Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/03/08 21:02 #192677

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48317
Tak Zuza! dereń kwitnie już od jakiegoś czasu. Pamiętam, jak go posadziłam, nie mogłam się doczekać pierwszego kwitnienia, potem pierwszych owoców. w zasadzie to jego trzeci sezon owocowy.
Dziś miałam słoneczny dzień, ale fotek zrobiłam kilka, bo dalie musiałam dzielić. :grabie

Maggie! Ze spokojem! Najpierw się wykuruj, a potem zabierz się za dalie. dzielenie i sortowanie to jednak ciężka robota, wbrew pozorom!

Haniu!dziękuję Ci Kochana za życzenia! Nie wiem tylko jak Cie namówić na rozgoszczenie się na forum! think:

Aniu! Mam taki zamiar. Już widzę miejsca, gdzie powinnam te krokusy posadzić. Pewnie, jak znam siebie, z dwie setki posadzę jesienią znowu. Część z posadzonych jesienią, jeszcze nie zakwitło, ale widać, że wychodzą i są czubeczki kwiatów.
A do dalii zajrzysz, jak tylko wena będzie i czas. tak powinno być. zwyc

Wiesiu! Moje wiatraczki też kiepskie! Windmill i Fancy Pants są ok, ale reszta to tragedia. Przyjdzie chyba nam zbierać je od początku! Ja nie moczę, ale posadziłam do kompostu i dałam do szklarni. Zobaczymy!

Majeczko! Nie przejmuj się "chętnymi". Nauczyłam się, ze najważniejsze, żeby dalia przetrwała. jak przezimuje kiepsko, to trudno, nie podzielisz i już. Dostałam jesienią od koleżanki dalie. Podzielone z wielkim sercem, ale niestety przezimowały kiepsko. Nie wiem co z nimi będzie. Może jeśli podzielone by zostały teraz - byłoby więcej z nich pożytku.

Dziś kolejny dzień dzielenia dalii. Z kolejnymi kartonami się uporałam. Ale jeszcze sporo do przejrzenia. Wiele suchelców. Część wyrzuciłam, bo nie tliło się w nich nic. Ale cześć posadziłam do donic do szklarni, bo jest nadzieja.
Pokrzątałam się tez w ogrodzie, coś tam pograbiłam, poucinałam i było fajnie. Kawka w ogródku tak pięknie smakuje!

I ptaszki:
pliszka żółta

trzcinniczek

ostrygojad
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia, Maggie

Ogród takisobie 2020/03/08 21:16 #192682

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25904
Widzę Miłko że końcówkę zimy wykorzystujesz do maximum i sporo nowych ptaszków przybyło :woohoo: . Trzcinniczek pocieszny z tym otwartym dziobem :woohoo:
Krokusy pięknie się prezentują u Ciebie :kocham , u mnie coś mało słoneczka ostatnio. A sucharki dalii bardzo mnie zniechęciły :( , nie wiem czy będę odnawiać czy pozostanę tylko przy dzielnych odmianach think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/03/09 08:05 #192727

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2162
Deren w tym roku u mnie po raz pierwszy ładnie obsypany kwiatami,mam nadzieje ze owoców będzie równie dużo i będzie można zrobić naleweczke.Z dali zrezygnowałam ,3 lata temu zagościł w garażu szczur który od dołu plastikowych skrzynek wypadał dalie i rozdrabnial skrzyneczki,od tego roku nie odnawialam dali.śliczne fotki krokusów

Ogród takisobie 2020/03/09 11:58 #192740

• Maggie
  • Maggie Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 677
Miłko, mam do Ciebie prośbę gwizdac Czy mogłabyś zrobić zdjęcie takim suchelcom, chodzi mi oczywiście o karpy dalii. Które jest sens ratować, a które nie?
Pozdrawiam
Czereśniowa 17

Ogród takisobie 2020/03/09 21:24 #192800

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22723
Miłeczko śliczne fotki i ptaszki coraz piękniejsze :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2020/03/10 00:08 #192843

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18040
Ależ fajne światło na pierwszej fotce... :mniam
Ja też do zeszłorocznych dali jeszcze nie zerknęłam.. ale za to w L...u kupiłam jakieś wielgachne białe i mniejsze różowe.. ale nazwy nie pamiętam... :mur
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2020/03/10 09:33 #192856

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! To taka maleńka kępka na środku trawnika. Teraz trochę we mchu. Jak je zobaczyłam, od razu poleciałam po aparat!
Gratuluję zakupów! Dalie muszą być! Ja mam sporo strat, ale też sporo nowości. Już nie mogę się doczekać! Masz jakeiś życzenia?

Danusiu! Dziękuję! :buziak Trenuję malowanie, może wreszcie namaluję coś sensownego. 2smiech

Magda! Napisałam kilka słów w daliowym wątku. Zdjęć nie zrobiłam, bo spieszyłam się. A z brudnymi łapami nie biorę aparatu. Jak przeczytałam Twoja prośbę ręce miałam czyste, ale ciemno się zrobiło. Poczytaj we wątku daliowym, może to Ci ułatwi.

Gosiu! Jak są tego typu problemy jak u Ciebie, nie dziwię Ci się, ze zrezygnowałaś z dalii. :( Niezłe paskudy z tych szczurów! Krokusy dziękują! Naleweczkę i ja zrobiłam w zeszłym roku, ale ... o niej zapomniałam i nie zlałam. Mam nadzieję, że nadal jest smaczna. :mniam

Wiesiu! Namalowałam o wiele więcej. Możliwe, że trafią do miłośników ptaków, a ewentualne wpływy zasilą szczytny cel. Tak wymyśliłam, ale jak będzie, to się okaże!
Z daliami i ja tak mam! Lubię żywotne dalie, które mnie nie zawodzą. Już tyle przez moje ręce przeszło i bezpowrotnie je straciłam. Pamiętam moje zamiłowanie do serii Fubuki. Trochę za nimi tęsknie, ale pogodziłam się ze stratami. Już się nauczyłam, że nic na siłę. kiedyś miałam silne chciejstwa, prosiłam ludzi o odmiany, wymieniałam, a teraz tak trochę zaufałam Opatrzności - co da, to biorę! wink-3

Dziś planuję kolejne dzielenie. Może uda mi się przebrnąć przez kolejny bananowy karton think:
Rano przywitały mnie szpaki. Czyli wiosna! I forsycja zakwitła - dla jaj w różanym wątku ją pokazałam, ze niby róże ciąć można! 2smiech

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna, Maggie

Ogród takisobie 2020/03/10 10:45 #192864

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18040
Miłeczko nie mam życzeń... boje się, że je zamorduję :mur z przyjemnością będę podziwiać u Ciebie... tak jak pisałam, nie zerknęłam jeszcze do zeszłorocznych, ale obawiam się, że dalie u mnie to kwiaty jednoroczne niestety... no ale zobaczymy..
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2020/03/10 19:27 #192925

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Szpaki, forsycja... wyraźnie cieplej u Ciebie Miłko i szybsza wiosna w ogrodzie :woohoo: . Co do dalii a także innych roślin nauczyłam się już panować nad chciejstwami, bo nie mam zamiaru sadzić na siłę a potem walczyć o przetrwanie ulubionej rośliny. Wybieram to co chce u mnie rosnąć i będzie zdobić ogród :)
A Twoje działania na szczytne cele podziwiam i życzę sukcesów vishenka
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz

Ogród takisobie 2020/03/12 17:14 #193105

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu! jak patrze tu na form, bardzo różnie ludziom wszystko zakwita. Czasami ta różnica wynika z szerokości geograficznej, a czasami z ekspozycji. Jak na słońcu - to szybciej. U Werki to widać najbardziej!
Dziękuję za życzenia. Może się uda, może nie. czasami jest tak, ze proponuję komuś i kompletnie nie trafiam w gust i zainteresowania tej osoby. Wiec muszę to robić z dużym wyczuciem. Przerobiłam już to na fotografiach, a teraz na malunkach.

Aniu! Sama już musisz wiedzieć, co tam u Ciebie pasuje! Może jeszcze żyją i będziesz się z nimi męczyć kolejny sezon... gwizdac

Dziś pracowałam w domu. Jutro urlop mam na prace ogródkowe. Nie wiem jednak, czy coś zrobię, bo wiać ma...

na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2020/03/12 17:14 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, edulkot, nowababka, Elżbieta, Danusia, Zawszewiosna, wojtek, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/03/12 21:27 #193141

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Zachwycająca ta pszczółka nad krokusami :woohoo:
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2020/03/12 22:00 #193156

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6931
Widzę, że u Ciebie bzyków całkiem sporo, a u mnie prawie wcale i mocno mnie to martwi. W poprzednich latach kłębiły się na potęgę w słoneczne dni, a teraz ich nie ma :nie_wiem
Pozdrawiam
Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród takisobie 2020/03/13 14:07 #193201

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Halszka! Nie było ich zbyt wiele, chyba dlatego, że jest jeszcze dość chłodno. Niby ciepła zima była, ale wiosna się nie śpieszy, przynajmniej z temperaturami.

Wiesiu! Dziękuję! W zasadzie w imieniu pszczoły! wink-3

Dziś wzięłam wolne, żeby dalie dzielić, ale zimno jest i wieje strasznie może kilka sztuk jeszcze zrobię, ale wiatr strasznie mnie zniechęca.

Ostatnio zmieniany: 2020/03/13 14:44 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, Danusia, a.nia, Maggie, Maryna44

Ogród takisobie 2020/03/14 15:48 #193305

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Kochani! Dzielę dalie! Chyba tak miało być, ze ten moment wypadł na niespokojny czas ! Cały czas byłam dzielna i rozsądna i nie wpadałam w żadną panikę, ale chyba powoli zaczęło mi się udzielać.
Trzeba jakoś temu zaradzić, by nie wpaść w jakaś panikę czy rozpacz, bo to tak naprawdę nie ma sensu.
Rano pojechaliśmy z Maciejem z aparatami do Objezierza na ptaki. Jest tam zespół stawów, gdzie chętnie zlatuje

Myszołów

Skowronek

Gęś zbożowa

Gęgawy
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Pani Bestia, chester633, nowababka, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/03/14 17:14 #193313

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12989
Piękny ten myszołów :woohoo: Nigdy nie widziałam na żywo :( U mnie teraz zatrzęsienie czyżyków hu_rra Całe stada przylatują do wysypywanego przeze mnie słonecznika.

Co do paniki to ja osobiście jestem w komfortowej sytuacji, jako emerytka nigdzie do pracy nie muszę :) Mam duży ogród, ogrom roboty i mam gdzie wyjść i zapomnieć o całym świecie. Wiem jednak, że nie wszyscy mają tak dobrze i im współczuję, szczególnie służbie zdrowia krecigl
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród takisobie 2020/03/14 18:10 #193315

• Maggie
  • Maggie Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 677
Fajną mieliście wycieczkę zwyc My dzisiaj w ramach odstresowania się pojechaliśmy na działkę. Jednak... Ciężko się zresetować gdy najbliższa rodzina jest w grupie największego ryzyka, a bliski znajomy, który mieszka na Słowacji, odbywa wraz z rodziną domową kwarantannę :dry:
Pozdrawiam
Czereśniowa 17

Ogród takisobie 2020/03/14 20:26 #193326

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23928
Dla Was taka wycieczka to rzeczywiście odstresowanie, ptaki mogą się podobać. Skowronka nigdy tak blisko nie widziałam a myszołowy to czasami latały nad łąkami jak jeszcze zajęcy było dużo.

Wszystkim narażonym i ich rodzinom współczuję, córka z zięciem mają sklepy w galeriach i też się o nich bałam, dobrze że podjęli taką decyzję tylko kto będzie płacił pracownikom :unsure:
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2020/03/17 22:12 #193713

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majeczko! My w większości przypadków robimy zdjęcia z samochodu. Ptak najwyżej się zdziwi, jak widzi samochód, a jak się zatrzymuje, to ptaszek zaczyna być czujny i mamy sekundy, żeby zrobić mu zdjęcie.
Myszołowy raczej nie polują na zające, no chyba, że na takie malutkie.
Obecna sytuacja jest ciężka dla wszystkich, ale nie jakaś rozpaczliwa. Brakuje mi ludzi na co dzień. Mam codziennie telekonferencję z kolegami z pracy, ale to nie jest to.

Magda! Najlepiej jest nie tracić wiary, że niedługo to się skończy. Pozytywne jest to, że dużo ludzi wyzdrowiało na świecie. No ale te wszystkie obostrzenia są bardzo uciążliwe.

Marysiu! To ja chce Cię zabrać na włóczęgę jakąś i popatrzeć na myszołowy! jest ich sporo, ale masz rację, nie wszędzie. Niektórzy mówią o nich "latawce", trochę pogardliwie, bo sa dość przysadziste i maja duża powierzchnię skrzydeł. Ja je uwielbiam, bo każdy jest inny.
Jak masz taki komfort, to super! ja teraz też w domu pracuję, raz dziennie idę na kije, żeby się poruszać. Krzątam się też po domu i ogrodzie, ale w czasie pracy nie mogę, bo musze być on line i mam sporo rzeczy do załatwienia. net w domu wolniej działa więc też dłużej wszystko "się robi" 2pisze

Znalazłam dziś coś i jestem przeszczęśliwa! Zakwitły irysy reticulata (nie wiem jakie, bo wyrzuciłam oczywiście opakowanie. W ogóle powyrzucałam wszystkie opakowania po cebulach, bo stwierdziłam, że ... nie będą mi potrzebne :mur )

Żonkil

krokus Joanna d'Arc
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, chester633, sierika, nowababka, zanetatacz, Danusia, Zawszewiosna, a.nia, Maggie ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/03/17 23:21 #193722

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8832
Milko śliczna ta kokorycz ciemno czerwona, mam ale blado-czerwoną

Ogród takisobie 2020/03/18 10:16 #193760

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23456
Ja na razie ten tydzień jestem w domu ,co dalej nie wiem ,ale żeby zarabiać trzeba pracować .....nie myślę co będzie dalej cieszę się ogrodem
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.224 s.