Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2018/02/13 12:40 #104339

• ewulab
  • ewulab Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2714
No proszę, ja też mam w ogrodzie takie pieńki dość wysokie i tam wysypuję nasionka ptasim łakomczuchom żeby im było luźniej w karmnikach :lol: , zdjęcia cudnej urody - jak zawsze. My korzystamy właśnie ze studni przy podlewaniu ogrodu, mamy pompę w studni i nawadnianie rozprowadzone jest po całym ogrodzie bo inaczej to bankructwo by nas czekało.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2018/02/13 14:45 #104363

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14048
Jejku! Ależ super ptasia ekipa! Gila w zyciu nie widziałam (no, czasem podczas kataru, ale to jakby nie o to chodzi 2smiech )
U nas krajobraz wrócił do odcieni szaro burych z plamami brudnego śniegu.
Ale wiosny jakoś nie czuć.
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

--=reklama=--

Ogród takisobie 2018/02/13 21:29 #104476

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22640
Ja mam mały ogródek i lubię na razie to bieganie z konewka a M mi chciał linię rozkładać ale ja na razie nie chcę rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/02/15 09:05 #104645

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48247
Danusiu! Ja mam tylko tak sucho pod zachodnia granicą działki. tam rosną sosny i inne krzaje sąsiadki oraz moje drzewa owocowe. Dla paproci i host to trochę sucho, dla rodków też. I wymyśliłam nawadnianie, choć muszę to jeszcze zaprojektować.

Zuza! U mnie też śniegu niewiele, choć zapowiadali jakieś opady na dziś/jutro. Mogłoby spaść, bo malowniczo się wtedy robi, a ja i tak kolejką jeżdżę do pracy gwizdac Dziś po południu ma być pogodnie, może na kije pójdę wreszcie!

Ewuniu! Studnia to fajna rzecz. Ale przy upalnych suchych latach nie wystarcza. Mieszkam na wzgórzu. Przy tej samej ulicy nieco niżej wody jest pod dostatkiem, a nawet nadto. Dodatkowo woda z opadów jest rozprowadzana rurami w ogród, ale zawsze tak jest, że jak potrzeba, to nie ma :mur
Pieńki są malownicze i fotogeniczne więc warto tak karmić, ale trzeba pamiętać o zadaszeniu lub regularnym odśnieżaniu.

Majka! Z wodociągów rzadko korzystam, bo woda nieodpowiednia. Rodków bym nie odważyła się podlewać, bo bym je zmarnowała. ja myślę, że jak zacznę kupować węże, to mąż się spręży i mi pomoże przy instalacji i planach. On to umie, tylko musi się rozkręcić!

Dołożyłam słoninę i jabłka do karmników. Czyże w przelocie lubią podjeść, sikory i kosy już mają gody, więc sił im trzeba. Za chwilę będą sikory w przelotach więc będzie się działo. Zdjęcia wczoraj zrobiłam, ale nie ściągnęłam więc później będą. Jestem ciekawa, co wyszło, bo było strasznie ciemno, ale malowniczy szron był.

Na dziś lekko z szuflady:

Ostatnio zmieniany: 2018/02/15 09:06 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Krzysia, edulkot, VERA, zuzanna2418, chester633, Ness, Elżbieta, zanetatacz

Ogród takisobie 2018/02/15 15:36 #104691

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25848
A ja wyłożyłam jabłka i ptaki wcale się do nich nie brały ale w nocy porwało jedno jakieś zwierzątko think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2018/02/16 09:24 #104783

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu! Jestem ciekawa jakie! think: Nic mi nie przychodzi do głowy. Może jakieś parzystokopytne 2smiech

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Efkaraj, Krzysia, edulkot, inag1, zuzanna2418, Dagusia, Elżbieta, zanetatacz

Ogród takisobie 2018/02/16 19:28 #104817

• Ness
  • Ness Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2883
Śliczna uboga :) To serduszko sama robiłaś?

Miłko wybacz, że odpowiem Wiesi w twoim wątku vishenka Wiesiu może te jabłka są zbyt kwaśne. Moja sąsiadka wyrzucała zielone i widziałam że nie były zjadane ale moje są i to w mgnieniu oka a my zawsze kupujemy słodkie.
pozdrawiam
Jaguś

Jeśli nie wiesz co masz dalej zrobić, zrób sobie kawę

Nad rzeczką, opodal krzaczka
Ostatnio zmieniany: 2018/02/16 19:31 przez Ness.

Ogród takisobie 2018/02/17 00:48 #104857

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9991
Podziwiam Cię za umiejętność wyszukiwania modeli do zdjęć
Ja nie umiem
Widzisz więcej ode mnie :)
Prawdopodobnie w realu i przenośni
Cos mi ostatnio padło na wzrok i robienie zdjęc sprawia mi trudność
Nawet w okularach mało co widzę w aparacie

Ogród takisobie 2018/02/17 21:01 #104944

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Miłko, świetne serduszko :lol: , a zwierzątko widziałam przebiegającą w pobliżu łasiczkę ale czy one jedzą jabłka think:

Jaguś, masz rację chyba te jabłka były zbyt kwaśne :unsure:
Wiesia

Ogród takisobie 2018/02/18 11:35 #104998

• Zawszewiosna
  • Zawszewiosna Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2052
Ale serducho zdziwko
To na walentynki dla ptaszków ??? 2smiech
W każdym razie urocza dekoracja :bravo

A modele - pierwsza klasa. Dzięki Tobie poznaję co nieco naszych skrzydlatych przyjaciół :)

Ogród takisobie 2018/02/19 11:11 #105152

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aga! Kupiłam im na Walentynki! 2smiech Siadają na nie sikory i czyże, choć te drugie nie za bardzo wiedzą, jak jeść. think: No i jak zauważyłaś, wygląda całkiem ładnie i fotogenicznie.

Wiesiu! Nie mam pojęcia, co jedzą łasice, ale one pewnie bardziej mięsożerne think: U mnie jabłka porozrzucane, a słoninę ktoś podprowadził . Albo jakiś duży ptak, albo kocur. krecigl Moich jabłek ptaki nie jadły, bo pewnie im za bardzo pomarszczone były! wink-3

Gosia! Tak też bywa! Ja na dal widzę dobrze, nawet bardzo dobrze. Niestety przy czytaniu, komputerze i już w kuchni nie obywam się bez okularów. :(

Jaguś! Serduszka kupiłam w Kaufim. Były na przecenie po 2 zł. Kupiłam kilka sztuk. Będzie na przeloty sikorek. zwyc

Ja nadal przeziębiona. Myślałam, że mi przeszło, ale wróciło. Zmieniłam nieco terapię i mam nadzieje wykurować się do końca tygodnia.

na dziś (adekwatnie do nastroju mojego, choć nieco z szuflady)

Ostatnio zmieniany: 2018/02/19 12:32 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, zuzanna2418, Elżbieta, zanetatacz

Ogród takisobie 2018/02/19 11:26 #105159

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Miłko, łasicę widziałam rankiem jak szukała coś pod karmnikiem, a tam tylko leżały jabłka i rozsypane ziarno było think:
Wiesia

Ogród takisobie 2018/02/19 20:49 #105250

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko foteczki cudne :bravo ja cały czas dosypuję ptaszkom słonecznik a M się śmieje że już chyba z drugiej wsi przylatują rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/02/19 21:22 #105265

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Przyjemne ptaszki, choc ostatnio mniej ich, może faktycznie godami zajete think: ale niech tylko oziębi sie bardziej to w karmniku znika szybko. Krogulec kazdego dnia przylatuje :( ale oc on winien, że tak go natura stworzyła..... :nie_wiem

Ogród takisobie 2018/02/23 17:20 #105695

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14048
Hej, jak tam zdrówko?
W sobotę byliśmy u znajomych za Kampinosem i u nich na tych zawieszałkach z nasionami tyle różnych ptaków! Nie wypadało mi siedzieć z nosem przy szybie, ale żałowałam, że aparatu nie wzięłam :D
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2018/02/26 09:31 #106135

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Melduję, że żyję! wink-3

Zuza! Jak mróz, zawsze ptaszyska się zlatują! Miło patrzeć. Ja jak byłam chora, całymi dniami siedziałam z nosem przy szybie!
Zdrówko jeszcze tak sobie. Cały czas kaszle, ale możliwe, ze powoli idzie ku dobremu. W pracy muszę nadrabiać, a wolałabym w domu posiedzieć.

Ewka! Krogulec musi jeść. Ale i jego jedzą. Przyjaciółka mi mówiła, ze krogulca jej zjadł... jastrząb. I tyle! think:

Danusiu! Na pewno do Twojego pysznego słonecznika zlatują się z całego powiatu! U mnie tez bywają rożni dalecy goście! Teraz czyże w przelotach, a za chwilę będą sikory modre.
Dziekuję! :buziak

Wiesiu! To pewnie łasica, skoro widziałaś! A może by tak złapać i portret "z" sobie walnąć? think: think: think: 2smiech

Nadal jestem przeziębiona. Nie wiem, co z tego będzie, bo ciągnie się to za mną już ponad miesiąc. Byle do wiosny.
W weekend byłam w Słońsku. Choć zdrowie i nastrój nie takie, ale pogoda była i widoki przepiękne:
Gesi białoczółki i zbożówki

Żurawie

Łabędzie krzykliwe

awantura nurogęsi

Gęgawy
Ostatnio zmieniany: 2018/02/26 09:48 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Krzysia, Olusia, inag1, zuzanna2418, Elżbieta, nelu-pelu

Ogród takisobie 2018/02/26 09:45 #106137

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko cuuudne widoki i jak zwykle ptaki ślicznie uchwycone :bravo co do zdrowia to wszyscy narzekają że w tym roku choróbska długo się wloką ja od trzech tygodni nie mogę wyjść z kataru :nie_wiem
Danusia

WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2018/02/26 10:11 #106147

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16365
Miłko, już się martwiłam, dobrze że się odzywasz :)
Jak byłam w piątek na działce wydawało mi się, że słyszałam żurawie, ale... niemożliwe mówię.. a tu
proszę bardzo - jednak przylatują... Jakoś wyjątkowo polubiłam te ptaki.
Bardzo Ci dziękuję za te fotki. :przytulam
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Ogród takisobie 2018/02/26 10:46 #106152

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
takasobie napisał:
Wiesiu! To pewnie łasica, skoro widziałaś! A może by tak złapać i portret "z" sobie walnąć? think: think: think: 2smiech

Myślisz że nie próbowałam B) , ale ona zbyt szybka jest a poza tym biała łasica na białym śniegu to wyższa szkoła jazdy :blink:
Wiesia

Ogród takisobie 2018/02/28 08:47 #106462

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu! To dajmy spokój! Trzeba wymyślić portret z czymś, co wolniej biega! Z piesem, albo kotem! wink-3

Nelu! Żurawi sporo. Już wracają powoli, ale jeszcze w dużych stadach. Niektóre już chodzą w parach, czyli zostają, robią gody itd! Miły to widok i miłe dźwięki! Dla mnie widok ptaków, zwłaszcza w Słońsku, gdzie są spore stada, zawsze coś jest i często rzadkie gatunki, jest ukojeniem i oderwaniem się od rzeczywistości. specyficzny widok, zmieniające się krajobrazy w zależności od poziomu wody sprawiają, ze pomimo braku atrakcji, nie jest tam nudno.

Danusiu! Dziekuję! :buziak Ptaki na zdjęciach nie są tak piękne jak w rzeczywistości, ale chociaż cząstkę złapałam. Nie słyszycie tego dźwięku - gęgania, krzyków żurawi! Ja za to kaszlę 1,5 miesiąca i nie wiadomo co mi jest. Zmęczona już jestem. Nie mam siły na spacery z kijami, ćwiczenia, które obiecałam sobie regularnie robić. Ale przyjdzie wiosna, to nadrobię! wink-3

Ogród skuty mrozem, ale sniegu ani grama! Wszystko mi pomarznie. Daje ptakom jeść, jedzą sporo. Czekamy na cieplejsze dni. :slonko

Na dziś:

Sprzed wyjazdu - z okolic karmnika:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Krzysia, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.222 s.