Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: W cienistym ogrodzie Tomka Mr

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/02/13 20:17 #286804

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17301
A co to takiego, te sagitaty?
W kontekście Poli wywodów to ja się zastanawiam czy Ty oby na pewno nas nie obrażasz think: ?
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): jugo, Danusia, a.nia

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/02/14 20:12 #286900

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28916
Izo :buziak , bardzo proszę zaglądać tu częściej i zostawiać podobne wpisy :silly: ...od razu poprawia mi się nastrój ;)
A ja niedawno miałem okazję obejrzeć Twoje królestwo w powtórkowej 'Mai'. Nie wiem jak ogród wygląda na żywo, ale w TV prezentuje się świetnie. Szczególnie te cienisto-leśne miejsca...tylko momentami ciężko było się skupić, bo nogi gospodyni, trochę rozpraszały :lol:
Edyto, sagittatum to podobnie jak crispum czy cristatum cecha odmiany czy grupy odmian więc o żadnej obrazie mowy być nie może ;)
W tej grupie liście kształtem przypominają (mniej lub bardziej) strzałę. Dolna część liścia rozchodzi się na boki.
Tak jak na fotce,

Physoplexis comosa intrygująco kwitnąca bylina...ciekawe czy pokarze się wiosną. Niestety nie udało mi się zebrać nasion, albo przegapiłem albo ich nie wytworzyła ?

Owoce Diphylleia grayi , po kilku latach stagnacji, bylina zaczęła się rozrastać :) Jesienią dokupiłem Diphylleia sinensis ...więc jeżeli koleżanka Poll nie będzie żyła :patel i oddzieli koledze swoją cymosa, będę szczęśliwym posiadaczem wszystkich trzech parasolników występujących w naturze ;)

Moja najdroższa paproć...jak dobrze pójdzie to niestety trafi do mnie jeszcze droższa :glupek Nie będę nawet pisał ile kosztowała, powiem tylko, ze 'Green Lace' przy niej był tani... :na_ucho

Interesujący selekt Polystichum setiferum znaleziony i rozprowadzony przez Woutera van Driel jako 'Plumosum'. Ostatnio Julian Reed stwierdził, ze najlepiej pasuje do niej, Plumosum Group 'Laciniatum', ponieważ brzegi liści są nierówne i mocno postrzępione.

Jedna z najciekawszych odmian paprotnika szczecinkozębnego 'Divisilobum Cristatum Ivery' bardziej znany jako 'Iveryanum'

Woodwardia umigemmata i chmiel 'Variegata'...ciekawy jestem czy zdążył się wysiać, bo ponoć jest jednoroczny ? think:

I dwa upominki od naszej Olusi . Tu chciałem zwrócić uwagę, że trzmiel na fotce ma plamy w identycznym kolorze co maczek ;)

I od Basi , mini szczawik o pełnych kwiatkach.

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, Kalmia, piku, Krzysia, VERA, Pani Bestia, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 10 podziękowań od innych

--=reklama=--

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/02/14 21:02 #286903

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72958
Tomek Mr napisał:
Jesienią dokupiłem Diphylleia sinensis ...więc jeżeli koleżanka Poll nie będzie żyła :patel i oddzieli koledze swoją cymosa, będę szczęśliwym posiadaczem wszystkich trzech parasolników występujących w naturze ;)

No to, kolego, następna Kolekcja Narodowa gotowa. rotfl
Ja się nie podejmuję kopać na tym kamienistym stoku, ale jeśli wysiałeś nasionka ze swojej chińskiej i przywieziesz mi sadzonkę, to może bardzo się postaram. :kawa

Gdy patrzę na Plumosum Group 'Laciniatum', mam wrażenie, że ta paproć nie wie do końca, jak ma wyglądać. Ile razy koło niej przechodzę, szukam jakiegoś porządku w kępie, a ona jest taka.... jakby piorun walnął w rabarbar. Ja jednak lubię te porządniejsze.
Ostatnio zmieniany: 2023/02/14 21:02 przez Poll.

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/02/14 21:24 #286907

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Poll napisał:
Ja się nie podejmuję kopać na tym kamienistym stoku, ale jeśli wysiałeś nasionka ze swojej chińskiej i przywieziesz mi sadzonkę, to może bardzo się postaram. :kawa

Brzmi to żyłowato jednak...tak jak myślałem gwizdac

Poll napisał:
, szukam jakiegoś porządku w kępie, a ona jest taka.... jakby piorun walnął w rabarbar. Ja jednak lubię te porządniejsze.

Bo koleżanka lubi wszystko co porządne i ulizane...takie lalusiowate :lol: Ja tam lubię trochę luzu i polotu...zwłaszcza w ogrodzie. :kawa

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/02/14 22:45 #286912

• Tamaryszek
  • Tamaryszek Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • "Ogrodnictwo w zgodzie z naturą jest łatwiejsze, niż przeciwko niej"
  • Otrzymane podziękowania: 140
Tomku, zapraszam w odwiedziny do tamaryszkowego ogrodu. Chociaż moim cienistym zakątkom daleko do Twoich,no, i rarytasów u mnie żadnych nie zobaczysz. Daj znać, jeśli będziesz w moich okolicach.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/02/15 22:00 #286976

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72958
Tomek Mr napisał:
Poll napisał:

Brzmi to żyłowato jednak...tak jak myślałem gwizdac

Noooo, nie wiem think: Mnie to wygląda na fiozofię Kalego. rotfl

Mój drogi, polotu Ci nie odmawiałam i nie odmawiam, ale tak wypacykowanego ogrodu, jak kolegi, to ja chyba nie widziałam w swoim życiu. 2smiech ... ale oczywiście możemy poudawać, że tak nie jest....
Słyszałam, ze listonosz dostarczył pod pewien kielecki adres super książkę z UK. Teraz, to się chyba Tomusia nie doczekamy na forum przez miesiąc. wink-3
Ostatnio zmieniany: 2023/02/19 19:57 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, zanetatacz, dultom

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/02/19 19:54 #287196

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Tomeczku jak ja sie cieszę że Edytka też się zastanawiała o czym piszesz nie tylko ja taka niekumata i często nie rozumiem o czym Wy mówicie 2smiech 2smiech
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/03/15 20:25 #288982

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Izo, napisz jeszcze gdzie konkretne mieszkasz, bo to chyba bliżej W-wy? Dziękuję za zaproszeniem z chęcią Cię odwiedzę :)
Danusiu, nie chcę Cię martwić, ale Edyta tylko udaje, że nie rozumie gwizdac ...musimy nad Tobą popracować 2smiech 2smiech .
Polu, wypacykowany to on może był kilka lat temu, jak przejmowałem się każdym zbędnym liściem czy krzywo ułożonym kamykiem. Teraz nie zwracam uwagi na takie nieistotne duperele. ;).Poza tym jest taki mały, że trudno go zaniedbać :lol:

W ogrodzie niewiele się dzieje, ale żeby nie siedzieć bezczynnie, zabrałem się za oświetlenie ogrodu. Wiele lat temu zamontowałem na murze kilka latarni...z których własciwie nie korzystałem, bo włącznik był... na końcu ogrodu :glupek Teraz zakupiłem dwukanałowy przekaźnik radiowy, który umożliwia sterowanie pilotem. Zrobiłem jakby dwa obwody. Jeden altana i okolice, a drugi na pozostałą część ogrodu. Zamontowałem dodatkowe latarnie i reflektorki. Dwa z nich czekają jeszcze na rozwój roślin :)...ale już teraz z efektu jestem zadowolony. zwyc

Języcznik posadzony w pniaku, po dwóch latach sporo przybrał...znaczy że się zadomowił.

Nowy nabytek. bardzo ciekawy trójlist... ale z tego co widzę to na kwitnienie przyjdzie mi ze dwa lata poczekać... think:

Będę miał w ogrodzie dużo niespodzianek, bo wysadziłem sporo nowych roślin...ale co i gdzie to już nie do końca wiem krecigl
Np, takie cos przypominające skamieniały Belemnit think:

Do wysadzenia tradycyjnie czekają nowe rośliny...tylko ciekawe gdzie? :nie_wiem

I oświetlenie. Niestety zdjęcie marne...

Ostatnio zmieniany: 2023/03/15 20:28 przez Tomek Mr.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, piku, Efkaraj, takasobie, Krzysia, VERA, Pani Bestia, Semper ten użytkownik otrzymał 14 podziękowań od innych

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/03/16 20:52 #289046

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48239
No to musiałeś do światła pilota zatrudnić. gwizdac RAF czy LOT? B) Ja mam sporo lamp w domu, gdzie trudno obsłużyć je pstryczkiem :mur Co za czasy!
W ogrodzie polecam na lato coś na słońce z czujnikiem mroku. No albo na fotokomórkę.
Nad śnieżycami cmoknęłam. Cudne panieneczki. A reszta, to na pewno cudne, ale ja nie rozróżniam 037 Wszystko sałata taka...

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/03/17 15:59 #289084

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
RAF czy LOT? B)
Miłko, nic mi to nie mówi? think: bardziej mnie pytaj ROJNIK czy KAKTUS np. 2smiech W hurtowni wcisnęli mi mały odbiornik oznaczony ROP-02. Jestem zadowolony, bo reaguje z kazdego miejsca ogrodu i nie przeszkadza mu nawet gruby mur ;)
takasobie napisał:
W ogrodzie polecam na lato coś na słońce z czujnikiem mroku.
Tak chciałem,ale próbowałem wiele tych marketowych wynalazków słonecznych i nie byłem zadowolony. One świeciły a nie oświetlały i ta nieciekawa barwa...być może to nowsze, solidniejsze oświetlenie jest lepsiejsze ale widziałem, ze reflektorek kosztuje przeszło 200 zł :blink: ...a ja tych punktów sporo mam.

Powoli rozchylają się przylaszczki ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, Efkaraj, Krzysia, VERA, Margo2, jugo, zanetatacz, basik, Danusia ten użytkownik otrzymał 8 podziękowań od innych

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/03/17 17:14 #289085

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16355
W cienistym ogrodzie robi się pięknie i kolorowo.
Wiosna tuż ,tuż i już jest co podziwiać,a co dopiero jak pokażą się te nowo zakupione roślinki ,bo widzę że takie same rarytasiki kupiłeś.
Już nie wspomnę o tych które posadziłeś w zeszłym roku i nie pamiętasz think:
Coś mi się wydaje że z tego oświetlonego ogrodu,to trudno będzie wyjść o przyzwoitej porze. :zdrowko
Kielecki ogród nocą super.

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/03/21 20:23 #289459

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Tomeczku no powiem Ci że mnie trochę wystraszyłeś rotfl o co chodzi z tym ,,popracujemy na Tobą''az się boje i nie wiem czy teraz ze zlotu nie wypisać 2smiech
Powiem Ci że ja chodzę z nosem przy ziemi i sprawdzam czy już jakieś odmiany zawilców od pana Radziula już wychodzą bo przebisniegami jestem zachwycona :kocham
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
WIZYTÓWKA

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/04/04 10:26 #290661

• Tamaryszek
  • Tamaryszek Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
Pomysł z oświetleniem inspirujacy... Ja w ogóle nie mam oświetlenia w ogrodzie! Co prawda, urządzenia, o których wspominasz, to dla mnie to czarna magia, ale chyba muszę się im przyjrzeć.
Języcznik w karpie korzeniowej świetnie wygląda. Bardzo bym chciała mieć takie kompozycje.
P.S.
Mieszkam w Warszawie, przy północnej granicy miasta. Jeśli będziesz się chciał wybrać, pisz: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/04/24 21:00 #292335

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25836
Oświetlenie ogrodu nie powiem romantycznie się prezentuje :slonko , ale mnie jak i Izę zachwycił języcznik w karpie :kocham i chętnie coś takiego wykombinuję tylko jak mi powiesz czy go tam szczególnie podlewasz czy radzi sobie sam?
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2023/04/24 21:01 przez piku.

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/05/06 17:26 #293622

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Gosiu, tych nowych roślinek przybyło mi sporo....mam nadzieję, że znajdę im jeszcze jakieś sensowne miejsca think: . Na razie ciągle czekam z wysadzaniem ;)
Danusiu, nie udawaj zestresowanej, bo wiem, że twardziel jesteś 2smiech Ciekawy jestem jakie zawilce kupowałaś u pana Eugeniusza? Ja je chyba przegapiłem ;)
Izo, jeżeli będę się wybierał do Warszawy...być może z końcem lata, to dam znać. Co do oświetlenia , to wiele lat zastanawiałem się jakie i gdzie zamontować Ogród lubię przerabiać, więc stałe punkty odpadały. Zdecydowałem się zamontować latarnie na ogrodzeniu i kilka przenośnych reflektorów podświetlających w środku. Jestem bardzo zadowolony. Przyjemnie się spaceruje wieczorem po ogrodzie. Wcześniej wychodziłem tylko z konieczności, świecąc latarką ;).
I zrobiło się wiosennie. To dla mnie jeden z najlepszych okresów w ogrodzie. Niesamowite jak w ciągu 2-3 tygodni ogród wybucha i nabiera wyglądu.
Od mniej ogrodowych znajomych, którzy ostatnio mnie odwiedzali słyszałem ciągle pytania czemu tak ogołociłem ogród. polewkamax ...ale jak teraz te kilkaset bylin i przeszło 300 paproci wylezie z ziemi zrobi się busz;)...uwielbiam ten moment. :silly:

Glaucidium palmatum, wyjątkowo bujne w tym sezonie.

Niesamowity kolor młodych przyrostów ma Pieris 'Robin's Wood'

Peonia mlokosewitschii ma jedna wadę. krótko kwitnie :nie_wiem za to ma ładne liście i wyjątkowe owocostany.

Zaczynają kwitnąć obuwiki :)...wyjątkowo obficie w tym roku.

Najbardziej mocarny z 3 gatunków które uprawiam Syneilesis subglabera

Arisaema sikokianum ...ładnie się namnożyła ;)

Zawilce też polubiły mój ogród...sporo się ich uzbierało :lol:

Jedna z nowszych cienistych rabat.

Proszę zwrócić uwagę, że wszystkie fotki są opisane...proszę o pochwały :lol:
Ostatnio zmieniany: 2023/05/06 18:20 przez Tomek Mr.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, Efkaraj, Krzysia, VERA, Pani Bestia, Semper, jugo, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 8 podziękowań od innych

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/05/07 16:11 #293781

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Tomeczku niestety nazw nie mam Pan Radziul jakoś nie sprawdzał czy zapisuję 2smiech 2smiech dwa na pewno nie zakwitną ,jednego nie widzę reszta juz prawie wszystkie kwiatuszki pokazały :)
Pięknie opisałeś roślinki rotfl rotfl :przytulam
Danusia

WIZYTÓWKA

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/05/07 16:32 #293788

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16355
Tomasz,faktycznie wszystkie foty podpisane,więc chwalimy, chwalimy. :przytulam
Storczyki piękne,dla mnie to nowa miłość,ale jakoś nie mogę na nie trafić.
No i oczywiście śliczna syneilensis subglabere, taki rozczochraniec. :)
Dobrze że przymrozki nie poniszczyły roślin.

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/05/07 16:41 #293792

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33632
No Tomku, Tomku, skoro tak bardzo prosisz... cudownie podpisane wszystkie fotki :kocham
I ogród zrobił się stonowano kolorowy. Też ślicznie.

A moje synejlesis jednak ślimaki wyżarły :angry:

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/05/07 20:54 #293841

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziewczyny, dziękuję za pochwały :buziak
Ewo, moich syneilesis ślimaki nie ruszają. Inna sprawa, że ja znaczę rośliny, których mają nie podgryzać niebieskimi granulkami :nie_wolno .
Gosiu, ja swego czasu zniechęciłem się do storczyków/obuwików, bo mi zamierały. Ale trafiłem w OBI na niedrogie a duże kępy,,,i odpukać mają się dobrze. Teraz jak gdzieś widzę w rozsądnej cenie to biorę ;)
Danusiu, ja ostatnio staram się wszystkie rośliny od razu oznaczać, bo potem robi się bałagan i domysły co to jest, albo gdzie rośnie ? :lol:

Mertensja virginica. Ciekawa bylina, która w ogrodzie 'wpada' w oczy. I mój ulubiony kolor kwitnących roślin;)

Polystichum setiferum 'Helena' cieszę się, że ładnie się zregenerowała po przemrożeniu. To bardzo ładna odmiana...

Jedna z ładniejszych moich kokoryczek 'Koryu'...całkiem dobrze przyrasta

I jedno z większych Polygonatum '...na razie jest 'Gift' a jak 'złapie' trochę słońca, będzie 'Golden Gift' :)

Polystichum pseudo-makinoi, wyjątkowo bujnie się zapowiada.

Acer shirasawanum 'Gloria', z małej sadzonki podarowanej przez koleżankę Poll, wyrosło spore drzewko ;)

Ten pastorał, to nie cecha odmiany, a efekt przymrozków...niestety niektóre paprocie trochę od nich ucierpiały...

Ostatnio zmieniany: 2023/05/07 20:57 przez Tomek Mr.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, piku, Efkaraj, takasobie, Krzysia, VERA, Semper, jugo ten użytkownik otrzymał 9 podziękowań od innych

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/05/08 09:53 #293897

• Tamaryszek
  • Tamaryszek Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
Fajna ta kokoryczka Koryu
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.209 s.