Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2018/01/31 10:17 #102593

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22640
Miłeczka fotki oczywiście :bravo u mnie tez wszędzie w oknach firanki a czasem się zdarzy że jakiś ptaszek i tak w szybę uderzy ale na szczęście na razie żaden nie zginał.
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2018/01/31 11:06 #102598

• Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2883
Efkaraj napisał:
takasobie napisał:
Ooooooo, właśnie skrzaty wychodzą ze swoich kryjówek :lol:

Ja bym powiedziała, że raczej ustawiły pailsadę rotfl

Muszę i ja przejść się na mchy i porosty.....
Szkoda ptaszka. Może faktycznie krogulec upatrzył sobie świetne miejsce na polowanie think:
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka

--=reklama=--

Ogród takisobie 2018/02/04 14:43 #103027

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48247
Jaguś! Zdarza się! Wszystkich nie uratujemy! B) I przekonałam się,z e te czarne maleństwa ustawione w palisadę, to muszą być grzyby, ale w żadnym atlasie nie znajdziesz, bo jak nie są duże i nie nadają się do jedzenia, są pomijane. Może w jakichś biologicznych księgach ktoś je opisał think:

Danusiu! Dziękuję! :buziak Ja jakoś szczęścia nie mam. Dwa razy ptaszek wiksnął w szybę i za każdym razem nieszczęście! ( w zeszłym roku zięba). :mur

Dziś fajny dzień. Od rana śnieg pada wielkimi płatkami. Niestety jest w plusie i powoli wszystko znika, ale choć chwilę się nacieszyłam. Wyleciałam z aparatem na chwilkę, ale potem musiałam znikać , bo małżonek w czatowni zasiadł.

Ostatnio zmieniany: 2018/02/04 14:44 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, VERA, zuzanna2418, Elżbieta, zanetatacz, Danusia

Ogród takisobie 2018/02/04 15:18 #103030

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
U mnie też śnieg leży ale ja leniwa więc oglądam tylko przez okno, brodzić w tym mokrym śniegu mi się nie chciało 2smiech

Też mam w ogrodzie mchy, porosty i grzyby, ale focić nie da się tymi moimi renocami, za to podobają się ptaszkom bo mchy rozkopane na wszystkie strony 2smiech
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Ogród takisobie 2018/02/04 15:19 #103031

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33633
Miłko, pewnie, że żal ptaszka, ale jeden ptaszek na rok, to nie jest armagedon. Niestety, zwierzęta nie wiedzą, co to szyba, co to samochód i pomimo, że żyją obok nas, są na straconej pozycji. U mnie też często ptaszek walnie w szybę, może chcą usiąść na firance? odsłoniłam na boki, ale to nic nie daje.
Po za tym, ptaki chyba inaczej widzą niż ludzie. Może w szybie widzą odbicie ogrodu i myślą, że można tam lecieć :nie_wiem
Rekompensatą są karmniki :)

Edycja

Znalazłam informację, że takie skrzacikowe łapki/palisady, to grzyby pleśniowe z rodziny lęgniowców :)
Ostatnio zmieniany: 2018/02/04 15:29 przez Efkaraj.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie

Ogród takisobie 2018/02/04 15:26 #103033

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14048
No popatrz, u Ciebie śnieg, a u mnie mrozek. Ale żeby tak do kupy razem to nie... :lol:
Anatomia tych mikrostruktur grzybowych i porostowych jest niesamowita. Jakby inny świat równoległy :)
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2018/02/05 09:34 #103166

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Zuza! U nas dziś też zmroziło. Ale niedzielny poranek był magiczny! Takie wielgachne płatki leciały! Wzięłam kije, poszłam w tym śniegu do kościoła piechotą. Sąsiadkę spotkałam, starsza panią. Ona zrezygnowała z jazdy samochodem, bo bała się jechać bez zimowych opon. A jak jej powiedziałam, ze poszłam pieszo, bo tak ładnie, zrobiła wielkie oczy! 2smiech
To co rośnie na moich gałęziach w obiektywie wygląda fajnie, bo powiększone. Niektórych nie widać gołym okiem. Może rzeczywiście wśród tego żyje jakiś mikro-lud! think:

Ewka! Dzięki za grzyby! Nigdy bym nie znalazła! Jadalnych i w ogóle tych leśnych jest ograniczona ilość. Wydaje mi się, ze im prymitywniejsze organizmy, tym gorzej je ogarnąć :nie_wiem

Majka! Kosy chętnie penetrują mchy i szukają pod nimi żarcia. W rynnach mi tez grzebią i jak jest akcja, dopiero dowiaduje się , ile nagromadziło się śmieci w rynnach. 2smiech A polenić sie czasami trzeba. Też miałam ochotę, ale nie za bardzo mogłam cook

Małżonek wczoraj zasiadł w czatowni, ale okazało się, że nic już nie chciało przylecieć. Siedziało stado na brzozie i nie chciało zlecieć do karmnika.

Dziś ptaszki. kiepskie zdjęcia, bo ciemno strasznie było :(

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, VERA, inag1, zuzanna2418, Elżbieta, zanetatacz

Ogród takisobie 2018/02/05 10:29 #103174

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko pięknie u mnie tylko sikorki nawet kowalika od kilku dni już nie widzę ani mazurków :nie_wiem ciemno tez mam bo cały czas dosypuje śniegu ,mam nadzieję że choć na chwilkę słonko zawita żeby ładne zimowe fotki wyszły :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2018/02/05 15:44 #103216

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
takasobie napisał:
To co rośnie na moich gałęziach w obiektywie wygląda fajnie, bo powiększone. Niektórych nie widać gołym okiem. Może rzeczywiście wśród tego żyje jakiś mikro-lud! think:
A nie mówiłam, że w naszych ogrodach żyje ludek i podobno można czasami kogoś spotkać teacher

Ogród takisobie 2018/02/08 15:54 #103646

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Majeczko! Ludek ma swoje wady i zalety! Koniom grzywy plącze, kotom futra szudra, chowa sekatory, klucze do altany i sitka od konewek. Ale wiatrowi każe miło gwizdać, ptaki woła, dżdżownice hołubi, szron i rosę misternie układa na liściach... :czarownica

Danusiu! Widziałam, że u Ciebie pogoda się teraz poprawiła i po opadach śniegu przyszło słonko i mróz. To najpiękniejsza pora na focenie. Śnieg się uroczo skrzy. U nas nie ma tyle śniegu i nie wygląda tak malowniczo. Jakby kot napłakał! 2smiech

Mam zapalenie krtani. Kaszlałam od miesiąca i w końcu się dowiedziałam co mi jest. Kuracja na szczęście naturalna, ziołowa i poprawia mi się.
A pogoda piękna, ptaki przyleciały:

Gil (wreszcie go dorwałam z czatowni)

Czeczotka

Bogatka

Mazurek

Modraszka

Bogatka

Grubodziób z dzwońcami

I roślinność:

Przebiśniegi zanim je pograbiłam i połamałam :mur

Ostatnio zmieniany: 2018/02/08 16:20 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Krzysia, edulkot, VERA, zuzanna2418, Elżbieta, zanetatacz

Ogród takisobie 2018/02/08 16:24 #103650

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Piękne ptaszorki :kocham takie zdjęcia to aż miło się ogląda clap

Przebiśniegi nie tak łatwo zniszczyć, pewnie za rok będzie ich więcej skoro w tym nie będą kwitły i dojrzewały zwyc ja obcinam pędy z owocami dopiero jak plewię to się i mocno wysilą zamiast przyrastać B)

Ogród takisobie 2018/02/08 16:37 #103657

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25847
Gratuluję gila, to piękne ptaszysko :woohoo: , a sikorka w podskoku pierwsza klasa :bravo
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2018/02/08 16:38 #103658

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33633
Czy będę mało oryginalna Miłko, gdy napiszę, że cudowne zdjęcia think: No cudowne :) Gile zobaczyłam pierwszy raz w życiu w ubiegłą zimę, jak siedziały na gałęzi na wprost mojego okna na pięterku. Byłam nimi zachwycona :) Teraz niestety, drzewa pokonała lex-szyszko i już nie ma tam żadnych ptaszorków :(

Ogród takisobie 2018/02/09 09:25 #103803

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko śliczne fotki ptaszków :bravo mnie coś zbiera i od wczoraj się kuruję bo jutro mamy granie i nie ma ze boli rotfl
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/02/09 10:35 #103823

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Danusiu! Jakie granie masz? Kuruj się i nie daj się! zwyc Dziękuję! :buziak

Ewka! Tak własnie w życiu jest! Czegoś nie widzisz latami i nagle to masz przed oczami, jakby na zamówienie, jakby w prezencie. Podczas obserwacji ptaków zawsze tak mam, bo tak naprawdę to nie wiadomo co przyleci i co da się sfocić. Nikt tego nie wie. Nawet jak na bielikach byłam i one były wabione rybami, to za każdym razem było inaczej i nikt się nie spodziewał jak nadlecą i co uda się zaobserwować.

Dzięki Wiesiu! Ja poluję na takie zdjęcia w podskokach, bo już normalne mi się znudziły. No a gil to taki łaskawca i pierwszy raz widziałam samca w karmniku właśnie w tym roku. Wcześniej nie raczył! think:

Majeczko! I ja tak sobie pomyślałam, ze pewnie utworzą za 2-3 lata sporą miłą kępę i jeszcze się nimi nacieszę. Dziękuję! :buziak

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Krzysia, edulkot, VERA, Ness, Elżbieta, zanetatacz

Ogród takisobie 2018/02/09 14:08 #103860

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko spiewam w zespole na weselach grac gram podobno dobrze tylko na nerwach rotfl Cudne fotki :bravo
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/02/12 09:43 #104226

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Dzięki Danusiu! :buziak Ustaliłyśmy już, ze przy okazji zaśpiewamy! hu_rra

Weekend owocny, jak widzicie, ptaszyska się zleciały, bo trochę przymroziło.
Wieczorami próbowałam malować. Nadal bohomazy mi wychodzą. Jeszcze chwila, to dojdę do wprawy i będzie wiadomo, co namalowałam. 2smiech
Najgorzej mam z ptasimi dziobami i nogami (wymagają precyzji) i przy kwiatkach - cieniowanie płatków. Na razie jestem na poziomie 5-6 klasy podstawówki :dry:

No i smażyłam pączki. Ostatni raz w tym roku. Z konfiturą różaną, wiśniową i powidłami. Ile nie upiekę, tyle zjedzą. cook

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Krzysia, edulkot, Elżbieta

Ogród takisobie 2018/02/12 10:53 #104237

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko piękna fotka z lampionem ,pamiętam jak byliśmy dziećmi i w domach były tylko piece kaflowe jak takie cudne kwiatki mieliśmy w domu na szybach :) Zabawę wyśpiewałam do końca ale wczoraj już rozkładało mnie coraz bardziej tak że dzisiaj nic nie robię tylko z chusteczkami chodze i jak babcia mówiła chyba cały świat dzisiaj przekicham rotfl
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/02/13 09:28 #104321

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Danusiu! Zrób sobie do noska olejek oreganowy (zalej łyżeczkę oregano olejem lub oliwą i pozostaw na parę godzin) i potem wypędzluj sobie nosek w środku. Działa szybko!
Ja zawsze byłam pod wrażeniem obrazków na szybach. U nas w blokach, gdzie spędziłam dzieciństwo, nie było tego zjawiska wiec tym bardziej uwielbiałam te obrazki.

Jak wracam z pracy do domu jeszcze jest jasno. Jeszcze z torebka na ramieniu robię obchód ogrodu i szukam zwiastunów wiosny. Ostatnie mroźne dni nie sprzyjają, ale nade mną lecą klucze gęsi, sikory już robią pitu-pitu, a kosy gonią się godowo.
Wczoraj przeglądałam za namowa koleżanki kolejne paprocie do zakupienia, ale chyba sobie odpuszczę. Chciałabym, ale nie wiem jak zapanuję nad tym co mam.
Czeka nas zakup nowej pompy do studni i muszę rozwinąć nawadnianie wzdłóż zachodniej granicy działki. Plany mam, a jak znam siebie znów będe dygać z wężem lub konewkami :mur

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Elżbieta

Ogród takisobie 2018/02/13 11:52 #104332

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
takasobie napisał:
Czeka nas zakup nowej pompy do studni i muszę rozwinąć nawadnianie wzdłóż zachodniej granicy działki. Plany mam, a jak znam siebie znów będe dygać z wężem lub konewkami :mur
Miłko skąd ja to znam 2smiech czeka mnie to samo, jak na razie tylko w planach bo znowu braknie kasy na nawadnianie :mur ale będę miała kranik blisko to polecę z wodociągów B)
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.200 s.