Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2019/07/08 10:58 #170000

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48282
Polu! I poczytałam dziś jeszcze o Tejszy a'propos moich tegorocznych wakacji, że trwa o nią jakiś spór. Nowy właściciel budynku podwyższył czynsz, jakby chciał ta restaurację zamknąć.
Jest to już miejsce kultowe dla Tykocina i Tykocin na tym tylko straci. A może to sygnał dla pani prowadzącej restaurację, że trzeba coś zmienić, żeby zwiększyć obroty.
Np. wieczorem może być dłużej otwarta (nas kiedyś nie obsłużono wieczorem, bo "zamykamy i wszystko się skończyło"). A jak przyjedziesz do mnie, to chętnie zrobię Ci pyszny kugel z wątróbką lub cymesem cook

Mnóstwo dalii w pąkach hu_rra Coraz więcej kwiatów w ogrodzie, zlatują się motyle, a ja czekam na pazia, może przyleci...

Zakwitła Roxy

Po kolei rozkwitają słoneczniki zasiane przez ptaki

Liliowce

lilie jedyne, których nie zjadły poskrzypki

Rudbekie moje ukochane

Zakwitł oleander hu_rra
Ostatnio zmieniany: 2019/07/08 10:59 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, nelu-pelu, Danusia, wojtek, a.nia

Ogród takisobie 2019/07/08 12:30 #170006

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Oleander chyba taki sam jak mój :kocham

Słonecznik ani jeden mi się nie wysiał pod karmnikiem, za to pszenicy mam całe mnóstwo :lol:

--=reklama=--

Ogród takisobie 2019/07/09 08:59 #170120

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewka! Ja nie dawałam innych ziaren jak słonecznik. Kiedyś kupowałam mieszanki, to pod karmnikiem miałam rzepik kukurydzę, owies i takie tam. Teraz już mam z tym spokój. A nadmiar słoneczników w jednym miejscu pikuje w inne.

I ciąg dalszy z wakacji:

Podczas pobytu na Mazurach odwiedziliśmy Stańczyki. Miejscowość słynie ze specyficznych wiaduktów zwanych mylnie akweduktami. Były to wiadukty kolejowe a nie wodne. Zbudowane przez Niemców, a jak nadeszli Rosjanie - rozebrali tory. Nie będę przytaczać całej historii. Wiadukty odrestaurowano turystycznie i całkiem miło się je ogląda. Ot taka atrakcja turystyczna.

Ostatnio zmieniany: 2019/07/09 08:59 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, Semper, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, wojtek, a.nia

Ogród takisobie 2019/07/10 10:54 #170255

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Tymczasem z ogrodu.
Nic nie robię, mam doła. Wyszłam tylko wczoraj z konewka i podlałam to, co w donicach. Dziś też niczego nie zamierzam robić. Wczoraj zauważyłam dwie kolejne rozwijające się dalie Nuit d'Ete oraz Wine Eyed Jill czy jakiś tam. Zdjęć nie mam :nie

Ale mam inne:

Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, edulkot, inag1, Dagusia, nowababka, zanetatacz, Zawszewiosna, wojtek, a.nia

Ogród takisobie 2019/07/10 19:17 #170287

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22687
Miłeczko :przytulam różyczki wyszły Ci cudnie :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2019/07/10 21:09 #170321

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23453
Miłko-ach te Twoje fotki można oglądać i oglądać nie ważne co przedstawiają wszystko cudne
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2019/07/11 08:35 #170362

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Miłko Biebrzański Park Narodowy clap cóż mnie głowa boli od 3 dni wszystko za sprawą suszy i zwierzątka które upatrzyło sobie moje kaczki :nie_wiem
Do tego codziennie ktoś mnie odwiedza i muszę mieć obiad i porządek w chałupie :mlotek jestem wykończona,mąż naniósł ponad 300 litrów wody z potoka a pamiętasz ze po mimo
że to nie daleko to jest trochę pod góre.
Dwie dalie sie rozkwitły i dwie maja dopiero większe pączki.Podlewam cenniejsze rośliny ale tego nie widać,bo ziemia jak beton.
Ostatnio zmieniany: 2019/07/11 09:54 przez Dagusia.

Ogród takisobie 2019/07/11 08:53 #170363

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
takasobie napisał:
Nic nie robię, mam doła. Wyszłam tylko wczoraj z konewka i podlałam to, co w donicach.(... )Wczoraj zauważyłam dwie kolejne rozwijające się dalie Nuit d'Ete oraz Wine Eyed Jill czy jakiś tam.
czko,

Czy jakiś tam???
Miłeczko :przytulam czasem tak jest, że mamy gorsze dni. Od ogrodu też trzeba troszkę odpocząc, zwłaszcza, gdy wszystko schnie... Mam nadzieję, że ten stan nie będzie u Ciebie trwał długo flower
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Dagusia

Ogród takisobie 2019/07/11 09:32 #170368

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Miłko witaj w klubie zniechęconych i nic nierobiących;)
Aura do kitu, ogród schnie więc kiedyś w końcu trzeba wrzucić na luz i machnąć ręką, ale potem wraca ochota, byleby było do czego wracać;(
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Dagusia

Ogród takisobie 2019/07/11 11:54 #170391

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25887
I ja mam doła :blink: , bo wróciłam na Śląsk i większość roślin do reanimacji :( , nawet pióropusznik wysechł :unsure: . Ale zachwycają mnie dalie bo pomimo nieustającej suszy dały radę i zaczynają kwitnąć :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2019/07/12 08:06 #170440

• kasik 69
  • kasik 69 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4131
Witaj Miłeczko. Spaceruję po Twoim ogrodzie, trochę czasu mi to zajmie. U Ciebie jak zwykle piękne rośliny, piękne zdjęcia. Wiesz, teraz tutaj też zaczęłam robić nie tylko ogrodowe zdjęcia, ale gdzie mi tam do Twoich. Pozdrawiam, i kontynuuję spacerek :buziak
Zapraszam do Ogrodu z robalkiem.

Ogród takisobie 2019/07/12 08:34 #170441

• Zawszewiosna
  • Zawszewiosna Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2052
Miłka - też mam doła.
Tylko podlewanie i podlewanie.
Jak nie popada - to wszystkie rośliny padną i my też - od tego latania z konewką ;)

Na weekend zapowiadają deszcze - oby w końcu :deszcz

Zdjęcia jak zwykle śliczne :bravo

Dzięki Tobie poznaję trochę Mazury, region dla mnie zupełnie nie znany.

Buziaki i nie łam się - spadnie deszcz i będzie lepiej ;)

Ogród takisobie 2019/07/12 09:13 #170447

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Kasiu! Cieszę się, że do mnie dotarłaś! :buziak Znamy się już trochę, choć może nie jakoś tak dobrze, ale mamy do siebie niedaleko i przecież możemy nadrobić! wink-3 Bardzo się cieszę, ze Ci się zdjęcia podobają. Od czasu, jak dostałam aparat od męża, potraktowałam fotografie bardziej serio i zaczęłam się uczyć. Jeszcze trochę przede mną, ale się staram! :fotka Cieszę się, że też z chęcią fotografujesz, bo najważniejsza jest pasja i dobra zabawa. A pasję można zawsze rozwijać !

Wiesiu! Czytałam u Ciebie, co zastałaś. :mur Ja cały czas podlewam, choć obiecali deszcze. Moje pióropuszniki też nie są w zbyt dobrej kondycji. Napisałaś "nawet". A moim zdaniem pióropuszniki są dość wrażliwe na suszę. Od kilku lat walczę o utrzymanie kępy w przyzwoitej formie. Kiedyś przy mokrej wiośnie pióropuszniki miały ponad metr i były soczysto zielone. Cudo! Niestety to już się nie powtórzyło. :(

Majeczko! Powoli się rozkręcam. Widok kolejnych rozpoczynających dalii nastraja mnie optymistycznie. Trochę zaczęłam pielić, przycinać, planować, a przede wszystkim podlewać. Mam wiele zakątków wstydu, ale tłumaczę sobie, że to taki styl mam 2smiech No bo przecież mam... think: Nie będą u mnie kręcić filmu, to se mogę mieć! polewkamax

Ewka! Powolutku mi mija.... tak sobie podyndałam na hamaku i zauważyłam, że dużo śliwek będzie. To sprawiło, że lekką radość poczułam. A ta dalia przed domem, która kwitnie (jeszcze jej nie sfociłam), to faktycznie Wine Eyed Jill. hu_rra

Dagusiu! To fakt! Tereny nad Biebrza są urocze. Bardzo lubię tam wracać.
Susza nam wszystkim doskwiera, musimy się z tym zmierzyć. Ale faktycznie, pomimo, że potok jest niedaleko, niełatwo z niego targać wodę w wiadrach! :nie
U mnie kwitną Topmixy (nie wszystkie i jakoś tak dziwnie, małymi kwiatkami), Roxy (tu jestem zadowolona, bo ładnie i dość obficie), Wine Eyed Jill i Nuit d'Ete. I jeszcze jedna, ale nie dotarłam do labelki, a kwiat jeszcze nie rozkwitł na tyle, by go zidentyfikować. Ale wiele przed nami. Dalie maja pąki - to najważniejsze!

Żanetko! Cieszę się! Dziękuję! :buziak To mnie motywuje! Postaram się coś ładnego w weekend porobić!

Danusiu! Mam nadzieję, ze uda mi się złapać je w większym rozkwicie. Pochowały się za krzakami, to najwyższy czas, żeby krzaki przetrzebić!

Bardzo Wam dziękuję za odwiedziny i słowa wsparcia. Wczoraj już krzątałam się w ogrodzie, podlewałam i pieliłam. Zjedliśmy nawet obiad w ogrodzie, bo smażyliśmy plindze na powietrzu, żeby nie dymić w domu. Upiekłam tarte z jagodami. Wyszła pyszna!
Planuję dziś zrywać porzeczki, bo sporo tego. Chce pomrozić, będzie na placki zimą. Chociaż po południu ma padać i mogę nie dać rady.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, edulkot, chester633, Dagusia, zanetatacz, Danusia

Ogród takisobie 2019/07/12 09:27 #170450

• kasik 69
  • kasik 69 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4131
Miłeczko to Ty nic nie wiesz? Już nie mamy niedaleko, teraz mieszkam na granicy Podlasia i lubelskiego i czuję, że to moje miejsce na ziemi.. Zdjęcia robię telefonem, aparat mamy taki sobie, i jakoś nie potrafię się z nim zaprzyjaźnić. Czekam na zdjęcia dalii, bo jednak z nimi najbardziej Cię kojarzę.
Zapraszam do Ogrodu z robalkiem.
Ostatnio zmieniany: 2019/07/12 09:28 przez kasik 69.

Ogród takisobie 2019/07/12 09:34 #170451

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
A niby skąd mam wiedzieć!? Ostatnio niewiele czytałam na forum, tak trochę po łebkach, a pamiętam, że mieszkałaś w Poznaniu i widziałyśmy się w Ogrodzie Botanicznym parę lat temu!
Ale rozumiem, że ogród masz i pokażesz. Rzeczywiście to piękne tereny, lubię tam jeździć na ptaki, choć bywam bardziej na północ i na południe (Roztocze).

PS. Zajrzałam do "Powitań" i zobaczyłam, że oglądałam wcześniej Twoja pompę. Zamierzam zrobić takie "liściowe" ścieżki w ogrodzie.
Ostatnio zmieniany: 2019/07/12 09:37 przez takasobie.

Ogród takisobie 2019/07/12 11:10 #170452

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Agusiu! Przepraszam! Musiałyśmy razem pisać (u mnie to trochę długo trwało). U mnie cały czas zapowiadają deszcze, ale jest tyle tego, co kot napłakał.
Ja na Mazurach bywam przejazdem, a kiedyś w dzieciństwie jeździłam do Starych Jabłonek na obozy. Stare Jabłonki już nie wyglądają jak wtedy :nie
Na Garbatych Mazurach byłam pierwszy raz. Piękne ciche miejsce, bardzo miłe i przyjazne.

Lisy - miejsce naszego pobytu - agroturystyka

sielawa wędzona kupiona w pobliskim gospodarstwie rybackim
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, edulkot, chester633, Semper, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, Zawszewiosna ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/07/12 14:44 #170458

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko, ale mi narobiłas smaku tą świeżą, wędzona rybą :mniam
I musiałam sprawdzić na googlu, co to plindze... no i też mi smaka kolejnego narobiłaś 2smiech
Lisy, wyglądaja na bardzo miłe miejsce już na zdjęciach, w rzeczywistości pewnie jest dużo przyjemniej :)

Ogród takisobie 2019/07/12 19:00 #170477

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22687
Cudnie ten domek wyglada wśród zieleni :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/07/12 22:36 #170521

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23453
Mi jak Ewci -pociekła ślinka i zrobiłam się głodna.....piękne miejsce znalazłaś na wypoczynek dla mnie też Mazury nie znane,kiedyś straszyli ,że najgroźniejsze kleszcze są na Mazurach ,także nie chciałam jeździć z dzieciakami ...,ale teraz może czas to zmienić
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2019/07/12 22:48 #170527

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Jak patrzę na to zielone miejsce argoturystyczne w Lisach to pomyślałam jak wygląda dzisiaj Ranczo Lawender gdzie byliśmy w maju na mini zlocie think: pewnie też zielono tam się zrobiło.
A w środku jest tam równie przytulnie jak na zewnątrz question
I co dalej pada ?
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.218 s.