Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Miejska i wiejska dżungla

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/15 19:59 #112431

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14053
No właśnie Wiesiu, tempo zawrotne. Trochę szkoda, bo mam wrażenie, że nie zdążę nacieszyć się wszystkim.

Po deszczu oczywiście okazało się, że ślimaki cieszą się doskonałym zdrowiem krecigl
Dziś trochę podzialałam na rabatce, która omijałam wzrokiem większą część sezonu od jakichs 3-4 lat. Niby obsadzona ładnie, floksy, hosty, zawilce, piwonie,marcinek i cebulowe, ale W. w jakiejś chwili zaćmienia posadził tam botaniczną formę imperaty cylindrycznej. To coś jak grubszy perz. I takoż wyglądało i zachowywało się na rabacie. Dziś postanowiłam powalczyc z kłączami, starając się nie stratować roślin ozdobnych. Poza trawskiem wydlłubałam jeszcze kilogramy podagrycznika i parę dorodnych siewek chmielu.

Przy okazji obdziabałam krawędzie ścieżki, posadziłam Rotes Phanomen, wykopałam liliowca, ktory jako jedyny nic nie wypuścil i zobaczyłam, że młode listki jakby zgniłe, rozmazujące się. Korzenie natomiast wyglądają pięknie. Nie wiem, co z tym fantem zrobić, bo odmiana ładna, wolałabym nie wyrzucać.

Przypomniałam sobie o zakupionych łubinach w kapersach, na szczęście zachowały się w niezłej kondycji jak na miesięczne przebywanie w torebkach foliowych z torfem. Zadoniczkowałam je tymczasowo do wyjazdu na wieś.

No to jeszcze kilka zdjęć wiosennych, bo przy tej pogodzie to za tydzień już róże rozkwitną...

I dekoracja donic i okien (parapetów jakoś nie mogłam domyć)

Okazało się, że to zima była sprzyjająca powojnikom. Wszystkie pięknie ruszają, nawet posadzona jesienią Romantika

Zastanawiam się, czy to nie te wyczekiwane bluebells

I pomocnik ogrodnika
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Ness, beatrix+, zanetatacz

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/15 20:37 #112446

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22654
Zuziu ale pięknie już u Ciebie i widać że cieplej bo wszystko już bardziej do przodu :) u mnie trochę wolniej na razie kolorowo od cebulowych i pierwiosnków ale tez trochę sie boję że tak szybko wszystko idzie.
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

--=reklama=--

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/16 09:24 #112557

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48256
O jenny! Jak pięknie! Rabata z tulipanami "Fur Elise" - miód!
Sasanek zazdraszczam i masz piękną dziewannę już! U mnie nie widzę, żeby rosły... :(

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/16 11:06 #112579

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25866
Uwielbiam taką doniczkowo parapetową wiosnę :kocham , u mnie mocno zaniedbaną tego roku, och pora to naprawić :oops:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/17 15:02 #112851

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Czas podpisać listę obecności. wink-3 Czytam regularnie ale do pisania weny brak. :oops:
Ale sobie robotę wymyśliłaś. :P Chyba nie ma gorszej roboty w ogrodzie , jak pozbywanie się chwastów kłączowych. krecigl
Wiosna wszędzie przyspieszyła . Łany wiosennych kwiatów zachwycają a do tego cudna świeża ,soczysta zieleń. Normalnie Eden.
Widzę, że Główny Ogrodnik padł ze zmęczenia. 2smiech
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/17 19:33 #112877

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu no mamy wiosnę z turbodoładowaniem :D Po czterech dniach nieobecności zastałam kompletnie nową odsłonę ogrodu. Teraz już praktycznie maj.
Miłko To Fur Elise? Są niezawodne, kwitną co roku, nie trzeba wykopywać, - jak na moje standardy to ideał.
Z trzech sasanek został jedna, ale na pocieszenie mam trzy również w wiejskim i tam radzą sobie one znacznie lepiej.
Ja mam dziewannę???
Wiesiu ja w okolicach Wielkanocy tradycyjnie kupuję bratki. Choćby nie wiem co. Świat bez bratków byłby smutny.
Ineczko ja też często nie mam natchnienia na komentowanie, choc bardzo lubię zaglądac do innych ogrodów.
No powiem Ci, że narwałam sie na tę robotę niespodziewanie, ale takie upierdliwe prace trzeba robić wtedy, kiedy ma się taki moment wzmożenia. Na siłę nie idzie.
Główna Ogrodniczka :) Tak, natyrał się pies, dziura pogłębiona, resztki jedzenia pochowane po kątach. krecigl

Magnoliowo

Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, edulkot, VERA, inag1, Ness, Semper, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/19 08:28 #113168

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6030
Wcale się Tobie nie dziwię.
Człowiek wyjeżdża na kilka dni , wraca i zastanawia się "Mój ci on, czy nie Mój" 2smiech

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/19 08:40 #113173

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
To żółte to nie dziewanna rdzawa? A jeśli nie to co? Może się mylę, bo za wcześnie na nią i jakby trochę środek miała inny think:

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/19 08:55 #113176

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Masz obie magnolie u siebie :woohoo: a wydawało mi się że ogródek nie jest duży think:
Ogrodniczka :kocham kiedyś miałam Ogrodnika :diabelek teraz Mila grzecznie uczy się chodzić po chodniczkach i ścieżkach, o kopaniu mowy nie ma :spacerek
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/19 20:28 #113250

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jurku o to to! Jakby mój, ale ... :D
Miłko to epimedium sulphureum :) Z bliska :D Ale popatrzyłam w necie na tę dziewanne i faktycznie kwiatki szalenie podobne!

Maju Susan prowadzona na drzewko, dość zwarte, natomiast ta druga strasznie rozłożysta, włazi juz na sosnę i co roku zastanawiamy się co tu z nią począć. W zasadzie pozytek z niej przez jakies dwa tygodnie o tej porze roku. Ale dla tych dwóch tygodni warto czekać cały rok!

W ogrodzie na razie niewiele się dzieje w sensie naszej aktywności. Bo roślinność nie próżnuje. Co prawda W. przywiózł wreszcie panele na wygrodzenie ogrodu frontowego w związku z niszczycielskim kopaniem psa dużego, ale kiedy dojdzie do montażu to nie wiem... Klienci dzwonią jak wściekli.
Wczoraj W. przytargał miodunkę odmiany Blue Ensign o niebywale niebieskich kwiatach oraz wilczomlecz, który zdechnie pewnie po pierwszej zimie, ale urzekł go na tyle, ze wbrew rozsądkowi go kupił

W ogrodzie kolorowo

I dziś niespodzianka! Dostałam paczuchę od Wiesi piku! Miały być rozplenice a tu zestaw na całą rabatę ! Wiesiu :buziak

Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2018/04/19 20:32 przez zuzanna2418.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, edulkot, VERA, Ness, nowababka, zanetatacz

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/19 20:56 #113266

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23444
Cudowne magnolie -i chociaż tak krótko kwitną to ile teraz sprawiają radości hu_rra ,u mnie susan rośnie pod świerkiem i w świerku bo świerk darowany i 10 lat nie rósł a potem mu się przypomniało 2smiech ,że trzeba urosnąć
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Ostatnio zmieniany: 2018/04/19 20:57 przez zanetatacz.

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/19 21:08 #113270

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 12978
2smiech Uśmiałam się:
Klienci dzwonią jak wściekli.
Wczoraj W. przytargał ... wilczomlecz, który zdechnie pewnie po pierwszej zimie, ale urzekł go na tyle, ze wbrew rozsądkowi go kupił

Ale faktycznie dziwaczny zdziwko , może też bym się skusiła gdybym na takiego trafiła 2smiech
Narcyzy "babcine" już u Ciebie kwitną?!
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2018/04/19 21:23 przez nowababka.

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/19 21:18 #113275

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Żanetko moja Susan rośnie prawie w jodle. Też darowanej. I co roku czekam na ten festiwal różowości :)
Marysiu no powiem Ci, że ja to już nerwy tracę, bo W. zjesć nie może spokojnie bo dzwonią. Do późna. Jasne, że dobrze że robota jest, ale jak ktoś wychodzi o 7.00 i wraca o 8.00 wieczorem to chwila spokoju sie należy.
A tak w ogóle w najbliższą sobotę w Roku w Ogrodzie W. będzie pokazany przez całe 6 minut ! :D
Wilczomlecz tak jakby troszkę patrzył tymi wieloma oczkami :D

Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, edulkot, nowababka, zanetatacz

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/19 21:56 #113294

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22654
Zuziu wcale się W nie dziwię bo i miodunka i wilczomlecz śliczne :) mój tez wiecznie pod telefonem i ostatnio żebyśmy mogli coś zrobić to telefon wyłączał .Wilczomlecz pięknie już kwitnie moje na razie w pączkach i już nie mogę się doczekać bo wreszcie w tym roku wszystkie pokażą kwiatuszki :tup
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/19 22:33 #113315

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Moją Susan też prowadzę jako drzewko, ale moja ma sporo wolnej przestrzeni i pewnie dlatego nie każdego roku zachwyca, w tym roku jest śliczna, może dlatego że chciałam ją wywalić 2smiech
Narcyzy Poeticus lub Recurvus cudne :woohoo: czekam na moje ale jakoś dziwnie wyglądają wszystkie narcyzy bo zimowały w doniczkach :dry:
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/20 08:44 #113325

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
No to jutro już będzie pokazany? Jak zawsze zapomnę! :mur
U mnie napisałam, ale tu powtórzę - następnym razem, jak będziecie w Poznaniu - macie u mnie kaczkę z pyzami! Tylko musicie się zapowiedzieć co najmniej z 2 dni wcześniej!
Wilczomlecz ciekawy. Monty Don w Gardener's World jest ich fanem i namawia do uprawy, ale w naszym klimacie to se możesz w szklarni większość odmian trzymać. Mam tylko takie "chwasty" one chętnie u mnie rosną.

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/20 08:50 #113328

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu U nas wilczomlecze jakoś nie bardzo. Z wyjątkiem takiego zwykłego, co się rozsiewa prawie tak jak szczawik rożkowaty...
No właśnie, posiadanie swojej firemki to praca praktycznie non-stop. I w tym wiosennym okresie jak zwykle doba za krótka się robi.
Byłam u Ciebie w ogródku wczoraj, na widok pierwiosnków szczęka mi opadła. :)
Maju Susankę W. kilka lat temu ostro przyciął, w zasadzie odciął jej jeden pień z dwóch wyrastających tuż nad ziemia i z szerokiego krzaka zrobiło się drzewko. Ta druga wyrosła z takiego dość marnego badyla i przy takim ażurowym pokroju nie wiem jak ją nieco poskromić.
To chyba poeticus, wykopany z ogrodu wiejskiego jako relikt zamierzchłych czasów, kiedy mieszkali tam poprzedni gospodarze.
Miłko zapisz sobie :D No, zawsze możesz potem w necie obejrzeć :) Nooo, Motywacja do pojechania Autostradą Wolności wzrasta :D
Rekord przetrwania wilczomlecza u nas to chyba cztery lata... Więc pewnie i ten polegnie.

W. został zaproszony do inicjatywy osiedlowej dotyczącej propagowania szeroko pojętego ogrodnictwa. Tzn. pomysł był mój, jako propozycja do budżetu partycypacyjnego gminy. Coś pod hasłem Otwarte Ogrody, gdzie społeczność osiedlowa spotyka się w różnych ogrodach mieszkańców osiedla, a wizyta połączona jest z jakąś pogadanką, wymianą roślin, poradami ogrodniczymi, konkursem fotograficznym itp. Niestety odzew był minimalny i odpuściłam. Ale teraz z braku innych pomysłów na aktywizację mieszkańców grupka osób doszła do wniosku, że to jednak dobry pomysł i wrócili do niego.

W. jest sceptyczny, bo nadal uważa, że na takie imprezy nikt swojego ogrodu nie będzie chciał udostępnić. Ale zgodził się. Zobaczymy , co z tego wyniknie.
Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2018/04/20 08:54 przez zuzanna2418.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/20 16:36 #113373

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33637
No tak, własna firma ogrodnicza w sezonie bardzo utrudnia pracę u siebie w ogrodzie, ale przecież pracować trzeba. Najważniejsze, że ta praca jest lubiana :)
Moja sąsiadka co dwa lata tnie magnolię po kwitnieniu i nadaje jej wrzecionowaty pokrój :)

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/20 21:57 #113426

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25866
Wilczomlecz piękny, pewnie i ja bym się nie oparła :lol: . Ale jak polegnie to może się choć wysieje :) , a może zbierzesz nasiona na wszelki wypadek think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Miejska i wiejska dżungla 2018/04/21 13:00 #113475

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Efciu lubienie pracy podobno sprawia, że czlowiek nigdy nie pracuje :) W. nie mógłby robić czegoś czego nie lubi. Czasem oczywiście musi, ale cierpi męki.
Z naszym ogrodem jest trochę tak, że szewc bez butów chodzi, Ciągle coś rozgrzebane, nieskończone, odkładane...
Wiesiu zobaczymy, liczę, że jeśli już to sam się bedzie rozsiewać. Ja jakos nie mam ręki do siewu.

Dzisiejszy poranek w ogrodzie.

Ku mej radości lawenda odbija.
Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2018/04/21 14:24 przez zuzanna2418.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Efkaraj, takasobie, edulkot, Ness, beatrix+, zanetatacz
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 1.302 s.