie, bo mój mąż już widział jak to pięknie wszystko płonie w kominku 2smiech

Danusiu! Panowie często maja koncepcje inna niż nasze! Trzeba negocjować! Może użyć uroku osobistego! I przeforsować swoją koncepcję! wink-3

Dagusiu! Twoje podpędzone dalie sprawują się wzorcowo! Na moje poczekam jeszcze z miesiąc, no może te niziutkie trochę wcześniej zakwitną. Miejmy nadzieję, ze będzie słońce i wilgoć, pójdą jak burza!
Tui nie cierpię! Mam jedną, nawet nie wiem jaka to, ma z 20 lat i ponad 3m, ale jest gęsta i jej szyszkami żywią się czyże zimą więc jest z niej jakiś pożytek.

Dziś miałam różane żniwa. Zrobiłam pierwsze w tym roku 3 słoiczki konfitur. Niepokoi mnie to, ze Louise Odier ma nieciekawe kwiaty. Podlałam ją dziś porządnie. Może kolejne będą ładniejsze. Wspomogła mnie w tym roku Rose de Resht, która pięknie, obficie kwitnie. Kolejny zbiór za 7-8 dni, kiedy zakwitnie kolejna porcja. Zobaczymy!
Zdjęć nie zrobiłam, bo już ich tyle wcześniej pokazywałam, że starczy i nie chciałam przerywać pracy. Ale zawsze zachwycam się, jak pięknie to robienie konfitur wygląda!

Na dziś:

Irysy holenderskie posadzone jesienią. Nie mam pojęcia, czy w przyszłym roku wyjdą... Kiedyś miałam i odeszły na wieczne łąki...

Paradise Island w pokrzywach! Zostawiłam je specjalnie, malownicze są...

Truskawki najsmaczniejsze pod słońcem Pozostały w ogrodzie po mojej babci - znalazłam je w chwastach i rozmnozyłam. Sa pyszne!

Bodziszki, których nazwy nie znam,ale je uwielbiam...

Parzydło wygląda teraz malowniczo

Tymczasem w mikro-skalniaku

Serduszka już miesiąc kwitnie
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Elżbieta, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/06/12 08:28 #70437

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Irysy holenderskie chyba są krótkowieczne, bo u mnie też po kilku latach znikają :unsure: , ale je lubię i dosadzam :)
Bodziszek śliczny :) , ale o rozpoznanie się nie pokuszę bo jest chyba kilka podobnych B)
Wiesia

Ogród takisobie 2017/06/12 16:31 #70488

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Piękne masz hosty :jupi na moje już mam amatorów .Zwłaszcza upodobały sobie Cesarzową ,obok rosną dwie inne ,nieruszone .Ślimaki jednak tez są wybredne ,łachudry :mlotek mnie doniczki tez ubywają po trochu ,ale w tygodniu przyjadą nowe właśnie z kilkoma hostami .Już się cieszę clap

Ogród takisobie 2017/06/13 02:44 #70596

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Miłka, dalie mi rosną, ale róże to dopiero zaczynają u mnie kwitnąć. Strasznie mnie ciekawią różane konfitury. Dałaś gdzieś przepis?
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą

Ogród takisobie 2017/06/13 08:55 #70621

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Gosiu! Przepis dałam : Konfitury z płatków róż. Co roku modyfikuję przepis. W tym roku dałam więcej cukru i dłużej gotowałam, są ładniejsze i smaczniejsze. Maja lekka goryczkę, ale kwasek i cukier to niwelują. Konfitura doskonała do nadziewania pączków i ciasteczek ryżowych. Czas gotowania zależy od Ciebie. Tak od 20 min do godziny. No i pilnować, zeby nie przywarły.

Nowinko!! Ślimaki lubią te mięciutkie i słodziutkie. Zwłaszcza jak listki są młode. Nie rusza Dream Queen, bo by sobie zęby połamały! 2smiech Ja mam jeszcze dwie hosty nie wysadzone. One są trochę na kwarantannie, przynajmniej ja tak sobie tłumaczę wink-3

Wiesiu! Fajny nowy awatar! Żałuję, że nie byłam na zlocie, może innym razem. wink-3 Kiedyś zadzwonic miałam do Ciebie w sprawie zdjęc, ale posiałam Twój telefon przy zmianie apartu i tak zostało... :(
Ja wielu roślin nie rozpoznaję i wcale nie żałuję. Piękne są i tyle! Niech nazwami zajmą się kolekcjonerzy! 037

Wczoraj po pracy wskoczyłam na hamak! Staram się tak robić, jak tylko jest pogoda. W końcu trzeba wykorzystać ogród!
Sąsiad wystawił wczoraj przed dom stare emaliowane wiadro. Już jest w moim ogrodzie! hu_rra

Pleszka - samiczka z mojej budki

Dortmund i Louise Odier

Love Pat

Sum &Substance

Rosenfaszination

Fellowship

Taki ladszaft z taczka sąsiada i nowym drewnem

Biennenweide Rose

Bodziszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704, chester633, Nowinka, Elżbieta, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/06/13 09:25 #70625

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Oj, taka taczka mi się marzy, muszę sobie zamówić na urodzinowy prezent :lol: . A porzucone wiadro też bym zagospodarowała :silly:
Dream Queen już sobie zapisuję bo uwielbiam takie hosty na których ślimaki łamią sobie zęby hu_rra
Wiesia

Ogród takisobie 2017/06/14 10:43 #70812

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ja zbieram wszelkie dobro tego typu! Nawet w Teremiskach jak byłam, to od właściciela kwatery wydębiłam żeliwny garnek, gdzie wrzucał pety. Obiecał mi jeszcze stare drewniane grabie do siana, ale nie mieliśmy jak spakować! 2smiech
A zwykłej sieboldiany tez ślimaki nie gryzą gwizdac

Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704, chester633, Elżbieta, zanetatacz

Ogród takisobie 2017/06/14 13:10 #70836

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
takasobie napisał:
A zwykłej sieboldiany tez ślimaki nie gryzą gwizdac

Potwierdzam bo tą mam i radzi sobie świetnie :) . różne stare klamoty jak mawia moja mama zbieram i ja :lol: , mam jakiś sentyment do takich staroci :kocham

A ten Twój kos pewnie maluch karmi że tyle na raz do dzioba napakował zdziwko
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Olga1234
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.212 s.