Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/03/04 19:29 #192064

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23928
Iryski to takie znikacze, też miałam ich kiedyś dużo, została mi jedna kępka i widzę że ładnie przyrasta, ciekawa jestem kiedy zaniknie think:
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2020/03/04 21:15 #192105

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48317
Majeczko! Ja tak sobie myślę, że one potrzebują w pewnym momencie wody. Jak po przekwitnięciu pada deszczyk wiosenny, cebulki ładnie się dzielą i rosną. Jak jest sucha wiosna, to niewiele przeżyje.

Ewka! A szczypiorów też nie ma? Na amen? Te kępy tak z 3-4 lata temu były też większe. tzn irysowe były większe. Susze nie sprzyjają cebulowym :(

Wiesiu! Ja posadziłam barwinków różnych odmian i susza nawet je wykończyła! Nie były zagrożeniem, że coś mi zagłuszą! 2smiech U siebie zrobiłaś takie powiększenie, że myślałam, ze w runiance irys się zaplatał. A ta jest nie do zdarcia.
Kup sobie w biedrze Katrinki jesienią. Cena najkorzystniejsza i zawsze zdrowe i dość duże cebulki!

Zuza! Dziękuję! :buziak
Wody przybyło, będzie akurat, jak przylecą siewkowe, brodzące! Trochę jednak ostatnio padało.
Te krokusy to dla mnie niespodzianka, bo jak to ze mną bywa, wyrzuciłam opakowanie i zapomniałam jak się nazywają, ale to chyba Yalta.
Irysy posadziłam pojedynczo 5 sztuk, ale rozrosły mi się w kępy, a tylko trzy przetrwały.

Geniu!Dziękuję! :buziak Żurawie były dla nas łaskawe i dość często nam pozowały. Wiosna nas cieszy ! Oj niedługo będzie zielono! hu_rra

Plany na dziś miałam ambitne. Najpierw miałam iśc na kije, a potem przejrzeć dalie. Oczywiście skończyło się na pomacaniu kilu karp. Na kije nie poszłam. Miałam ciężki dzień w pracy i w końcu postawiłam na odpoczynek i relaks.
Przeszłam się też po ogrodzie i zobaczyłam to:

I ptaszki ostatnie:

łęczak

sieweczka rzeczna

młody dzięcioł zielony
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, edulkot, VERA, chester633, Semper, Dagusia, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Franusiowa ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/03/04 21:29 #192113

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22723
Miłeczko krokusy prześliczne a te kwitnące kokorycze przepięknie wyglądają :bravo :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/03/04 21:36 #192117

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25904
Miłko, u mnie runianka padła a barwinek szaleje i to odmianowy a ja myślałam że tylko na tego pospolitego trzeba uważać :silly: . Na Katrinkę zapoluję koniecznie :) .
Ptaszki jak zwykle udane :kocham , a dzięcioła zielonego zwykle widuję z dziobem przy ziemi B)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2020/03/04 22:03 #192131

• Maggie
  • Maggie Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 677
I ja przyłączam się do grupy zachwycających się Twoimi krokusami :mniam U nas tylko czosnki ozdobne mają rację bytu, cała reszta cebulowych jest wyżerana przez nornice :unsure:
Pozdrawiam
Czereśniowa 17

Ogród takisobie 2020/03/04 23:59 #192153

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10016
A ja zachwycam się iryskami
U mnie niestety nie chcą rosnąć.
Przepiękne rysunki, ale mimo wszystko czekam na kolejne kwiatki

Ogród takisobie 2020/03/05 09:39 #192165

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Może masz rację z tą suszą po przekwitnięciu. Te moje później zakrywa posłonek więc teoretycznie powinny mieć osłonę przed wysychaniem. Może jesienią jakieś dokupię i posadzę na każdym rogu przed posłonkiem, zobaczymy czy to zadziała.
Zielonego dzięcioła nigdy nie widziałam, może u nas nie występuje.

Ogród takisobie 2020/03/05 20:41 #192233

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23456
Miłko -piękną wiosnę znalazłaś....fotki zdziwko zdziwko zdziwko a i rysunki ptaków zachwycające :bravo :bravo :bravo
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2020/03/06 10:23 #192316

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Oj piękna wiosna u Ciebie ja tez czekam na nią,ale sie jakoś ociąga,dni pochmurne słonka jak na lekarstwo ale roślinki u mnie tez się pchają,u mnie jeszcze nie przyleciały ani szpaki,pliszki ani rudziki :tup czekam z utęsknieniem i udalo mi sie wreszcie sfocić nie wyraźnie ale sa Ty je znasz .

Ogród takisobie 2020/03/06 12:12 #192326

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dagusiu! Raniuszki to piękne i ciekawe ptaki! Zostają u nas na zimę i przelatują przez ogrody stadkami. Ale pojedynczo z drzewa na drzewo i popiskują specyficznie. Często żeby odciągnąć stadko od zagrożenia, jeden udaje chorego i rannego i odlatuje, kiedy pozostałe są bezpieczne.
Wiosna u Ciebie wybuchnie i przegoni sporo naszą, zawsze tak jest! :)

Żanetko! Wiosna galopuje i sięga po coraz nowsze atrybuty! Zaczynają kwitnąć cebulice, kokorycze, a krokusy powoli przekwitają. nie zauważymy, jak szybko tulipany nam zakwitną!
Ciesze się, że malunki również Ci się podobają. :buziak

Majeczko! Dokupić i eksperymentować zawsze warto! Będziemy obserwować!
Dzięcioły zielone są dość powszechne, ale nie aż tak, żeby w każdym ogrodzie się panoszyły! 2smiech U nas kreci się jakiś po okolicy, widziałam na kijach, ale w moim ogródku to jakieś 12 lat temu widzieliśmy i nawet zdjęcia zrobiliśmy, ale ja nie. Musze je poszukać. Ale pamiętam, że to też młody był.

Gosia! Pewnie kwiatki będą, ale czekam na wenę. No i teraz czasu będzie mniej, bo w ogródku będę siedzieć więcej. Zobaczymy! Pomysłów mam wiele. Chcę ćwiczyć rękę i uczyć się płatków, listków, ale też dzióbków i łapek. Zobaczymy. Póki co w Auchanie wykupili mi cały papier (tzn ja chyba wykupiłam, a następnego nie dowieźli). :mur

Maggie!
Krokusy są urocze! Jak co roku jestem zła na siebie, ze za mało kupiłam. :mur A dosadziłam 200 sztuk! wink-3 Tylko te nadal w szczypiorkach. Czekam!

Wiesiu! Runianka to jedna z pierwszych moich roślin kupionych świadomie. Kupiłam razem z trzmieliną, pióropusznikami i hostą w ogrodzie botanicznym z 20 lat temu. Już się do niej przyzwyczaiłam i czasami muszę pacyfikować. Ale delikatnie.
Na dzięcioła poluj dalej! Czekam na fotki! A ja coś dla Ciebie napaćkam, może uda mi się w ten weekend. Ciesze się, że ptaszki Ci się podobają. To bardzo motywujące. :buziak

Danusiu! Kokorycze nieśmiało zaczęły, ale myślę, że jeszcze kilka dni a zaszaleją! A ja z nimi poszaleję z aparatem, bo cudnie wyglądają oświetlone słonkiem!

Wczoraj zajrzałam do moich dalii. Jeden karton przerobiony. zostało jeszcze 6 2smiech Trochę strat, ale się spodziewałam. Takie, które dawały jeszcze nadzieję wsadziłam w doniczki i do szklarni. A tam pozostawiam decyzję Opatrzności!
Tylko 3 sztuki z tego kartona nadawały się do podziału. Trochę naobiecywałam, mam nadzieję, że będę mogła wywiązać się ze zobowiązań. think: Zamierzam też zacząć wysiewy kwiatów: rudbekii, kosmosów, groszków. Fajne nasiona kupiłam. Nie wiem, gdzie powsadzam, ale zawsze można "pomiędzy" 2smiech

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, Dagusia, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, Maggie

Ogród takisobie 2020/03/06 13:00 #192336

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ja tak na szybko zaglądnęłam do dalii i nie wyglądają dobrze, zaraz idę je oczyścić i coś zasypać kompostem.

Ogród takisobie 2020/03/06 14:11 #192343

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12989
:woohoo: Dereń kwitnie! To już można odtrąbić u ciebie przyjście wiosny hu_rra Muszę zobaczyć jak wygląda u mnie think:
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród takisobie 2020/03/06 14:12 #192344

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8832
Milko robisz prz3cudne zdjęcia, takie artystyczne, piękna wiosna.
Kokorycze cudne,zazdroszczę :buziak

TEN CIEMIERNIK ZARAZ NA PIERWSZEJ STRONIE JEST CUDNY DO TEJ PORY NIE UDALO MI SIE TAKIEGO ZDOBYĆ
Ostatnio zmieniany: 2020/03/06 14:22 przez e-genia.

Ogród takisobie 2020/03/06 14:38 #192351

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Geniu! Czyli jestem szczęściarą! Dostałam go od koleżanki kilka lat temu. U mnie pod drzewami jest kiepska ziemia i spartańskie warunki więc nie rozrasta się zbytnio. Może trzeba go posiać? think: Może jego dzieci będą równie piękne?
Teraz wygląda tak (pokazywałam na poprzedniej stronie już, odrost z boku ma nieco bardziej kropkowane i ciemniejsze kwiaty, te po lewej są takie jak na początku wątku)

Marysiu! tez się z tego cieszę! Szkoda tylko, że z nie wszystkich kwiatów będą owoce. A potem i tak problem ze zbieraniem owoców... :nie_wiem

Zawsze Majeczko są starty. Ja tylko nie lubię, jak moje ulubione szlag trafia... :angry: Z reguły mam za dużo więc nie mam z tym problemu. gwizdac

Jeszcze kilka krokusów sprzed kilku dni. Mam nadzieje, ze pogoda w weekend będzie ładna i porobię zdjęć.

Ostatnio zmieniany: 2020/03/06 14:41 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, Maggie

Ogród takisobie 2020/03/06 15:42 #192352

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Straty stratami, ale jak obdzielić wszystkich chętnych jak Honka przetrwała najgorzej?
Ten ciemiernik rzeczywiście śliczny.

Ogród takisobie 2020/03/06 20:30 #192399

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25904
I ja zrobiłam przegląd dalii i wszystkie moje ukochane wiatraczki wyglądają jak wiórki :placz , moczę i mam nadzieję :nie_wiem . A inne z takimi grubszymi bulwami mają się całkiem dobrze :silly:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2020/03/06 22:38 #192432

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7086
Miłeczko, sadż krokusy i rób im fotki, bo robisz genialne. :kocham

Ja do swoich dalii jeszcze nie zaglądałam. B)

Ogród takisobie 2020/03/08 08:23 #192593

• slonko333
  • slonko333 Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 22
Śliczne Twoje ptaszki.
Zdjęcia przecudnej urody ;-)
Oglądam i podziwiam.
Wszystkiego dobrego w DNIU KOBIET !!!

Ogród takisobie 2020/03/08 14:12 #192625

• Maggie
  • Maggie Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 677
Też muszę zrobić przegląd naszych dalii ale na razie moje przeziębienie skutecznie mnie do tego zniechęca :kawa
Pozdrawiam
Czereśniowa 17

Ogród takisobie 2020/03/08 14:15 #192626

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14066
Oj, dereń już kwitnie??
Ja się czaję na otwarte krokusy, ale słońce z rzadka wygląda zza chmur.
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.209 s.