Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2019/01/26 20:09 #146742

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
  • Otrzymane podziękowania: 2383
Przepiękne zdjęcia :woohoo: , ja zimą wcale nie robię, a może przydałoby się poćwiczyć gwizdac
Też miałem zamawiać te byliny, ale ostatecznie się rozmyśliłem i teraz trochę żałuję.
Przyjdzie wiosna to skończą się nasze dylematy, jak zobaczymy ile zostało miejsca 2smiech
Pozdrawiam, Gabriel
Ogród nadal moją radością
Ostatnio zmieniany: 2019/01/26 20:10 przez Gabriel.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2019/01/26 23:00 #146771

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48261
Wiesiu! Pokażę! Obiecuję! Muszę jeszcze zdjęć porobić. Już dziś była pierwsza próba. Mówiłam Ci kiedyś, że zaczęłam farbkami szkolnymi żeby spróbować, czy w ogóle mnie to wciągnie i czy potrafię. think: Z "potrafieniem" to tak nie za bardzo, ale wiesz, że mi się ta zabawa spodobała. Nie umiem szydełkować i domków lepić, to chociaż trochę bohomazów odstawię 2smiech Kolejne farbki już były lepsze, takie za dwie dychy chińskie z tubek z Kauflanda. Teraz kupiłam takie za osiem dych 24 kolory. Fajne są. Mazurka poczyniłam dziś.

Majeczko! Współczuję choróbska! Mam nadzieję, ze dziś już czujesz się dobrze. Ja walczę z bólem ucha. Kuruję się, ale niefajnie jest póki co. Musiałam zrezygnować z rodzinnej imprezy, żeby czasami nikogo nie pozarażać, bo nie wiem tak naprawdę co mi jest.
No i dziękuję w imieniu fotek, chociaż nie wszystkie były akceptowalne. Ale wstawiam, bo co robić żeby zimę przetrwać wink-3

Danusiu! Ja też tam niestety zajrzałam, ale nie kliknęłam "kupuję"! :mur Powiedziałam mężowi, że ma mi dać dwie stówy na rośliny, to po głowie się popukał... 037

Gabryś! Zupełnie tak jak ja z tymi zakupami. Chciałam dzielżanów różnych nakupić, ale zorientowałam się, ze u nas w CO Jucca są w tej samej cenie a można sobie obejrzeć roślinę i wybrać, jaką się chce i jest często dużo odmian. Postanowiłam jeszcze popytać kolegów i koleżanki z forum, czy nie mają nadmiaru, to może od nich kupię/wymienię. wink-3
A focenie ćwicz - lubię to robić zimą, bo mam na to więcej czasu.

Dziś walczyłam z bólem ucha, zapomnianą dynią i miałam kolędę. Do południa fociłam ptaki i śnieg. Potem namalowałam mazurka i taaaaka byłam zmęczona!
Śnieg spadł (pewnie w całej Polsce) ładnie się zrobiło hu_rra

Na dziś:

Z karmnika:

Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, edulkot, VERA, Dagusia, sierika, zanetatacz, Danusia, April, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2019/01/27 08:04 #146777

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14053
O, widzę, że Poznań też w śniegu! A podobno w Kórnickim Arboretum zakwitły oczary :)
Co Ty marudzisz na swoje fotki! No wiem, ja też często marudzę, bo wydaje mi się, że nie wychodzą.
Ptactwo dzikie przepiękne! Ja większości gatunków pewnie w życiu nie zobaczę na żywca. Ale rozumiem Twój zapał do czatowania, nawet kiedy zimno. W. był zdumiony jak się w niedzielę o 5.30 zerwałam z łóżka żeby do Kampinosu jechać na plener ;)
Jakie ogniskowe dajesz do tych ptaków?
Te zamrożone krople to po prostu cud, miód i orzeszki! :kocham
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2019/01/27 16:30 #146840

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zuza! Do Kórnika wbrew pozorom mam daleko! Może jak będzie ładna pogoda wybierzemy się tam na spacer ale jak znam życie to już oczary nie będą kwitły 2smiech
Jak to nie zobaczysz na żywca wielu ptaków? Trzeba się tylko znaleźć w odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie! 2smiech Tylko trzeba nabawić się bakcyla ale pamiętaj to nieuleczalne! Ja mam stałoogniskowy obiektyw canona 400mm. To taka optymalna ogniskowa. wink-3

Dziś odwilż. Posiedziałam w czatowni, ale zdjęcia dopiero muszę obrobić więc później będą. Na razie z wczoraj.

I ptaszki:

Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, edulkot, zuzanna2418, chester633, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/01/27 19:19 #146861

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Miłko dzięki :buziak wzajemnie życzę rozwiązania problemu z uchem :przytulam
Wszelkie badania przede mną i może w końcu zawyrokują czy będę żyć czy mam szykować się do odejścia 2smiech upierdliwe te wszystkie medyczne procedury, aż odechciewa się chorować B)
A te żółte ptaszki to jak się zwą? też tak jak Zuzia, większości ptaków nie mam szans zobaczyć B)
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2019/01/27 23:38 #146943

• magdala
  • magdala Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 799
Miłko , te uchwycone ptaki w locie (a właściwie zatrzymane ) bardzo mi się podobają clap
Widziałam pozostałe zdjęcia w ptasim wątku , prześmieszne pozycje przyjmują rotfl
No ,ale jak ty to świetnie fotografujesz!

Ogród takisobie 2019/01/28 08:17 #146944

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7181
Fajne te fotki przyrody- złapana w odpowiednim momencie. Gratuluje takiego widzenia i momentów utrwalonych na fotografii- przyjemnie popatrzeć na ptaszki i plenery których z miasta nie zobaczysz... Co narzekasz na brak talentów- przecież masz. :) Pozdrawiam. :fotka
"Ogrodnictwo to niebezpieczne hobby- bywa, że codzienne obcowanie z roślinami zmienia się w uzależnienie." :)

Różanie-i nie tylko-u Juleczki

Ogród takisobie 2019/01/28 09:08 #146945

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Juleczko! Przyroda zaskakuje czasami swoja pięknością. Plenery, które pokazałam zauroczyły mnie już wiele lat temu. Z każdym razem to miejsce inaczej wygląda, a niewątpliwą zaletą tego miejsca jest to, że pokochały je ptaki. Bardzo Ci dziękuję! Takie wpisy bardzo mnie motywują! :buziak

Magda! Dziękuję! :buziak Bardzo się cieszę! To taki trochę eksperyment. Zawsze starałam się fotografować ptaki na ostro, żeby było wyraźnie widać, żeby zdjęcia były jakościowo jak najlepsze. Tu celowo nastawiłam się na impresję i ciekawe scenki. Aura mi pomogła. Przez śnieg leżący - zdjęcia są rozjaśnione, przez śnieg padający - wytworzyła się specyficzna atmosfera.

Majka! Masz racje z tym chorowaniem. Do niedawna mówiłam wszystkim w rodzinie, że nie pójdę na żadne badania do szpitala, no chyba, że mnie zawiozą na sygnale. Ostatni jednodniowy pobyt diagnostyczny skończył się lekką traumą gwizdac Ale na szczęście zapalenie ucha nie wymaga hospitalizacji. Mam lekarstwo i se zakraplam. Już lepiej i mam zamiar do jutra być całkiem zdrowa.

Kolejny szary dzień. Po śniegu zostały nieliczne ślady. W karmnikach niewiele ubyło od wczoraj, może dlatego, że wczoraj nasypałam około 9.00, a zawsze sypię przed siódmą. jak raniutko ptaki widzą puste karmniki, lecą gdzie indziej i potem już tak tłumnie nie przylatują. Zdarzyło mi się tak kilka razy.

Na dziś:
Kosiczka z jabłuszkiem:

Bogatka:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, VERA, Danusia, April, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/01/28 09:30 #146947

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6583
Rozczuliły mnie te nóżki :lol:

Za tę wiadomość podziękował(a): Dagusia, Lukrecja

Ogród takisobie 2019/01/28 09:33 #146949

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Pogiglać chcesz? 2smiech 2smiech 2smiech

Ogród takisobie 2019/01/28 11:14 #146954

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25871
Po prostu fantastyczna bogatka w podskoku :woohoo: tak jak i pozostałe ujęte w powietrzu :kocham . Moje kosy zjadają owoce ognika i ostrokrzewu a jabłkiem jakoś gardzą :unsure:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2019/01/28 11:57 #146963

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Zima i ptaki cudne,dzięki Bogu nas tym razem śnieg ominął :P od wczoraj mamy ocieplenie a od jutra wreszcie wymarzone słońce hu_rra do tej pory w styczniu mieliśmy zaledwie 5 dni słonecznych :mlotek jakaś paranoja,też siedzę w domu,od czasu do czasu idę na wyciąg zjadę góra dwa razy i zmykam,po pogoda nie zachęca,albo wieje albo tak zimno ze po kilku :fotka palce odlatują,od kilku dni chodzę do paśnika bo Ci co mają dbać o zwierzynę leśną,w tyłku to mają zwierzyna zjadła siano i męczy się ogromnie,wiec chodzę i zrzucam im bo w paśniku jest tylko zwierzyna nie dojdzie,drogi leśne i lasy zasypane przez śnieg więc nikomu się nie chce chodzić.Dziś zabrałam się za porządki w domku,umyłam okna i powycierałam kurze,ułożyłam w szafie ubrania bo dzieci nie potrafią złożyć w kostkę ubrania :mlotek co tydzień układam wszystko i efektów nie widać gwizdac nie dogada się z chłopami.Ja nic nie zamawiam z roślinek,na bierząco będę kupować to co mi wpadnie w oko think:
Przydało by się jechać do mamy,zobaczyć na karpy dali,w tym roku nie będę podpędzać,bo nie mam tego gdzie trzymać,zresztą karpy u mamy.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2019/01/28 19:12 #147021

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22662
Miłeczko no cudnie mnie najbardziej pani kosowa urzekła ja sypię ze trzy razy dziennie tak na razie pałaszują ale fotki mi coś ostatnio nie wychodzą.
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/01/28 19:25 #147026

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
Jeżeli zdobędziesz dzielżany z innego źródła, to co innego :P Ja ostatecznie zamówiłem nasiona, a i na wymianę szansa jest. Generalnie, tyle już od początku roku zamówiłem roślin, że chyba do końca roku nic więcej nie kupię 0flaga
Zdjęcia piękne, ale zdecydowanie największa frajda obserwować ptaki na żywo :lol:
Pozdrawiam, Gabriel

Ogród takisobie 2019/01/29 11:12 #147090

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Nie no Gabriel! Najpierw liczę na wymianę, potem kupię w necie! 2smiech Ja nie zamówiłam jeszcze niczego. I to nie ze skąpstwa, ale z rozsądku! Bo kiedyś nazamawiałam, a potem okazało się, ze po sąsiedzku w centrum ogrodniczym był niezły wybór i było taniej. A kiedyś koleżanka mnie zrugała, ze po co kupuje, a jak ona ma tyle, że się chętnie podzieli.

Danusiu! To Ty szczodra jesteś jak nie wiem! Moje dostają rano raz po kubku na 1 karmnik (mam trzy) i to musi wystarczyć, bo więcej nie da rady.

Dagusiu! Tobie to akurat śniegu starczy! W sumie to fajnie, ze u Ciebie napada, bo gdzie ma padać, jak nie w górach, gdzie na nartach można jeździć! wink-3 Fajnie, że pomyślałaś o zwierzętach. Skoro już jesteśmy tak blisko, to do czegoś zobowiązuje. Pracuś z Ciebie. Ja takie prace dziele z dzieciakami, bo bym nie wyrobiła chodząc do pracy. Jak będziesz u mamy, to koniecznie sprawdź karpy. Moje są ok. Wchodzę tam co tydzień, bo muszę podlać oleandry.

Wiesiu! dałam bardzo krótkie czasy. Jak focę ptaki daję czasy poniżej 1/1000. Wtedy można takie skrzydełka i podskoki złapać.
Moje kosy jedzą prawie całe jabłko dziennie. Kosiczka jest śmielsza, kos jakoś nie ma przekonania, ale ja nie mam ognika. wink-3

Wczoraj pomalowałam kolejne ptaszki. Dzwońca i czarnogłówkę. dzwoniec wyszedł, czarnogłówka nie za bardzo. Muszę jeszcze trochę poczytać i popatrzeć w YT o akwarelach, bo na kurs nie pójdę, jakoś nie mam przekonania. Zresztą, kto by nauczył czegoś takiego uparciucha jak mnie.
Zaczynamy robić drugą łazienkę, przez najbliższe miesiące będę w niej siedziała. Nie mogę się doczekać aż zanurzę się w wannie przy śpiewie ptaków zza okna!

Na dziś:

Czubatka

Wróbelka

Moje bohomazy i nowe farbki

Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, Dagusia, Margo2, nelu-pelu, April, a.nia, Maggie, Khamil

Ogród takisobie 2019/01/29 11:19 #147094

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25871
Malowane ptaszki śliczne wszystkie :kocham , a o tych na zdjęciach już nie wspominam :woohoo: . Dzięki za podpowiedź o czasach, poćwiczę wkrótce :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2019/01/29 11:38 #147098

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18032
Ależ czubatce świetna fryzura wyszła... jakby od fryzjera wyszła 2smiech . Akwarelki na ścianę się nadają ... śliczne zdziwko
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2019/01/29 19:30 #147129

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Przecudne te foty ptaszków. :kocham Malowane ptaszki też niczego sobie! A śniegu i zimy już mam serdecznie dość, no i tych oblodzonych dróg... słońca, słońca mi już trzeba.

Ogród takisobie 2019/01/29 21:04 #147147

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6583
Malowane ptaszki o wiele cenniejsze niż te na fotkach, to zupełnie inna jakość. Gdybym była bogata, zamówiłabym u Ciebie portrety wszystkich bywalców karmnika :kocham
Za użycie słowa "bohomazy" masz :patel

Malujesz też kwiaty?

Ogród takisobie 2019/01/29 21:14 #147151

• Gabriel
  • Gabriel Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Rośliny moją radością
Nie wiem co chwalić, zdjęcia czy obrazy... wszystko piękne :bravo
A próbowałaś może namalować dalie?
Też bym wolał kupować w ogrodniczych, ale maja mały wybór. A może to ja zrobiłem się wymagający 2smiech
Pozdrawiam, Gabriel
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.204 s.