Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Opowieści z czeremchy i perzu.

Opowieści z czeremchy i perzu. 2026/01/09 18:09 #355408

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7492
Elewacja jak z marzeń :kocham
Widzę, o ile dobrze widzę, że sadzisz bezpośrednio przy ścianie. Ja mam podobnie i tam, niestety, nigdy nie pada deszcz. Te rośliny bez podlewania będą słabować. Są zdane na mnie.
Wokół domu powinna być jakaś opaska, z lekkim spadem, żeby ewentualny deszcz lub woda z konewki/węża nie spływała pod fundamenty, tylko pod rosnące w pobliżu rośliny. Pomyśl, Asiu, nad tym.

W szklarni w słoneczny dzień ziemia rozmarza, ja wygarniam sobie trochę do doniczek. No i kupiłam worek w sklepie :-)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Asia2

Opowieści z czeremchy i perzu. 2026/01/09 19:44 #355422

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 27180
Wszystko jest piękne Asiu łącznie z malowniczym mrozem na szybie :woohoo: . Stok paprociowy zachwyca swym naturalnym wyglądem a takie zakątki w ogrodzie lubię najbardziej :kocham . A przylaszczkowy strumyk będzie się tam prezentował niezwykle malowniczo gwizdac aż mi się zachciało takiego w moim zagajniku :tup
Życzę powodzenia w kolejnych realizacjach i z niecierpliwością czekam na fotorelację :hejka
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

--=reklama=--

Opowieści z czeremchy i perzu. 2026/01/09 20:33 #355430

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25649
Asiu jest cudnie a ja juz oczami wyobraźni widziałam ostatnio jak będzie pięknie masz talent do tworzenia super kompozycji i nowy ogród będzie zachwycał jak nic ja to wiem :buziak :buziak
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Opowieści z czeremchy i perzu. 2026/01/16 08:39 #355704

• Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4302
No i miało być na bieżąco i znów nie wyszło...
A.niu ja już od dawna trąbię, że na wiosnę zapraszam na mikro zlot, mile widziane łopaty polewkamax ... Inspirację widziałam, wyobraźnia ruszyła...
Mieszkam w lesie ( a w zasadzie w puszczy :P ) i pełno tego dookoła, ale translokacja musi odbywać się dyskretnie... czdziura Akurat te karpy ze skarpy są z odzysku - przywiozłam je ze starego ogrodu.
Cebule już posadziłaś? Ja zaczęłam, dziś mam nadzieję dokończyć.

Dorotko, dziękuję. Taras fajny jest, ale trochę mały. Musi jednak na razie wystarczyć. Jak się uzbiera kaska - zrobimy docelowy.

Miłko, niestety nie mam takiej ekipy...

Siberko, ma dach bezokapowy, więc z deszczem nie będzie problemu. O szklarni nie pomyślałam. Sprawdzę, zwłaszcza, że przyszła odwilż. Ziemi w sklepach nie ma, tzn. jest, ale na zewnątrz, więc d**a (a odwiedziłam kilka okolicznych).

Pikutku, dziękuję za miłe słowa i pochwały. :buziak

Danuśka, Twoja wiara w moje możliwości jest zgoła niepojęta. Chyba lekko przesadzona...

Miały być zdziśki, ale jakby już klimat dawno nieaktualny od wczoraj... Ale pokażę jakie piękne okoliczności przyrody mam po sąsiedzku

Ostatnio zmieniany: 2026/01/16 08:40 przez Asia2.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, piku, takasobie, VERA, Pani Bestia, nowababka, nelu-pelu, a.nia, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Opowieści z czeremchy i perzu. 2026/01/16 08:59 #355705

• Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Platynowy forowicz
No i powrócę do listopada. Zanim jeszcze nastały na dobre przymrozki, zdążyłam zrobić kawałek rabaty przy szklarni, a potem roboty stanęły, bo sorry, ale taki mamy klimat, że w grudniu zima przychodzi... :silly:

Ostatnio zmieniany: 2026/01/16 09:00 przez Asia2.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, Tomek Mr, th, piku, takasobie, VERA, Pani Bestia, nelu-pelu, a.nia, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Opowieści z czeremchy i perzu. 2026/01/16 11:00 #355710

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14310
Piękne zimowe widoki Asiu!, a tempo prac listopadowych błyskawiczne. To już niczym nie przypomina tego terenu z pierwszych zdjęć. Zimy nie takie srogie skoro cegły nadają się na ścieżkę. Tutaj po pierwszej zimie wszystkie cegiełki popękane.
Nawet oczko prawie gotowe! Jeden sezon i już zrobiło się elegancko! :kocham
Ostatnio zmieniany: 2026/01/16 11:03 przez Katarzyna2021.

Opowieści z czeremchy i perzu. 2026/01/16 18:43 #355726

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Piękna woda w ogrodzie. Czuję się jednak w obowiązku przypomnieć, że z takiego właśnie oczka u mnie wyciągałam utopionego (martwego) jeża. Tak więc pokombinuj, jak żaby i jeże mają a niego wyjść.

Opowieści z czeremchy i perzu. 2026/01/17 08:59 #355747

• Asia2
  • Asia2 Avatar
  • Platynowy forowicz
Kasiu, dziękuje za słowa uznania :buziak Co do cegły, to zobaczymy jak przeżyje. Zamierzam ją potraktować odpowiednim impregnatem, może to wydłuży jej żywotność. Powinnam to zrobić od razu, ale - jak pisałam wcześniej - przyszedł mróz i prace ogrodowe się skończyły.
Siberko, tak wiem, że takie oczka są pułapką dla stworów. Pierwszą ofiarą był mój ciekawski psiak. Jak pokazywałam wcześniej, towarzyszył mi na każdym etapie prac. W trakcie robienia oczka oczywiście też, no i koniecznie musiał sprawdzić jego jakość, wywinął orła i szczupakiem poleciał w sam środek. 2smiech A tak serio, jak tylko oczko rozmarznie ( :P ) trafi tam jakiś kawał ewakuacyjnego konara .

Nie wiem jak u Was, ale u mnie odwilż. Za oknem smętne resztki śniegu i bura szmata na niebie. Wczoraj kupiłam wreszcie dwa wory niezamarzniętej ziemi. Okazało się, że daleko szukałam, a w pobliskim ogrodniczym w wiosce gminnej znalazłam. Przy okazji zgadałyśmy się z właścicielką, że jesteśmy prawie sąsiadkami gwizdac ... Dziś zamierzam zakończyć akcję "cebula" i wreszcie spać spokojnie. A niedługo już czas na pierwsze wysiewy... Czy oprócz Gosi ktoś już coś wysiewał?
Ostatnio zmieniany: 2026/01/17 09:03 przez Asia2.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, takasobie, a.nia, Katarzyna2021, Makuma

Opowieści z czeremchy i perzu. 2026/01/17 11:42 #355752

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ja posiałam jeżówki i dalie wink-3 No i zjadam paprykę, więc nasionka dziś/jutro uziemię :-)
Poza tym mam w domu kilka pojemników z cebulami hiacyntów i amarylisów (czy tam tych drugich podobnych), więc latam z nimi za słońcem, bo coś nie chcą rosnąć w oczekiwanym przeze mnie tempie think:
Ziemia u mnie jest zawsze dostępna w Biedronkach i Kauflandzie. Ogrodnicze zimą zazwyczaj nie ogarniają potrzeb wcześnie wysiewających (lub późno sadzących) :diabelek

Odwilż? Co to takiego? think:

Opowieści z czeremchy i perzu. 2026/01/17 13:13 #355754

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 22184
Asiu cebul nie posadziłam ... może jutro się uda...za to z braku laku ( czyt. prac ogrodowych :lol: ) poczyniłam zakupy doniczkowców z półek śmierci i przesadzam do świeżej ziemi. Jakieś ledwo żyjące też przesadzam i próbuję reanimować. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ależ masz piękną okolicę na spacery..
a w tym oczku planujesz jakąś pompkę?
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2026/01/17 13:14 przez a.nia.

Opowieści z czeremchy i perzu. 2026/01/17 15:23 #355759

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 18498
Zakochałam się w fotce ośnieżonego tarasu.. :kocham :kocham

W ogrodzie jednak coś się dzieje (no do mrozów B) ), czy do maja zostanie jeszcze coś do roboty??! wink-3
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam

Opowieści z czeremchy i perzu. 2026/01/17 19:38 #355765

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 55819
Tak to było pięknie, jak posypało i oszroniło. I komu to przeszkadzało!? No ale do akcji "cebula" odwilż była niezbędna i konieczna.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.158 s.