Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: W cienistym ogrodzie Tomka Mr

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/06 16:24 #300581

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 13944
Kurcze, prawie w jak w wilgotnym lesie równikowym. Ogólnie wrażenie nieziemskie.
Tomku, z innej beczki. Piękne liście ma ta kosmata hortensja. Posadziłbym taką w miejsce ogrodowej, ale nie wiem, czy to warte świeczki? Ogrodowa kwitnie rzadko, przeważnie pędy z pąkami przemarzają wiosną. Czy kosmata też jest taka wrażliwa? Czy też długo wiosną sterczą gołe badyle, czy może ulistnia się jednak szybciej? Niewiele o niej wiem, mogę poczytać, ale garść wrażeń i doświadczeń od Zielonozakręconego to jednak co innego. :diabelek
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/07 08:12 #300641

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28916
Tomasz, ja nie jestem fanem hortensji...zwłaszcza tych białych bałwanków :unsure: , ale jest kilka wyjątków z Hydragena aspera na czele ;). Jak dla mnie jest bezproblemowa. Rośnie u mnie od kilkunastu lat. Nie kwitła tylko raz po mocnym cięciu, ale jest ozdobna również z liści. Gorąco polecam ! ;)

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, VERA, nowababka, Elżbieta, Danusia, Shalina, a.nia, dultom, ewakatarzyna ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

--=reklama=--

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/07 08:45 #300643

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Właśnie, te liście są takie inne, bardzo przykuwają wzrok. U Ciebie cała wygląda super. Będę myślał, bo mam dość ogrodowej. na domiar złego, jakby na przekór tym moim odczuciom, żona dostała niedawno od znajomej ogrodową niebieską (w podzięce za pomoc przy odnalezieniu psa). Nie chciałem, prosiłem, podziękuj, niech zasili ogródek znajomej, ale po próżnicy, "bo to może być przykrość dla znajomej..." Ostatecznie pozwoliłem wsadzić do donicy, może się zniechęci podlewaniem co dwa tygodnie specjalną mieszanką, żeby pozostała niebieska, bo wiadomo, że to sztuczny kolor u "ogrodówek".
Pozdrawiam, Tomek

Ogród na kółkach
Ostatnio zmieniany: 2023/08/07 08:47 przez dultom.

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/07 10:07 #300650

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5001
dultom napisał:
może się zniechęci podlewaniem co dwa tygodnie specjalną mieszanką, żeby pozostała niebieska, bo wiadomo, że to sztuczny kolor u "ogrodówek".

ej, niebieski to jak najbardziej naturalny kolor hortensji rosnących na kwaśnych stanowiskach. A patrząc na Twoje oszałamiające rododendrony i azalie to taką masz glebę w ogrodzie. Więc, Tomku, pogódź się z losem;) i nie dręcz już żony i hortensji doniczką. W zamian będziesz mógł ją dręczyć zakładaniem jej (znaczy hortensji polewkamax ) sweterka;) dla ochrony przed wiosennymi przymrozkami (bo same zimy to one znoszą dobrze).
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, dultom

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/07 10:39 #300651

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
janka.p napisał:
Więc, Tomku, pogódź się z losem;) i nie dręcz już żony i hortensji doniczką. W zamian będziesz mógł ją dręczyć zakładaniem jej (znaczy hortensji polewkamax ) sweterka;) dla ochrony przed wiosennymi przymrozkami (bo same zimy to one znoszą dobrze).

- Niech dręczy...przyjęła knota to niech się męczy. 2smiech
Za tę wiadomość podziękował(a): dultom

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/07 10:42 #300653

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Janko, ziemię kwaśną to ja mam tylko tam, gdzie o to zadbam, a hortensji raczej obok rodków sadził nie będę. Poza tym ziemia w ogrodzie jest typowa, czyli dość kiepska, wymaga uzdatniania w zależności od tego, co sadzę.
Pozdrawiam, Tomek

Ogród na kółkach
Ostatnio zmieniany: 2023/08/07 10:43 przez dultom.
Za tę wiadomość podziękował(a): janka.p

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/07 11:00 #300654

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5001
dultom napisał:
Poza tym ziemia w ogrodzie jest typowa, czyli dość kiepska, wymaga uzdatniania w zależności od tego, co sadzę.

Nie będę Cię namawiała, dobrze rozumiem, że człowiek chce mieć w ogrodzie to co chce:)), ale napiszę, że z obserwacji na moim krakowskim osiedlu gdzie hortensje rosną przy blokach i mają zero opieki, poza przycięciem, jak wyłażą na chodniki, to one wcale nie są wymagające. Problemem są przymrozki, ale w Krakowie ten problem w zasadzie nie istnieje i ciężka glina, taka, jak u mnie na wsi.
Za tę wiadomość podziękował(a): dultom

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/12 08:34 #301026

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Moi mili, dzisiaj zdecydowałem, traw się jednak nie pozbędę...nie ma Tolka we wsi :P

Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, piku, Krzysia, VERA, Pani Bestia, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 8 podziękowań od innych

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/12 08:37 #301028

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18021
Obłędnie :kocham
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/12 09:07 #301034

• edyta
  • edyta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17300
Przyznam, ze ja w ostatnich latach mocno zredukowałam ilość posiadanych traw, ale nie wyobrażam sobie ich całkowitej eksmisji. Późnym latem i jesienią są prawdziwymi gwiazdami flower .

I przyłączam się do zachwytów nad Gołubieńskim. Dostałam cynk od chłopaków, że chwaliłeś to miejsce i faktycznie - warte zobaczenia zwyc .
W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Pozdrawiam,
Edyta
Kamienne ścieżki wśród kwiecistych rabat

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/12 09:13 #301036

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Tomku... cóż ja mogę powiedzieć na Twoją decyzję.... :buziak :kocham :buziak :kocham :buziak :kocham
Wiem, że kochasz, paprocie, wiem, że Kolekcja Narodowa, to Twoja duma (i nasza, forumowa)... ale ten widok (przepraszam recourse ) jest wart wszystkich paproci
:kocham :kocham :kocham

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/12 10:36 #301039

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Słuszna decyzja, serce by Ci krwawiło. Widok obłędny. Nie wiedziałem, że Hakonechloa może urosnąć do takich rozmiarów!
Pozdrawiam, Tomek

Ogród na kółkach

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/12 22:19 #301063

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25836
Tomku, nawet by mi przez myśl nie przeszło że mógłbyś zlikwidować trawy, ten widok nie ma równych sobie :woohoo:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/15 22:53 #301263

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Rozumiem, że może chciałbyś je trochę zmniejszyć objętościowo, ale wyrzucić?
Słuszna decyzja.
A co do mojego projektowania cienistych zakątków to miło mi, że pokładasz wiarę w moje umiejętności, ale uwierz mi, że słabo mi to wychodzi.
Zdecydowanie lepiej czuję słoneczne rabaty.
Ale staram się

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/16 09:31 #301275

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziękuję za słowa wsparcia w sprawie traw ;) ...kilka juz i tak dostało eksmisję, a reszta jest systematycznie odchudzana ;).
Tomku hakonechloa po kilku latach może tak wyglądać. U mnie ma dodatkowo dużo wilgoci, bo jest tam szybkozłączka od podlewania i ciągle z niej coś wycieka ...widać bardzo jej to pasuje :lol:
Gosiu, ja mam większy problem z rabatami słonecznymi, szczególnie jak zakładam u klientów. Staram się niepotrzebnie sadzić bardziej oryginalne, ale trudniej dostępne rośliny...zamiast powielać sprawdzone szablony. Sam nie wiem po co to robię, bo często inwestorom jest to obojętne ;)... a w ogóle to powoli chcę się wycofać z prac w tylu ogrodach. Za dużo wysiłku mnie to kosztuje... :unsure:

Kilka dni temu odwiedziłem ogród kolegi Marka, z którym byliśmy na zlocie. Jestem pełen podziwu, że w wieku 70 lat, ma jeszcze tyle pomysłów i chęci do prac w ogrodzie. Ostatnio przerabiał bardzo duże oczko wodne. Zmniejszył je o połowę, a pozostałość wykorzystał jako miejsce do wypoczynku. Tam gdzie niecka łączy się z oczkiem wstawił szybę, w której widać pływające ryby. Dodatkowo jest to oświetlone od góry co wieczorem daje świetny efekt.

Ciekawa skrzynka na listy i zielony dach nad śmietnikiem ;).

Ściana z paprociami to też nowa praca...ciekawe czy paprocie sobie poradzą w takim miejscu,

Cały ogród ma trochę ponad 2000 m., a przez to że jest tam dużo ścieżek i zakamarków wydaje się przynajmniej dwa razy większy ;).
Ostatnio zmieniany: 2023/08/16 11:29 przez Tomek Mr.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, piku, Efkaraj, takasobie, Krzysia, VERA, Pani Bestia, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 12 podziękowań od innych

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/16 09:47 #301277

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10492
Trawy fantastyczne, kto by likwidowal najbardziej malowniczy zakątek ogrody, gdybyś jednak uszczuplał i podjął trud wysyłki na mój koszt, niestety astry od Janki wróciły do nadawcy , bo nie podjęłam przesyłki z powodu braku powiadomień inpostu, co za gnojki i miał nie daj Boże wyrzucać, to chętnie wyrzebrzę jakieś sadzonki.
Ogród kolegi obłędny, pomysł za pomysłem i wszystko w świetnym stylu.
Ostatnio zmieniany: 2023/08/16 09:51 przez Katarzyna2021.

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/16 11:48 #301281

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Katarzyna2021 napisał:
... niestety astry od Janki wróciły do nadawcy , bo nie podjęłam przesyłki z powodu braku powiadomień inpostu, co za gnojki....
Kasiu, jak tak możesz? think: Może pan z In Postu wystawał pod Twoją brama w czasie gdy szalałas w Hiszpanii i pluskałas sie pośród raf koralowych? :lol:
Chłopinie zrobiło się szkoda astrów, to odesłał nadawcy :nie_wiem

Na sadzonki traw możesz liczyć. Najlepiej gdybyś wiosną podjechała do mnie i osobiście zabrała...to są zwykle ciężkie karpy, nie wiadomo jak to spakować?
A najlepsze trawy są z Iławy ;) :lol:
Ostatnio zmieniany: 2023/08/16 11:50 przez Tomek Mr.

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/16 12:52 #301284

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gratulacje dla kolegi. Jego ogród, ale i chęć do dbania o niego, mimo upływających lat, robią wrażenie. Doceniam to, bo tego właśnie najbardziej się boję, że mi w końcu zabraknie sił i determinacji.
Wiele tu niestandardowych rozwiązań. Aż chciałoby się to i owo skopiować.
Pozdrawiam, Tomek

Ogród na kółkach
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, zanetatacz

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/16 15:45 #301299

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25402
No popatrz jaki ten Marek skromny zdziwko
Wprawdzie chętnie dzielił się wiedzą na temat uprawy roślin, ale ani się zająknął, że taki z Niego Pomysłowy Dobromir recourse

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/16 19:04 #301312

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10492
Mogę, mogę.To nie pierwszy raz, zapytaj Janki, jakie były mijanki, to w maju chyba. Napisalam, że niełatwa przeprawa, zeby coś wysłać i odebrać. Niełatwo jest nie dostarczyc przesyłkę, potrzeba znawstwa i szybkiego zwrotu w 24 godziny do nadawcy w przeciwnym przypadku klient może wypaść na drogę i zarządac dostarczenia przesyłki. Niech nie myślą, że komuś oczy zamydlą.
Kilka przesyłek udało mi się odebrać dzięki zrozumieniu i ścisłej kooperacji z nadawcami. Pisałam reklamacje, ale Janka chyba machnęła reka na to wszystko. Nieważne.
Bardzo lubię chwalić i doceniać innych, ale to nie ten wątek tym razem.
Ilawa to rzut beretem ode mnie , 40 km nie więcej. Chętnie skorzystam z zaproszenia i odwiedzę :grabie Twoj ogród i bez marudzenia obejrzę krajową kolecję Polystychum oraz malownicze trawiaste zakątki. Pomyśl kiedy by Ci pasowało i postaram się w jakiś termin wpasowac. To będzie naukowa wycieczka z dokumentacją fotograficzną, jeśli będzie na to zgoda. To wszyscy skorzystają.
Ostatnio zmieniany: 2023/08/16 19:17 przez Katarzyna2021.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.196 s.