Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2019/07/19 10:00 #171324

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48283
Wiesiu! Tylko problem jest taki, że mogę te dzieciaczki wypielić! :mur Werbenę patagońską już znam i omijam jej siewki (zwłaszcza, że wychodzą dość późno - po pierwszym porządnym pieleniu), ale tą to muszę jeszcze postudiować.

Dagusiu! Wokół Was są takie cudowne tereny, że aż grzech gdzieś wyjeżdżać, zwłaszcza, że to miejsce kochacie i wałęsacie się po okolicznych ulubionych miejscach. Może w przyszłości pojedziecie na Mazury, do Białowieży czy nad Biebrzę, ale szybko stamtąd wrócicie, bo będziecie tęsknić!
Malwy w ogrodzie polskim muszą być! U mnie sieją się same, a jak już wyrosną, staram się o nie dbać. Jedna piękna rośnie przed domem, gdzie jest bardzo gorąco i nie ma oznak grzyba, co jest dość powszechne. To chyba dobrze, jak możemy podpatrywać pomysły do naszego ogrodu! Nic w tym zdrożnego! wink-3 A nasiona i siewki nie raz podkopywałam spod cudzych płotów. 2smiech

Porzeczek nie zebrałam... Ale będę referować 2smiech ! Za to popieliłam, posadziłam dalie do gruntu z donicy, podlewałam i planowałam kolejne ruchy, a to ciężka praca. gwizdac
Ku mojemu zdumieniu po wielu latach owocuje moja renkloda o pysznych owocach:

Jarzębina owocuje już przyzwoicie. Ma kilkanaście lat, ale dopiero teraz zaczęła tak z rozmachem. Nie wiem, czy sąsiad nie narzeka, bo trochę gałęzie wchodzą mu na posesję, ale mam nadzieje, że wprost się wypowie, jakby co.

Sum and Substance:

I inne takie tam:

Ostatnio zmieniany: 2019/07/19 14:42 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, Dagusia, nowababka, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna, a.nia

Ogród takisobie 2019/07/19 10:04 #171325

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I ciąg dalszy z wakacji - tym razem okolice obejścia. Było tak tam miło i swojsko, że aparat sam pchał się do ręki:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, Dagusia, nowababka, zanetatacz, Lukrecja, Danusia, wojtek ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2019/07/19 10:54 #171328

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Odrobiłam zaległości, w trakcie czytania myślałam coś napisać, ale jak doszłam do końca to wszystko uleciało. Jedno wiem - mnie dzisiaj naszedł taki niechciej że najchętniej to bym poleżała na hamaczku i popatrzyła na cuda natury które Ty tak pięknie pokazujesz.
Moje wiśnie chyba ptaki wrąbały, niech im wyjdzie na zdrowie;)
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2019/07/19 15:43 #171348

• kasik 69
  • kasik 69 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4131
Miłeczko, myślałam, że wiesz, bo gdzieś tam pisałam o mojej przeprowadzce, no i np Olusia wie. Tak mi się życie poukładało, mam nadzieję, że to co nie było do końca dobre już poza mną.
Mazury piękne, mój połówek ma tam rodzinę, byliśmy w zeszłym roku, ale to było szybko i byle jak. Odwiedziliśmy tylko rodzinkę w Gantach, zupełnie jak koniec świata, prawdziwa babuszka, dom prawie jak ze skansenu, np w pokoju w którym staliśmy stoi taka wielka stara skrzynia, czemu nie zrobiłam zdjęć? Bo chciałam zrobić dobre wrażenie :oops: , teraz chyba bym nie miała oporów.
U Ciebie już dzielżany? Bardzo je lubię, a nie mam. A jak Twoje dalie, też takie powolne jak moje? W zeszłym roku już kwitły, w tym kiepściutko.
Zapraszam do Ogrodu z robalkiem.

Ogród takisobie 2019/07/19 22:51 #171412

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16390
Dzięki za fotki..

Cukinię na placki trzeba utrzeć na dużych oczkach tarki.. i odsączyć z wody.. bardzo lubię z dodatkiem żółtego sera.. :mniam
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród takisobie 2019/07/22 09:09 #171602

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Znalazłam nazwę mojej śliwy! To renkloda "Althana" hu_rra Owoców jest mnóstwo i najem się po wsze czasy! Niestety nie nadaje się na przetwory, za soczysta jest. Chyba, że na soki, ale kto to będzie pił?

Nela! Fotki też dziękują! :fotka To może być pyszne! Co prawda ja unikam żółtego sera, ale dla tego zrobię wyjątek! :mniam

Kasiu! czekam na sygnał od Ciebie, może się uda! :) od kiedy mam dzielżany, późne lato staje się piękniejsze! Teraz ze względu na temperatury zakwitły wcześniej, ale pozostałe odmiany jeszcze w zielonych pąkach. Moje dalie otwierają się po kolei. Myślę, że z dnia na dzień będzie ich więcej. Pąki się co chwila otwierają.

Majeczko! Czasami już tak jest, że niechciejstwo nachodzi. Ja miałam tak w ten weekend, ale się zmusiłam do kilku niezbędnych czynności. Ale w większości przeleżałam z ćmiącym bólem głowy i awersja do wszystkiego. Dopiero po południu w niedzielę porobiłam trochę zdjęć i podlałam ogród.

A lista prac niezbędnych rośnie! Do porzeczek doszły skrzynie, które należy zaimpregnować, postawić, wypełnić kompostem, posadzić truskawki. Ławkę mam do pomalowania :mur i zrobić muszę betonowe stopnie do ścieżki w kształcie liści host. Beton już jest. Warzywnik muszę okiełznać, bo rosną w nim krzaczory kwitnącej pietruszki i fenkuła, co naprawdę ładnie wygląda, ale tylko wygląda :mur
Tak też lista się wydłuża, niechciejstwo rośnie. Ograniczam się do wcinania sliwek i wiśni i podlewania. Dzis wieczorem ma porządnie popadać, ale ja im nie wierzę.
Kolejne dalie zakwitły:

La Gioconda - podobna do tej, która dostałam od Konrada, ale obydwie jeszcze nie w pełnym rozkwicie.

Honka Roze - niezawodna!

Coupe de Soleil - myslałam, ze ma większe kwiaty, ale kolor cudny!

Prefere - zdrowiutka, bo świeżynka od Gabriela! :buziak

Rzut oka na Topmixy w skrzyni

Topmix Red
Ostatnio zmieniany: 2019/07/22 09:15 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, piku, edulkot, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/07/22 09:12 #171604

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I inne z ogródka:

Na mikołajku wiecznie siedzą spółkujące owady. Widocznie zapach psiego łajna je rajcuje!

Dziewanna austriacka

Werbena

Liliowiec Ludmiła

Kolejne słoneczniki posiane przez ptaki
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, piku, edulkot, Semper, zanetatacz, Danusia, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/07/22 09:17 #171605

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I kolejna część z wakacji
Obejścia ciąg dalszy (Agroturystyka w Lisach)

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, piku, nowababka, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/07/22 09:21 #171606

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Ślicze te puste dalie, one są chyba niskie.
Dzielżan mam tylko jeden, jakiś wysoki nn, strasznie lichy, nawet pączków nie widać, ale jesienią idzie na nową rabatę i powinien się spamìętać.
Wczoraj była burza z odrobiną deszczu więc w żadne wróżby już nie wierzę.
Nazbierałam tylko nasionek i pół dnia przespałam.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2019/07/23 08:12 #171701

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majeczko! Te "puste" to maleństwa doniczkowe. A dzielżany u mnie rosły w różnych dziwnych miejscach, ale możliwe, ze akurat tam miały dobrze think:
Ja też obiecałam sobie, że prześpię popołudnie, ale synuś przyjechał, musiałam szybki obiad zrobić, a potem mu uszykować słoiki! 2smiech
Z prac ogrodowych to tylko jedna dalię opalikowałam i pozbierałam śliwki do koszyka.

A ze zbieraniem nasionek, to mam dziki plan, żeby posiać w parku pierwiosnki, dzwonki, naparstnice i nagietki. Co wyrośnie, to wyrośnie, ale jak wesoło będzie! 2smiech

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2019/07/23 08:13 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2019/07/23 08:17 #171702

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I już tradycyjnie coś z wakacji:

Juz wczesniej pokazywałam zdjęcia z mazurskich dróg, gdzie w obniżeniach tereny zalegała woda i tworzyły się takie podmokłe przestrzenie z zamierającym lasem. To w innym miejscu:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, piku, edulkot, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2019/07/23 09:40 #171711

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23453
Agroturystyka mazurska przypomina mi trochę moje dzieciństwo bo mieszkaliśmy w poniemieckim gospodarstwie blisko lasu we wsi w której było z 10 gospodarstw...........ech pięknie było a teraz deweloper tam szaleje i wieś straciła swój klimat
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2019/07/23 09:41 #171712

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14056
Ach, jakie wspaniałe wakacje! Ileż malowniczych widoków! No a ta agroturystyka to raj prawdziwy. My sie wymykamy na Pomorze na 5 dni . mam nadzieję na jakieś inspirujące plenery :-)
Ale w ogrodzie do przodu jesteś! Słoneczniki u mnie jeszcze w liściach tylko. dzielżany też ledwo główki wystawiły.
czy Honka Roze to to samo co Honka Pink?
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2019/07/23 11:38 #171731

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18037
Mazurskie widoki jak zwykle zachwycające...las widowiskowy tylko troszkę smutne te umierające drzewa...
Oby dalie szybko się rozkręciły bo i ja się nie mogę doczekać :P
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2019/07/23 11:48 #171734

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Ależ przecudne zdjęcia, wiesz kwiatki kwiatkami, po portrecie sum and substance muszę polecieć do siebie czy moja też ma takie cudowne kwiecie (choć dla mnie hosty mogłyby nie kwitnąć wcale). :diabelek
Wakacje przepiękne, co tam jakieś Grecje czy Chorwacje, u nas tyle widoków, że nic tylko patrzeć.
A dziś mam też taki dzień kota - nic tylko wylegiwać się w fotelu :kot

Ogród takisobie 2019/07/23 12:37 #171744

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Nelu! Dziekuję! Ja wszystkim mówię, że manipuluję rzeczywistością! A tak naprawdę to słoneczko wszystko zmienia na piękniejsze! Kwiaty S&S w tym roku nie są jakieś zachwycające, ale udało się takie ujęcie.
Jest wiele pięknych zakątków w Polsce. Lubie te spokojniejsze i najlepiej przed sezonem. Wtedy można się nacieszyć widokami.
A ze mną dziś już lepiej. Minęła mi senność, niebyt i ból głowy. Ciesze się, bo nie lubię nic nie robić. wink-3

Aniu! Sama natura, krąg przyrody! Tu umierają, gdzie indziej wzrastają, a takie miejsca są bardzo malownicze.
I ja na dalie czekam, bo do 15 sierpnia muszę mieć co wybierać na lokalna moja wystawę.

Zuza! Agroturystyka faktycznie była miłym, przyjaznym miejscem. Trochę dzieciaków i jakiś psów się pałętało, ale wytrzymałam. Raz tylko uciekliśmy od towarzystwa, które grzecznie się przysiadło do imprezowni, po czym wyciągnęli faje, głośną muzę, przybiegł jakiś liżący wszystko pies i dziewczynka z jakąś głośno gadającą zabawką :mur
Na pewno znajdziesz niesamowite plenery. Najważniejsze to wyrwać się od codzienności, a gorczyca przy parkingu będzie pięknie wyglądać! 2smiech Niby u mnie do przodu, ale z innymi kwiatami do tyłu, ale przyjdzie jesień to wyrówna :P Honka Roze to to samo co Honka Pink !

Żanetko!
Lubię poniemiecką architekturę. U nas w Poznaniu też nieco tego jest. Cegła jest przytulna i miła dla oka. Ładnie wygląda wśród zieleni.

I napotkane na Mazurach, bliziutko rosyjskiej granicy aleje drzew:

I pola:

Ostatnio zmieniany: 2019/07/23 15:12 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, Zawszewiosna, a.nia

Ogród takisobie 2019/07/23 17:34 #171776

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25891
Polne widoki z makami przecudne :kocham , uwielbiam takie obrazki :slonko
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2019/07/23 17:53 #171779

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Miłko, a w jakim parku będziesz siała te roślinki? W takim ogólnodostępnym? Bo ciekawa jestem, czy tego nie wykoszą ci od utrzymania zieleni pożalsięboże...

Ogród takisobie 2019/07/24 10:05 #171855

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewka! U nas pomiędzy szkołą, kościołem a jeziorem jest park założony przez radę osiedla, ale tylko częściowo okiełznany. To kiedyś był ugór z siewkami brzóz. Zaczęli go kosić, uporządkowali, dali ścieżki, mostek nad strugą, posadzili budleje i poziomki (miało być tak edukacyjnie - budleje do wabienia i obserwacji motyli, poziomki dla dzieci do zbierania). Zrobiło się miło! Nawet dąb posadzili ku pamięci. jest tam mnóstwo ptaków, kukułki, śpiewa słowik gwiżdżą kosy, wilgi. Ale kwiatów mi brak! Nikomu nie będzie przeszkadzać, jak wiosną na tej łące zakwitną pierwiosnki! A zanim skoszą, to może zdążą się rozsiać. Ja mogę przezornie co roku garstkę nasion rozrzucić :P

Wiesiu! Wiem! Ja zawsze się rozczulam, jak takie coś widzę! :buziak

Jutro jadę do Białowieży! hu_rra Uwielbiam tak wyjechać na parę dni, bo zawsze po powrocie czeka mnie wiele niespodzianek w ogrodzie. Ciesze się , że będę mogła ze spokojem pofocić, bo czasu i spokoju będzie więcej, a nie nad garami, w robocie, czy z widłami!
Wszystko potem zreferuję.

Tymczasem jeszcze podam nieco z wakacji.

Kolejna mazurska aleja:

I kilka ujęć pod rosyjską granicą w okolicach wsi Zabrost Wielki

Cmentarz przy granicy z I Wojny Światowej.

Trzepocze u sołtysa flaga Unii Europejskiej! Idąc kawałek droga na wprost dojdziemy do granicy rosyjskiej.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, zanetatacz, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2019/07/24 10:07 #171856

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I w drodze do Zabrostu:

Ostatnio zmieniany: 2019/07/24 10:08 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, Pani Bestia, Semper, Dagusia, sierika, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.227 s.