Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/07/23 22:17 #208723

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24282
Miłeczko pochwal sie koniecznie ja też kupiłam w tym roku kolejną budleję rotfl ma być niska :) Przepiękne te Twoje dalie :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2020/07/23 22:27 #208725

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20483
Ale, że co? think: Yerba wzmaga u Ciebie zapędy przywódcze czy chęci zakupowe? polewkamax
Bieleja ma piękny kolor...
edit:budleja oczywiście chociaż bieleja też nieźle brzmi :P
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2020/07/25 21:06 przez a.nia.

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/07/24 09:14 #208752

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51780
Aniu! Yerba chyba dała mi odwagi i polotu! 2smiech Ten świerk miał być wycięty już 2 lata temu, a ja się upierałam, ze jeszcze coś z nim zrobię. :mur W
Gdyby nie ten kolor - pewnie bym jej nie kupiła. teraz tylko muszę zadbać, żeby nie wyschła i nie zmarzła zimą.

Danusiu! Już kilka budlei zmarnowałam, a tej bym nie chciała. uszykowałam jej piękne specjalne miejsce. Niestety nadal nie posadzona, ale na pewno w weekend się uda.

Zaczął się morelowy czas. Sąsiad codziennie daje mi przez płot łubiankę moreli. Pewnie w weekend będę musiała podejść do niego ze skrzyneczką i wziąć trochę na kompoty i dżemy.
Musze też narwać porzeczek, agrestu. Wiśnie zeżarte przez szpaki. Znów nie będę miała. Może w przyszłym roku siatkę położę, bo już nie mam siły. :mur

Zapraszam do bazarku, gdzie możemy pomóc naszemu Koledze w potrzebie zdrowotnej. Może akurat "cegiełka" Wam się spodoba.

Na dziś:

I kilka jeszcze z wyjazdu wspomnieniowe:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, zielonajagoda, edulkot, VERA, inag1, nowababka, Elżbieta, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/07/24 15:32 #208775

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25221
To ja chyba też powinnam pić tę yerbę bo na nic nie mam ochory ani werwy, robię bo muszę a teraz zaległam i może się zdrzemnę.
Zdjęcia jak zwykle podziwiam.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/07/24 20:22 #208788

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24969
Też tak mam ,że chodzę koło jakiegoś pomysłu i ciągle się waham aż przyjdzie taki moment ,że bez zastanowienia coś wyrzucam i jest ok.......zakupy przednie hu_rra
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2020/07/24 22:10 #208813

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26460
Yerbę piłam jakiś czas temu ale nie bardzo mi smakowała, może jednak wrócę do niej bo nieco powera by się przydało :lol: . A Tobie Miłko decyzji gratuluję vishenka i czekam na fotorelację ze zmian :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2020/07/24 22:35 #208819

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10767
Z tym wywalaniem roslin też tak mam.
Zanim podejmę ostateczną decyzję, mija sporo czasu.
Czy na pierwszym zdjęciu z 18 lipca też jest liliowiec o Geni?
Znasz może nazwę
Bardzo mi się podoba
Zdjęcia z wyjazdu super.
To ze rolkami robiłas z lotu ptaka? :)
Miałas pokazać swoje malunki

Ogród takisobie 2020/07/25 19:41 #208846

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Gosiu! Nie! Drugi i czwarty liliowiec jest od Geni. Ten pierwszy to moja siewka. wink-3 Zdjęcia z rolkami to z wysokiej wieży widokowej. Wyszło jak z drona!
Malunki potem, bo muszę im przyzwoite zdjęcie zrobić ;-)

Wiesiu! Yerba każda jest inna, ale faktycznie to takie lekkie siano. Kolega mi kupił taką bez gałęzi i jest fajna i mocna. Mam zdjęcia, ale chce pokazać końcowy efekt juz takie wiesz, obsypane kora, czy czymś.., B)

Żanetko! Decyzje ogrodowe zawsze u mnie były dość chaotyczne. Takie wiesz: "a jezioro postawimy tu'.... 2smiech
Zakupy takie sobie - jeżówka ma kolor babcinych gaci. Myślałam, ze będzie lżejsza w barwie. teraz wiem, dlaczego nikt jej nie chciał...

Majka!Dziś mam przerwę w yerbie, ale też latam strasznie. Chyba dlatego, że tort bezowy tak bez okazji zrobiliśmy i jemy go cały dzień widelcem prosto z tacy :mniam

Dziś było sadzone, focone, dyndane. I zapuściliśmy time lapsa na otwierające się kaktusy. jestem ciekawa, co z tego będzie.
A teraz zostawiam zdjęcia i znikam, bo idę na kijach na ognisko do kuzynki:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, Efkaraj, edulkot, VERA, Elżbieta, zanetatacz, a.nia, Maryna44 ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/07/25 20:48 #208862

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5605
Piękny motyl ten Paź .U mnie też są z czego bardzo się cieszę :jupi Widać na fotkach ,że lato w pełni .Pięknie :kocham

Ogród takisobie 2020/07/25 21:16 #208869

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20483
Dżizys jakie Ty masz porównania polewkamax jeżówka w kolorze babcinych gaci ...umarłam ze śmiechu polewkamax

Yerba nie dość, że smakuje jak siano to wygląda jak siki :P Nie lubię...

Fotka na wysokościach świetna..
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2020/07/25 21:17 przez a.nia.

Ogród takisobie 2020/07/28 08:50 #209058

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! Nawet to porównanie nie oddaje absurdu tego koloru. Teraz będę musiała się męczyć z tymi gaciami! :mur
Miałam przerwę w yerbie trzy dni, dziś już piję. Smakuje mi bardziej niż czarna hernata, której nigdy nie lubiłam (chyba, że z cukrem lub miodem).

Ewuniu! Przylatuje czasami do nas, a wtedy jak dzieciaki się cieszymy. Chwytamy za aparaty i całe popołudnie z głowy. Maciej doświetla profesjonalnie, a ja trzaskam środowiskowo. Każde zdjęcie inne, każde fajne, oby tylko ostry był!

Widzicie w poprzednim poście wrotycz? Przytargałam go dwa lata temu z łąki. Tam pod aronią niewiele rośnie, a o takim wrotyczu marzyłam. Nie jest zbyt wypasiony, bo tam mam półcień, ale podoba mi się taka koroneczka.
Dalii coraz więcej kwitnie. Już wiem, ze Eveline, to nie Eveline i zła nieco jestem, bo kupiłam i posadziłam dwie, żeby mieć więcej Eveline właśnie, a nie tej białej piękności...
Nadal robię przetwory z moreli sąsiada. jakaś to mniamuśna odmiana, lekko soczysta nawet, słodko-kwaśna. Kompoty gotowe. Teraz czas na dżemy. Zrobiłam tez galaretkę z agrestu, a to dlatego, że mi się nie chciało go obierać i po rozgotowaniu przetarłam przez sito.
Wiśnie zjadły mi szpaki. Poważnie myślę, żeby w przyszłym roku założyć siatki, choć generalnie tego nie lubię, bo ptaszyska się w to wplątują.

Na dziś:

Tytoń ozdobny - polubiłam go w zeszłym roku. Posiał mi się, choć siewki wyszły bardzo późno. Dosiałam, wyżebrałam od kluski więc i ten rok będzie "tytoniowy"

Słoneczniki posiane przez ptaki. Na początku podjedzone strasznie przez mszyce, ale zdołały to przeczekać i kwitną.

Dalia "Jacek" od Florka Fajna jest i niezmordowana.

Zakwitł mi kaktus. Dzięki Ulce wiem, że to Notocactus submammulosus
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia, dultom

Ogród takisobie 2020/07/28 11:38 #209076

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 26037
Z yerbą miałam do czynienia ładnych parę lat temu, kiedy to Cejrowski zachwalał jej cudowne właściwości :zdrowko
U mnie po jej spożyciu było zupełnie na odwrót , kiedy wspomniałam o tym gastrologowi, spytał czy mam indiańskich przodków 2smiech .
Kiedy zaprzeczyłam, skwitował krótko < to po cholerę pani te wynalazki, miętę, rumianek, lipę albo melisę sobie zaparzyć >
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Elżbieta, a.nia

Ogród takisobie 2020/07/28 12:12 #209081

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Wrotycz posiał mi się sam i cieszy mnie to, choć ostatnio mam nadmiar żółtego w ogrodzie :zielony . Podobno odstrasza kleszcze i komary think: , nie wiem czy to prawda ale komarów jakoś u mnie mniej niż u sąsiada :owady . Słonecznik cudo flower
Wiesia

Ogród takisobie 2020/07/28 12:21 #209082

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Vera! Jestem, podobnie jak Twój lekarz, fanką rodzimego jedzenia i picia, do którego jesteśmy genetycznie przyzwyczajeni. Ale jak zaczęłam yerbe pić wyregulowało mi się trawienie i nie mam już zgagi. A na to wszytko nie miałam już siły i pomysłu. A wiesz, skąd ten pomysł? Hepa...min reklamują, a okazuje się, że to po prostu yerbe ma. Jak znam siebie z 2-3 tytki wypije i mi przejdzie. B)

Wiesiu! Chyba masz rację, komarów jakby mniej, choć wczoraj w agreście mnie pożarły :mur
Zobacz! klipp Daga od Ciebie puściła nieśmiało kwiatek! hu_rra

I Bishop's Children

Krwawnica jakaś lichsza w tym roku

Mój mikołajek - śmierdziuszek
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia, dultom

Ogród takisobie 2020/07/28 12:38 #209088

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
O rety ale szybka moje dopiero w małych kulkach :zielony
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2020/07/28 12:39 przez piku.

Ogród takisobie 2020/07/28 21:13 #209131

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesz jak się Wiesiu zdziwiłam? Zakwitła wcale nie ta największa, ale jakaś w kącie posadzona! Wygląda jak jakaś sierota z opuszczonymi rekami! wink-3

Wszystko powiędnięte dziś przez ten upał, choć podłoże wcale nie jest suche. W nocy ma być burza, oby mi niczego nie poszargało.
Już dziś najadłam się swoich jabłek. jeszcze trochę drętwe i niewielkie, ale już smaczne. Nie mam sokowirówki, bo dałam synowi, muszę od niego pożyczyć 2smiech Cydr trzeba nastawić :mniam

A to mój echinopsis, którego "dorwałam" o świcie"

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, dultom

Ogród takisobie 2020/07/28 21:41 #209142

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24282
Miłeczko śliczności :bravo
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2020/07/28 21:50 #209146

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
Już nastawiasz cydr zdziwko , a ja jeszcze swoich jabłek nie skosztowałam chociaż już spadają ale na razie jakieś taki mało apetyczne B)
Wiesia

Ogród takisobie 2020/07/29 13:54 #209189

• e-genia
  • e-genia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9274
Milko ja mam mnóstwo kęp liliowców co dzień rano zaczynam dzień w ogrodzie od obrywania przekwitniętych liliowców. I zźólkniętych liści , zabiera mi to nie więcej niż 15 minut .troszkę szkoda że kwiat kwitnie tylko 1 dzień ,gdyby tak przynajmniej 3 dni ale jeszcze nikt nie wychodował takiej odmiany

Ogród takisobie 2020/07/29 14:27 #209190

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Geniu! Jak widać, nie ma doskonałej rośliny wink-3 Ja mam tak z daliami, że muszę codziennie ścinać przekwitnięte kwiaty. :) Tylko jak się ma i dalie, i liliowce, to 15 minut nie starczy. Jak wrócę z pracy to tez nie zawsze mi się chce. Ale ciesze się, że liliowce mam, bo piękne są i umilają mi czas, kiedy czekam na szczyt sezonu daliowego.

Wiesiu! Moje jabłka są dość wczesne i już nadają się do jedzenia. Sa też bardzo soczyste więc na sok też się jak najbardziej nadają.

Danusiu! Dziękuję i cieszę się! :buziak

W Biedronce jest wyprzedaż różnych dupereli. Między innymi można kupić te lampiony, co je lubię w ogrodzie mieć. Kupiłam sobie dwa niebieskie w kwiatki i powiesiłam nad hamakami. Zdjęcia tylko muszę zrobić, żeby Wam pokazać.

Liliowiec Ludmiła (żółty) i moja siewka

Mam wreszcie w tym roku kosmosa siarkowego. Kwitną te, które posadziłam w donicach z mieczykami. Te posadzone w innych miejscach jeszcze nie zakwitły.

Dalia Totally Tangerine

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Semper, Dagusia, nowababka, Elżbieta, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.200 s.