Majko alstromeria u nas się tak rozpędziła bo rośnie w zacisznym, ciepłym miejscu a do tego ma nawadnianie kropelkowe. W trawniku może tak ekspansywna nie być.
U mnie na początku też się wydawała taka raczej słabowita ale po kilku latach pokazała na co ją stać. Z Twoją może być tak samo
Ja do worków z ziemniakami też stopniowo dosypywałem ziemi. W sumie to już są pełne po sam brzeg, a krzaczory ziemniaków mają po 50 centymetrów...
Mam tylko nadzieję że cała para nie pójdzie w gwizdek i jakieś bulwy też się zawiążą...
Aniu sadzonkami alstromerii chętnie służę, szczególnie że muszę ją trochę ograniczyć. Mnie się spodobały te odmiany które opisywał p. Marczyński ale nie wiem czy są powszechnie dostępne.
Zapytaj w tym ogrodniczym co mają, może to właśnie one. Dynia się rozpędza i jest już poza kompostownikiem po dwa metry z każdej strony. Na szczęście zaczęła wiązać owoce...
Ina te alstromerie sprzedawane w kwiaciarniach niestety nie mają szans na zimowanie w naszych warunkach. Nawet ta opisywana w RwO miała wytrzymałość do minus kilkunastu stopni
i była na zimę zabezpieczana niewielkim okryciem z kory bądź podobnego materiału. Ja mojej wprawdzie w ogóle nie zabezpieczam ale zimy ostatnimi latami u mnie nie było.
Miłko kompostownik z nierdzewki ma tą fają cechę że jest nadzwyczaj trwały i praktyczny.
Jeżówki u mnie są w pełni kwitnienia ale największy łan zrobił mi się z rudbeki żółtej która się wysiewa wszędzie, a szczególnie ... pod jedną śliwką.
Betino z Gartenspass też będziesz zadowolona. Obok niej u mnie na rabacie rośnie trochę podobna 'Speelwark' (też od Kordesa). Ma większe kwiaty i jest jeszcze ładniejsza.
Vero piąta rano to jeszcze noc. Aż tak wcześnie to ja nie wstaję szczególnie, że mam wakacje...
Oj tam, oj tam lista moich zachciewajek jest cały czas długa więc jeszcze ciągle mam niedosyt. Zresztą jak zaglądam do Twojego ogrodu to mi zawsze do głowy przychodzi to samo pytanie
Chyba cierpimy na tą samą przypadłość
Ewo, Danusiu, Żaneto dziękuję
... i trochę zdjęć już archiwalnych
Parfum d'Evita, powinna być różowa, ale w tym palącym słońcu była prawie beżowa
Heavenly Pink i Angela
hortensja dębolistna kwitnie jak nigdy
... a to już dzisiejsze ...ładnie się przebarwia na różowo