Majka alstromeria już u nas przekwitła ale zdjęć jest mało bo strasznie się rozłożyła i wplątała w inne rośliny ... uznałem, że jest niefotogeniczna
Ona zrobiła się mocno ekspansywna, a od kiedy dostała rurki z nawadnianiem powiększa się w tempie geometrycznym i zaczyna dominować inne rośliny na rabacie.
W tym roku kwitła obficie i nawet kolor wydawał się bardziej intensywny, głębszy i cieplejszy w odcieniu niż poprzednio. Już jej jednak nie ma na rabacie bo po przekwitnięciu wszystkie pędy zostały usunięte.
Jestem ciekawy czy wypuści po tym zabiegu jeszcze młode przyrosty i czy zakwitnie ponownie. Też oglądaliśmy ostatni odcinek "Roku w ogrodzie" i wydaje mi się że ta którą kupiłaś może być jedną z odmian tej serii
opisywanej przez p. Marczyńskiego. Jak przezimuje u Ciebie to się będziemy uśmiechać o sadzonkę.
A warzyw to u nas całkiem sporo. W sumie to sadzimy wszystko, nawet eksperymentuję w tym roku i uprawiam aż 3 worki z ziemniakami ... będzie wyżerka
Betino 'Sahary' nie mamy ... sahara jest u nas na trawniku
Ta róża to
Gartenspaß
A z tego zakupu będziesz zadowolona bo
La Villa Cotta to bardzo ładny krzew jest. Ona jednak rośnie duża, tak jak róże parkowe, więc trzeba przewidzieć dla niej trochę przestrzeni.
Edyto próbuję uzyskać efekty piętrowości ale różnie z tym bywa. Szczególnie sprawę komplikuje nawadnianie kropelkowe bo niektóre rośliny gdy znajdą się w jego zasięgu to reagują nadmierną eksplozją wzrostu.
No i wówczas całą kompozycję szlag trafia
No a z tym spływaniem na trawnik też jest kłopot bo nasz "trawnik" składa się ze wszystkiego tylko nie z trawy i to "wszystko" bardzo chętnie
i intensywnie próbuje dostać się na rabaty. Ciągle więc trzeba walczyć by utrzymać granicę
Aniu w ogrodzie raczej ciągle coś kwitnie. Teraz szaleją jeżówki, liliowce i lilie ale za chwilę będą dalie, hibiskusy i ponownie róże. Tak generalnie to jest pstrokacizna przez cały rok
ale jakoś tak nie potrafię się powstrzymać z sadzeniem roślin kwitnących. O ile więc susza wszystkiego nie wykończy to o brak kwiatów raczej się nie martwię
Z tą studnią u Ciebie to bieda, myślałem że w Beskidach pada i takiego kłopotu nie ma bo ta wilgoć w ziemi jest zgromadzona
Rabaty kwitną a kwiecie aż spływa tylko ... już nie na trawnik
Jeżówka
Hot Papaya okazuje się, że jest moją ulubioną ... rośnie już w trzech miejscach w ogrodzie i wszędzie jest bujna
W tej suszy świetnie odnajdują się juki ogrodowe, które kwitną jak nigdy
... przed 6 rano, bo kto rano wstaje ....
... i w południe
Wszyscy są zaskoczeni włoszczyzną w moim ogrodzie więc tym razem pokażę dynię agresorkę, która opanowała kompostownik.
Co ciekawe "posadziłem" ją wyrzucając na wpół spleśniałą dynię z zeszłego roku na świeży kompost, a w praktyce na zupełnie nieprzerobioną kupę odpadków roślinnych.