Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2018/01/22 15:43 #101723

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Miłko wiem że kosy i szpaki zjadają tysiące szkodników, uwielbiam oglądać 'pasące' się stadami szpaki, specjalnie dla nich posadziłam morwę bo wszystkie czereśnie wycięliśmy.
Na jabłonki tylko patrzę przez okno, żadna robota w ogrodzie jeszcze mnie nie ciągnie i niech tak jeszcze długo pozostanie, biało na dworze i błogie lenistwo w domku 2smiech
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2018/01/22 15:57 #101725

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2714
Miłko, lubię oglądać Twoje zdjęcia :slonko
Masz sporo śniegu, ładnie wygląda taki zaśnieżony ogród, u nas tylko ścieżki lodowe i zabić się można :silly: Gile mam dość często w ogrodzie, pojawiają się dużą grupą jak są większe mrozy, uwielbiają nasiona pęcherznic.

--=reklama=--

Ogród takisobie 2018/01/22 17:40 #101733

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25847
Gila zazdroszczę :) , nigdy nie widziałam go w ogrodzie :( . pęcherznice rosną u sąsiada, ale tam też gili nie widać :unsure: . Kosów za to mam z roku na rok więcej :lol: .
Za cięcie i malowanie drzewek też muszę się zabrać. na razie cięłam krzewy :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2018/01/22 21:29 #101760

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72962
takasobie napisał:
Margaritha przy kominku uśmierzyła ból.

No tak.. bajkowy obraz zimy: kominek, cos rozgrzewającego i zadowolenie z dobrze wykonanej pracy. :silly: Ja, choć bardzo rzadko pijam, posmakowałam tutaj w mojito, które chyba bardziej pasuje do lata z tą nutą mięty. think:

Ogród takisobie 2018/01/22 21:36 #101762

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22640
Miłeczko cudne fotki szczególnie moje ulubione miejsce z lampionami :) a co do ptaszków to miałam dzisiaj jakiegoś nowego i szybko pobiegłam po aparat zanim siedział na berberysie cichuteńko wyszłam na balkon bo z tarasu nie było go widać iiiiiiii okazało się że córcia zapomniała powiedzieć że aparat wyładowany !!!Mam nadzieję że jeszcze przyleci :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/01/23 09:11 #101798

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48247
Danusiu! Lampiony owszem, malownicze! Ale strasznie się zszargały przez lato więc na wiosnę będę musiała kupić nowe. Myślałam, że przetrwają kijka sezonów tak jak te poprzednie - czerwone!
A z ptakami i aparatami tak już jest! Mogłabym książkę napisać o ptakach które widziałam, a nie sfociłam! :glupek

Polu! Mohito faktycznie najczęściej pijamy latem, pięknie zmrożone ze świeżo urwaną miętą mojito prosto z ogródka. Maciej robi taką nalewkę cytrynowo-limonkową, zalewa tym lód z miętą i odrobiną Schweepesa limonkowego. Pycha! Na sama myśl się uśmiecham! wink-3
Ale jest też wersja zimowa, bez lodu ;) Mocniejsza przez to!

Wiesiu! Ja pęcherznice co roku ucinam nisko więc nie doczekam kwiatów, które pokazują się na starszych gałęziach. Ale doskonałym wabikiem jest chmiel. Tyle, że trudno go utrzymać w ryzach i jest kłopotliwym chwastem. U mnie rośnie przy paprociach i pozwalam mu wspiąć się na sosnę sąsiadki. Wspina się tak na 3 m i mam go akurat w oknie. Tam żerują gile, czyże, sosnówki, raniuszki, mysikróliki. Oczywiście nie cały czas, ale bywają.
Ja drzewek nie maluję, bo to bardzo stare drzewa i nigdy nie były malowane więc nie ma chyba potrzeby teraz tego zaczynać i robić sobie robotę.

Ewuniu! Dziekuję! :buziak U mnie też wszystkie dukty oblodzone, nogi się rozjeżdżają. Jak idę do karmników, muszę bardzo uważać. Z gilami to szczęściara jesteś. Bo u mnie bywają bardzo rzadko i najczęściej samiczki. Widuję je w okolicznych chaszczach, ale też nie na co dzień.

Majeczko! Najbardziej bawi mnie i zdumiewa sposób wyciągania robactwa przez szpaki z trawnika! Skąd te szelmy wiedzą, ze centymetr pod ziemia siedzi pędrak?
Ja też bym się poleniła chętnie! Zwłaszcza, że przecież nic nie muszę - mogę prace delegować! Ale coś mnie gna na zewnątrz, tylko deszcz i wiatr mogą mnie powstrzymać. Coś tak ostatnio we mnie siedzi. Chyba to mój wiek... wink-3

Mroźne dni nastały. Pelargonie nadal na zewnętrznych parapetach taki eksperyment tegoroczny! 2smiech Po ostatnich lekkich mrozach lekko odtajały i były żywe! To kwiaty afrykańskie, takie półpustynne więc mrozy im są znane przecież... think: Ale już dziś po południu ma być odwilż.

nadziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, Elżbieta, zanetatacz

Ogród takisobie 2018/01/23 10:05 #101803

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko sliczne te Twoje fotki u mnie mrozi dalej ale słonka dzisiaj nie mam niestety a co do ptaszków to jak Dorotce powiedziałam ze przez Nią nie zdążyłam zdjęcie ptaszkowi nowemu zrobić to patrzyła na mnie jak na szaloną-o co ja mam pretensje rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/01/23 13:33 #101818

• Łodyga
  • Łodyga Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 731
Zachwycam się Twoimi zdjęciami. Są piękne. Niektóre z nich przedstawiają tak niedużo ale tak wiele recourse
pozdrawiam Krystyna :)
ONZ czyli Ogród Na Zielono

Ogród takisobie 2018/01/23 14:08 #101821

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Muszę więc pomyśleć o chmielu :) . A drzewka to ja maluję tylko młode :)
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2018/01/24 17:44 przez piku.

Ogród takisobie 2018/01/24 09:40 #101915

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu! Ja gdybym miała taki malowniczy sadek z rządkami niewielkich drzewek, z dywanem trawy ze stokrotkami, to też bym malowała! wink-3 Tak to sielsko wygląda! Ale moje drzewa mają 45 lat, powykrzywiane, omszone, pnie krótkie. Nie ma co malować :nie_wiem Może chmiel w jakieś skrzyni posadź? think: Chcesz sadzonkę? 2smiech

Kryla! :buziak Bardzo Ci dziękuję! I cieszę się, że się podobają! Czekam na słońce i nieco barw, bo już nie mogę patrzeć na te szarości! :mur

Danusiu! Młodzi nie zawsze rozumieją! polewkamax Moje chłopaki to już wiedzą, co w domu ważne jest! wink-3 Mama musi mieć czyste szyby, aparatu nie można dotykać!
Nie wiadomo, czy jeszcze pomrozi. Do końca zimy daleko, może jeszcze będzie szansa na szadź i śnieg. Czekam na to, bo muszę jeszcze paprocie w botaniku pofocić w warunkach zimowych.

nadziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, VERA, Ness, Elżbieta, zanetatacz, Cebulka

Ogród takisobie 2018/01/24 09:44 #101917

• Olusia
  • Olusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10604
Miłka , masz wejście do botanika zimą ?
Poszłabym z Tobą szukać kwiatu paproci .....
OLUSIA !!
Zapraszam do podziwiania: Moje hosty od A do Z

Ogród takisobie 2018/01/24 09:47 #101918

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Teraz zimą jest czynny! Tylko krócej! Kiedyś był zamknięty do majówki, ale nowa dyrekcja jest otwarta i chyba już drugi lub trzeci sezon botanik otwarty jest również zimą.
Za tę wiadomość podziękował(a): Olusia

Ogród takisobie 2018/01/24 10:06 #101922

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko ale suuuuper fotki :bravo :bravo
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/01/24 10:14 #101923

• markita
  • markita Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8349
Jakie cudne mchy :kocham . To się nazywa kreatywne podejście do tematu koloru w zimie :woohoo:

Ogród takisobie 2018/01/24 10:59 #101931

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
To dzisiaj mamy bajkę z mchu, a może i będzie z paproci :lol: śliczny ten świat uchwycony okiem fotografa, Twoim okiem :bravo
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Ostatnio zmieniany: 2018/01/24 11:00 przez edulkot.

Ogród takisobie 2018/01/24 11:23 #101934

• Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2883
Mchy i porosty są bardzo wdzięcznymi obiektami do fotografowania. Nie bujają się na wietrze, nie trzeba ich podchodzić jak ptaki no i nie uciekają jak one :lol: I można je fotografować przez cały rok ;)
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Ogród takisobie 2018/01/24 13:25 #101940

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16365
Witaj Miłko!
Doczytałam, że nisko tniesz pęcherznice, nigdy tak nie cięłam - wytłumaczysz mi czemu?
Wiesz, że ja młoda ogrodniczka jestem... :P

Fo-tki! Fo-tki!
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród takisobie 2018/01/24 17:50 #101961

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Fantastyczne te mchy i porosty :woohoo: , to z wycieczki czy masz takie w ogrodzie? A jabłonie to ja mam już prawie stuletnie i tych nie maluję ale w miejsce wyciętych sadzę nowe więc te maluję dopóki nie dorosną B)
Wiesia

Ogród takisobie 2018/01/25 11:27 #102042

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu!Wszystkie mchy i porosty znajdują się u mnie w ogrodzie i rosną na moich stareńkich drzewach. Jestem zmuszona wszystkie zdjęcia robić w ogrodzie, bo nie chce mi się dźwigać sprzętu na wycieczkę. Jak idę gdzieś, to biorę stary aparat, ale on takich dobrych zdjęć nie robi think:
Ja musiałam przed budową domu wyciąć kilka wiśni, jabłoń, śliwę i gruszę. Strasznie ich żałuję, ale nie było innego wyjścia.

Nela! :buziak :buziak :buziak
Pęcherznice tnę jak wierzby rosochate, czyli niziutko ok 30-40 cm nad ziemią, Wtedy puszczają długie proste gałęzie w górę. Taki pokrój mi się bardzo podoba. Te gałęzie przydają się potem jako podpory do groszku i fasolki ;-)

Jaguś! Jak widzisz, same zalety, ale trochę zachodu z nimi, bo przy fotografowaniu macro jest bardzo mała głębia ostrości, aparat ciężki, drżą ręce i bez statywu ani rusz. A te robiłam z ręki więc nie są takie, jakbym chciała. think: Jeszcze tego by brakowało, żeby mchy mi uciekały albo bujały się na wietrze!!! 2smiech

Majka! Jeszcze Żwirka i Muchomorka brakuje. Akurat poszli do Lewiatana po piwo i kiełbasę! 2smiech
Dziękuję! :buziak

Marta! No tak! cudne są! Nie mam w tym żadnego udziału! wink-3 Ale masz rację! Koloru szukałam, bo już dość mam. To tak jak ta ostatnią Bonice focę, bo ona jedyna kwiat jeszcze ma 2smiech

Dzięki Danusiu!

Znalazłam sobie zajęcie na zimowe popołudnia. farbki sobie kupiłam i blok. Maluję ptaszki i kwiatki ze zdjęć. Wybaczcie, że nie pokażę. Na razie nie nadaje się to do pokazywania, ale mam nadzieję, że się nauczę i coś ładnego namaluję. Moim celem jest namalowanie z natury irysa syberyjskiego! Wiec mam trochę czasu... 2smiech

Na dziś :

Ostatnio zmieniany: 2018/01/25 12:59 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Dagusia, Elżbieta, zanetatacz

Ogród takisobie 2018/01/25 13:01 #102044

• Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2883
Śliczne śnieżynki! No to ja się cieszę, że mój aparat jest lżejszy i mogę bez statywu działać ;) Chociaż ma to swoją cenę - nie zrobię zdjęć z taką głębią ostrości jak ty. Niestety mój aparat nie jest lustrzanką a jedynie hybrydą.
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.192 s.