Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2019/08/02 10:08 #172654

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48285
I urlopowych ciąg dalszy:

Topiło:

Ostatnio zmieniany: 2019/08/02 10:09 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, piku, ewa f, edulkot, inag1, Semper, Dagusia, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/08/02 11:02 #172660

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25891
O rety już się szykuje daliowe spotkanie :woohoo: , choć to mi się już prawie z jesienią kojarzy :zielony . W pierwszym terminie raczej nie dam rady bo z końcem sierpnia będę musiała być na Podkarpaciu :unsure:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

--=reklama=--

Ogród takisobie 2019/08/03 16:34 #172767

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Miłko w tym roku wszystko jest z opóźnieniem nawet u Ciebie think: brak deszczu,wysokie temperatury,na dalie wciąż czekam u mnie ciemno i od godziny powinno padać a tu nic think: Widzę wiadro z woda to znaczy że :deszcz u Ciebie.
Ja tez mam beczki pełne ale pod roślinami ciągle sucho nie mówiąc już o lesie.

Ogród takisobie 2019/08/04 20:29 #172853

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu! Jak dasz radę, będę się niezmiernie cieszyła! :buziak Ale jak pisałam u Ciebie, wszystko zrozumiem! :)

Dagusiu! Za 10 dni mam Daliowa mini wystawę. Nie wiem co będę wystawiać, bo na razie z 5 dalii kwitnie na tyle, żeby je wystawić. Pewnie rudbekie i hortensje będę wystawiać :mur
Ta balia z wodą to nie deszczówka, a woda studzienna wlana żeby się ogrzała do podlewania pomidorów i dalii w skrzynkach i donicach.

Weekend obfitował w prace wszelakie. nawiozłam i podlałam każdą moja dalie z osobna. Może to cos pomoże w kwitnieniach. Nie ukrywam, ze chciałabym za 10 dni mieć chociaż z 15 odmian do wystawienia na małej parafialnej wystawie. Pomalowaliśmy i wstawiliśmy skrzynie do truskawek, napełniliśmy kompostem i czekam aż się ubije, a truskawki w doniczkach ukorzenią.
Zebrałam wreszcie te nieszczęsne porzeczki hu_rra Zamroziłam i upiekłam placek. Przycięłam tez te drzewko porzeczkowe. Jakoś wreszcie wygląda think: Popieliłam też i podlałam praktycznie cały ogród.

na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2019/08/04 20:30 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, piku, edulkot, Semper, Dagusia, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/08/04 20:33 #172854

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I wakacyjnie, Nadal Topiło.

Ostatnio zmieniany: 2019/08/04 20:34 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, piku, Efkaraj, ewa f, edulkot, inag1, Semper, Dagusia ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/08/05 14:05 #172907

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I następnych kilka z ogródka:

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Gabriel, piku, ewa f, edulkot, inag1, Semper, Dagusia, nowababka ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/08/05 19:50 #172919

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17340
Ta dalia z pajączkiem jest piękna :kocham . Jakoś zawsze myślałam, że dalie wcześniej kwitną think: . Kiedyś posadziłam kłącza do doniczek wczesną wiosną i jakoś zapamiętałam je wcześniej w kwitnieniu think: .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

Ogród takisobie 2019/08/05 22:47 #172949

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10016
Ty narzekasz w tym roku na dalie, a ja jestem zachwycona
Nareszcie kwitną tak jak powinny.
Mam tylko jedną, która się zbuntowała i nie kwitnie
Reszta albo kwitnie na całego, albo ma masę pąków.
Jedynie mogę narzekać na to, że sporo się pokłada
Za późno wzięłam się za podwiązywanie, ale jakoś w tym roku wiele razy nie tylko dół mnie ogarniał, tak jak Ciebie i nie miałam ochoty na ogrodowanie, ale i czas nie pozwalał na to.
Liczę, że dobrze przezimują tym razem.
Tylko z kilku nie jestem zadowolona

Ogród takisobie 2019/08/06 12:50 #172986

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Małgosiu! Gratuluję! Cudownie! Ja może trochę za późno posadziłam. Już teraz wiem, żeby mieć więcej kwiatów na początku sierpnia, muszę wcześniej dalie posadzić. think: A trzeba palikować, choć i ja tego nie lubię. Dawniej myślałam, że wystarczy ciaśniej posadzić, ale nie zawsze zdaje to egzamin. Zależy od odmian. Trzymam kciuki za kolejne!

Edyta! Ja dość późno posadziłam. Już od początku lipca powinnam mieć morze kwiatów. Poprawię się! Potem było sucho i dalie nie rosły tak jak powinny.

Cały czas myślę co i jak zrobić z tą wystawą. Kluska mi pomoże, choć nie z parafii wink-3 Muszę przygotować pomieszczenie, powiesić fotografie, poustawiać i udekorować stoły, przygotować wazony, przygotować podpisy, zerwać i ułożyć kwiaty... ufff! Sporo tego. Będę miała pomoc, ale martwię się, że o czymś zapomnę think: A dalie jak nie kwitną, tak nie kwitną! Zostało im 8 dni 2smiech

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Dagusia, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2019/08/06 16:07 #172991

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Piękne dalie :kocham kocham je przez całe wieki .Teraz dopóki choiny nie urosną mam do dyspozycji cały pas wzdłuż ogrodzenia .Tam zamierzam kilka posadzić i co za tym idzie kupić kilka nowych wymarzonych piękności daliowych .Szkoda tylko ,że susza niszczy wiele upraw i wygląda na to ,że zmiany na lepsze nie będzie .Lato w Twoim ogrodzie bardzo ładne i kolorowe ,nie widać spalonych ,czy zasuszonych roślin .Pięknie :owady

Ogród takisobie 2019/08/06 17:13 #172997

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wierzę że o niczym nie zapomnisz :kawa ja tez wszystko podlewam odstaną wodą niekiedy jest cieplejsza niż ciepła w kranie wink-3
Ty masz piękne kępy kwitnących dali moje z dużym kwiatem maja po 3 kwiaty,martwie się bo znów wycofali się z deszczu i od soboty :slonko i 30 st think:
Dzisiaj poszłam ukopać czosnku niedźwiedziego i dalej pustynia w wysokich chaszczach traw i zielskach.Rosną już rydze think: i znów kilka opieniek znalazłam idzie jesień.
Ja obierałam przez 10 dni porzeczki zwyc to dopiero wyczyn 6 dużych krzaczków wyszło mi 25 słoiczków soku pół litrowych :mniam i 10 litrów zamroziłam bo aronia na jednym krzaku obrodziła w tym roku,a ze malin raczej ogrodowych nie będzie to trzeba z porzeczką czarna wymieszać zresztą polubiłam sok z aroni nawet sam cierpki,śliw u nas w ogóle nie ma ten rok pod każdym względem do bani ale trzeba go jakość przeżyć oby do polowy października mrozów,nie było i będzie git :witaj

Ogród takisobie 2019/08/08 07:42 #173137

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6031
Ty sfociłaś dalie i jednego floksa, Ja floksy i jedną dalie. gwizdac
Tylko, że Tobie mogę mówić Mistrzu.
Ja się bardzo cieszę gdy wyjeżdżasz.
Potem mogę podziwiać te piękne widoki. :bravo
Chętnie bym posiedział na takim pomoście i to niekoniecznie z wędką.

Ogród takisobie 2019/08/08 15:14 #173168

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Jureczku! To już wiem, że ktoś to ogląda! 2smiech
I nie mów mi "mistrzu", bo żem się zawstydziła :oops:
A ilość floksów i dalii i ich stosunek do siebie naprawdę nie ma znaczenia! wink-3

Dagusiu! Mam nadzieję. Robię notatki i rozkład prac potrzebnych. I stopuję kolejne pomysły, żeby nie mieć za dużo do zrobienia. 2smiech
O to chodzi, ze kwitnących przyzwoicie dalii mam zaledwie kilka i mam cichą nadzieję, ze przez kolejne dni jeszcze się kolejne rozwiną Sierpień to za wcześnie na taka imprezę. Albo po prostu naprawdę muszę wcześniej sadzić. Inaczej nic z tego!
Ja na szczęście nie mam szpaleru krzaków porzeczek tylko jeden krzaczek na pniu, a dwa czarnej. Większej ilości bym nie przerobiła. Pamiętam nieszczęsne miny rodziców, kiedy to mieli 10 wiader do obróbki, a potem nikt tego nie jadł więc ja przezornie posadziłam niewiele. A aronię przerabiam najwcześniej po połowie września. Nabiera wtedy słodyczy, choć cierpkości nie traci.

Mnie Nowinko rzeczywistość nauczyła pokory. Często było tak, że ganiałam za pięknymi odmianami dalii i koniecznie jakąś musiałam mieć. Zabiegałam, prosiłam, zamawiałam. Potem było różnie, ale przeważnie najpiękniejsze i najwdzięczniejsze okazywały się te, na które w zasadzie nie zwracałam uwagi. I tak jest do teraz. Oczywiście są bezwzględne piękności jak Silver Wedding, Edge of Gold, B-Man czy Kageboushi, ale czasami zwykłe topmiksy o poranku wzruszają mnie do łez!
Faktycznie niewiele mam zasuszonych roslin, ale było tak przez chwilę, jak podczas upałów wyjechałam na jakiś czas. Tam gdzie zarosło chwastami - było ok, ale na wypielonym była tragedia!

Gruszki muszę zerwać i wiśnie. :mur Czasu mało, a popołudniami jak wracam z pracy, to albo niemożebny upał, albo ulewa. Za chwile nie będzie co zbierać. :mur
Łażę pomiędzy daliami i namawiam do kwitnienia. Już uszykowałam szklanki - wazoniki na wystawę, plakaciki wydrukowane, etykietki też. No i do powieszenia zdjęć kupiłam takie rzepy. Zdjęcia lekkie więc będzie dobrze. Tylko kwiatów jeszcze nie ma dość 2smiech

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, inag1, Semper, Dagusia, nowababka, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna, Maggie

Ogród takisobie 2019/08/09 10:15 #173237

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I kolejna porcja z Puszczy Białowieskiej

uciekający borsuk

krzyzówka na Topile

Pomnik pamięci i pomnik przyrody - niestety już martwy

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Pani Bestia, Semper, Dagusia, nowababka, nelu-pelu, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2019/08/09 10:35 #173239

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Borsuk super 2smiech uciekający,ostatnio sąsiadka mnie zagadała ze przyszedł do niej zwierz krótkie łapy,długa morda czrno biały i nie wie co to było krecigl no to ja jej że Borsuk :kocham ja na żywo go jeszcze nie spotkałam,a wczesna wiosną nieraz widziałam ślady na śniegu,potrafi przejść duże kilometry za wybranką. To prawda że dalie na których nam nie zależny potrafią przezimować kilkanaście sezonów zimowych i nigdy nie wypadną,szkoda ze te na które polujemy tak nie mają think:
U Ciebie chyba tez solidnie popadało,czy się mylę bo chmura była we środę wielka na mapie pogodowej.

Ogród takisobie 2019/08/09 20:37 #173264

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22699
Miłeczko zdjęcia z wyjazdów jak zwykle śliczne jak wszystkie inne zresztą chciałabym zobaczyć na żywo Twoja wystawę to na pewno wspaniałe przeżycie :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2019/08/09 21:48 #173281

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23927
Borsuka też jeszcze nie widziałam na oczy, chyba trzeba mieć szczęście go spotkać.
Krzyżówka szykowała się do nurkowania czy tylko robiła gimnastykę wink-3
Dalie może jeszcze się rozwiną i będziesz miała co pokazać zwyc
Nad tymi małymi topmiksami się zastanawiam think: czy one rzeczywiście takie niskie question
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2019/08/09 22:04 #173283

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23453
Miłko -trzymam kciuki ,żeby wystawa poszła po Twojej myśli i podziwiam Ciebie ,że Ci się chce,przecież to spore przedsięwzięcie :bravo a zdjęcia zawsze oglądam i podziwiam bo też uwielbiam takie klimaty.....w Mielnie widziałam dwie tuje- pomniki przyrody i zrujnowany dom /pałac muszę poszukać informacji w necie
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2019/08/09 22:06 przez zanetatacz.

Ogród takisobie 2019/08/09 22:44 #173289

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25891
Borsuka na żywo też jeszcze nie widziałam, a kaczka pierwsza klasa :bravo
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2019/08/10 09:20 #173296

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33638
Miłko, będzie dobrze na wystwie. Pracy będziesz miala moc, ale na pewno wszystko wyjdzie super. I licze na reportaż fotograficzny z wystawy :)
Borsuki są i u mnie w lasku. Na skarpie mają swoją norę. Czasami przychodzi do mnie pod pióropuszniki. Wykopie dziurę... zrobi swoje, zakopie i pędzi w las :lol: Strachliwe stworzenia, ale może i dobrze, bo z ludźmi to nigdy nic nie wiadomo. Lepiej niech się boi człowieka.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.207 s.