Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2020/08/07 11:09 #209894

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14749
Podziwiam Cię za te dalie, za pracę z nimi, za zdjęcia oczywiście też. Ja posadziłem trochę na wiosnę, ale wszystko zeżarły ślimaki, więc nie mam teraz żadnej. Widać są nie tylko piękne, ale i smaczne. Ślimaki omijały natomiast szerokim łukiem begonie. Nie tknęły żadnej. Warto zapamiętać.
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Ogród takisobie 2020/08/07 21:37 #209920

• piku
  • piku Avatar
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26460
O widzę że oprócz kwiatów na wystawie będą również ich wizerunki :woohoo: , piękne flower
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

--=reklama=--

Ogród takisobie 2020/08/08 18:19 #209957

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 26037
Powodzenia na wystawie życzę clap clap clap
Gdybyś po wystawie sprzedawała wydruki, to zaklepuję pierwsze po lewej i dwa po prawej z drugiej fotki ( te w czerwonych barwach )

Wkomponować dalie w ogrodzie to nie problem, tylko to wykopywanie i przechowywanie już nie na moje siły i zdrowie. A karpiska daliowe w mojej ziemi rosną olbrzymie :(

9

Ogród takisobie 2020/08/08 20:03 #209958

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51812
Kochani! Ostatni tydzień Przed wystawą. Robię teraz wszystko to , co mogę zrobić wcześniej. Dziś podklejałam pocztówki ( ze zbiorów Ani - Elżbiety i moich)na wcześniej zrobione ramki z kartona, jak było na wystawie w Wojsławicach. Był taki upał w domu, że znalazłam sobie taką robotę, byle nie siedzieć na zewnątrz. Maciej nadmuchał taki dziecięcy basenik i trochę w nim poleżałam, żeby się ochłodzić, ale woda błyskawicznie nabrała temperatury zupy pomidorowej.
Codziennie podlewam i głaszczę dalie i zastanawiam się, które za tydzień będą gotowe, by je pokazać. Możliwe, że ktoś z okolicy dołączy do nas, żeby nam pomóc i wystawić również swoje kwiaty. Taka była idea, ale czy tylko ktoś będzie chciał :nie_wiem ?

Codziennie oglądam wasze ogrody wieczorem przez fona, niestety nie piszę, bo ciężko mi na fonie. Nadrobię jak tylko będę miała dłuższą chwile wolną.

Verka! Dziękuję Ci Kochana! :buziak Masz zaklepane! 2smiech Chętnie sprzedam, bo koszty wystawy jakieś są, a co zostanie - zawsze daję na utrzymanie Forum.
Dobre! Wpadłam na genialny pomysł! 2smiech Podeślę Ci kilka karp, które kiepsko przyrastają, jak do sanatorium!

Wiesiu! Staramy się, żeby wystawa nie była nudna. Będą zdjęcia, pocztówki, literatura. Martwi mnie jednak obecna sytuacja wirusowa, bo ograniczenia jednak są i będzie trzeba ludzi pilnować, żeby zbyt wielu na raz nie wlazło :mur

Tomku! jest na to rada! A w zasadzie kilka. Można uniknąć zjedzenia przez ślimaki, jak sie posadzi w miejscu, gdzie nie mają się gdzie na dzień schować, czyli - wszystko wypielone, żadnych chaszczy, zakamarków ciemnych i wilgotnych. Ale ja nie mam zaoranego pola więc muszę stosować granulki i stosuję je. Oczywiście, jak widzę, to tępię na wszystkie możliwe sposoby. Nie mam litości.
begonie próbowałam sadzić, ale chyba po prostu ich nie lubię, a one mnie wink-3

Tak pocztówki pokażemy:

I kolejne dalie, które kwitną:

Ostatnio zmieniany: 2020/08/08 20:05 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, dultom

Ogród takisobie 2020/08/09 00:30 #209967

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7093
Miłeczko o kartkach oczywiście przeczytałam i cieszę się, że Ci się przydadzą. :przytulam
Wystawa na pewno będzie udana, macie już doświadczenie, no i przede wszystkim zdolności i serce do tej roboty, recourse
Foty dalii przecudne. :mniam
Szkoda, że nie mieszkam bliżej, chętnie bym taką wystawę obejrzała, a może też trochę pomogła - przy sprzątaniu.
Myślę, że zwiedzających nie zabraknie.
Powodzenia. :buziak

Ogród takisobie 2020/08/09 08:45 #209972

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 25225
Życzę powodzenia z wystawą bo rzeczywiście ciężkie czasy nastały na takie imprezy.
Dalie oczywiście wszystkie ślicze.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Śnieżka

Ogród takisobie 2020/08/09 12:08 #209979

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 20485
Wystawa na pewno będzie udana, w to nie wątpę.
Pomysł z sanatorium świetny... polewkamax Verka będzie miała piękne kwiaty do jesieni, a Ty dorodne karpy do dzielenia... :P
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Ostatnio zmieniany: 2020/08/09 12:08 przez a.nia.

Ogród takisobie 2020/08/10 12:47 #210060

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Aniu! Plany są dobre, ale jeszcze lepsza jest improwizacja. Z kwiatami to nigdy nic nie wiadomo! :dry: Musze jednak podesłać cosik Verce na wiosnę, będą miały dobrą opiekę, a ja pewność, ze odmiana przetrwa! B)

Majka! Sprężymy się i będzie dobrze! Najgorzej będzie w piątek, bo to dzień fizycznej ciężkiej roboty z przewożeniem roślin, kwiatów, układaniem ekspozycji. W zeszłym roku miałyśmy mało czasu, w tym zacznę wcześniej, powinno być lżej. Dziękuję w imieniu dalii! :buziak

Aniu! Wpadłam na ten pomysł, bo nie lubię, jak takie fajne i ciekawe rzeczy leżą gdzieś schowane! Trzeba je wyeksponować, pokazać i przywrócić w oglądających wspomnienia z młodości.
Taka osoba jak Ty i inne dziewczyny z Ekipy (wojsławickiej), która wykazała się pomysłowością i pracowitością, i troską o powodzenie całości, zawsze by się przydała przy organizacji takiej wystawy. Jakbyś była bliżej, na pewno bym Cię zaprzęgła!!! 2smiech

Upały nie sprzyjają kwiatom, ale i tak na nie jest pora więc mam nadzieję, że w piątek do południa będę miała co ścinać do wazoników. Jak już pisałam, to będzie improwizacja, bo pomimo planów i projektów, rośliny i tak nas zaskoczą. Tymczasem zmykam i kilka zdjęć zostawiam na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, VERA, inag1, Elżbieta, Franusiowa, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/08/12 12:28 #210171

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
I dalii ciąg dalszy!

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia, dultom

Ogród takisobie 2020/08/12 13:59 #210173

• Elżbieta
  • Elżbieta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7093
Miłeczko, dobrze, że jest KTOŚ :buziak taki sentymentalny, pielęgnujący tradycje i rzeczy, których nie powinno się zapominać. recourse
Niestety a może stety, ja czym jestem starsza coraz bardziej dążę do tego, by mieć jak najmniej rzeczy wokół siebie.
Powoli pozbywam się rzeczy, które nie są mi niezbędne. :na_ucho
Przes pewien czas podobały mi się kołnierzyki, teraz serce mocniej bije - jednak przy wspomnieniach z dzieciństwa -pomponikach, :mniam
co oznacza,że jeszcze ciut sentymentu we mnie tkwi. wink-3

Ogród takisobie 2020/08/12 14:43 #210175

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 15604
Miłko :przytulam przeglądając Twoje przepiękne zdjęcia nie doczytałam gdzie ta wystawa będzie?
Może już niedowidzę mogłabyś przypomnieć . :tup
Dopiero znalazłam wolna chwilę i zaczęłam od Twoich ślicznych fotek a tu taka wiadomość ,że będzie wystawa.

Ogród takisobie 2020/08/12 14:58 #210177

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majeczko! Wystawa odbędzie się 15.08, Dom parafialny ARKA, ul. Chojnicka 41, 60-480 Poznań (Kiekrz) 8:30-20:00 (z przerwa obiadową 15-18)
Pamiętam odwiedziny Twoich dzieci na wystawie w zeszłym roku, było mi niezmiernie miło!

Aniu! Sentymentalnych ludzi jest sporo, ale nie każdy wyciągnie skarby z zakamarków, żeby je pokazać. Ja jestem z tych wystawiających. Szperam po starych pocztówkach, fotkach, rycinach. Pokazuję je, oprawiam. Stare sprzęty często przywołuję do czynnej służby.
Jak pokażę pocztówki na wystawie, na pewno wiele osób obejrzy je z zainteresowaniem i nostalgią.

Tymczasem cały czas szykuję różne rzeczy do wystawy i drżę, ile dalii zakwitnie. Ale chyba urodziłam się pod szczęśliwą gwiazdą! Przychodzi odsiecz! Ktoś obiecał, że dołączy do nas ze swoimi kwiatami, ale na razie nic nie piszę, żeby nie zapeszyć! gwizdac

Ostatnio zmieniany: 2020/08/12 15:06 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Gabriel, piku, edulkot, Elżbieta, zanetatacz, Franusiowa, Danusia, dultom

Ogród takisobie 2020/08/12 16:42 #210178

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 15604
Miłko :przytulam dziękuję ,powiem dzieciom może dadzą rade odwiedzić wystawę.
W zeszłym roku długo wspominali tak piękne dalie nie wiedzieli ,że jest aż tyle gatunków. .:hejka
Myślę ,że i w tym roku będzie, co podziwiać :mniam

Ogród takisobie 2020/08/12 19:33 #210183

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24973
Miłko -same śliczności :bravo :bravo :bravo :bravo
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2020/08/13 17:03 #210237

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5605
Zostawiłam sobie Twój wątek na deser ,spodziewając się dalii i się nie zawiodłam :jupi Piękne odmiany na pięknych foteczkach :kocham :mniam

Ogród takisobie 2020/08/14 22:18 #210290

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziękuje Ewuniu! :buziak Ciesze się, ze zajrzałaś i fotki Ci się podobają! To motywujące!

Żanetko! Dziękuję! :buziak

Majeczko! Bardzo się cieszyłam wtedy, ze zajrzeli na wystawę i dzięki nim praktycznie była pierwsza gorące relacja zwyc
Na pewno będzie co podziwiać, wystawa już przygotowana, można zwiedzać. Już wiem, ze nie dotrą, ale mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja. mam tez nadzieję, ze przyjedziesz kiedyś osobiście! :buziak

No to fotki z przygotowań. Więcej w daliowym wątku. Mamy niespodziewanego sprzymierzeńca (jak wspominałam) . Przyjechał Stanisław Lipień i dołączyć do wystawy.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Pani Bestia, nowababka, Elżbieta, zanetatacz, Danusia, a.nia

Ogród takisobie 2020/08/14 22:18 #210291

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ikolejnych kilka fotek z przygotowań:
Kluska w akcji

Ostatnio zmieniany: 2020/08/14 23:32 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, piku, edulkot, Pani Bestia, nowababka, Elżbieta, basik, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2020/08/14 23:00 #210296

• basik
  • basik Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 73423
Brawo :bravo Moje klimaty :kocham Upraszam o dalszą relację :tup
pozdrawiam Basia

Ogród takisobie 2020/08/14 23:10 #210298

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10769
Ale piękne bukiety
Fajnie, że pan Stanisław dołączył
Jeden rodzynek :)
Dlaczego te Twoje dalie stoją na baczność, a moje się pokładają? Albo są powyginane w chińskie paragrafy
Czy ja je za płytko sadzę?

Ogród takisobie 2020/08/15 06:59 #210303

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14749
Piękne kompozycje. Podziwiam za zmysł, artystyczną duszę i cierpliwość. :bravo
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.206 s.