Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kwiecisty groch z kapustą

Kwiecisty groch z kapustą 2016/10/19 20:22 #30781

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Gosiu w końcu i do Ciebie zajrzałam vishenka
Pięknie te dalie ciągle kwitną :bravo a kocurro :kocham
Też muszę przenieść krokusy jesienne na patelnię, to mówisz w czerwcu, tylko jak ja je wtedy znajdę :nie_wiem
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kwiecisty groch z kapustą 2016/10/19 23:14 #30836

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2561
Nowinko, Majeczko, dzięki że wpadłyście.
Ja do Was też zaglądam, pięknie pokazujecie swoje kwiaty i rośliny, tylko rzadko się odzywam, bo czas i zaległa robota mnie gonią. Mam nadzieję, że z przyjemnością skorzystacie z innych i mojej pracy.
Wypełniamy pracowicie puste placki i placuszki, dodajemy nowe oczka do tej forowej siateczki - już w cebulowych troszkę przybyło. Jest się gdzie porozglądać.

Nowinko, moje dalie jeszcze stoją, jak widziałaś i mam nadzieję, że tak będzie choć do końca miesiąca, bo zaległości mam :bezsil . U mnie w narcyzach rozgościła się jedna z mu8ch narcyzówek (lub obie), tak,że nie wiem co mi wiosną zakwitnie :mur , ale w przyszłym roku twardo z nimi zawalczę. :patel .

Majeczko, już w tym roku miałam przesadzić krokusiki, ale jak znikły listki - czyli nastał dobry czas na przesadzanie, to zapomniałam, zwłaszcza, że przyciełam drzewa i myślałam, że jednak będą miały dobrze. Tak strasznie źle nie mają, bo pączków kwiatowych coraz więcej, tylko, że się kielichy nie otwierają 2smiech .
Obiecuję solennie na wiosnę oznaczyć miejsca listków i w czerwcu je przesadzić. :zielony

Mój kocurek, to najukochańszy, najnieśmialszy kot pod słońcem. Poza domem to nawet nie miauknie (nie żeby zbyt dużo miauczał w domu, ale grochóweczkę gotuje pierwszorzędnie - potrafi grechotać jak cała orkiestra).
Pozdrawiam Wszystkich
:witaj
Zapraszam na
Kwiecisty groch z kapustą
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

--=reklama=--

Kwiecisty groch z kapustą 2016/10/20 11:26 #30876

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 23926
Gosiu to jak będziesz swoje krokusiki wykopywać to przypomnij ogólnie wszystkim o takiej ewentualnej potrzebie.
Moje kiedyś też miały sporo słońca, ale jałowce przy ulicy skutecznie mnie osłoniły przed gapiami, a jesienne słoneczko zbyt nisko świeci żeby im dogrzać :slonko one rosną prawie razem z krokusami wiosennymi i choć mają znaczniki to i tak jak zanikną listki to będzie ciężko rozpoznać które to wiosenne a które jesienne krecigl
Zimową porą dołożę swoje 3 grosze do bazy nie tylko cebulowej 2smiech 2pisze
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II

Kwiecisty groch z kapustą 2016/10/21 18:46 #31117

• chester633
  • chester633 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 3232
Gosiu witam w Twoim RODowskim zaczarowanym ogrodzie :woohoo: ,fajnie się czyta kogoś kto ma wielką wiedzę na tematy ogrodnicze :bravo masz piękne i rzadkie rośliny . W twoim wątku dowiedziałem się że są takie odmiany mieczyków zdziwko , dalii, piwonii.....mruczuś ma śliczną maść, co prawda u mnie tylko psy (niestety Azja nie toleruje żadnych zwierząt co biegają na czterech łapach-Kokos to wyjątek :diabelek ) kiedyś miałem koty i wiem jak piękną mruczą kołysankę teacher .Jeśli pozwolisz będę tu zaglądał.... flower
Ostatnio zmieniany: 2016/10/21 18:47 przez chester633.

Kwiecisty groch z kapustą 2016/10/21 22:32 #31167

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 9982
A ja wpisuję się ze względu na róże i piwonie.
Dali i mieczyków nie mam, ale podziwiam je u innych
Nie mam miejsca do przechowywania

Kwiecisty groch z kapustą 2016/10/22 01:19 #31179

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Chester633, Margo2, bardzo się cieszę, że mnie odwiedziliście.
Paweł, te pochwały to bardzo na wyrost :oops: . Całe życie miałam psy, a Pysiu też wychował się z jamniczką, która go nieżle tresowała. Jak miała dobry humor i jej nie podpadł, to pozwalała się wylizywać na wszystkie możliwe strony. Nawet się podstawiała - raz z jednej, raz z drugiej strony. Jak miała gorszy humor to odwracała się tyłem i udawała, że go nie widzi, choć kot wychodził z siebie, żeby zwrócić na siebie uwagę.
Śmiesznie było, bo nigdy go nie broniła przed psami, tylko przed innymi kotami.

Gosiu, cieszę się, że Ci się moje róże i peonie podobają. Upatrzyłam sobie jeszcze jedną różę, u Very, ale to może w przyszłym roku, bo teraz nie zdążyłam. Natomiast peonii, mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie jeszcze więcej mi kwitło.
Jak mówią - róże to królowe ogrodu, a peonie to jego cesarzowe.
Może jeszcze coś Ci się u mnie spodoba i zajrzysz od czasu do czasu. vishenka
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/10/22 01:21 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2016/10/27 20:54 #32411

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu, ja również uwielbiam peonie, ale one mnie nie.
Nie chcą kwitnąc. Mam 9, a w tym roku kwitły chyba 3 i to bardzo słabo.
I tak od kilku lat. W tym roku przesadziłam, zobaczymy czy to pomoże

Kwiecisty groch z kapustą 2016/10/27 21:21 #32432

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu, a powiedz, co się z nimi dzieje. Może im drzewa, albo silne krzewy wypijają wodę. Tworzą pąki?
A może to był już czas, żeby je przesadzić. Czasmi tak jest, że miejsce peoniom nie pasuje i nie wiadomo dlaczego. Jeśli w tym roku nie kwitły i je przesadziłaś, to prawdopodobnie w przyszłym też nie zakwitną. Nie gniewaj się na nie, tylko daj im dobrze się najeść, pięknie się odwdzięczą za 2 lata. Ja pod swoje peonie sypię (wokół nich) pod koniec czerwca po garści superfosfatu i pół garści siarczanu potasu, jak to mówią „żeby podziękować” im za kwitnienie.
Jak tłumaczyłam swojej młodej kuzynce, że peonie za rok mi podziękują za to co w tym roku ode mnie dostały, to ciężko jej było uwierzyć.
Moje peonie są młodziutkie, większość z nich wsadzałam do ziemi w kwietniu 2014 roku jako malutkie kawałki korzeni z jednym oczkiem. Kilka kwitło mi w tamtym roku, a w tym tylko kilka jeszcze nie kwitło.
To chyba będzie peonia Primevere.
Miała w tym roku dopiero jeden pierwszy kwiatek, więc trudno powiedzieć.

:slonko
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/12/12 05:10 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Amarant, VERA, Dagusia, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2016/10/27 23:16 #32465

• trzynastka
  • trzynastka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 791
Wow jedna ale jak pięknie się prezentuje :) ja nie mam miejsca na te urocze rośliny :(

Kwiecisty groch z kapustą 2016/10/27 23:37 #32473

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72950
A ja z kolei mam miejsce, ale jakoś lubie je tylkjo w wazonie...W wielkiej, olbrzymiej masie, w olbrzymim wazonie :heart

Gosia, jakie zakupy cebulowe poczyniasz? Wyszperałaś jakieś nowości godne uwagi? think:
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2016/10/28 00:32 #32483

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ta peonia to może też być Laura Dessert (wskazuje na to kształt kwiatu – jak filiżanka). No, zobaczymy.
Ja nie mam wam za złe, że peonie to nie Wasz wybór. No wiecie, jeden lubi rybki, a drugi akwarium. Wasze ogrody są śliczne, a ja podziwiam w nich inne rośliny niż te, które rosną u mnie. :zielony

Ja w zasadzie to bardzo mało dokupiłam. Paczka krokusów, ze 2 paczki narcyzów, kilka szachownic i żadnej lilii.
Postanowiłam się skupić na tym co mam, bo lubię jak rośliny u mnie rosną i się dobrze czują.
Poprzesadzałam lilie orientalne i dużą część kwasolubnych w świeże miejsce dla nich stworzone.
W tamtym roku poprzesadzałam szafirki i nie wszystkie mi kwitły, więc muszę sprawdzić co mam.
Ja nie mam dużego ogrodu, więc prawdę mówiąc mam więcej niż powinnam.

Polecam jednak wszyskim cebulowe do ogrodu, bo jakżeby bez nich. Jakie cebulowe? No takie, jakie Wam w duszy grają.
Wiesenne rośliny cebulowe można spokojnie sadzić pod drzewami – kwitną i ich wegetacja trwa, kiedy liście na drzewach nie są jeszcze gęste. Pierwsze u mnie jest Bulbokodium wiosenne. Ja lubię kwiaty wiosenne drobnocebulowe. Śnieżyce – śliczne, przebiśniegi (nie mam do nich szczęścia) – piękne, śnieżniki - śliczne, puszkinia – śliczna. Szachownice to u mnie rosną bez kwiatów, podziobane, pokręcoene, ale przecież one po prostu są zjawiskowe. Psiząb - mała cudowna, kwietniowa lilijka, a dalej to już leci: hiacynty, narcyzy, hiacynciki, szafirki. Im późniejsze, tym bardziej okazałe, aż po ostatnie kwitnące - jesienne krokusy, bo one kwitną po zimowitach. I tak cebule kończą w październiku, a zaczynają czasem już w lutym. Więc bez nich tylko 3 długie miesiące.
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/10/28 00:33 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Kwiecisty groch z kapustą 2016/10/28 00:53 #32485

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 72950
A wiesz, że wybiły u mnie 4 kolejne krokusy jesienne...już się cieszyłam, że choć kilka kwiatów będzie.Ale to było wczoraj.Zajeżdżam dziś na działkę a tam nie tylko krokusy zeżarte a kupka sarnich...kupsk lezy obok. 2smiech Z kolei bobry opędzlowały mi 2 kolejne świerki nad rzeką :mur Natura jest fajna, ale nie tak znów blisko ogrodu. :czarownica
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704

Kwiecisty groch z kapustą 2016/10/28 06:56 #32495

• dobra nuta
  • dobra nuta Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1172
Gosieńko, dziękuję za wpis u mnie :) ja to jestem strasznie na bakier z cebulowymi, ale się pomalusiu rozkręcam. Od kilku dni wychodzę z domu do ogrodu żeby dokończyć wsadzanie bardzo zresztą skromnych ilości wiosennych cebulek i za każdym razem łapię się za coś innego. Mieczyki dawno, dawno temu miałam w donicach na balkonie i traktowałam je jako jednoroczne :oops: - w następnym sezonie na bank do nich powrócę, bo szalenie mi się podobają flower I lilie to już na bank, bo tego lata złapałam przecież bakcyla. Pozdrawiam :buziak
pozdrawiam - ania
mój wątek

Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów. - Albert Einstein
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. - Albert Einstein

Kwiecisty groch z kapustą 2016/10/28 08:56 #32506

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48203
Gosia! Zamiast przesadzać krokusy, dokup jeszcze np w necie, jak za mało dokupiłaś. Dla mnie cebulowych jest zawsze za mało i dokupuję co roku dość spore ilości. Zwłaszcza krokusów! Inna sprawa, że Ty masz działkę z dala od domu i tak w zasadzie nie zawsze człowiek nacieszy się wczesnowiosennymi kwiatami, bo to zimno, bo pogoda nie ta... Ale jak przyjdzie wiosenny dzień skąpany w słońcu, to krokusowy dywan daje powera na wiele dni!!! :slonko

Kwiecisty groch z kapustą 2016/10/28 16:50 #32578

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ja to od Nowego Roku to już choć raz w tygodniu zajeżdżam na działkę. Popatrzeć, a nuż coś się zmieniło. Najczęściej wkładam w ziemię powyciągane cebulki. Na żadną kwitnącą lilię jeszcze nie trafiłam, ale kto wie... :omg . W tym roku jeszcze dojdzie obserwacja ciemierników. Wsadzałam wiosną przecenione. Po wykopaniu peonii okazało się, że żyją. Czekam jeszcze na ciemiernik tybetański. Zanikł, jak to opisane w literaturze, ale czy się pokaże w listopadzie, to kto go wie.
Może w przyszłym roku będę o niego spokojniejsza (jak będzie o co?).
Poza tym radośnie w tym roku chyba zbyt późno ścięłam liście ciemiernikowi korsykańskiemu. Odbił, ale bez kwiatów. Jak mi się wysieje, to go przesadzę.
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Kwiecisty groch z kapustą 2016/11/03 13:12 #33638

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu, właśnie nie mam pojęcia dlaczego moje peonie tak słabo kwitną.
Część nawet wytworzyło pąki, ale się nie rozwinęły
Podejrzewam, że miały i za sucho i za mało jedzonka
Część przesadziłam. Zobaczymy jak będą się zachowywały w przyszłym roku

Kwiecisty groch z kapustą 2016/11/03 13:56 #33645

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Ja Gosiu, co do peonii, to zrobiłam sobie taki plan:
1. odżywić (nawet bez przesadzania, ale ono lepsze) – od wiosny gnojówka z pokrzyw + gołębiak, ostatnie (pod koniec VI) to garść superfosfatu + 1/2 garści siarczanu potasu.
2. Ochronić przed szarą pleśnią (początkowo opryski ekologiczne, jakby co to chemia), ścinam jesienią liście.
3. Podlewać co najmniej do połowy lipca (bo wtedy się wiążą pąki na następny rok).
4. Podsypać kompostem jesienią.
Wydaje mi się, że jest lepiej. Nawet te nie przesadzane zaczęły kwitnąć, ale przesadzane lepiej. Pięknie się zapowiadały dwie przesadzone peonie, moje nie kupne, ale ich pączki przestały się rozwijać. Doszłam do wniosku (po fakcie), że to wina bukszpanu, w którego sąsiedztwie teraz rosną. Podcięłam mu korzenie od ich strony (szpadlem, na szpadel głęboko i zrobię powtórkę wiosną).
Teraz nic więcej mi nie pozostało jak czekać na nowy sezon.
Mam nadzieję, że peonie zakwitną mi jeszcze piękniej niż w tym roku, czego i Tobie życzę.
To moja nn (tyle zdjęć natrzaskałam, a już mi zaczyna brakować)

Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Ostatnio zmieniany: 2016/12/12 05:15 przez Gosia1704.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Krzysia, VERA, chester633, Dagusia, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2016/11/03 17:42 #33673

• Nowinka
  • Nowinka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5600
A mnie przybyła Primavere ,mąż mi kupił .Śliczna jest u Ciebie :kocham trochę z nim wojowałam ,bo nie miałam gdzie wsadzić ,ale koniec końcem dziś zamówiłam kolejne dwie sztuki .Może się doczekam kwitnienia.Tylko trochę się obawiam ,bo to dosyć późny termin :na_ucho Co Ty myślisz w tym temacie ? :tup

Kwiecisty groch z kapustą 2016/11/03 20:44 #33720

• Gosia1704
  • Gosia1704 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nowinko, wsadzaj do ziemi, będzie dobrze. Może przyrzuć je tylko więcej kompostem (na wiosnę trzeba będzie odgarnąć, bo peonie płytko rosną). Na pewno Ci piękne peonie wyrosną, bo wszystkie są piękne.
Nie wiem, jak duże masz kłącza, ale mogą Ci w pierwszym roku nie zakwitnąć. Ja na swoje kupne to czekałam 2 lata, aż mi zakwitły i te pierwsze kwiaty to nie były super pokazowe, a i odmany były pomylone. Jednak niespodzianki też okazały się śliczne, i co najważniejsze, są różne.
Gdyby jednak się okazało, że to nie ta upragniona, tylko inna śliczna nieznajoma, to moja rośnie, nabiera ciałka, a raczej kłączy (mam nadzieję), więc będzie co dzielić. B) vishenka
Pozdrawiam Wszystkich
Zapraszam na
Za tę wiadomość podziękował(a): Nowinka, zanetatacz

Kwiecisty groch z kapustą 2016/11/03 22:28 #33746

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 48203
A poza kompostem to czymś je posypać? Słyszałam, że dolomit dać, i jak nie zapomniałam, dodawałam! 2smiech
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.188 s.