Aniu
Miło mi , że podobają się ptaszki na zdjęciach
Prawdę mówiąc , to i dla mnie te zdjęcia są nieraz wielką niespodzianką
Ja muszę mieć okulary na oczach kiedy czytam , piszę , szydełkuję i takie tam. To są okulary do bardzo bliskiego patrzenia , a aparat mam taki , że patrzę w ekranik na wyciągnięcie rąk '
Więc kiedy pstrykam zdjęcia , robię to niemalże po omacku
Pstrykam ile wlezie , kiedy ptaszki "pozują " , w dodatku łzy mi lecą ( bo tak już mam z oczami ), a potem dopiero w komputerze widzę efekty
Miłko
To zdjęcie akurat nawet nie jest ostre , ale mi też gęba się uśmiechnęła , kiedy zobaczyłam zaciekawioną minę czubatki
Sosnowe igły, rozmywając się , robią ładne tło . Obok mnie jest las sosnowo bukowy , może dlatego są sosnówki ? Ubogą od czarnogłówki trudno mi odróżnić , wydaje mi się , że bywają u mnie obydwie.
Przy okazji chciałabym Cię zapytać - codziennie słyszę w ogrodzie ptasi głos , który mi kojarzy się z gwizdaniem gili . Gile po raz pierwszy spotkałam minionej wiosny i słyszałam ten ich gwizd, ale ten obecny jest częstszy , są króciutkie przerwy między gwizdami. Ptaki , które widuję w ogrodzie to : kosy , wszystkie sikorki, dzwońce, grubodziób, rudzik, mazurki , sójka, trznadel,zięba , kowalik . Czy taki głos może pasować do któregoś z tych ptaszków? Słuchałam w internecie , ale nie rozwiązałam mojej zagadki .
Małgosiu , Wiesiu
Bardzo dziękuję za kolejne rady w sprawie thuj , im więcej , tym lepiej
Dzięki temu już wiem , że w najbliższym sąsiedztwie tych morderczych drzew
posadzę hortensje bukietowe i różne inne krzewy kwitnące , a byliny jednak w oddaleniu . Co do host , to ja również zaobserwowałam , że pod jedną z moich thuj rośnie bardzo duża hosta i zupełnie nie widać , żeby coś jej było nie tak.
W dzisiejszym "odcinku" ptak , na którego co roku czekam
Grubodziób...
Zdjęcia robione przez szybę .
Najpierw czyżyki , które ten akurat karmnik przywłaszczyły dla siebie i siedzą tam jak na balkonie
Ale do czasu ...