Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 2025/09/09 21:31 #350262

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 11162
Danusiu, trzymaj, trzymaj. U mnie naprawdę słabo rosną. Zobaczymy jak będzie z tymi
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogródek Gosi 2025/09/09 21:50 #350267

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 78910
Margotku, u mnie też jeżówki rosły słabo do czasu, aż zaczęłam je naprawdę dużo podlewać. Wcześniej myślałam, że skoro mają rosnąć w słońcu, to nie mają dużych wymagań wodnych, a to okazało się nieprawdą.

--=reklama=--

Ogródek Gosi 2025/09/09 21:53 #350268

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6100
Gosiu, u mnie jeżówki też słabo się trzymają, oprócz gatunku,
ale jak im nie ścinam przekwitłych kwiatów ,to chyba nie ma się co dziwić?
Na temat zakupu roślin przez Ciebie nie chcę się wypowiadać,
bo jeszcze nie wszystkie moje posadzone po lipcowym wyjeździe wink-3 .
Wydaje się, że mam duży ogród, ale ostatnimi czasy nieco "zaszalałam" z krzewami
i musiałam robić miejsce na niektóre nowe przy pomocy łopaty, siekiery i piły krecigl .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....

Ogródek Gosi 2025/09/10 07:33 #350285

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4478
Małgosiu razem z Danusią trzymam kciuki za jeżówki,te odmiany które masz ładnie się rozrastają

Ogródek Gosi 2025/09/10 15:45 #350297

• cyma2704
  • cyma2704 Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 77
Gosiu Twój ogród ma taki klimat, że ja ze swoimi dziwactwami nigdy takiego nie osiągnę. Czy to aster na zdjęciu z płotkiem i limonkową hostą?
Może po zakończeniu sezonu założę wątek, będę mieć więcej czasu. :)
Sonia

Ogródek Gosi 2025/09/10 21:45 #350308

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dubelek.
Ostatnio zmieniany: 2025/09/10 21:47 przez Margo2.

Ogródek Gosi 2025/09/10 21:45 #350309

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Poll, nie wiem dlaczego, ale moja jedyna, która rośnie jak szalona nigdy nie była dzielona, nigdy nie podlewałam, a rośnie pod tują. Inne miałam tylko jeden sezon.
Dopiero jeżówka, która dostałam od Soni ( mam nadzieje, że pokaże swój ogród) przetrwała. Ale uwaga jest cenna do sprawdzenia. :buziak

Elu, ja też czasem nie ścinam kwiatów tej jednej jedynej, która tak pięknie mi rośnie.
Moje zakupy i podarki z ostatniego wyjazdu prawie wszystkie posadzone. Jestem z siebie dumna. Liczę, że do końca sezonu zostanie mi tylko jasminowiec. A może i jemu uda się znaleźć miejscówkę?
Ja powinnam zacząć kupować krzewy, żeby sobie rosły i żeby mieć mniej roboty z ciągłym sadzeniem i przesadzaniem.
Ale przecież i tak będę to robiła, więc na razie krzewy idą w odstawkę.

Gosiu, nie wiem teraz co z zrobić z tą jeżówką ze zdjęcia. Podzielić teraz, czy wiosną? Mówiłaś, ale zapomniałam :mur

Soniu, bardzo liczę, że założysz tu wątek. Jakoś po śmierci Lucynki nie chce mi się już tam zaglądać.
Jak możesz mówić, że Ty masz dziwactwa. Masz śliczny, pięknie zaprojektowany ogród.
Na zdjęciu jest aster.
Chcesz?

Nareszcie mam przycięty żywopłot na taką wysokość jak chciałam, czyli na około 2 m. Jedyny feler, to to, że ja mam taras ciut wyżej i teraz z tarasu widzę taras sąsiadów. No i teraz będę kombinowac co z tym zrobić, bo znamy się lubimy, ale po co mam oglądac ich gości ?

Poza tym nic nie zrobiłam w ogrodzie. Tylko podlewam doniczki. Liczę na jutrzejszy deszcz. No i przydało by mi się kilka dni wolnego, bo ciągle gdzieś jeżdżę . Pewnie dopiero październik będzie spokojniejszy.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, takasobie, nelu-pelu, a.nia, janka.p, DorotaZ

Ogródek Gosi 2025/09/11 01:39 #350318

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 18683
Gosia... widzę, że znów masz zawilców na full... zwyc ja Cię proszę Ty ich nie usuwaj, ten róg ogrodu to jest ich miejscówka... :kocham... pogódź się z tym... :silly: a u mnie tradycyjnie - zawilce nie współpracują i jak zobaczę 2 kwiatki na raz, to się cieszę... chyba więcej razy ich zapraszać już nie będę... za sucho u mnie i brak perspektyw na polepszenie w tym względzie 037
Świecznice też w odwrocie, ciemnolistne nie wypuściły ani jednego pędu kwiatowego... a floks od Ciebie uraczył mnie jednym kwiatostanem... ech... szkoda... ale przemyślenie mam - trzeba słuchać ogrodu a ten mój mówi mi uparcie, że jeśli chcę wprowadzić letnie kwiecie w moje morze zieleni, to - oprócz host - mogę postawić jedynie na jarzmianki i astra rozkrzewionego... tylko one się sprawdzają, pancernice jedne... takie życie... gwizdac no może jeszcze cyklameny bluszczolistne :zdrowko

A propos astra, to na cienistej rabacie pod orzechem masz gatunek czy odmianę, czy oba? To są jeszcze zdjęcia lipcowe? Pytam, bo mój zaczął kwitnienie dopiero w początkach sierpnia... zasil swoimi zdjęciami wątek merytoryczny proszę... jestem ciekawa różnic między gatunkiem a odmianą oraz - co do zachowania gatunku - pomiędzy naszymi ogrodami :zdrowko

>> Aster rozkrzewiony

A wiesz, co jeszcze by mi się widziało na tej rabatce pod orzechem? Białe cyklameny bluszczolistne w większej grupie i... oczko zwyc

Gratuluję posadzenia zakupów... zatem czas na wyjazd i... nowe zakupy 2smiech

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2025/09/11 03:32 przez th.
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.201 s.