Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Domek pod Dębami w różanym ogrodzie

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/09 18:38 #182022

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25567
Verciu :buziak oczywiście że mi się należy 2smiech od rana totalna obsługa M., siekanie, gotowanie, pranie i sprzątanie a w między czasie ile się da robię w ogrodzie :grabie
Dzisiaj przesadziłam 2 róże, a wykarczowałam resztki po 2 różach i mocno zakorzenione 3 wkurzające róże, teraz mam moc miejsca na dalsze przesadzania, może w poniedziałek think:
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Efkaraj, takasobie, VERA, inag1, Elżbieta, zanetatacz

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/10 20:06 #182126

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52608
Z jednej strony to współczuję, że masz tyle na głowie, ale nadmiar zajęć nie pozwala na "nic mi się nie chce" ! 2smiech
To miły moment, kiedy ma się miejsce na przesadzenie! Gorzej, jak się go jeszcze nie ma think:
Proszonego obiadu zazdraszczam, ja sama musiałam sobie zrobić. Jutro św. Marcina - święto poznańskie (dnia niepodległości nie obchodzimy, u nas to nastąpiło dopiero po Powstaniu Wielkopolskim) I będziemy jeść rogale.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Efkaraj, edulkot, zanetatacz

--=reklama=--

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/10 20:36 #182135

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko to 'nicmisięniechce' to miałam prawie cale lato więc w końcu muszę odrobić ten stracony czas 2smiech
Tę nową-starą rabatę odkładałam w nieskończoność, ale przygotowując ją do zimy czyli ostatnie plewienie i ścinanie resztek odkryło dwa zdechlaki i jak zaczęłam to skończyłam jak już była szarówka 2smiech teraz nic tylko pozbierać żółtawe róże rozsiane po ogrodzie, tam je posadzić, dokupić czerwonych krwawników, a wisienką na torcie chyba będzie nowa róża Summer of Love :kocham
Rogali marcińskich zazdroszczę :oops: zięć czasami przywoził i było to niebo w gębie :mniam
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Efkaraj, takasobie, zanetatacz

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/11 16:34 #182177

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ja raczej nie jadam słodkiego coby sadła nie przybyło, ale rogal to święty obowiązek. Niby tylko 1/3 jem, ale takich "jednychczecich" to ja kilka zjadam w ciągu dnia. Ktoś w necie napisał, ze niby poznaniacy sknery, ale w żadnym cieście nie ma tyle masła i bogactwa, co w tym!
Podziwiam robotę, ja też nabrałam chęci, ale zimnawo dziś więc krótko pracowałam.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/11 19:11 #182208

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10948
A u nas było dzisiaj bardzo ładnie. Ale nie dane mi było popracować.
Nie zazdroszczę tego grabienia liści. Ja mam tak naprawdę tylko orzecha i czereśnię. I tak narzekam polewkamax
Własnie czekam aż spadną liście czereśni. A one wiszą i wiszą

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/11 20:55 #182226

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Niby dzisiaj ogrodowałam ale niewiele widać B) oprócz sporej kupy kompostu i posunięcia się o pół metra w rozwożeniu gliniastej ziemi i jej przekopaniu z tubylczym podłożem :bezsil
Miłko no chwilami rzeczywiście było chłodnawo, zbyt szybo nadchodzą wieczorowe chłody :dry: z tymi rogalami to jest podobnie jak ze śląskim kołoczem, musi być na bogato 2smiech
Gosiu teraz już zarzuciłam grabienie liści, pod orzechem sterta, z trawnika zebrałam kosiarką jakiś czas temu, resztę będę zgrabiać jak rzeczywiście zrobi się zimnawo, teraz tylko kopanie :bezsil
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/12 08:49 #182238

• Lukrecja
  • Lukrecja Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1932
Ja to Ciebie naprawdę, szczerze podziwiam Majeczko! Ty chyba jesteś z żelaza!
Może i bym coś u siebie porobiła, gdyby nie to że wracam w zasadzie po ćmoku :nie a rano, przed pracą za mało czasu żeby się z czymś rozkręcać. I tak czekam na ten lepszy czas.
Rabatka z żółtymi różami i krwawnikami zapowiada się bardzo kusząco! :mniam

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/17 19:19 #182590

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Neluś no nie przesadzaj :oops: Ty pracujesz pewnie tyle samo godzin co ja, tylko że ja robię to co kocham, a Ty pełnisz służbę bo pedagogika i nauczanie to ciężka praca, której ja za żadne skarby nie chciałabym pełnić. wink-3

Rabata z żółtawymi różami prawie gotowa, zabrakło mi tylko 2 róż: Lemon Fizz i Summer of Love, miejscówki gotowe, ale u pana Grzegorza Hyży Lemon Fizz zabrakło :placz a tak mi się podoba :kocham
Skończyłam też wożenie i przekopanie pierwszej warstwy gliny na przeddomkową, teraz kompost, moją ziemię i montować płotki, tylko czy zdążę przed zimą trzydziestolecia think:

Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, VERA, chester633, Elżbieta, zanetatacz, Franusiowa, a.nia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/17 19:25 #182591

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Toś się napracowała wielce! Ale jak pogoda sprzyjała, to naprawdę przyjemność! Będą tylko gnaty przyjemnie mrowić! :diabelek

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/17 19:28 #182592

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24419
Majeczka może ta zima trzydziestolecia to będzie ciepła rotfl
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/17 19:55 #182597

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 26150
Co Wy z tą zimą trzydziestolecia - czyżby Indianie zbierali chrust 2smiech

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/17 20:14 #182607

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6033
Majka, aż sobie obejrzałam te brakujące róże, śliczna ta żółta i chociaż za tym kolorem w ogrodzie, nie przepadam, to spójna kolorystycznie rabata będzie tu ładnie wyglądać.
I już sobie wyobrażam ten brzęk zwabionych pyłkiem pszczół :owady .
Pogoda daje popracować, w sobotę też się trochę pokręciłam w ogrodzie, wybrałam buraczki i część marchewki, połowa listopada, a ja jeszcze zostawiłam trochę marchwi na potem :lol:
Mam wprawdzie kilka róż do przesadzenia, ale kręgosłup strajkuje, doktor każe dbać, straszy konsekwencjami, nie będę się narażać, pora mi już zmądrzeć :mlotek .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Ostatnio zmieniany: 2019/11/17 20:16 przez Elsi.

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/17 20:14 #182608

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko może nie gnaty ale kręgosłup to doskonale wiem gdzie mam 2smiech
Dzisiaj w końcu udało mi się zadoniczkować 200 cebulek krokusów i 20 tulipanów co mają trafić na tę rabatę, kolejną zimę mam do zabawy z doniczkami krecigl
Danusiu ja już nie wierzę w ich prognozy więc może rzeczywiście będzie ciepła wink-3
Veruś no trąbią o tym na każdym kanale, w każdej notatce pogodowej, jakiś wir polarny :blink: ponoć amerykańce coś takiego wymyślili gwizdac

skoro wyciągnęłam aparat żeby uwiecznić etam kopania to zrobiłam jakieś zdjęcia, bo komórką to jest masakra :mur

ślaz ciągle kwitnie
Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, VERA, chester633, Elżbieta, zanetatacz, nelu-pelu, Danusia, a.nia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/17 20:20 #182610

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Elsi napisał:
Majka, aż sobie obejrzałam te brakujące róże, śliczna ta żółta i chociaż za tym kolorem w ogrodzie, nie przepadam, to spójna kolorystycznie rabata będzie tu ładnie wyglądać.
I już sobie wyobrażam ten brzęk zwabionych pyłkiem pszczół :owady .
Pogoda daje popracować, w sobotę też się trochę pokręciłam w ogrodzie, wybrałam buraczki i część marchewki, połowa listopada, a ja jeszcze zostawiłam trochę marchwi na potem :lol:
Mam wprawdzie kilka róż do przesadzenia, ale kręgosłup strajkuje, nie będę się narażać, pora mi już zmądrzeć :mlotek .
Elu jakoś powolutku działam, jak mam leniwy dzień czyli nic nie robię w ogrodzie to dopiero kręgosłup boli :P
Do niedawna nie uznawałam żółtych róż, jak miałam jakieś to były budyniowe czy miodowe albo złote 2smiech uwielbiam bzyki na różach więc tych pustawych coraz więcej sadzę. Wiosną muszę dokupić czerwone krwawniki żeby tam dosadzić, ale te róże chciałabym posadzić już teraz :tup

Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): th, chester633, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/17 20:25 #182613

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6033
Nie wiem, czy się uda gdzieś jeszcze je (róże) znaleźć tej jesieni. Rozumiem wielce tę chęć :buziak .
Żółty z czerwonym ładnie się komponuje, miałam, tak kiedyś pod orzechem,
Moje dolegliwości też nasilają się jesienią, gdy wiecej siedzę, teraz zaczęłam ćwiczyć na rozruch :lol: .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/17 20:41 #182617

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Elu pisałam do pana Hyżego i odpowiedzieli mi że nie będzie wiosną, jest jeszcze tylko u Ćwików i ciągle się zastanawiam czy u nich kupować think:

Kręgosłup nie lubi bezczynności za to kocha każdy ruch dlatego powolutku, w swoim tempie i odpowiedniej wadze coś tam dłubię, idzie mi to strasznie wolno ale jakoś posuwam się do przodu. teacher

Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): Elżbieta, zanetatacz, Franusiowa, Danusia

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/17 20:45 #182619

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24419
Majeczka ale pięknie ta chryzantema jeszcze wygląda :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/17 20:58 #182625

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
U mnie nie było większych przymrozków więc spokojnie kwitną te późniejsze wink-3

Śnieżka
Za tę wiadomość podziękował(a): inag1, zanetatacz, Danusia, a.nia, Maryna44

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/17 22:31 #182651

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25150
Majeczko - nowa rabata zdziwko ,piękne chryzantemy i przebarwienia na krzewach......też tak mam ,że kręgosłup bardziej siada jak nic nie robię,ale jeszcze przyjdą cebulki do sadzenia polewkamax no i przedświąteczne porządki się zaczną,także gimnastyki na razie nie zabraknie 2smiech
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Domek pod Dębami w różanym ogrodzie 2019/11/19 08:45 #182696

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ale piękny ślaz! U mnie też nadal kwitnie. Znalazłam takie obrazki a4 z rycinami ziół i kwiatów polnych. I ślaz był pierwszy. Nie wiem tylko jak oprawić i powiesić. gwizdac
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.198 s.