Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Magda w ogrodzie .

Magda w ogrodzie . 2019/02/16 19:01 #149653

• magdala
  • magdala Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 799
Miłka zazdraszcza miłka, to ci dopiero! :) Nie martw się, u mnie tak samo- dwa razy mój mąż wyrwał mi amurskiego jako chwast... krecigl
A ja dzisiaj odkryłam nowe tulipany, które właśnie zdeptałam : :( nie wiem czy coś z nich jeszcze będzie?
Na pewno będą miały postrzępione liście, ale czy jest szansa na kwiaty?

Jesienią posadziłam z 5 nowych odmian tulipanów, tylko jedno miejsce kojarzę, reszta to tajemnica... a przecież mam tyle żółtych znaczników od Kasi.
O ja głupia i leniwa!

Danusiu, Siberko- dziewczyny mam nadzieję, że już nie macie śniegu, bo teraz wstawię drastyczne zdjęcia. :silly:

Otóż połowa lutego, a ja dzisiaj ogłosiłam początek sezonu na tarasie, było tak słonecznie i ciepło, że kilka razy w ciągu dnia zastanawiałam się jaka to data :)

Po kawie pojechałam z córką i psinką na plażę i tu okazało się, że jest jeszcze cieplej. W połowie lutego ludzie szli sobie brzegiem morza na boso, tak jak to robi się latem zdziwko
Posiedziałyśmy sobie na piasku (luty-najbardziej zimowy miesiąc...)

Pamiętam, że kiedyś był taki luty, zima odeszła i nie wróciła, a ja miałam na początku marca wszystko wysprzątane na działce.
Ostatnio zmieniany: 2019/02/16 19:10 przez magdala.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Siberia, th, piku, Krzysia, edulkot, VERA, Zielona Ania, zanetatacz, a.nia

Magda w ogrodzie . 2019/02/16 19:29 #149656

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8354
Śniegu już co prawda nie mam, ale słońca też nie :dry: . Dziś było ciemno, ponuro i mglisto, na szczęście niezbyt zimno, więc tez trochę czasu spędziłam w ogrodzie. Nie wyobrażam sobie mieć wszystko posprzątane na początku marca :lol:

--=reklama=--

Magda w ogrodzie . 2019/02/16 19:56 #149663

• magdala
  • magdala Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
markita napisał:
. Nie wyobrażam sobie mieć wszystko posprzątane na początku marca :lol:

Marta :) Ilość roślin u Ciebie, a u mnie to kosmiczna różnica rotfl Już same róże pewnie dają mnóstwo roboty...
Ale wtedy najfajniejsze było to, że bardzo wydłużył się sezon, to było super.

U mnie do życia budzi się głównie jedna rabata, a więc ponownie wstawiam ranniki i miłka amurskiego :)

Ostatnio zmieniany: 2019/02/16 19:57 przez magdala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, piku, takasobie, edulkot, VERA, Zielona Ania, sierika, nowababka, a.nia

Magda w ogrodzie . 2019/02/16 21:50 #149700

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18031
Ha ... kolejna której się należy :patel za brak znaczników przy cebulkach rotfl Ja już sobie sama zpodałam patelnią w czółko :P tylko na szczęście podeptanych tulipków jeszcze nie odkryłam :)
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Magda w ogrodzie . 2019/02/16 21:56 #149705

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48261
A ja dziś zaliczyłam pierwszy ajerkoniak w ogrodzie zimowym kuzynki! Oczywiście otwartym na oścież!
Tulipanom nic nie będzie! A najważniejsze, żebyś się nimi nie martwiła! :buziak

Magda w ogrodzie . 2019/02/16 22:06 #149706

• magdala
  • magdala Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Aniu
Należy się patelnia, jak najbardziej :patel Teraz tylko muszę ostrożnie poruszać się po ogrodzie, aby jeszcze czegoś nie uszkodzić .

Miłka
Ajerkoniak...mmmmm.. :P pychota.
No to wiosna w lutym zaliczona.

Magda w ogrodzie . 2019/02/16 22:15 #149709

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6583
W moim mieście śniegu już nie widziałam i też było słonecznie, a czy biało w ogrodach na wsiach dowiem się jutro :unsure:
Tak więc absolutnie podobały mi się dzisiejsze Twoje fotki :-) i w ogóle mi się nie naraziłaś rotfl

Magda w ogrodzie . 2019/02/17 19:33 #149797

• magdala
  • magdala Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
I jak Siberko na Twoich wsiach? Biało czy zielono ?

Dzisiaj poszłam do ogrodu, chociaż już nie było tak pięknie jak wczoraj, zero słońca. Poszłam do roboty i przeraziłam się, że kondycja moja jest równa zeru.
Wyczyściłam z suszu pozimowego tylko jedną małą rabatę i tak się zmęczyłam, że aż strach! Ostatnio bardzo zaniedbałam basen i ogólnie aktywność.
Trzeba wziąć się za siebie, bo pracy w ogrodzie planuję mnóstwo.

Magda w ogrodzie . 2019/02/17 19:55 #149812

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25871
U mnie śniegi zeszły już jakiś czas temu a słoneczna pogoda faktyczne gna człowieka do ogrodu ale jak zaczęłam sprzątać zeschłe liście i zobaczyłam śpiące tam biedronki to dałam sobie spokój i ograniczyłam pierwsze prace do wycinania suchych gałęzi na kosodrzewinach :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Magda w ogrodzie . 2019/02/17 20:04 #149817

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48261
Magda! Ja na kije sobie chodzę! Niesamowicie poprawiłam sobie kondycję! Polecam serdecznie! Basen też lubię i czasami chodzę, choć ostatnio dawno nie byłam. A uwielbiam! Zwłaszcza te bąbelki po 30-40 basenach dla relaksu.
No i ten ajerkoniak pomaga!!! 2smiech

Magda w ogrodzie . 2019/02/17 20:06 #149819

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14718
Magda :przytulam widzę nawet obrus masz z motywem roślinnym :owady
Będę podglądała poczynania w ogrodzie, masz bardzo ciekawe rośliny i jest tak przejrzyście. :mniam

Magda w ogrodzie . 2019/02/17 20:22 #149829

• magdala
  • magdala Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wiesiu, ja lekko ogarnęłam rabatę, na której rosną ranniki i miłek, żeby nie musiały tak kwitnąć w śmieciach. Jednak liczę się z tym, że to jeszcze zima i lepiej nie zgrabiać do końca kożucha z suchych liści, może się przydać :)

Miłka Ajerkoniak pewnie najbardziej rotfl Ja pływałam na basenie przynajmniej raz w tygodniu przez dwa lata, a od grudnia nie udało mi się ani razu ! Czuję się sflaczała .
Dużo tez jeździłam zawsze na rowerze, ale te wszystkie aktywności bardziej przydarzały mi się w mieście. Mieszkając w centrum miałam motywację, żeby wyjechać za miasto i ogólnie żyć aktywnie, nie siedzieć w domu.
Trochę to było takie uciekanie z bloku bez balkonu.
Teraz w domu z ogrodem i lasem za rogiem te wszystkie aktywności są na wyciągnięcie ręki i paradoksalnie mniej z nich korzystam...
Kije mam, muszę namówić mojego męża, żeby też sobie kupił i zaczniemy chodzić razem, bo warunki są tutaj doskonałe do tego.
Ogólnie mówiąc potrzebuję tylko iskry, żeby to wszystko ponownie zacząć, bo jak wpadnie się w rytm to już będzie systematycznie. :)

Majko
Na ten rok mam sporo planów jeśli chodzi o zmiany w ogrodzie, zobaczymy co się uda :) Obrus był pierwotnie zasłonką :P
Dziękuję za miłe słowa :buziak
Ostatnio zmieniany: 2019/02/17 20:26 przez magdala.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, inag1, Zielona Ania, zanetatacz, Franusiowa

Magda w ogrodzie . 2019/02/17 21:10 #149844

• ewa f
  • ewa f Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5027
Wszędzie było słońce,przynajmniej wczoraj ,ale nie u mnie! Przynajmniej było ciepło i rzuciłam się na gwiazdnicę, co mnie wkurzała od 2 tygodni A dzisiaj nie chce mi się pisać jak sie czuje !.Liści z rabat nie grabię, ale wszystko powycinałam. Nie zapowiadają już srogiej zimy jA u Ciebie już pięknie. U mnie kwitną przebiśniegi ,a miłki w pąkach.
Ogród irysowy Ewy F
Zapraszam , Ewa

Magda w ogrodzie . 2019/02/17 21:15 #149845

• markita
  • markita Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8354
Ja właśnie wczoraj poodsłaniałam ranniki, żeby nie kwitły w śmieciach, dziś poszłam sprawdzić, czy juz się otworzyły, a tam jeden wielki bajzel :angry: . Koty wypatrzyły skrawek odsłoniętej ziemi i rozgrzebały dookoła. Nie ostał się ani jeden rannikowy pąk :mlotek . Nie zabiłam ich tylko z okazji Dnia Kota krecigl
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, nowababka, zanetatacz

Magda w ogrodzie . 2019/02/17 21:30 #149850

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10008
To może dlatego ja nie mam zbyt wielu ranników?
Koty je wygrzebują
A może ja za bardzo jesienią grzebię?
Też dzisiaj wyszłam troszeczkę posprzątać i masa biedronek była pod śmieciami
Jednak powoli sprzątam, zawsze sobie jakieś schronienie znajdą.

Magda w ogrodzie . 2019/02/18 20:47 #149983

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22662
Magdziu no niestety u mnie śniegu jeszcze masa i nawet za bardzo rozrzucać się go nie da bo taki zmarznięty.
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Magda w ogrodzie . 2019/02/18 23:11 #150010

• magdala
  • magdala Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Danusiu ,
w końcu doczekasz się i Ty :) Ja myślę, że to już ostatki zimowe, niemożliwe, żeby wróciła...

Gosiu
Ja właśnie rozniosłam jesienią ranniki między piwonie, a niech sobie rosną :)

Marta
A to łobuzy! Mój sąsiad-kot nie jest upierdliwy tego roku, nawet przestał polować na ptaki w moich karmnikach.
Za to moje dwa psy, jak tylko wypuszczę je bez kontroli na dwór zaraz lecą pod karmniki i wyjadają słonecznik, który rzucam na ziemię dla kosów.
Tyle tego zjadają, że potem zbieram kupska w postaci takich ...batonów z ziarenek rotfl
Ciekawe co jeszcze zjadają przy okazji krecigl , muszę kupić im tabletki na robale.
W ogóle te moje psy mogłyby wyżywić się jabłkami, orzechami, słonecznikiem . Wegeterianie ?
Młodszą to nawet uczę komend na jabłka, jej ulubiony przysmak. Na żadną inną nagrodę nie wraca tak ochoczo do mnie w lesie. :P

Ewo
Też dzisiaj widziałam przebiśniegi u siebie, fajny to widok. A gwiazdnica jakby w ogóle zimy nie było-soczysta, zielona, nie naruszona przez mróz. Może traktować ją jako roślinę zimozieloną? :)
Ostatnio zmieniany: 2019/02/18 23:15 przez magdala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Danusia

Magda w ogrodzie . 2019/02/18 23:58 #150017

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72981
Ach, ta gwiazdnica krecigl To w tej chwili najbardziej uparty chwast - jak widzę - nie tylko w moim ogrodzie. krecigl Całe szczęście, że rośnie tylko na dobrych glebach a takich u mnie mało. :silly:

Czytam, ze zaniedbałaś basen? think: Ja 2 lata temu całą zimę pływałam i ćwiczyłam na basenie, ale wystarczył 1, pierwszy dzień pracy na działce i miałam zakwasy, aż strach. Możesz się więc Magdo śmiało rozgrzeszyć. :tup

Magda w ogrodzie . 2019/02/19 00:05 #150020

• magdala
  • magdala Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Polu :)
Szykujemy się do prac w ogrodzie jak do jakichś zawodów sportowych rotfl A i tak zakwasy murowane?
Na gwiazdnicę spojrzałam trochę inaczej kiedy dowiedziałam się, że powinien ją jeść nasz kanarek, bo podobno gwiazdnica ma działanie bakterio albo grzybobójcze. Takie kwiatki. :P

Magda w ogrodzie . 2019/02/19 07:42 #150039

• dodad
  • dodad Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1834
Magda, miałam kiedyś hodowlę zeberek i amadyn, gwiazdnicę uwielbiały!
Nie wiem czy mam żyzną glebę, ale gwiazdnica i kurdybanek to u mnie szaleją..... :mur
Pozdrawiam
Dorota
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.224 s.