Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2019/07/24 10:16 #171859

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23453
jakie dorodne ryby zdziwko zdziwko zdziwko ,a te domy mimo zaniedbania przyciągają wzrok,już się cieszę na Twoją wycieczkę hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2019/07/24 19:55 #171897

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22695
Miłeczko przepiękne widoki :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

--=reklama=--

Ogród takisobie 2019/07/25 09:05 #171969

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Widzę bociana :kocham u nas białe najbliżej mają gniazdo w Jabłonce i w okolicy Białki przed Makowem Podhalańskim,natomiast czarny ma się w Zawoi chodzę od kilku lat i gniazda nie znalazłam,ale w okolicy jest na pewno więcej gniazd czarnego Bociana w okolicy rzeki Skawy.Te budynki mają magię minionego stulecia tak jak u nas drewniane stare domu mają duszę minionych czasów :kocham
Ostatnio zmieniany: 2019/07/25 09:06 przez Dagusia.

Ogród takisobie 2019/07/25 09:35 #171973

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48283
Masz racje Dagusiu! ja jestem sentymentalna i podobają mi się stare domy. Inna sprawa w nich mieszkać, czy mieć gospodarstwo. Trochę jednak niewygodne, niedocieplone, problemy z wilgocią i inna takie tam...
U nas w okolicy nie ma zbyt wieli bocianich gniazd. Za to czarny bywa nad jeziorem i ponoć miał kiedyś gniazdo w starym dworskim zapuszczonym parku.

Danusiu! Dziękuję! :buziak Ale wszystko robione w pośpiechu i o nieodpowiedniej prze, a żar się z nieba lał!

Żanetko! Ryby pływały w zakolu rzeki, dorodne nie były, ale za to widać, że woda czyściutka, a ryb sporo!
A jadę w ciekawe miejsce - siedem chałup na krzyż pośrodku puszczy :mur Pewnie nie będzie neta, nawet kompa nie biorę 2pisze

Biegnę się pakować, jeszcze kompoty robię, bo coś musiałam zrobić ze śliwkami i morelami.

Na dziś z poranka:

Ostatnio zmieniany: 2019/07/25 09:36 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, Dagusia, zanetatacz, Lukrecja, Danusia, Zawszewiosna, a.nia

Ogród takisobie 2019/07/25 15:51 #171987

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Też poczekam na foty z wyprawy :mniam Masz rację, co innego focić stare domy, takie sentymentalne to... a co innego tam mieszkać. Miałam wrażenie jakby to ze sto lat temu było. A weź, żyj tam...
A na ostatniej fotce to rudbekia i... ?
Ostatnio zmieniany: 2019/07/25 15:52 przez Lukrecja.

Ogród takisobie 2019/07/25 22:19 #172028

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25891
Lukrecja napisał:
A na ostatniej fotce to rudbekia i... ?

Werbena krzaczasta (verbena hastata), Nelu :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2019/07/25 22:47 #172033

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Piękne foty z poprzedniego wyjazdu, teraz czekam na kolejne świetne z nowego wyjazdu :tup
Oczywiście ogrodowe jak zwykle urocze clap clap clap
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2019/07/26 10:08 #172066

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23453
Miłeczko -to wypoczynku życzę i ciekawych fotograficznych polowań :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2019/07/28 08:41 #172217

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6031
No to będziesz w swoim żywiole :bravo

Ogród takisobie 2019/07/28 17:04 #172246

• kasik 69
  • kasik 69 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4131
Miłeczko to będziesz blisko mnie (tylko 120 km). Miłych wrażeń Ci życzę :buziak
Zapraszam do Ogrodu z robalkiem.

Ogród takisobie 2019/07/29 09:32 #172287

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Kasiu! Było fajnie i miło jak zawsze! Poznałam nowych ludzi i miejsca!

Jureczku! Tak było, jak piszesz! Tylko za krótko i za mało czasu, by ze spokojem pofocić!

Żanetko! Dziękuję! :buziak teoretycznie wypoczęłam, ale wróciłam nieco zmęczona, zbyt intensywnie było :-)

Majeczko! Dzięki! :buziak Nie mam dziś nowych zdjęć, bo wróciliśmy w nocy i nawet zdjęć nie ściągnęłam.

Dzięki Wiesiu! Wyręczyłaś mnie! :buziak

Nelu! Teraz po powrocie z Podlasia znów nabrałam ochoty, by zamieszkać w stareńkim domku drewnianym. Oczywiście to tylko marzenie. Mieszkać zima w drewnianym domku na wygnajewie, to już poważne wyzwanie!

Kochani! Wróciłam dziś w nocy, zdjęcia ściągnę i przygotuję do pokazania. W ogrodzie (przemknęłam dziś rano) zakwitło kilka kolejnych dalii. Dziś walczę ze snem i bólem głowy. może do wieczora przejdzie think:

Po Waszych ogrodach i nowinkach na forum przejdę się później. Nie mam siły teraz 0flaga

Na dziś sprzed wyjazdu:

Ostatnio zmieniany: 2019/07/29 09:35 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, edulkot, inag1, Semper, Danusia

Ogród takisobie 2019/07/29 09:55 #172289

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Porzeczki prześwietlone słońcem mniam :mniam . Tymczasem wypoczywaj a na zdjęcia wpadniemy wieczorem :)
Wiesia

Ogród takisobie 2019/07/30 12:47 #172371

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I co Wiesiu!? Ni ma zdjęć :( Wczoraj dałam radę tylko ściągnąć z aparatu i powrzucać nieostre i nieudane. Niczego specjalnego nie dałam rady przygotować, choć bardzo chciałam.
A to dlatego, ze po południu nadal bolała mnie głowa i nie mogłam siedzieć przy kompie. Podlewałam potem cały wieczór, a w nocy dodatkowo popadało, choć miało lać od 17:00 do rana. Dobre i to.
Dziś pewnie wskoczę w okolice warzywnika, bo strasznie mi wstyd. Stał się ogrodem ozdobnym z pomocą wybujałych fenkułów (zdjęcie w poprzednim poście). Ciemnawo eis tam zrobiło i przez to wiele warzyw nie wzeszło, a jak wzeszło, to zostały zagłuszone. Już nigdy więcej. To ostatni rok fenkuła. A może go przesadzę (lub przepikuję siewki wiosną) w inne, bardziej ozdobne miejsce.

Siła rzeczy muszę podac coś odgrzewanego:

Fenkuła ciąg dalszy:

Słoneczniki są wszędzie

Fancy Pants - świetna nazwa!

Wine Eyed Jill

Siemen Doorenbos

Dereń jadalny obrodził
Ostatnio zmieniany: 2019/07/30 12:48 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Efkaraj, edulkot, Semper, Danusia, wojtek, a.nia

Ogród takisobie 2019/07/30 16:12 #172390

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Fenkuła wysiewałam razy kilka i nic :( więc troszkę Ci zazdroszczę. A Fancy Pants u mnie nie ma jeszcze nawet pączków :(
Wiesia

Ogród takisobie 2019/07/31 09:24 #172443

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu! Jak Ci się uda, to się go nie pozbędziesz, bo sam sie sieje i wygląda uroczo! Rośnie bujnie i zdrowo. Chciałabym, żeby zwykły koper tak rósł. gwizdac

Udało mi się wczoraj wejść za warzywnik. Poprzycinałam derenia i agrest, popieliłam i wreszcie można tam wejść za szklarenkę. Podwiązałam ogórki i choć powinnam mieć już pierwsze zbiory za sobą, przez ta suszę i brak wschodów po pierwszym sianiu, mam dopiero maleńkie ogóreczki :mur Powyrywałam wreszcie moje ozdobne pokrzywy. Tzn one są zwykłe, ale tak ładnie wyglądały, że ich nie wyrywałam i klęłam strasznie jak mnie pomiziały. Poprzycinałam też fenkuła, popieliłam pomidorki, pourywałam liście, podwiązałam. I udało mi się oczyścić 2 skrzynie. Kolejne dwie skrzynie oczyszczę dziś. Jak nie będzie padać. Bo popadało cudnie w nocy i widać, jak ogród odetchnął.
Kolejne dalie zakwitły:
Sandia Shomei

Nie wiem, ale sprawdzę labelkę

Juul - ale mam poważne wątpliwości, co do pisowni i faktycznej nazwy, ale pod tą nazwą dostałam od Stanisława

White Star?

Nuit d'Ete
Ostatnio zmieniany: 2019/07/31 09:26 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, edulkot, inag1, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna

Ogród takisobie 2019/07/31 11:42 #172448

• edyta
  • edyta Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17340
Nie będę ściemniać, że nadrobiłam zaległości, bo Twój wątek tak pędzi, że nie jestem w stanie być na bieżąco :P .
Przyznam jednak, że bardzo podobają mi się agroturystyczne klimaty :kocham . Ten typ zabudowań zawsze rozmiękcza moje serce :kocham .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogród takisobie 2019/07/31 12:23 #172450

• mroczek90
  • mroczek90 Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
Siedze w pracy i przeczytałem prawie wszystko, dobrze że szefa nie ma wink-3 wink-3

Ogród takisobie 2019/07/31 13:05 #172458

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Edyta! :buziak Może wydaje Ci się, że pędzi, bo dużo zdjęć wrzucam. A wrzucam, bo robię, bo kto ma to oglądać!??? 2smiech
Sama pisałaś, że zdjęcie bardziej przemawia. :fotka Nie ma obowiązku nadrabiania zaległości! Cieszę się, że zaglądasz! :buziak

No i wreszcie dotarłam do zdjęć z Puszczy Białowieskiej. Na początek Topiło.
Maleńka wioseczka nad malutkim zbiornikiem, ale jakże malowniczym!

Ostatnio zmieniany: 2019/07/31 13:06 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, piku, edulkot, Semper, sierika, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2019/07/31 20:24 #172479

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18037
Na Mazurach dawno nie byłam... w Białowieży jeszcze nie byłam... Krążymy po świecie w poszukiwaniu pięknych widoków, a za płotem mamy perełki, których nie potrafimy dostrzec. Stare domy i stare rzeczy mają duszę. Uwielbiam łazić po targach staroci i wygrzebywać cudeńka, a potem dawać im drugie życie. Z domem już nie jest tak prosto rotfl Pamiątki z wypraw to też często gęsto coś znalezionego w różnych dziwnych miejscach :)
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2019/08/02 09:53 #172652

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! To masz tak samo jak ja! Ja nie wyjeżdżam za granicę z róznych powodów, ale głównym jest to, że mam zbyt wiele do obejrzenia na miejscu i przez to czasu brak!

A tymczasem w ogrodzie:

Oczyściłam poletko 2x1m z truskawek i chwastów, a truskawki posadzonkowałam do doniczek. Wyszły 4 skrzynki. Oberwałam czarną porzeczkę i zamroziłam, ale t żaden sukces, bo mam 2 opipiałe krzaczki, a owocu wyszło na 2 ciasta 2smiech. Ale prawie oczyściłam miejsce pod 2 skrzynie. Zostały mi wszechobecne konwalie i bluszcz do wytrzebienia, pomalowanie skrzyń,postawienie, wypoziomowanie i wypełnienie kompostem. A potem tylko sadzenie. think:
Byłam wczoraj w Jucce i kupiłam sobie jeżówki. Wiem, wiem... Sadzi się wiosną, żeby przetrwały do kolejnego roku, ale zaryzykowałam. Tak zamiast nowej bluzki, albo co... wink-3
Kupiłam też sobie złocienia i doniczki z terakoty do kaktusów. Wyszłam strasznie szczęśliwa. hu_rra Dwie jeżówki już posadzone.

Przyglądam się daliom i nie jest źle! Myślę, że spotkanie daliowe uda mi się zorganizować tak na 30.08 lub 06.09. Zapraszam!

Na dziś:
Hortensje wreszcie zaczęły. Nie pamiętam nazw, ale to dla mnie nieistotne

Foxy Lady

Na razie nie dotarłam do etykietki

Rudbekie plus szarłat

Jescot Julie

Moje jeżówki dotychcazsowe. Zdjęć świeżych brak
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.207 s.