Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Miejska i wiejska dżungla

Miejska i wiejska dżungla 2018/11/29 10:49 #139200

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
Jajka bardzo ładne!
To prawda, że z bielą jest problem przy foceniu! Co zrobić, by biel była bielsza? wink-3 Przyznaję, że stosuję automatykę (ABW), ewentualnie w skrajnych przypadkach poprawiam już w kompie. No i robię nastawy jak focę jedzenie wieczorem w kuchni, wtedy trzeba się przyznać, że jednak to żarówka lub świetlówka wink-3
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Miejska i wiejska dżungla 2018/11/29 11:47 #139204

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14053
Elu bardzo fajne skojarzenie!

Nooo.. początkowe zdjęcia były a to żółte, a to niebieskie lub szare... istny koszyk wielkanocny! Na tej fotce z ostrością tego jaja na pierwszym planie kłopot. Przy braku kontrastów w kadrze autofokus wariuje, trzeba ostrzyć ręcznie. No i wychodzi czasem dziwnie...
Sibi o, czyli otworzyły się ledwo zagojone rany :D :D Ja też teraz łażę po sprzęcie, bo już znacznie więcej wiem, co do czego i po co. Wrzucę Ci na PW link do artykułu na blogu tego gościa, do którego chodzę na kurs. W przystępny dość sposób omawia temat kupna aparatu. Oczywiście można szukać na własną rękę, ale chyba ryzyko nietrafionego zakupu jest wówczas większe.
W forumowym dziale fotograficznym aguniada kiedyś zamieściła słowniczek, definicje niektórych pojęć może nie są do końca pełne i nie zawsze mówią, do czego to coś służy w praktyce, ale kompendium jest.
Ja myślę, że sam charakter robionych przeze mnie zdjęć się nie zmieni, artystką też nie zamierzam być. :lol: Chciałam trochę lepiej poznać możliwości mojego aparatu (coby mi nie przeszkadzał w robieniu zdjęć) , wykorzystać funkcje, których roli dotąd nie znałam, no i nieco bardziej świadomie fotografować.
Plan pierwszy ostry? No a gdyby tak...:)

Danusiu Gdyby mi ktoś powiedział, że pół niedzieli będę jaja fotografować, to bym mu międzynarodowym gestem pukania się w czoło powiedziała, co o tym myślę :D
Ino bo to od zielononóżek ! :D
Miłko Ty to masz gigantyczne doświadczenie, więc masz wprawę. Faktem jest, że teraz programy graficzne maja takie możliwości, że w zasadzie o balans bieli wcale nie trzeba się martwić przy ustawieniu. A i w aparatach można do tych proponowanych ustawień jeszcze dodać kombinacje z kelvinami.

W sobotę plener w Żyrardowie
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2018/11/29 11:51 przez zuzanna2418.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Siberia, edulkot, inag1, Danusia, Maggie, Maryna44

--=reklama=--

Miejska i wiejska dżungla 2018/11/29 12:02 #139206

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72968
zuzanna2418 napisał:
..... Gdyby mi ktoś powiedział, że pół niedzieli będę jaja fotografować, to bym mu międzynarodowym gestem pukania się w czoło powiedziała, co o tym myślę :D

No, z tego dobrobytu, to człek się czasem dziwnie zachowuje :lol:

Skoro się ćwiczysz i ja zadam zadanie domowe. teacher Bardzo proszę u ujmujące...piękne...cudowne...(co by tu jeszcze?) ujęcia przymrożonych kwiatostanów spartyny do wątku merytorycznego o niej. recourse Niewiele osób ją posiada w ogrodzie, bo wiesz, jaka to agresywna bestia, więc walczymy tam tylko we dwie :lol: Nostalgiczne kwiatostany innych roślin tez mile widziane, bo po letnich fotach miła odmiana. :przytulam
Za tę wiadomość podziękował(a): zuzanna2418

Miejska i wiejska dżungla 2018/11/29 12:13 #139209

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Polu po spartynie ślad nie został... W. wykarczował... :oops: Zostały te w ogrodach klientów, ale do nich to mam dostęp wielce sporadyczny. Natomiast badyli nostalgicznych jest póki co dostatek, ale foty dopiero w niedzielę, bo za dnia w norze biurowej siedzę i wracam już po tak zwanym ćmoku. Postaram się zasilić wątek schlumbergerowy w dziale doniczkowcowym, bo rozkwitły jak gupie jakieś.
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Miejska i wiejska dżungla 2018/11/29 18:53 #139230

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Fotografowanie ostatnio wcale mnie nie pociąga, aparat wcisnęłam do szafki i niech gnije 2smiech ogólnie jakiś niechciej mnie dopadł, nic mnie nie cieszy choć prawie codziennie walczę w ogrodzie :grabie
Ale te jaja wyszły Ci superowo clap wink-3
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Miejska i wiejska dżungla 2018/11/29 20:20 #139245

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25855
Jaja wyszły prawdziwie i chyba a o to chodzi B) , a że zielononóżki znoszą jaja seledynowe to święta racja :lol: . Czekam z niecierpliwością na kolejne ćwiczenia :zielony . Jak na razie najbardziej podobało mi się z kroplą wody, muszę spróbować i ja think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Miejska i wiejska dżungla 2018/11/29 22:01 #139269

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6577
Zuziu, starą ogrodniczą metodą, polegającą na penetrowaniu sklepu internetowego i załadowaniu pod niebo kosza roślinami, przestudiowałam ofertę nikona, jednego prawie kupiłam :diabelek a na koniec opuściłam sklep bez płacenia 2smiech TO DZIAŁA!!! Nowego aparatu co prawda nie mam, ale potrzebę zmian (głównie stanu wiedzy fotograficznej) zaspokoiłam rotfl
Mój kompakt ma manualne ustawienia, więc jakiś tam rozwój sobie funduję. Być może nawet na miarę moich możliwości i zapału rotfl

Ciepło się ubierz w sobotę!!! Ocieplenie dopiero od niedzieli :deszcz

P.S. Waśnie wykoncypowałam, dla kogo wymyślono rękawiczki z odciętymi "palcami" :lol:
Ostatnio zmieniany: 2018/11/29 22:04 przez Siberia.

Miejska i wiejska dżungla 2018/11/30 12:56 #139308

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Maju Kochana, witaminkę D3 proszę sobie łykać. To mówię ja, wróg wszelkich suplementów. Ale ten zdecydowanie warto w niesłonecznych miesiącach. Oczywiście, jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych.
A do aparatu wrócisz, jak tylko zacznie się kolejny sezon :)
Niezłe jaja, co? :lol:
Wiesiu no właśnie na fotce w wersji elektro całkiem dobrze. Na wydruku... różowawe. Ale nie przejmuję się.
Ćwiczenia będę pokazywać, ale w wątku foto, bo inaczej zostanę obłożona Klątwą Admina za zaśmiecanie wątku ogrodniczego :D Postaram się także trochę z tych prawd objawionych na kursie opisać. Jak widziałaś, zebrałam póki co posiadaną wiedzę (raczej wiedzunię malutką) na temat balansu bieli.
Sibi a jakiego prawie kupiłaś? Na kompakcie też masz pole do popisu, ja długo miałam Olympusa i bardzo sobie chwalę.
No właśnie wieczorem muszę skompletować garderobę :D No i termos z herbatką z miodem i imbirem :)
A takie rękawiczki muszę sobie sprawić, bo najbardziej na plenerach marznie mi nos i dłonie.
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, Elżbieta

Miejska i wiejska dżungla 2018/11/30 16:25 #139315

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6577
Niektórych jeszcze trzyma trauma po dawnych forach, gdzie admini i moderatorzy karali za off topiki :diabelek

Na tym forum panuje wolność teacher

Wiedza zapisana w tematycznych wątkach oczywiście jest łatwiejsza do odszukania w razie potrzeby doszkolenia się, więc wspominaj tutaj o czym piszesz tam, a w stopce daj, bardzo ładnie proszę, link do właściwego wątku :-) Ja to czytam :-)

O mało nie kupiłam nikona d7200 czyli modelu polecanego przez Twego instruktora dla początkujących amatorów :-) Teraz siedzę w obiektywach rotfl
Ostatnio zmieniany: 2018/11/30 19:53 przez Siberia.

Miejska i wiejska dżungla 2018/11/30 18:11 #139332

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Co do nowego aparatu to Agunia polecała mi Nikon D3200 Czarny + 18-55mm lub Nikon D3300 Czarny + AF-P 18-55 VR ale puki co to muszę mojego Panasonica dać do czyszczenia i może dalej będziemy współpracować gwizdac

Wit D3+k2 mam zaleconą ze względu na coraz gorsze stawy więc łykam bez skargi B) ale przemęczenie, bóle i ciągłe prace w ogrodzie nałożyły się na siebie i takie są skutki :mur już bardzo tęsknię za zimą, taką prawdziwą, żeby tylko oglądać przez okno i spokojnie pospacerować :spacerek

Miejska i wiejska dżungla 2018/11/30 22:09 #139368

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Sibi wolność wolnością, ale porządek każdy admin lubi :D
To będę tu anonsować, co piszę w fotomaniakach. Bo w ten sposób ja też porządkuję swoją wiedzę.
O, wybór aparatu bardzo dobry. Teraz jeszcze są promocje, a i z cashbacka można odzyskać część kasy. Ale nie naciskam wink-3
Dziś w Albamarze trochę puściłam. Już akonto wiosny. krecigl
Maju Aga chyba to dawno pisała. Ja bym polecała jakąś używkę w dobrym stanie, ludzie wyprzedają niezajechane aparaty, bo gonią za nowościami. D7100 na przykład. Popatrz np. na olx
Ale oczywiście obecny aparat po serwisowaniu tez może Ci służyć. Zapytaj ewentualnie o wymianę migawki, czy się opłaca, bo to element, który się w aparacie zużywa, tzn. migawka jest zaprogramowana na konkretną liczbę cykli.

No to jeszcze kilka wsiowych widoczków sprzed dwóch tygodni

Razem cieplej :)
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia

Miejska i wiejska dżungla 2018/11/30 22:33 #139372

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zuziu a trzecia do spania nie dogrzewa tych bardziej wrażliwych na zimno wink-3 :kocham
Wsiowe widoki zawsze mnie zachwycają clap clap clap

Aga polecała je w czasach jak jeszcze tu pisała, a że mnie zawsze widać dno w kieszeni to jakoś nigdy się do zakupu tego nie przymierzałam B)
Mam serwis w Katowicach więc blisko tylko muszę się tam wybrać. A co do migawki to może być coś na rzeczy bo jakoś ma opóźniony 'refleks', koniecznie muszę go oddać do serwisu.

Dobrze że nie zaglądam do Albamaru bo bym popłynęła 2smiech

Miejska i wiejska dżungla 2018/12/01 10:31 #139386

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7085
I kto to wymyślił "........jak pies z kotem" 2smiech

Słodkie sierściuchy. :kocham
Przy drugiej fotce jakoś szerzej otworzyły mi się usta. :woohoo: :bravo

Miejska i wiejska dżungla 2018/12/01 11:48 #139395

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Cudne wsiowe widoczki z mgłą w tle. :)
Przytulaski rozkoszne, mogłabym się do nich dołączyć. wink-3
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Miejska i wiejska dżungla 2018/12/01 12:44 #139409

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16374
Oj mnie też ta druga fotka zauroczyła.. mogłabym mieć taki widoczek na ścianie.. :)
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Miejska i wiejska dżungla 2018/12/01 19:45 #139460

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Maju duży potwór do łóżka nie wchodzi, a my go przezornie nie zachęcamy :) Kredka potrafiła zająć 3 metry kwadratowe. :lol:
Teraz wsiowe widoczki były takie nostalgiczno-mgliste. Lubie takie miękkie światło.
Trzeba czasem oddać aparacik do lekarza. No, ale jeśli się okaże, że naprawa jest nieekonomiczna to trzeba będzie pomyśleć o zakupie. No bo jak żyć bez Twoich róż?
Elu no prawda? Choć Kicia jak się budzi i widzi Zębasa to daje nogę mamrocząc coś w rodzaju: cholera, spałam z psem! :lol:
Badyle jeszcze dekoracyjne.

Dzięki chryzantemom, które zaczęłam wprowadzać dzięki koleżance, mam piękny akcent kolorystyczny.
Ino Uwielbiam jak mam te futrzaki koło siebie, w nocy budzę się i słyszę pochrapywanie Klary, cienkie posapywanie Zębasa i grube sapanie Wańki. Wtedy wiem, że w domu wszystko jest na swoim miejscu.
Nelu mam ten widok za oknem sypialni na wsi :)
A to mam po drugiej stronie drogi

A oto kura, która poniosła śmierć męczeńską zadaną przez Wańkę.

Potem Wańka kurę pochowała w byłym warzywniku, a gdy tam zaczęliśmy kopać następnego dnia, dokonała ekshumacji i pilnowała jej cały dzień. W rezultacie nastąpił drugi pogrzeb, na mojej autorskiej rabacie... Mam nadzieję, że mi nie zdewastowała moich liliowców pająkowych.

A dziś było wymrażanie odwłoka na plenerze w Żyrardowie. Na szczęście ubrałam się stosownie, a i prowadzący podzielił czas tak, żebyśmy mieli też czas na kawę i obiad. Architektura pofabrykancka piękna, choć już po przemyśle lniarskim prawie śladu nie ma. Przędzalnia przerobiona na lofty, część budynków w remoncie, część niestety w ruinie lub w zaniedbaniu.

I nasza grupka kursowa
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, inag1, Dagusia, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, Maggie

Miejska i wiejska dżungla 2018/12/02 10:59 #139505

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Lubię czytać Twoje opowieści o zwierzętach. Piszesz przezabawnie a na "cholera, spałam z psem " zakrztusiłam się ze śmiechu. wink-3
Kapitalne zdjęcie z takimi typowymi wiejskimi płotkami. Przypomina mi dzieciństwo, kiedy to jeździłam na wieś i całą gromadą właśnie na takich płotkach siedziałyśmy. :)
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Miejska i wiejska dżungla 2018/12/02 12:03 #139510

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ino zwierzaki to fantastyczny obiekt obserwacji, a czasem to patrząc na nie, można całe dialogi podkładać :)
Ja tez bardzo lubię te stare płoty, choć pastwiska i łąki są coraz częściej ogradzane pastuchem.

Dziś badyle ogrodowe. Mróz zelżał, jest koło zera, słońce mimo, że nisko, trochę rozwesela krajobraz.
Hakonechloa zwinęła się w igiełki po ostatnich zimnych dniach

Aspera nawet w grudniu dekoruje cienistą

Narecznica czerwonozawijkowa i paprotnik japoński opierają się mrozom

The Prince w czerni

Pigwowiec

I wyróżniający się kolorem o tej porze roku berberys

A zrębki po horyzont!
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, piku, takasobie, edulkot, inag1, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, Maggie ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Miejska i wiejska dżungla 2018/12/02 12:33 #139511

• Maggie
  • Maggie Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 677
W końcu znalazłam chwilę żeby coś napisać... :kawa
Piorun z tej Waszej Wańki :lol: ale mój Buran nie lepszy 2smiech I zawsze jak o niej coś piszesz/opowiadasz to tak jakbym czytała o swoim psie.
Zrębki - fajna sprawa gdy chce się poprawić strukturę gleby. Ja próbowałam upolować je do swojego warzywnika ale nigdzie nie mogę ich dorwać :nie_wiem

Ps. Bardzo ładne zdjęcia paproci i berberysu :bravo
Pozdrawiam
Czereśniowa 17

Miejska i wiejska dżungla 2018/12/02 15:40 #139525

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Spanie zwierzów w łóżkach to całkiem przyjemna sprawa, ale mój M. tego nie uznaje B) dlatego moja śpi z synem i właśnie potrafi zająć 3 m2 łóżka 2smiech
Na zrębki mam już spory stos gałęzi, na przedwiośniu chyba będę dopiero siekać i mus posypać na kwasolubach.
Róże zmrożone ale ciągle zdobią :kocham

Taka zabytkowa architektura to u nas występuje w każdej dzielnicy, nie ma to jak przemysłowe miasto wink-3
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.204 s.