Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: W cienistym ogrodzie Tomka Mr

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/05/08 15:53 #293916

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16355
U nas nigdzie w pobliżu nie ma OBI,też wolałabym widzieć co kupuję,bo nie ma jak rozrośnięte obuwiki.
Ale mam nadzieję że kiedyś jeszcze coś upoluję.Martensja,faktycznie ładna,ale ona chyba zamiera po kwitnieniu?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/05/08 20:30 #293941

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Tomeczku no powiem Ci że mam z tym problem bo w kilku miejscach nie wiem co mi wychodzi wink-3 wink-3
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

--=reklama=--

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/05/14 22:17 #294598

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72958
Tomaszu, teraz, po kilku dniach po przymrozkach mogłam ocenić straty... Niestety, wiele paproci straciło pastorały, albo, jak pisałeś, rozwijają się koślawe. Te z rodzaju Polystichum wypuszczają najładniejsze frondy jesienią, więc powinny nadrobić straty, ale z innymi sprawa nie jest już taka prosta.
Gloria ładnie wybujała, widać, ze z serca podarowana. gwizdac

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/06/18 22:42 #297731

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Jestem Ci bardzo wdzięczna za nazwy.
Jak zwykle zachwycam się Twoimi rarytasami. No i porządkiem na rabatach. Każda roślinka wyeksponowana. U mnie jest za duży ścisk
Moje gratulacje z powodu wygranej.

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/07/15 10:28 #299303

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 28916
Danusia napisał:
Tomeczku no powiem Ci że mam z tym problem bo w kilku miejscach nie wiem co mi wychodzi wink-3 wink-3

Danusiu, miejmy nadzieję, że to tylko młodzieńczy trądzik 2smiech
Gosiu/Margo, dziękuję za miłe słowa...aż się chce czytać takie wpisy :przytulam Niestety u mnie też solidny ścisk. Wiosną jest nieźle, ale jak rośliny się całkiem rozwiną to ciężko gdzieś nogę postawić ;)
Polu, u mnie kilka paproci wypuściło tylko po kilka liści i cisza. Jak się pewnie domyślasz są to przeważnie te na których zależy nam najbardziej :nie_wiem
Gosiu/jugo, po martensji już nie ma śladu. Niestety OBI w tym roku nie miało w ofercie obuwików...ponoć nie najlepiej im się sprzedawały :ohmy: Ludzie jednak wolą róże, liliowce i tuje ;).
Izo, pewnie zauważyłaś, że kokoryczki zrobiły się modne...z czego należy się cieszyć, bo to rośliny warte zachodu, a wybór jest spory... u mnie niestety coś je podjadało i nie były to gąsienice. W tym sezonie dwukrotnie opryskałem mospilanem i pomogło ;)

Niedawno udałem się na kilkudniowy wypoczynek do trójmiasta. Spotkałem się przy okazji z naszą rzadko udzielajacą się forumowiczką, przesympatyczną Sylwią/ Strange, która zawiozła mnie do bardzo ciekawego...prywatnego 'Gołubieńskiego Ogrodu Botanicznego'. jeżeli będziecie w okolicach Gdańska to polecam ;)
Bardzo dużo ciekawych i rzadko spotykanych roślin, zwłaszcza drzew i krzewów. Mało znane to były dla mnie, bo Sylwia sypała nazwami jak z rękawa...
Wstęp kosztuje 16 zł. ale za to jest kilka godzin spaceru po pięknym, tajemniczym ogrodzie. Jest też stoisko z ciekawymi roślinami w rozsądnych cenach.

Ostatnio zmieniany: 2023/07/15 10:41 przez Tomek Mr.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Kalmia, piku, Efkaraj, takasobie, Krzysia, VERA, Pani Bestia, Nowinka, Iwona1311 ten użytkownik otrzymał 11 podziękowań od innych

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/07/15 19:28 #299317

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 64974
Tomasz dzięki za cynk recourse Tak się składa, że przebywam obecnie całkiem blisko miejscowości Gołubie B)
pozdrawiam Basia
Ostatnio zmieniany: 2023/07/15 19:33 przez basik.

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/07/20 09:33 #299521

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5713
Szkoda, ze tak późno przeczytałam... W zeszłym tygodniu byliśmy w Gdańsku... Ale do Gdańska jeszcze pojedziemy na pewno! Jestem zauroczona Starym Miastem, więc Gołubieński Ogród Botaniczny jest już zaznaczony jako obowiązkowy do odwiedzenia. Dzięki za info!

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/07/24 13:34 #299789

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dzisiaj mini-max...minimum słów, maximum zdjęć ;)

Dziewanna,,,chyba 'Dark Eyes', prezent od Wojtka.

Młode siewki z zarodników, które dostałem od kolekcjonera z Anglii. To najbardziej zbliżona forma do 'Plumosum Drueryi' siewki są zróżnicowane, ale ponoć dużą część przekazuje cechy rośliny matecznej...

Odwiedziny bratanicy.

Hosta „Hyuga Urajiro”

Siewka Polystichum setifeum 'Cristatum'

Polystichum munitum 'Crispum'
\

'Seducer'

Ostatnio zmieniany: 2023/07/24 13:38 przez Tomek Mr.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, piku, Efkaraj, takasobie, Krzysia, VERA, Pani Bestia, Semper ten użytkownik otrzymał 13 podziękowań od innych

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/07/24 16:59 #299795

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 13944
Wspaniały masz Tomku zakątek. Nie mogę się napatrzeć na te okazy, z jednej strony z niecierpliwością czekam, by i moja młodzież się wykazała, ale z drugiej strony odczuwam lęk. Z paprociami nie powinno być źle, wszędzie się jakoś zmieszczą, gorzej z funkiami. Widzę Twojego Seducera, szerokiego jak lotnisko, podobnie chyba ponadwymiarowe Mikawa-no-yuki czy Hyuga Urajiro i zaczynam się bać, czy u mnie nie wyjdą poza ramy im przeznaczone, kiedy się już zadomowią na dobre. A niespecjalnie mam gdzie przenosić. krecigl
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Ostatnio zmieniany: 2023/07/24 17:00 przez dultom.

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/07/24 20:43 #299800

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Tomasz, nie masz się co martwić, przerabianie rabat to świetna zabawa ;)
Ja swoimi roślinami spokojne zagospodarował bym drugie tyle areału :) Ale cieszę się, że mam i tak sporo miejsca jak na centrum miasta ;)
Hosty zawsze można odchudzić, dzieląc karpy wiosną. Ja już i tak zostawiłem te najważniejsze. Prawdopodobnie będę musiał się pozbyć niektórych bylin, ponieważ muszę mieć miejsce na ewentualnie nowe paprotniki, jako że mam ich Kolekcję Narodową. Powinienem mieć przynajmniej po 2 sztuki każdego gatunku czy odmiany.
Jesienią planuję przewietrzyć rabaty...ograniczyć np. paprocie zadarniające (Adiantum venustum, Gymnocarpium), Pozbyć się zbędnych wypełniaczy czy siewek
Zastanawiam się też nad częściową redukcją trawowiska...i tu mam dylemat... bo trawy jednak lubię think:

Ostatnio zmieniany: 2023/07/24 20:47 przez Tomek Mr.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, th, Kalmia, piku, Efkaraj, takasobie, Krzysia, VERA, Pani Bestia ten użytkownik otrzymał 13 podziękowań od innych

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/07/24 21:12 #299803

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22620
Pięknie masz Tomeczku i śliczne fotki :bravo :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/07/24 22:17 #299816

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16364
Tomku jeśli jeszcze ktoś nie kocha paprotników, to po Twoich fotach - po prostu musi je pokochać..!! rotfl

A trawy możesz możesz przecież oglądać u innych forumków.. :kawa wink-3
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, Kalmia

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/07/24 23:05 #299835

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72958
No cóż Tomaszu... Nie ma co płakać nad kilkoma trawami, skoro brak w ogrodzie miejsca na rośliny, które muszą w nim być. Ogród nie jest z gumy (choć czasem nam się tak wydaje), a Ty masz w dodatku je posadzone estetycznie, w odpowiednich miejscach, z odpowiednimi odstępami.... Obawiam się, że za 10 lat będziesz musiał zawłaszczyć ogród sąsiadki. rotfl

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/07/25 19:55 #299892

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16355
Przy porannej kawce,pooglądałam sobie piękne zdjęcia z pięknego ogrodu. :)
U nas o czymś takim,mówi się 'Ful wypas',czyli pięknie i na bogato.Tyle tytułem słodzenia.
Widzę,że hartujesz już siewki 'Plumosum Drueryi',mam nadzieję że dobrze to zniosą.
Śliczna dziewczyna spaceruje po ogrodzie,pewnie Ci przy okazji rabatki popieliła,bo żadnej trawki nie widać. think:

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/07/25 20:25 #299898

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25836
Zachwycająca jest zieleń w Twoim ogrodzie Tomku :woohoo: i trawy masz zachwycające, szkoda by więc było się ich pozbywać, może wystarczy lekkie ograniczenie think: ale cóż kolekcja narodowa swoje prawa ma :zielony . Gdybyś jednak miał wyrzucać co nieco to ja chętnie przygarnę Gymnocarpium, w moim zagajniku miejsca jeszcze dostatek :zielony
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/07/26 10:20 #299930

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18021
Tomasz zrobisz "wyprzedaż garażową" i chętni na pewno się znajdą na siwki i inne niemieszczące się rośliny...
Tytuł "kolekcji Narodowej zobowiązuje ... szkoda, że nasze ogrody nie sa studnią bez dna i przychodzi czas, że trzeba zacząć wybierać... na razie mam ten luksus, że sadzę i nie musze się zastanawiać czy starczy miejsca, a raczej czy roślinom będzie dobrze, bo stanowiska albo za mokre albo za słoneczne i kombinuje jak koń pod górkę :P
Traw tez by mi było szkoda bo jesienia robią robotę w ogrodzie...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, Kalmia, dultom

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/07/28 22:01 #300114

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9985
Tak, na pewno będą chętni.
Im dłużej się przyglądam Twoim zdjęciom, tym większą mam ochotę na zrobienie takich rabat u siebie.
Tylko nie umiem. Ja bardziej kwiatowa jestem.
Nie umiem tak pięknie komponować roślin cienistych

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/06 09:32 #300541

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu, dzięki za miłe słowa :przytulam
Nelu, dziękuję w imieniu paprotników. Przyznasz, że to rośliny warte reklamy ;).Podziwianie traw u innych to dla mnie trochę mało. Im bliżej jesieni tym mniej myślę o ich eksmisji

Poll, fragment działki sąsiadki byłby dla mnie wybawieniem...ona z niej praktycznie nie korzysta, leży to i zarasta...po cichu liczę, że kiedyś da się namówić na odsprzedanie ;)
Gosiu, lepiej żeby goście nie pielili rabatek...bo narobią więcej szkody niż pożytku :lol:
Wiesiu,Gymnocarpium będę miał dla Ciebie, tylko z tego co pamiętam nie wybierasz się na zlot? Może jesienią Ci prześlę? Trawy z roku na rok ograniczam, ale pozbyć się całkiem chyba nie dam rady :).
Aniu, nadwyżki często sadzę w ogrodach klientów..dużo moich traw rośnie już u sąsiadów. Potem słyszę od innych -idź zobacz jakie tam mają zaje...e trawy :lol:
Gosiu, nie bądź skromna,z takim doświadczeniem nie będziesz miała problenów z cienistą rabatą...a z tego co widziałem cienia masz sporo ;).

Zakwitła pamiątka z Wojsławic, lilia kupiona przy okazji pamiętnej wystawy paproci ;) To ponoć odmiana o najciemniejszych kwiatach...faktycznie ciemna...to ta z prawej strony ;)

Hortensja kosmata została jesienią mocno przycięta ..więc kwiatów ma niewiele, ale liście są olbrzymie ;)

Niesamowity sport hosty Sum & Subsance...liście jak odlane z plastiku :ohmy:

Kilkuletnia siewka...prawdopodobnie Polystichum aculeatum...tak sugeruje Erwin...chociaż może to być hybryda. Wyjątkowo duży i dynamiczny okaz

Hosta 'Amalia'...u mnie o pokroju kaskadowym.

Ostatnio zmieniany: 2023/08/06 09:48 przez Tomek Mr.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Kalmia, piku, Krzysia, VERA, mieciak49, Pani Bestia, Semper, nowababka, jugo ten użytkownik otrzymał 9 podziękowań od innych

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/06 11:11 #300549

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33632
Wciąż podziwiam umiejętności sadzenia paproci i host, tak żeby były widoczne, choć miejsce jest ograniczone :bravo
Wierzę Tomku, że wymyślisz sposób na ogarnięcie i Kolekcji Narodowej, i trawowiska... bo jakoś bez traw, nie wyobrażam sobie Twojego ogrodu... przez Ciebie (a raczej Twoje zdjęcia) trawy zagościły i w moim ogrodzie kilka lat temu :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, Pani Bestia

W cienistym ogrodzie Tomka Mr 2023/08/06 11:31 #300554

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Efkaraj napisał:
... przez Ciebie (a raczej Twoje zdjęcia) trawy zagościły i w moim ogrodzie kilka lat temu :kocham

Dziękuję Ewo :buziak nawet nie wiesz jak miło mi słyszeć takie słowa :kocham
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.219 s.