Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Miejska i wiejska dżungla

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/13 21:00 #121943

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Oglądam programy z W. choć 'otoczka' bardzo mnie wnerwia, cały program z W. jego świetne porady i opowieści będą hitem netu, wszak ma wielką wiedzę i dar opowiadania, musisz go tylko przekonać że warto zwyc
Hortensję piłkowaną miałam i po zimie nie było :(
Ślimaków okazało się mam sporo, jak zaczęłam kroplić to powyłaziły i siedzą na wężu i się moczą :silly:
Jakoś nigdy nie miałam ani surfinii ani petunii a one mają aż tak cudne barwy :woohoo:
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/14 08:57 #121994

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14053
Danusiu po prostu pokażę mu Wasze wpisy. Żeby nie było, że ściemniam :D
Hortensje u mnie różnym stadium rozwoju, a Blue Bird szybciej jakoś się pokazała, w ubiegłym roku za to wcale nie zakwitła!
Ku mojemu przerażeniu zobaczyłam ślimaki również na wsi. A nigdy ich nie było... No, ale tam więcej naturalnych wrogów.
Maju no właśnie z tą wnerwiającą formułą chciał W. się zmierzyć i zamiast sieczki chciał zrobić program spójny i poświęcony czemuś konkretnemu. Nie da się. Bo ktoś inny jest wyrocznią.
Ja się śmieję, że W. lubi się mądrzyć :-) Ale robi to z wdziękiem i chyba ciekawie. Podczas Otwartych Ogrodów też gadał jak najęty i nikomu się nie nudziło.
My kupiliśmy cały ładunek tych skrzynkowych kwiatów w szkółce na wsi. Dużo taniej niż w Warszawie. A takie kolory pierwszy raz widzę! Zwłaszcza ta z białe kropki na pierwszy rzut oka wydała mi się czymś pochlapana :D
Póki w ogrodzie głównie zielono, kolor mam w skrzynkach, donicach i balijkach. Prymulki z wiosennych dekoracji pojemnikowych wyjęliśmy i nie wiem. Czy można je posadzić normalnie w gruncie?
Nie rozmnażaj, nie porzucaj-sterylizuj!
Miejska i wiejska dżungla
Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2018/06/14 09:01 przez zuzanna2418.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

--=reklama=--

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/14 09:06 #121996

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Zuziu pewnie że możesz posadzić prymulki do gruntu, nawet jak część nie przeżyje zimy to może jesienią zakwitną, zawsze warto bo przecież żyjących nie wyrzucisz na kompost. U mnie spora część takich nasadzeń daje radę i to nawet parę lat. zwyc
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Za tę wiadomość podziękował(a): zuzanna2418

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/14 10:31 #122004

• inag1
  • inag1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2352
Też mam takie kwiatuszki w kropki. Pisałam u siebie, że w czasie remontu dostały przypadkiem farbą. wink-3 Zauważyłam, że niektóre z rozwijających się kwiatków zaczynają wyglądać jak wiatraczki. Czyżby wracały do pierwotnego koloru ?
Pozdrawiam- Ina

Ogród Iny

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/14 20:45 #122082

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22648
Zuziu pokaż ,pokaż choć z drugiej strony trochę sie obawiam bo ja Twojego W bardzo uważnie słucham i nawet wykonuję polecenia co należy teraz robić 2smiech żartuję oczywiście jak trzeba to mogę być pierwsza w funclubie rotfl Ptaszkową hortensję -bardzo mi sie ta nazwa spodobała-dostałam sadzonkę i ładnie się przyjęła :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/14 21:05 #122087

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33636
zuzanna2418 napisał:
Ślimak fakir

I jak one mają się bać rozsypanego piasku krecigl

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/15 13:26 #122149

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6579
Najtrudniej zacząć (drążę temat programów na yt) :lol:

Macie statyw? Teraz zwykłe aparaty foto mają często lepsze kamery niż osprzęt do robienia zdjęć :silly:
Niech chłop zrobi coś pożytecznego w swoim ogrodzie i pomarudzi przy tym fachowo, a ludzkość (my) będzie zachwycona :-D

Do netu filmy można wstawiać dopiero zimą, kiedy brać ogrodnicza jest na największym głodzie :diabelek

Ja zimą z nudów oglądam filmy, gdzie np. chłop przez 20 minut stoi bezczynnie w jednym miejscu (a ja czekam, że pokaże swoje hosty) rotfl
Inny dzieli hostę i ględzi przy tym okrutnie, na szczęście po angielsku rotfl I tym podobne :mur
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/17 17:59 #122289

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Maju no wlasnie zajrzałam to moich i niektóre znów kwitną! Na wsi kilka mam takich odzyskowych i dobrze sbie radzą, więc tych też nie wywalam! Dzięki!
Ino no farba jak nic :D Ale póki co kwitną wszytskie jednolicie. I różne inne mam

Danusiu mam taki pomysł, że zaczniemy od przeróbki a raczej od utworzenia rabaty różanej w naszym ogrodzie. Bo część roż marniejej w cieniu. To moze na odcinki podzielimy, żebyś się nie zziajała :D A tak na powaznie, dziękuję za bardzo miłe i motywujące słowa zachęty :kocham
Efciu no jak widac, ten się niczego nie boi... :angry:
Siberko tak, statyw mamy. Aparat z kamerką też. Nie mam tylko oprogramowania do montażu, bo jednak trzeba z tego będzie zrobić jakiś składny material. Ale może sa jakieś darmówki?
No, uszczęśliwianie ludzkości to powołanie W. :D
Dziekuję kochana, takie porady naprawdę pomagają i zachęcają, bo jak widać nie trzeba być Monty Donem, żeby cos móc pokazać.

Dziś było cięcie wisterii. Przy okazji równiez orzecha włoskiego, dzięki czemu mamy surowiec na nalewkę.
Trochę odchwaściłam i upprządkowałam rabate z jamą Wańki. Wańka w ramach retorsji wyryła jamę na trawniku. Poddaję się.

Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, takasobie, edulkot, Dagusia, zanetatacz, Danusia

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/17 20:44 #122302

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Zuziu to byłby dobry pomysł z tym podzieleniem na odcinki rotfl
Fotki jak zwykle śliczne takie artystyczne a mnie jakieś bele jakie wychodzą wink-3
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/18 08:58 #122339

• Dagusia
  • Dagusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7063
Zuzanno ślimak fakir to istny gagatek,potrafi ukryć się na tui,przykleja się do płotu a jest ich tyle że glowa boli zbieram je i rzucam na drogę aby samochody je rozjechały wink-3
Większość roślin mam zszatkowanych przez ich kuzynów,oraz róznego rodzaju gąsienic,robali i jeszcze nie wiem czego :blink:
Twoje ogrody coraz piękniejsze zdziwko a kosiarka to istny robot nie z tej planety co zżera nawet druty 2smiech ja jak wiadę na kamień lub płytkę to mój mąż od razu ostrzy nóż.
ja nie mam szczęścia do róz mam dwie i zawsze gdy kwitną to pada deszcz i brzydko wyglądają think: a jest tak co roku.

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/18 12:21 #122361

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu no to chyba zacznę jakieś próby robić, bo ja jako reżyser, scenarzysta, operator i montażysta w jednym to będzie debiut stulecia! polewkamax
Co Ty opowiadasz! Zdjęcia robisz piękne i ogród też piękny!
Dagusiu u nas w tym roku mniej ślimorów, bo jednak susza dokucza. Ale na wsi mam eskadry niszczylistki, która po prostu dziurawi wszystko, na czele z różami. No i ostępka, która wykańcza mi lilie.
W tej maszynie system koszenia jest inny niż w tradycyjnych. Nazywa się to kosiarka bijakowa i ma takie wały tnące, mulczujące jednocześnie pokos. Sporo wytrzyma, ale też trzeba uważać.
Kochana, u Ciebie już tyle pięknych roślin i kolorów, ze róże po prostu konkurencji nie wytrzymują :D

U nas dalej sucho, a jak sucho to temat podlewania wraca.
Żeby nie stać z wężem po kilka godzin, jeśli ma ktoś ujecie wody wodociągowej to może zmajstrować system nawadniania kropelkowego według schematu

Mając kran w ogrodzie można to zrobić dość prosto wyprowadzając od niego zwykłą rurę od węża, którą połączymy szybkozłączką z linią kroplującą rozłożoną na rabacie. Kran odkręcamy na noc, rano zakręcamy. I tyle.
Najlepiej jest podłączyć tę linię w pętli na złączce typu trójnik, gdzie do dwóch otworów podłączamy oba końce linii kroplującej, a do trzeciego doprowadzamy wodę z kranu. Wtedy woda idzie z dwóch stron do linii kroplującej i nie ma obawy, że przy końcu w przypadku liniowego ułożenia mamy spadek ciśnienia.
Można też pokusić się o ułożenie dwóch lub więcej pętli linii kroplujących (sekcji) w kilku częściach ogrodu. Wtedy jednej nocy podlewamy jedną, drugiej nocy podłączamy wąż do kolejnej itd.
- przy zmiennym ciśnieniu wody można zastosować droższą linię z kompensacją ciśnienia.
- maksymalna długość linii przy przyłączeniu obu końców to 200m.
Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2018/06/18 15:16 przez zuzanna2418.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, piku, takasobie, edulkot, Pani Bestia, nowababka

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/18 18:57 #122385

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
Tak wymieniasz Zuzanko swoje szkodniki ogrodowe ,to zupełnie masz takie same i ja :mlotek Przez to przestałam kupować lilie ,bo po co dokarmiać robale :nie_wiem Jeśli chodzi o nawadnianie kropelkowe ,to u mnie się nie sprawdzi .Pozostaje wąż ,lub konewki ,które wybrałam ze względu na oszczędność wody .Nie miała baba kłopotu ,sprawiła sobie ogród :lol:

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/18 20:42 #122402

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Zuziu ja na szczęście mam w stawie wody pod dostatkiem a na dodatek przez ostatnie kilka dni deszcz mnie lubi a przy okazji ślimaki :angry:
Danusia

WIZYTÓWKA

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/23 08:02 #122869

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ewciu Nowinko ja jeszcze powalczę o moje lilie, szkoda mi ich, ale jak się nie uda to trudno, ogród będzie się musiał obejśc bez nich.
Każdy system podlewania ma swoje wady i zalety. Linie kroplujące to tez nie idealne rozwiązanie. Przy twardej wodzie mikrodziurki lubią się zatykać, trudno o dobre filtry. Ja tez w dwóch miejscach nie ma kroplówek i dolewam wężem. Ano, taki los ogrodnika, w razie czego wysadzę kaktusy na rabatki i tyle :D
Danusiu zazdroszczę, u nas przedwczoraj zaszumiało, zawiało, pociemniało i...spadło moze 5 kropli na metr kwadratowy. krecigl

Kwitną liliowce

Hortensje;
"ptaszkowa"

i Great Star

Miałą być Jasmina, a co to jest...?

Olek sie rozbujał

Myszątka

A co to będzie z takiego czarnuszka?

W. miał odbiór skweru na Pradze, poszło bardzo dobrze, jeszcze tylko kilka drobiazgów zostało do zrobienia.
Teraz walczy z terenem pobudowlanym przy przedszkolu. I z projektem kretyńskim, który na szczęście pozwolono mu zmodyfikować. Krzewy z kolcami pani projektantka umieściła przy placu zabaw. I tradycyjnie z niedoborami kadrowymi, bo znaleźc kogoś solidnego do pracy to teraz praktycznie niewykonalne.
Załączniki:
Blog wiejski

Zuzanna
Ostatnio zmieniany: 2018/06/23 08:03 przez zuzanna2418.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, inag1, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/23 09:48 #122880

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33636
Zuzuiu, a ta roślinka niewiadoma to nie jest jakaś dalia? Czarnuszka ma liście jak koperek :)

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/23 18:19 #122922

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Efciu tak to dalia, tylko taka ciemnawa, stąd czarnuszek :) Nie wiem jaki to kolor kwiatu będzie, nigdy nie miałam takiej o ciemnych liściach.
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/24 15:00 #123027

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
To ja czekam z niecierpliwością! :tup Oczywiście na tą ciemnolistną dalię!
Czy mogę poprosić o nasiona od tego pająkowatego liliowca?

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/24 17:21 #123042

• zuzanna2418
  • zuzanna2418 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Miłeczko a może być ukopany kawałek? T odmiana Black Arrowhead.

A ta dalia to chyba różowa będzie :)

Ostatni kwiatek Romantiki

jakaś nowa hosta

Chciałam mieć i mam- szczeć!
Blog wiejski

Zuzanna
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, edulkot, inag1, zanetatacz

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/24 17:25 #123045

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48253
Może być ukopany! wink-3 Ino musimy się umówić jak odbiorę! Zobaczymy kto u kogo szybciej się zamelduje :buziak
Szczecie też u mnie się zadomowiły! Dziwne, bo niby dwuletnie, ale pojawiają się co trzeci sezon think:

Miejska i wiejska dżungla 2018/06/24 20:31 #123073

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25858
Jak pajączek się ładnie rozrośnie piszę się i ja flower, jest cudny :kocham , a Olek się ładnie rozbujał, mój jakoś cherlawo w tym roku krecigl
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.208 s.