Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/07/18 17:36 #208241

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51779
U mnie te werbeny są krótko wiec nie wiem, jak będzie. W razie czego zbiorę nasiona i wysieję do doniczek potem.

Zrobiła się piękną pogoda. Po wypieleniu przed domem w zasadzie niczego już nie robię. Jakoś chce mi się odpoczywać, w końcu jest lato, a Monty Don mówi, żeby latem cieszyć się ogrodem i odpoczywać. wink-3
Zamierzam zaraz podyndać na hamaku, a potem może jakiś grill, ognisko...

Kilka liliowców, w tym od Geni! Piękne są, choć strasznie mnie wkurza konieczność codziennego oskubywania B)

I dalia Neon - niestety mały wypadek przy koszeniu - dalia się przewróciła i wpadła pod kosiarkę, albo coś w tym rodzaju. Nie było mnie przy tym. Ledwie przeżyła, na kolejne kwiaty jeszcze długo poczekam.

Ostatnio zmieniany: 2020/07/18 17:40 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/07/19 15:38 #208314

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34279
Miłko, sorki, ale mogłabym prosić o przepis na Twoje ciasto porzeczkowe?
Wszyscy zachwalają, a ja właśnie korzystam z pogody i zbieram porzeczki :)
recourse

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/07/19 17:03 #208321

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Oczywiście Ewka! Tylko które? think: Porzeczka to owoc, który pasuje do wszystkiego.
Ciasto drożdżowe
Można również zrobić wariację z porzeczkami dla tychbułeczek.
Można też zrobić tartę. Tylko trzeba wymienić śliwki na porzeczki.
Można też zrobić ciasto ucierane, ale Ty już wiesz doskonale jak zrobić takowe, by było doskonałe! zwyc

Mi się wydaje, ze chodzi o ten pierwszy placek- drożdżówkę think:
Ale smaka mi narobiłaś. Moje porzeczki jeszcze wiszą. jestem na etapie przerabiania agrestu. Na razie z darów - zrobiłam pyszne dżemy. Z moich zrobię galaretki, czyli bez skórek i pestek.

Dziś wysiliłam się w tym upale i poobcinałam owoce różom Bonica i Biennenweide Rot. Jennnnnyyyy, jak ona pachniała w tej temperaturze! Ale więcej się nie dało. Teraz zachmurzyło się i grzmi, ale czy będzie padać - wątpię...

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia, Maryna44 ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/07/19 17:13 #208324

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dzięki Miłko :buziak Wpisywałam w wyszukiwarkę ciasto porzeczkowe i żaden przepis mi się nie pokazywał. Myślę, że chodzi mi o to drożdżowe. Smaka mi narobiłaś już dawno na nie, bo bardzo wszyscy je chwalili na spotkaniu u Ciebie :mniam
Ucierane zawsze robię po swojemu. Tym razem zrobię wobec tego drożdżowe. Jeszcze raz recourse dziękuję

Ogród takisobie 2020/07/19 17:31 #208325

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7093
Miłeczko zwykły kosmos, a na Twoim zdjęciu taki cudny, no i ta Fragile. :mniam
Też planowałam przy niedzieli chwilę podyndać na hamaku, ale komary i inne dziadostwo chciały mnie zjeść. :mlotek

Ogród takisobie 2020/07/19 18:15 #208327

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! Kosmos to jeden z moich ulubionych kwiatów. Czekam aż się rozhulają, bo uwielbiam je fotografować. Chcę się również nauczyć je malować. Zobaczymy!
Mnie wygonił siąpiący deszcz, ale chyba przestał więc może jeszcze podyndam. wink-3

Pytanie! Czy ktoś chce sadzonek truskawek? Tych, które dałam Ani? Ale odbiór własny (np na daliowym spotkaniu na początku września) posadzonych juz do doniczek. Bo własnie sprzątam radlonki truskawkowe. Jedna mi została i mogę posadzić sadzonki.

Ewka! Wiem, że wszystkim to drożdżowe smakowało! Tylko trzeba te porzeczki do niego nieco powciskać, bo jak zostaną na wierzchu wyschną za bardzo a nawet mogą się przypalić.

Znalazłam kilka takich "mlecznych" zdjęć ze Słońska. Ptaszyska wstawiłam w ptasim wątku. Ale tu też kilka pokażę.

No to kilka ptaszków:

jaskółki brzegówki

kruk

bociek

zimorodek
Ostatnio zmieniany: 2020/07/19 18:18 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, zielonajagoda, Efkaraj, edulkot, VERA, Pani Bestia, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/07/20 17:29 #208381

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5605
Fajne są Twoje przyrodnicze zdjęcia .Człowiek z przyjemnością ogląda .Dalie też mogę oglądać na fotkach .Jedna zdążyła zakwitnąć ,dwie może zakwitną ,a reszta tak objedzona ,że nie mają szans na życie .Na przyszłą wiosnę na pewno jakieś wypatrzę .Znalazłam dziś sklep ,nazywa się Florio ,maja tam bardzo tanie dalie ,ale podejrzewa ,ze to tylko obniżka po sezonie think:

Ogród takisobie 2020/07/21 08:14 #208431

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziękuję Ci Ewuniu! Objedzone dalie mają szanse, ale trzeba wyeliminować skutecznie konsumenta. Ja przedwczoraj posypałam wkoło najbardziej podjedzonej. Wyobraź sobie, że znalazłam 8 rudych trucheł rano. Osiem!!! To jak ta dalia mogła rosnąć??? Wypieliłam porządnie wokół tych podjadanych, kolejny raz podasypałam i mam nadzieję, że będą rosły. No widzisz skaranie boskie! Jak nie kosiarka, to ślimaki! 2smiech
Dalie takie tanie, bo wyprzedaż. Już nie zakwitną teraz kupione. Można się pokusić, posadzić i prosić Opatrzność o długą jesień, a przyrośnięte bulwy dobrze przechować i posadzić wiosną. Ale jest ryzyko, ze się nie uda. Jeśli miałabym miejsce, kupiłabym teraz pewnie kilkanaście sztuk, tak eksperymentalnie, bo koszt niewielki, a nuż się uda! Kiedyś uratowałam w lipcu dalie przed kompostem, bo w sklepie nie sprzedali. Nawet mi zakwitły, ale to były takie niskie kołnierzykowe i anemonowe (Gamelan z nich mi został). Dalia przeciętnie kosztuje od 5 zł wzwyż, bo i jakość karp jest różna. Ja w tym roku wysyłałam sporo dalii i rozdawałam i wiem, ze nie wszystkim puściły pędy, pomimo, ze wyglądały przyzwoicie.

Moje kolejne kwitną. Bardzo lubię ten czas, ale nie mogę się doczekać łanu kwiatów, co następuje w zasadzie dopiero we wrześniu/październiku.

Wczoraj, wyobraźcie sobie kwiatki- bratki malowałam. Zbliża się wystawa kwiatów, a że koszty są, których mi nikt nie pokryje, wymyśliłam, że akwarelki-cegiełki będą i na wystawie chętnym sprzedam. Potem pokażę, bo nie zdążyłam zrobić zdjęć. Może jeszcze kilka rudbekii namaluję, albo takie lawendy, krwawnice lub inne kłosowe, zobaczę...

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, zielonajagoda, Efkaraj, edulkot, VERA, Pani Bestia, nowababka, Elżbieta ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/07/21 11:18 #208441

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7093
Miłeczko, nad każdym Twoim zdjęciem mus ! chwilkę się zatrzymać, ale dziś moje serce skradło ujęcie - rudbekie przy gruszy.
Dlaczego ?- nie wiem. :kocham
Pod swoje dalie też byłam zmuszona podsypać niebieskie, bo zanim się spostrzegłam, na jednej zostały tylko sterczące żyłki.

Jeśli nie znajdzie się chętny na truskawki, to ja się skuszę z wielką ochotą. :tup

Ogród takisobie 2020/07/21 11:52 #208443

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! Te rudbekie posadziłam wiosną i wtedy sadząc mizerotę na wąziutkiej przestrzeni wokół drzewa, wiedziałam, że tak będzie wyglądać! One są niesamowite, sieją się wszędzie, a ja ich już nie pielę, ale najwyżej sadzę w inne lepsze miejsce. Skąd wiedziałaś, że to grusza? Super! ja się nauczyłam rozróżniać grusze po pniu dopiero niedawno, jak Monty w Gardener's World powiedział, że mają korę w prostokąty.
Zrobię więc sadzonek w doniczkach, ale nie wiem, jak z transportem do Ciebie, bo może się już w tym roku nie udać. Chyba, ze będziesz w mojej okolicy, albo ja w Twojej. B)

I jeszcze kilka zdjęć:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, zielonajagoda, edulkot, VERA, inag1, Elżbieta, zanetatacz, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/07/21 20:51 #208482

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14746
Zdążyłem się zorientować, że rudbekia wyrośnie wszędzie. Próbuję się jej pozbyć spod ognika, nie jest to łatwe, bo ognik, wiadomo, mocno kolczasty krzew i dostęp piekielnie trudny. Nawet nie wiem, skąd ona się tam wzięła, zapewne rozsiała się od sąsiadki, bo u niej tego dużo. Jak ona sobie tam radzi pod tym ognikiem, to tylko ona wie. Robiłem, co w mojej mocy, wygrzebywałem z korzeniami. Na próżno. Jest znowu, odradza się jak feniks z popiołów. Ma piekielnie mocny system korzeniowy. Chyba mocniejszy z takich 'lekkich' roślin ma tylko pokrzywa. :mur Chcę się jej pozbyć, bo wyłazi na trawnik, a tego nie znoszę.
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach

Ogród takisobie 2020/07/21 20:59 #208486

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko, ślicznie :kocham Rudbekie u mnie co prawda nie sieją się wszędzie, ale kępy rozrastają się jak na sterydach. Ale na razie zostawiam, bo późnym latem zachwycają mnie do przymrozków żółte łany :)
Ostatnio zmieniany: 2020/07/21 21:00 przez Efkaraj.

Ogród takisobie 2020/07/21 22:13 #208527

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24968
i ja lubię rudbekie bo rosną bez problemowo i długo cieszą ....Miłko podziwiam Twoje zaangażowanie i przednie pomysły odnośnie wystawy :bravo :bravo :bravo a zdjęcia radują serducho hu_rra clap hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2020/07/21 22:14 #208531

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24281
Miłeczko śliczne te ostatnie fotki :bravo :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2020/07/21 22:22 #208533

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26460
A ja się pozachwycam zdjęciem z koprem :woohoo: , to tak wdzięczna i fotogeniczna roślina flower , a ja w tym roku nie mam nic, wszystko mi mszyce zjadły :( , może spróbuję jeszcze dosiać think:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2020/07/22 10:54 #208572

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20483
Miłko a co Ty ananasa hodujesz? :P Druga fotka... roślinka wygląda jak taki spłaszczony ananas co to za cudo?
Dalie zaczynają opanowywać Ci ogród... Szkoda Neona bo fajna bestia z niej..
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Ogród takisobie 2020/07/22 12:03 #208578

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! To Eukomis! Mam kilka sztuk gdzieniegdzie. Niestety też trzeba wykopywać jak dalie :mur Dalii coraz więcej, lubię ten moment! Resztki Neona wsadziłam do słoika z wodą na widoku, żeby winny miał wyrzuty sumienia i żeby nie zapomniał, co zrobił. :angry:

Wiesiu! To koper włoski - fenkuł. Zwykły koper, jak zawsze zjadły mszyce i ślimaki do spółki. Dosiałam, ale rośnie - jeden! 2smiech

Dziękuję Danusiu! :buziak

Żanetko! Wystawa to było zawsze moje marzenie. To satysfakcjonuje i daje poczucie, ze coś się fajnego robi dla ludzi. Może nie zbieram na chore pieski, czy dzieci, ale chociaż tak mogę coś dla społeczności lokalnej zrobić. Nie ma splendorów, oklasków, ale jest radość.

Ewka! Właśnie dla tego "słońca" w ogrodzie zostawiam rudbekie wszędzie. Bywało, ze jeszcze w grudniu były. To bardzo poprawia nastrój jesienny!

Tomku! Masz nieco utrudnione zadanie. U mnie rudbekie nie tworzą jakichś wielkich kęp, raczej kępki lub pojedyncze kwiaty. Więc mi niespecjalnie przeszkadzają. Jak mi przysłaniają słońce do dalii, albo innych kwiatów po prostu wyrywam i już! W może masz jakąś wyjątkowo upierdliwą odmianę?

Ostanie zdjęcia robiłam innym obiektywem, stad szersze plany. Lubię go czasami, bo ma fajne parametry i często lepiej oddaje światło i barwy kwiatów, ale nie mogę nim robić zbliżeń, jak przy macro-obiektywie. Czyli coś za coś. Wczoraj praktycznie tylko zdjęcia w ogrodzie robiłam, bo byłam po pracy na kijach. Piękny spacer był, tylko trochę za ciepło.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, zanetatacz, a.nia, dultom

Ogród takisobie 2020/07/22 12:54 #208582

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14746
Miłko, nie wiem, co to za odmiana, nie znam się. Potrafi urosnąć na wysokość płotu albo i wyżej, tak gdzieś z półtora metra, dwa.
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach

Ogród takisobie 2020/07/22 13:27 #208584

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
To może to Rudbekia wielka (olbrzymia). Ja ją chciałam posadzić przy płocie po wycięciu krzewów, ale liliowce i floksy zarosły ta przestrzeń w miesiąc. Mnie by ona nie przeszkadzała. B)

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Dagusia, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/07/23 21:54 #208714

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zaczęłam pić w pracy yerbę. Chyba nie powinnam, bo wczoraj po pracy zajrzałam do centrum ogrodniczego i kupiłam dwie jeżówki i budleję Black Knight. To nie wszystko (zakupy przecież normalna rzecz)! Przyjechałam do domu, przyszedł syn i dałam mu polecenie wycięcia świerka. To brzmi mocno, ale świerk był mały, bo go usiłowałam ciąć w kulkę ale on tylko puszczał igły od strony słońca. z drugiej strony był ... goły.
Już kiedyś pisałam, ze tam miał być tzw kącik szachowy czyli stolik do szachów plus krzesełka. Ale zarządziłam tam budleję. jeszcze z 2 tygodnie temu miał być tam dereń kousa, ale chyba on dla mnie jest zbyt egzotyczny. Świerka nie ma, ale budleja jeszcze nie zasadzona, bo trzeba jej otoczkę z bruku zrobić i wymienić ziemię w tym miejscu. Pokażę wszystko, jak posadzę. :fotka

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.272 s.