Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2018/03/25 19:05 #109963

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23443
ile koloru i radości dają te pierwsze kwiaty hu_rra ,moja wiosna daleko w tyle -więc cieszę się z Twojej
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2018/03/25 21:50 #109992

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25848
Widzę że sikorki już kończą serduszko :woohoo: . A krokusy o które u mnie pytałaś u Ciebie widzę :lol: , chyba takie same think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

--=reklama=--

Ogród takisobie 2018/03/26 09:50 #110009

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48252
Wiesiu! Gdzie tam kończą! Serduszko, choć smaczne okazało się lipne i spadło ze sznurka. Ja tym sznurkiem obwiązałam, żeby nie spadywało 2smiech
A krokusy to inne na pewno, bo ja tej odmiany nie znam, przynajmniej takiej nigdy nie kupowałam. Poproszę o piękne obfocenie delikwenta! Foty wykorzystam w bazie więc poproszę o takie poglądowe! :buziak

To się ciesz do Woli Żanetko! Wiosna robi dwa kroki naprzód, jeden do tyłu. Wiec w sumie idzie baaaaardzo powoli. Dziś znów był przymrozek. Ale zapowiada się pięknie. :slonko

Nadal siedzę w domu, pójdę na przechadzkę po ogrodzie, bo mnie korci, a w sumie mogę i powinnam nieco się ruszać. Tylko popracować nie mogę :mur

Czekam aż słonko się rozbisurmani i wyjdę z kawką na ogród, popatrzeć co w trawie (jakże brzydkiej o tej porze) piszczy... ;-)

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, Krzysia, edulkot, VERA, inag1, zuzanna2418, Ness, Dagusia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2018/03/26 15:21 #110026

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Miłko u mnie zakwitły 3 krokusy do słonecznej strony,śnieg jeszcze leży i jutro ma dosypac,dwie kępki śnieżyczek kwitnie inne krokusy jeszcze wychodzą.Dzisiaj zimno 5st,wiatr od kilku dni i u mnie to chyba najzimniej wczoraj zobaczyłam pierwsze motylki :kocham ptaki wreszcie zaczęły śpiewać bardzo późno w tym roku na parapecie słonecznik i nikt go nie chce jeść nawet sójki nie ma :nie_wiem
Co do twojej wiosny to piękną masz w ogrodzie,dziś trzeci raz poszłam na liście czosnku niedźwiedziego i większość jest zjedzona przez cztery kopytne zwierzaki ledwo uskubałam kilka liści.
Ja piekłam dziś chlebuś na zakwasie i piękny wyrósł.Boczki się peklują po mięso na kiełbasę jadę jutro i czas zakasać rękawy :kawa
Pusię dziś obcinałam :spacerek bo co wyjdzie na pole do brudna i trzeba kąpać.
Hortensji jeszcze nie przycięłam,ale to zrobię po świętach bo w tedy obiecują ciepło prawdziwe.Lobelie wysiane wschodzą, pomidorki koktajlowe jeszcze nie i czekam na dalie od Stanisława :tup
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2018/03/26 18:21 #110046

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22641
Miłeczko piekna masz wiosnę u mnie strasznie opóźniona słonka dzisiaj nie było więc wszystkie pozamykane niestety i też doszłam do wniosku że spokojnie mogę jesienią jeszcze dokupić wink-3
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/03/27 16:39 #110217

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Moje krokuski dopiero się zbierają .Chyba im się nie spieszy w takim bałaganie kwitnąć :oops: posiałam sobie dalie w doniczki i jako pierwsze zaczęły kiełkować .Spróbuję karpki przechować przez zimę i wsadzić wiosną ,ale na opakowaniu napisali ,że są jednoroczne .Ano zobaczymy ,to takie maluchy że bez kłopotu da je się przechować .Pierwszą kawkę na ogrodzie zaliczyłam w niedzielę ,ale nadal jest ziąb i chyba drugą nieprędko wypiję . :na_ucho
Ostatnio zmieniany: 2018/03/27 16:40 przez Nowinka.

Ogród takisobie 2018/03/29 11:34 #110444

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Nowinko! Jesteś dzielna z daliami. Ja nie mam cierpliwości do siania i nigdy tego nie robiłam. A te siane maleństwa są urocze na obrzeżenia i do donic. Nie mam doświadczenia i Ci nie poradzę, ale spróbować zawsze warto.
Znów brzydka pogoda i ogród nie uprzątnięty, jak to zaplanowałam, ale jeszcze jest czas, zdążę! wink-3

Danusiu! Czyli szykujemy się na jesienne zakupy cebulowych. Ja planuję dużo, a potem różnie ze mną bywa. U mnie jedne krokusy przekwitły, kolejne się nie rozwijają.

Dagusiu! Miałaś wiele pracy, ale Ty robotna jesteś i niezwykle energetyczna! U mnie różnie, raz mam kopa do roboty, innym razem oklapnę. Teraz przed świętami miałam trochę kłopotów ze zdrowiem i muszę się oszczędzać, a na śniadaniu wielkanocnym mam 20 gości. Na szczęście kiełbaski robi moja siostra, mama też piecze i szykuje 2-3 potrawy, a mąż mój piecze chleby, synowie posprzątają, szynki uwędzone. Do mnie należy kuchnia na bieżąco i logistyka. Robię uroczystość od wielu lat i jakoś ogarniam. zwyc
Hortensje w międzyczasie przycięłam, ale więcej nie mogę pracować teraz w ogrodzie. Jeszcze z tydzień muszę odpoczywać.

Przygotowania przedświąteczne trwają. Ja trochę muszę się oszczędzać, ale powoli do przodu. Ogród musi poczekać, bo i tak pogoda kiepska, nawet zdjęć nie można robić.

Teraz pracuję na forum nad ptasim leksykonem. W miarę możliwości będę dodawać gatunki ptaków z naszych ogrodów. Zapraszam do odwiedzenia i współtworzenia :witaj

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, piku, Krzysia, edulkot, VERA, zuzanna2418, Ness, Elżbieta, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2018/03/29 14:41 #110461

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14051
O, wczoraj i u mnie pojawił się taki ciemnofioletowy irysek! I razem z przebiśniegami i pierwszymi krokusami żółtymi robią coś w rodzaju wiosny.
Choć śniegowa chlapa w dniu dzisiejszym mówi coś innego.
20 osób! Niezła impreza! Ale jak widzę prace rozdzielone, więc wespół w zespół wszystko będzie jak trzeba. A na wspomnienie Waszego chlebka domowego mam ślinotok :)
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna

Ogród takisobie 2018/03/29 23:04 #110544

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25410
Piękne portrety Twoim kwiatuszkom robisz :bravo :bravo :bravo

Ogród takisobie 2018/03/30 08:43 #110557

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko pięknnie jak zwykle u mnie dzisiaj od rana słonko więc zaraz zmykam i biorę sie do dalszej roboty,wczoraj zmieniłam pościel i napiekłam ciasteczek a dzisiaj biorę się za ciasta :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/03/30 19:23 #110591

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72962
Foty takie wiosenne :kocham i widzimy chodzące pszczoły...Znaczy słoneczko i ciepło?

P.S. Ktoś w tym roku zrobi baranka z masła? gwizdac

Ogród takisobie 2018/03/30 19:25 #110592

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33633
Polu, ja co roku robię baranka z masła :)

Miłko, ale masz dużo pracusiów na kwiatkach :jupi

Ogród takisobie 2018/04/02 17:19 #110771

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewka! Pola nawiązała do Twórczości mojego syna młodszego, który przekroił kostkę masła na pół, postawił na bok, zrobił oczy z pieprzu i uszy z liści bukszpanu i baranek był. Ja oczywiście zrobiłam jeszcze kilka w formach, ale synuś przebił wszystko. Pragnę podkreślić, że syn jest dorosły już dawno i stwierdził, że chciał mi zaoszczędzić pracy przy barankach 2smiech
Jest coraz cieplej i pszczółek coraz więcej, ale i tak szlag mnie trafia na to zimno :mur

Poll! Maleństwo zrobiło w tym roku 2 baranki! Urodziwe jak zawsze, ale nie zrobiłam im zdjęć niestety, bo coś przed świętami weny do fotografowania nie miałam. Dopiero dziś wzięłam aparat do ręki. Ciepło jeszcze nie jest, ale dziś wyszłam do ogrodu już nie w ciepłej kurtce, ale w polarze. Czyli już nieco lepiej. think:

Danusiu! Przedświąteczna krzątanina jest bardzo czasochłonna, ale jak się człowiek potrafi zakrzątnąć, to nie wiadomo kiedy wszystko się ogarnie. Mi bardzo dobrze wyszło ze świętami , choć miałam 19 osób na śniadaniu. Zdążyłam ze wszystkim na czas i było pięknie i uroczyście. Siostrzeniec z rodziną nawet zostali do poniedziałku i było bardzo fajnie i na luzie! Niedziela była ponura i wietrzna. Na szczęście poniedziałek słoneczny! hu_rra

Vera! :buziak Dzięki Kochana!

Zuza! Wszystko wyszło pięknie i przed czasem wszystko było uszykowane! Tylko 2 osoby zachorowały i nie dotarły. W porządkach też młodzi pomogli i goście też więc nie narobiłam się za bardzo. Dlatego było miło! Ja przed świętami byłam słabowita wię bez pomocy nie dałabym rady ze wszystkim.
Wiosna ponoć ma być w środę. Czekam z niecierpliwością!

Po spacerze w ogrodzie stwierdziłam, ze wiosna strasznie szczędzi oznak. Czekam aż wybuchnie, a tu cyka i cyka! Tyle cebul krokusów posadziłam, a kwitną tylko co poniektóre, zwłaszcza te, które posadziłam dawno. Trudno, czasami są takie wiosny.
W ogrodzie jeszcze sporo pracy, ale to penie u wszystkich, bo byle jaka wiosna nie sprzyjała pracom.
Podczas świątecznych zakupów kupiłam w biedrze trytomy. Zawsze je lubiłam - taka Afryka w ogrodzie. Niestety kilka razy pozwoliłam im zmarznąć, ale tęsknię za nimi i może uda mi się w tym roku je wyhodować.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Krzysia, VERA, inag1, zuzanna2418, Elżbieta, zanetatacz, Franusiowa, BluszczykZielony

Ogród takisobie 2018/04/02 18:04 #110775

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7568
Przyszłam ponapawać się kolorami wiosny :P wszędzie , gdzie nie zajrzę krokusy, ranniki, przypomniałam nawet , że kiedyś dostałam rannika, zajrzałam pod krzaczek porzeczek, a tam pączuszek malutki, dziś podniósł główkę, ale żółtego w środku nie było :blink: . Zaglądam więc tam gdzie piękne zdjęcia :kocham .

Ogród takisobie 2018/04/02 21:16 #110788

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25848
Na dziś pięknie masz w ogrodzie więc nie wiem czemu narzekasz że wiosna tak cyka i cyka B)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2018/04/02 23:11 #110799

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23443
no właśnie Miłeczko nie narzekaj- u mnie pojedynczy krokus i przebiśniegi ,reszta śpi tylko czy się obudzi? o to jest pytanie
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2018/04/03 12:54 #110817

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko u mnie teściowie dzisiaj wyjechali święta udane i radosne więc teraz można wrócić do rzeczywistości rotfl słonko mam i śliczne kępki krokusów i irysków ale aparat odmówił posłuszeństwa ,akumulatorki chyba padają bo niedawno ładowane a już się wyczerpały M już obiecał ze kupi :)
Danusia

WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2018/04/03 22:13 #110873

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6573
Musimy zobaczyć tego baranka!!! polewkamax Poproś dziecko o kolejnego... do zdjęcia recourse

Byle badyle focisz, a dzieł sztuki ludowej nie???
Ostatnio zmieniany: 2018/04/03 22:13 przez Siberia.

Ogród takisobie 2018/04/04 07:34 #110884

• whoanita
  • whoanita Avatar
I ty marudzisz, że słaba wiosna?! To co ja mam powiedzieć? Znalazłam jednego krokusa. Drugi w pąku. I tyle... Przedwczoraj śnieżyca była. Weź nie marudź. Tyle kwiecia....

Ogród takisobie 2018/04/04 08:00 #110886

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7173
Piękna masz wiosnę Miłko- różne pierwsze wiosenne kwiaty- robią wrażenie po tej paskudnej niby zimie... Aż się radośniej robi na sercu gdy się je widzi... Pozdrawiam.
"Ogrodnictwo to niebezpieczne hobby- bywa, że codzienne obcowanie z roślinami zmienia się w uzależnienie." :)

Różanie-i nie tylko-u Juleczki
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.194 s.