Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2016/12/16 22:19 #39601

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33667
Wrotycz
Tanacetum

Do rodzaju należy ok. 70 gatunków roślin spokrewnionych z chryzantemami.
Wrotycz pospolity jest gatunkiem rosnącym na obszarach o umiarkowanym klimacie. W Polsce rozprzestrzenił się i występuje pospolicie.
Na sztywnych wysokich łodygach usadowiony jest baldachowy kwiatostan złożony z żółtych, spłaszczonych koszyczków.
Ta wieloletnia roślina zaliczana jest do roślin magicznych. Ziele wrotyczu uważane było w polskiej magii ludowej za odstraszające czarownice i diabły. Choć trujący używany był jako przyprawa. Znachorzy stosowali go do spędzania płodu, pobudzania menstruacji, leczenia napadów histerii.
Kamforowy zapach wrotyczu podobno odstrasza komary, muchy, kleszcze i mole.
W ogrodnictwie wrotyczowy odwar stosowany jest do zwalczania mszyc i stonki ziemniaczanej.

fot.Poll

Wrotycz jest rośliną ekspansywną, dlatego należy kontrolować jego wzrost w ogrodzie.

Gatunki uprawiane w ogrodach:

- wrotycz alpejski, złocień alpejski (Tanacetum alpinum , syn. Chrysanthemum alpinum)
- wrotycz baldachogroniasty, złocień baldachogroniasty (Tanacetum corymbosum)
- wrotycz maruna, złocień maruna (Tanacetum parthenium syn. Chrysanthemum parthenium)
- wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare)
- wrotycz wielkolistny (Tanacetum macrophyllum)
- wrotycz balsamiczny (Tanacetum balsamita)

Poniżej ilustrowany spis gatunków i odmian wrotyczu zamieszczonych w tym wątku
Nazwa nad zdjęciem jest aktywnym linkiem, prowadzący do danego gatunku lub odmiany

Ostatnio zmieniany: 2024/12/20 00:24 przez th.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, lelumpolelum

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2016/12/16 22:41 #39613

• lelumpolelum
  • lelumpolelum Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Nie wierzę w życie pozaogrodowe
  • Otrzymane podziękowania: 1807
Tanacetum vulgare'Crispa'

Zdecydowanie ozdobna roślina, o pięknej świeżej zieleni. Kwitnienie nie służy jej urodzie, osobiście przycinam przed B)

Próbuje się rozrastać i, gdyby nie rósł w oczku w bruku, pewnie już by opanował świat :)

Pozdrawiam - Beata
Ostatnio zmieniany: 2016/12/21 00:19 przez .
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj

--=reklama=--

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2016/12/17 10:17 #39635

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 33667
Wrotycz maruna
Tanacetum parthenium

Popularna nazwa maronka.

Wrotycz maruna jest roślina krótkowieczną. Właściwie powinnam opisać ją w dziale roślin dwuletnich. Jednak ze względu na fakt, że zapraszając maronkę do naszego ogrodu raz, mamy ją wciąż i wciąż, zdecydowałam się na opis jej jako byliny.
Wrotycz maruna rozsiewa się samoistnie po kwitnieniu. W tym samym sezonie wyrasta kępa pierzastych liści. Liście są koloru od zielonego do złotożółtego, w zależności od odmiany. W kolejnym roku w czerwcu roślina rozpoczyna kwitnienie. Przycinając przekwitające kwiatostany ograniczymy zdecydowanie jej rozsiew i zapewnimy sobie powtórne kwitnienie po kilku tygodniach. Drugie kwitnienie jest równie obfite jak pierwsze.

Maronka wyrasta na wysokość do 80cm, pędy ma rozgałęzione, u podstawy zdrewniałe. Bardzo mocno i specyficznie pachnie. Na szczytach łodyg wyrastają baldachogrona koszyczkowych kwiatów. Kwiaty wielkości od 1-3cm średnicy typu pomponowego - białe lub żółte, kołnierzykowego, pełne lub pojedyncze.

Istnieje 30 odmian wrotyczu maruny hodowanych w ogrodach i na kwiat cięty. Niektóre z nich to:
- Spring Spirit, Summer Spirit, Schneekrone i Selma Stern oraz seria Ivanka - kwiaty pomponowe, białe
- Sweet Yellow o kwiatach pomponowych żółtych
- Crown White - kołnierzykowe białe kwiaty
- Daisy, Roya, Fortuna - kwiaty pojedyncze

Do odmian niskich, osiągających do 30 cm zaliczamy:
- Goldball
- Schneeball
- Weisser Stern

Maronka nie lubi upałów, ale lubi słońce. Powinno się ją sadzić w miejscu słonecznym lecz przewiewnym. Wysoka temperatura powoduje usychanie i osłabia kwitnienie.
Gleba może być każda, jednak na piachu szybciej drewnieje, a na siedliskach podmokłych może wygniwać.

Jest to roślina według mnie, pancerna. Można ją przesadzać nawet w czasie kwitnienia (tak tez znalazła się w moim ogrodzie). Trzeba tylko pamiętać, aby dobrze ją podlać.

Myślę, że wiele osób wśród nas może się pochwalić tymi ślicznymi pomponikami :)
Ostatnio zmieniany: 2024/12/20 00:23 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): lelumpolelum

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2016/12/17 12:07 #39636

• lelumpolelum
  • lelumpolelum Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Kto raz marunę wprowadzi, będzie ją miał nie tylko zawsze ale i wszędzie 2smiech Pomijając kwestie odmian, mam wrażenie, że ona prezentuje dużą zmienność w siewkach: niektóre modele znikają bezpowrotnie, inne się pojawiają.
I, oczywiście, jak coś jest wszędzie, to nie ma tego na fotkach... Na razie znalazłam taką marunkę, z różą i palcem :oops:

Pozdrawiam - Beata

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2016/12/17 17:18 #39656

• lelumpolelum
  • lelumpolelum Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Wrotycz wielkolistny
Tanacetum macrophyllum

Pozdrawiam - Beata
Ostatnio zmieniany: 2024/12/19 04:07 przez th.

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2016/12/17 17:26 #39658

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 73477
Wrotycz pospolity
Tanacetum vulgare

Czasem, dzięki swoim zaletom, rośliny dziko rosnące trafiają do ogrodów, by być pod ręką, gdy będą potrzebne.

Łany wrotyczu pospolitego w kwaterze ogrodu kuchennego jednego z angielskich ogrodów... W sumie, to urody też mu nie można odmówić think:

.
Ostatnio zmieniany: 2024/12/19 04:05 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2016/12/18 12:03 #39728

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7581
Jest jeszcze uprawiany przez nas

- wrotycz Haradjana ( Tanacetum haradjanii).

Wiem, bo mam malutką sadzonkę od Ankhi, a jak się nazywa dowiedziałam się od Nowinki :kocham , ma go piękną kępę i zdjęcia, a ja nie.

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2017/07/11 14:32 #75666

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 25969
Wrotycz maruna
Tanacetum parthenium

pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Ostatnio zmieniany: 2024/12/20 11:19 przez th. Powód: Edycja nazwy
Za tę wiadomość podziękował(a): , Katarzyna2021

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2017/10/08 11:15 #87815

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13050
U mnie od lat wysiewa się taka maruna o limonkowych liściach. Bardzo wdzięczna, niekłopotliwa roślina.

Czy ktoś wie co to za odmiana?
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Efkaraj

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2018/04/02 21:59 #110794

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 44533
Wrotycz Haradjana
Tanacetum haradjanii

Liście niewielkie, pierzasto podzielone o silnie pomarszczonych brzegach, pokryte srebrzystym, gęstym kutnerem.
Kwiatostany złożone z niewielkich żółtych kwiatów złożonych. Roślina osiąga około 10 cm wysokości, nadaje się na wszelkiego rodzaju skalniaki.
Znosi miejsca suche oraz silne zimowe mrozy. Nie toleruje jednak nadmiaru wilgoci w okresie jesienno-zimowym.

Za tę wiadomość podziękował(a): , piku, Krzysia, lelumpolelum

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2018/04/22 18:22 #113623

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7581
Mój nie przeżył tej zimy :( , a rósł na samym szczycie skalniaka, więc nie powinno tam być mokro.

Za tę wiadomość podziękował(a): , piku

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/08/10 13:09 #326467

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48623
Różne maruny u mnie rosną. Jakoś kojarzy mi się z nazwa gatunkową - złocień, ale może być i wrotycz wink-3

I wrotycz pospolity, którego specjalnie posadziłam w ogrodzie wykopując na ugorze:

Ostatnio zmieniany: 2024/08/10 13:11 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, nelu-pelu, DorotaZ, ewakatarzyna

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/12/18 16:09 #334006

• Pragmat
  • Pragmat Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 69
nowababka napisał:
U mnie od lat wysiewa się taka maruna o limonkowych liściach. Bardzo wdzięczna, niekłopotliwa roślina.

Czy ktoś wie co to za odmiana?

Tak, to wrotycz maruna - bezcenny lek na przykład na migreny połączone z nadwrażliwością na światło!
Poza tym wirusobójczy i bakteriobójczy - ostatnia broń przy przechodzonym przeziębieniu :-)
Za tę wiadomość podziękował(a): nowababka, Katarzyna2021

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/12/18 17:13 #334008

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10582
Przejrzałam wątek wrotyczów i nie wszystkie gatunki i odmiany są u mnie dostępne do wyświetlenia. Poniżej zamieszczam zrzut ekranu, te pozycje bez zdjęcia- białe pola są niedostępne, nie można wyświetlić wątku. Piszę o tym, bo mam ładne zdjęcie wrotyczu pospolitego do wstawienia.

Ostatnio zmieniany: 2024/12/18 17:14 przez Katarzyna2021.

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/12/18 17:26 #334009

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Platynowy forowicz
Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare) ma swoje miejsce w zagrodzie, jest bardzo dekoracyjny i rośnie sam, bez pomocy, co jest jego wielką zaletą. Dobrze znosi upalne lato i suszę, a mamy już za sobą kolejne lato z taką wielotygodniową. Natomiast źle znosi koszenie, trudno się potem odbudowuje, także odradzam. Informacja sprawdzona 2smiech :woohoo: :diabelek
Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia potwierdzą jego przydatność jako roślinę ozdobną w naszych ogrodach, szczególnie rustykalnych. Większa grupa na tle trawnika prezentuje się świetnie. tutaj widoczny tylko mały fragment .

Na skarpie w samoistnej kompozycji z rudbekiami, krwawnikami i kolczurką klapowaną

Ostatnio zmieniany: 2024/12/18 17:58 przez Katarzyna2021.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/12/18 17:48 #334011

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 13050
Pragmat napisał:
nowababka napisał:
U mnie od lat wysiewa się taka maruna o limonkowych liściach. Bardzo wdzięczna, niekłopotliwa roślina...
...
Tak, to wrotycz maruna - bezcenny lek na przykład na migreny połączone z nadwrażliwością na światło!
Poza tym wirusobójczy i bakteriobójczy - ostatnia broń przy przechodzonym przeziębieniu :-)

Uwielbiam tą roślinkę, komponuje mi się ze wszystkim, ale...

jak ją wykorzystać przy przeziębieniu? Liście, kwiaty, korzeń ? question question
:fotka

pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie
Ostatnio zmieniany: 2024/12/18 18:14 przez nowababka.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, piku, takasobie, Katarzyna2021

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/12/19 04:27 #334029

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16930
Katarzyna2021 napisał:
Przejrzałam wątek wrotyczów i nie wszystkie gatunki i odmiany są u mnie dostępne do wyświetlenia. Poniżej zamieszczam zrzut ekranu, te pozycje bez zdjęcia- białe pola są niedostępne, nie można wyświetlić wątku. Piszę o tym, bo mam ładne zdjęcie wrotyczu pospolitego do wstawienia.
Kasiu... ładne zdjęcia zawsze w cenie, dzięki za wstawienie :buziak

Trochę w watku zamieszałam... zatem informacyjnie... posty Poli i Miłki, jako że pisały o właściwościach prozdrowotnych wrotyczu przekierowałam do wątku zielarskiego... z kolei tu przeniosłam post Poli z działu roślin dzikich o wrotyczu pospolitym w ogrodzie kuchennym

Co do tabelki... była ona nie do końca dobrze skonstruowana, bo niejako powielała gatunki... zatem ją też trochę przemeblowałam i ustawiłam gatunki alfabetycznie... niemniej, jeśli w tabelce jest białe pole bez zdjęcia, to oznacza to zazwyczaj, że nazwa została podana informacyjnie i nie ma aktywnego linku prowadzącego do postu... czyli nie ma postu o tym gatunku... ewentualnie może być też tak, ze link jest, ale w wątku nie ma zdjęcia do ilustracji albo ono z jakichś przyczyn wygasło... w przypadku obecnej tabelki wrotyczu pozostało 1 białe pole dotyczące wrotyczu szkarłatnego, bo opisu tego wrotyczu w temacie nie ma, jest tylko wskazana odmiana.

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2024/12/19 04:34 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, Katarzyna2021

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/12/19 09:54 #334042

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Platynowy forowicz
Dziękuję Monika! :przytulam

Tak jak powyżej wyjaśniła Monika zestawienie jest ulepszone i można już poprzez klikniecie nazwy nad zdjęciem wejść na dany link. Dodatkowo, przekierowanie postów umożliwia dostęp w jednym miejscu do większej ilości zdjęć i opisów. Szczególnie zachwyciło mnie zdjęcie Polli z ogrodu angielskiego z łanami wrotyczu. :kocham

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/12/19 23:36 #334074

• Pragmat
  • Pragmat Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 69
Efkaraj napisał:
Wrotycz maruna
Tanacetum maruna

Tanacetum parthenium

Wiem, że z nazwami botanicznymi bywa przedziwnie, ale jak już jakaś jest w miarę pewna, to stosujmy ją :-)
Czasem zamiast wrotyczem nazywa się ją złocieniem, ale zawsze parthenium po łacinie.
Inne synonimy łacińskie: Matricaria parthenium, Pyretrum parthenium

W następnej kolejności zrobię jej opis we właściwościach i uprawie ziół - niech będzie wszędzie tak samo, znaczy poprawnie 0flaga
Ostatnio zmieniany: 2024/12/19 23:39 przez Pragmat. Powód: uzupełnienie
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta

Wrotycz (Tanacetum) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2024/12/20 02:00 #334075

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 16930
Poprawione :zdrowko
Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Moderatorzy: Tomek Mr, Efkaraj, wojtek
Czas generowania strony: 0.208 s.