Gaura faktycznie bywa kapryśna, jednak na wiosnę potrafi bardzo późno wystartować, przez co często bywa niepotrzebnie usuwana.
U mnie najtrwalsza jest biała (i tą właśnie zachwyciłem się w tym roku), z odmianami jest bardzo różnie, ale i tak dokupuję nowe.
W moim ogrodzie gaury także potrafią się wysiewać.
Miłko dalii miałem kiedyś ponda 70 odmian i były to rośliny które dominowały w jesiennym ogrodzie, ale im ogród starszy tym coraz trudniej znaleźć mi dla nich miejsce.
Sadzę tam gdzie jeszcze jakaś luka została nieobsadzona; i nie zawsze im to miejsce odpowiada. Co roku ograniczam po trochu kolekcję, ale nigdy z nich nie zrezygnuję bo są przepiękne
Bardzo lubię zdjęcia macro (zresztą chyba to widać) przenoszą nas one w zupełnie inne wymiary, z ogrodowego kopciuszka potrafią wydobyć prawdziwą królewnę
Jednak do takich zdjęć trzeba się bardziej przyłożyć, na co często brakuje czasu. Zazwyczaj z kilkunastu ujęć zostaje jedno, a czasem żadne ... ale na prawdę warto
Gosiu wysiałem dosyć dużo rożnych nasion i nie podpisałem doniczek; teraz nie wiem co skiełkowało, a co nie
... te nasionka co Ci zostały to może przetrzymaj już do wiosny
No to dalej zdjęcia macro - takie
jesienne owocobranie - i KONKURS kto pierwszy odgadnie wszystkie rośliny wygrywa zestaw traw ogrodowych,
nagroda do odebrania wiosną u mnie w ogrodzie
(konkurs już zakończony)
trzmielina płaskoogonkowa
pięknotka Bodiniera 'Profusion'
dereń kousa Schmetterling
śnieguliczka MAGICAL GALAXY Kolmgala
jabłoń - MADONNA
śnieguliczka MAGICAL CANDY Kolmcan
irga wczesna 'Boer'
trzmielina płaskoogonkowa
pięknotka Bodiniera 'Profusion'