Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2018/04/04 09:08 #110900

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48252
Juleczko! Już od dziś ma być prawdziwa wiosna! Wczoraj po południu wszystko u mnie wybuchło. Nagle pokazało się mnóstwo kwiatów. Spodziewałam się tego, ale żeby tak szybko? Z dnia na dzień?

Anitko! Ja tylko manipuluję rzeczywistością! 2smiech Mam kilka kępek kwiecia i je cały czas pokazuje w różnych ujęciach, ale prawda jest, ze nareszcie wszystko się otwiera, bo po południu wczoraj było słońce i zrobiło się ciepło.

Sibi! Baranek wielkanocny z zeszłego roku znajduje się TU . Mój synek to cały jest jak sztuka ludowa! Tylko mu gęśle dać! 2smiech

Danusiu! Akumulatory to wieczny problem. Ja w swoim aparacie mam takie zintegrowane.Mam do każdego aparatu po 2 sztuki i jedna w aparacie, jedna gotowa do użycia. Ale ostatnio jedna wysiadła więc miewam takie sytuacje jak Ty.

Żanetko! Niby wszystko u mnie się obudziło (i u Ciebie na pewno też), ale wiele kwiatów ma podmarznięte liście i nie wygląda to uroczo.

Wiesiu! Już nie będę narzekać, wiem, ze u mnie i tak cieplej jak bywa u Ciebie, choć to zależy gdzie wink-3

Krzysiu! Cieszę się, że zajrzałaś! :buziak I cieszę się, że zdjęcia się podobają i kwiaty. I u ciebie już wiosna się rozhula w najbliższych dniach!

Na dziś planuję prace w ogrodzie. Muszę uprzątnąć warzywnik do końca, postawić kolejne skrzynie, rabatę truskawkową uprzątnąć i hosty z boku domu.
Rozglądamy się nad systemem nawadniającym, ale nie pamiętam kto w zeszłym roku przecierał ścieżki i muszę poszukać tu na forum.
Wczoraj przeszłam się wieczorem z kijami, było juz pieknie i ziemia zaczeła pachnieć.

Na dziś:

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, zuzanna2418, Elżbieta, zanetatacz, Juleczka

Ogród takisobie 2018/04/04 18:38 #110939

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16366
Zawsze się mówi, że ważne jest pod jaką szerokością geograficzną się rodzimy...
Okazuje się, że długość (no geograficzna) też ma znaczenie - te parę kilometrów na zachód i proszę... wiosna!
U mnie nawet w miejskich ogródkach jeszcze słabo z kwitnieniem.

Czy te pszczoły tak co roku szaleją czy ten rok jest wyjątkowy...? Albo mnie tak się zdaje...
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

--=reklama=--

Ogród takisobie 2018/04/04 20:24 #110969

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22641
Miłeczko M dzisiaj przywiózł więc baterie więc jutro może coś zrobię bo dzisiaj do wieczora nam zeszło w ogródku :) śliczne fotki wiosenne a już ta z iryskami i lecącą pszczółką :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/04/05 11:35 #111031

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14051
Wiosenne kwitnienia to dla fotografa, a zwłaszcza jego kręgosłupa, niezłe wyzwanie :D Wszystko z pozycji żaby trzeba namierzać.
Ale warto dla takich zdjęć! Te granatowe iryski, wiesz jak to odmiana?
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2018/04/05 12:09 #111033

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zuza! Najważniejsze, żeby pozycja była dobra! Przydałby się wizjer kątowy, ale to wydatek spory i muszę trochę poczekać. Ale to niezła gimnastyka, której nigdy nie za dużo wink-3 Te irysy to chyba "Harmony", o ile pamiętam think:

Danusiu! Pszczoły na szczęście latają więc trudno zrobić zdjęcie bez nich 2smiech A tak serio, to trochę na nią polowałam i to ujecie chyba było najlepsze, choć pszczoła nieostra.

Nelu!
Zawsze, gdy otwierają się pierwsze krokusy - pojawiają się pszczoły. One to wyczuwają na spore odległości. mam w pobliżu kilka pasiek więc pewnie dlatego mam ich sporo. Potem kupuje miód u sąsiada. Pewnie powinnam mieć rabat. gwizdac

Wczoraj popracowałam troszkę w ogrodzie. Na początku jak zawsze szukałam kluczy do altany i trochę czasu zleciało. Potem (odnalazły się w garażu) na warzywniku posprzątałam, krzewy przycięłam, sprzątnęłam suchelce. Dostałam od sąsiada płotek oddzielający warzywnik od dalii, bo stary wiklinowy poszedł w ognisko. Ustawiłam skrzynie kolejne pod warzywa, czekam aż synuś tam kompost przerzuci. Dziś nie wiem, czy iść na kije, czy popracować w ogródku, ale chyba zrobię krótka trasę po pracy i z godzinkę pobuszuję na grządkach 2smiech

zaczynają kokorycze

Saturnus?

rozwinęły się krokusy wiosenne

przylaszczaka transylwańska

wychodzą jeffersonie

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, zuzanna2418, Semper, Elżbieta, zanetatacz, Danusia

Ogród takisobie 2018/04/05 13:14 #111042

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25848
Ale dorodny prawdziwek zagościł na twoim tarasie :) i widzę że szykuje się wzorcowy warzywnik :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2018/04/05 23:07 #111140

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9995
Ale u Ciebie porządek :woohoo:
ja dopiero kończę sprzątanie
Miałam nadzieję, że jutro mi się to uda, ale niestety, jak zwykle pod górkę.
Jetsem zachwycona zdjęciem masy pszczół w krokusach.
U mnie też są, ale pojedyncze

Ogród takisobie 2018/04/06 11:16 #111184

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Oj tam, oj tam Gosiu!Zdjęcie zrobiłam od strony, gdzie porządek jest. Tam nie było bylin i nic suchego z podłoża nie sterczy! Mam jeszcze sporo zakątków wstydu. Ale powoli sytuacja staje się opanowana wink-3
Jak pisałam, pszczół wiele, bo pasieki wkoło, a w okolicach mało kto ma kwiatki, może na kilku ogródkach.

Wiesiu! No właśnie to należy podziwiać! Otoczaki z Podhala ułożone misternie przez mojego małżonka! wink-3 Skrzynie są po to, by na warzywach zapanował porządek, ponieważ wiecznie mam tam bałagan i nie radzę sobie z przestrzenią. Mam cicha nadzieję, że w tym roku się uda think:

Wczoraj kupiliśmy wreszcie pompę hu_rra Pewnie minie nieco ustawowego czasu, zanim bedzie działać, ale już pierwszy krok zrobiony. Jeszcze muszę dokupić system nawadniania i chyba się skończy gotowym kompletem Gardeny :kawa

Nie mogłam się powstrzymać i kupiłam 3 dalie. A miałam się ich pozbywać. Pewnie będą stały w donicach przed domem zamiast pelargonii, które nie przetrzymały zimowego eksperymentu 2smiech

I kwiatki na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, VERA, zuzanna2418, Semper, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu

Ogród takisobie 2018/04/06 17:01 #111198

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
No właśnie na tą ostatnią dalię miałam chrapkę ale się powstrzymałam, bo zapełniłam już miejsca podaliowe i myślę gdzie by tu nowe wygospodarować :lol:
A z wiosną Cię gonię bo zakwitły kokorycze i u mnie :lol: . Tymczasem mam białe i chętnie wymieniłabym na takie czerwone :woohoo:
Wiesia

Ogród takisobie 2018/04/06 18:26 #111201

• mondfa
  • mondfa Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 291
:omg
Ależ Ty masz Wiesiu oko :woohoo: Piękne zdjęcia. Nawet z porostów piękno wydobywasz clap
Popatrzę jeszcze chwilę :kawa

Ogród takisobie 2018/04/06 19:11 #111203

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Owszem piękne Miłki zdjęcia :lol:
Wiesia

Ogród takisobie 2018/04/06 19:21 #111207

• mondfa
  • mondfa Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 291
:oops: Faktycznie krecigl
Ja się w ogrodzie przepracowałam dzisiaj rotfl Proszę o wybaczenie recourse
Miłko recourse

Ogród takisobie 2018/04/06 20:40 #111215

• sierika
  • sierika Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3628
Jaki postęp w tym roku, klucze szybko sie znalazły 2smiech Skrzyneczki zgrabne i bedziesz miec ogarniete, ja przyzwyczaiłam się do swoich i trudno byłoby zejść do parteru :)
Dalijki nowe? a gdzie zarzekanie, że juz nie....... polewkamax
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2018/04/06 21:16 #111234

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
No popatrz nie pomogły zarzekania rotfl ja na razie oprócz róż i kilku lilii nic nie kupiłam ale w przyszłym tygodniu wybieram sie do ogrodniczego rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/04/08 19:57 #111475

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! I tak do ludzi pójdzie z 50 odmian. To takie, które nie chwytały mnie za serce i tylko po prostu były. Dokupiłam jeszcze w sobotę kilka sztuk, ale kołnierzykowych i anemonowych. Już zagospodarowałam kilka miejsc, gdzie do tej pory rosły dalie i nie będę mogła już ich tam posadzić.

Ewka! W skrzyneczce jednej już posiane, pozostałe czekają na koncepcję. W jednej na pewno będą cukinie, mam do posiania jeszcze koperek i groszek więc wypełnią się skrzyneczki szybko. A jeszcze cebula do wsadzenia! A dalie nie do końca nowe, bo wróciłam do tych małych, które dawniej straciłam. Nie wiem tylko, czy odmiany się będa zgadzały think:

mondfa! Cieszę się, że zdjęcia Ci się podobają! I nie przepracowuj się zanadto! 2smiech

Wiesiu! A ja Ci chciałam sporą partię dalii posłać! Czerwone dla Ciebie malutkie dziś odsadziłam przypomnij mi potem wink-3

Wczoraj i dziś odwaliłam strasznie dużo roboty. Trudno nawet wymienić, bo i siałam i sprzatałam i cięłam i na zakupach ogrodniczych byłam, a potem sadziłam, grabiłam. Jutro napisze szczegóły, ale dziś tylko zdjęcia:

sobotnie:

Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, VERA, Dagusia, Elżbieta, zanetatacz, Danusia

Ogród takisobie 2018/04/08 20:39 #111492

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Wielkie Ci dzięki Miłko :buziak , już się cieszę i przygotuję białe dla Ciebie :) , a dalie muszę opanować te co mam a jeszcze nie sprawdziłam jak przezimowały :oops:
Dwa ostatnie zdjęcia-miodzio :kocham
Wiesia

Ogród takisobie 2018/04/09 09:14 #111573

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Niczego dla mnie nie szykuj Wiesiu! mam białe i w różnych kolorach purpury i różu!
Jak opanujesz dalie (jeszcze jest trochę czasu), to daj znać!

Obiecane szczegóły prac ogrodowych!
Najważniejsze: mam kompresor i wodę do podlewania! Nie obyło się bez problemów. Najpierw okazało się, że wąż pompujący był dziurawy i małżonek nie mógł uruchomić pieczołowicie zaprojektowanego i wykonanego systemu. Pół dnia się głowił, co jest grane! A wiecie- rureczki pięknie przycięte, umywaleczka z nierdzewki postawiona, no cud! Pojechaliśmy do Auchana po kolejny waż, bo do Brico za daleko, nie chciało nam się. Kupiliśmy wąż - zadziałało! No i w Auchanie kupiłam torf do rodków i azalie jedna, ale tez kilka dalii kolejnych anemonowych i kołnierzykowych. Nawet nie wiem, czy je posadzę, czy wydam przyjaciółce, ale kupiłam! I to po przecenie! No i róże kupiłam tzw angielskie pachnące łososiowa i różową. Czy toś wie, co z tego wyrośnie? Musze tu na forum poszukać, bo wydaje mi się, że ktoś się w tym temacie wypowiadał.

Posadziłam te róże i rododendrony i azalię! Posiałam dwie skrzynki różnych nasionek i kwiatowych i warzywnych. Wiesiu! Nasionka od Ciebie też już posiane wszystkie! hu_rra

Poprzycinałam róże, nawóz dałam pod cebulowe, pozamiatałam igliwie z nad host. Posiałam warzywa w jednej skrzyni. Te ze szklarni pewnie będę niebawem zdatne do spożycia think:

Zamówiłam w piątek linie kroplująca w Media Markcie, ale coś im system szwankuje, bo odzewu żadnego, nawet nie dostałam potwierdzenia, że złożyłam zamówienie. A tyle reklam rozsyłają, że kupować wygodnie u nich można. Zła jestem! :mur

Dziś muszę zwrócić wąż w Brico, nie chce mi się, strasznie nie lubię takich czynności, ale nie odpuszczę!

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, piku, VERA, zanetatacz, nelu-pelu

Ogród takisobie 2018/04/09 21:03 #111611

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko fotki cudne a juz kokorycze w słonku -bajka chyba przesadzę kilka cebulek pod krzewy do słonka bo wszystkie mam w cieniu za huśtawką :)
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/04/09 21:49 #111632

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Co to, poskrzypka już grasuje zdziwko
Wiesia

Ogród takisobie 2018/04/09 22:48 #111652

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23443
Wiesiu -grasuje u mnie już też ,Miłko fotki zachwycające a robota pali Ci się w rękach :bravo
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Za tę wiadomość podziękował(a): piku
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.207 s.